shop.musicserver.cz

Hlavně že tu máte teploučko

Vydáno: 11.09.2006 05:00 v sekci Naživo - David Věžník | foto: facebook interpreta

Že prej poslední letní festival byla Střekovská mumie. Ha! A co Semtex Culture v Brně? Co na tom, že teplota v Mariánském údolí klesala hluboko k bodu, kdy jde od huby pára? Letní open air je prostě letní open air, ať už je venku jakkoliv. Takže čtěte! Poslední report z posledního letního festu, kde se ukázali takoví muzikanti, jako jsou Skye nebo Kosheen!

Kosheen, Semtex Culture, 9.9.2006 small 2
© Milan Štěpánek / creativeunity.cz
Prolog
Věřte - nevěřte: "Hele, hoši, až budete ty lidi u vchodu šacovat, tak ať proboha panebože sakra nepronesou vlastní pití a jídlo." - "Jasně, šéfe. A co cíga? Tráva? Extoška? Koks?" - "Ty jsou v pohodě. Důležitý je, aby se tam nedostalo žádný jabko a žádná limča, jasný? To je prostě maximálně důležitý." - "Jasný." Složení výpravy: vedoucí - David, pomocná síla - Dan, externí poradci a příležitostní přicmrndávači - Ondra, Pavlína, Helena, odposlechy - Opia, anonymní návštěvníci skutečně posledního letošního letního open air festivalu Semtex Culture.

Kapitola první - Jak to někteří odskákali
Někdy to prostě nevyjde. Jako když Pražák má jít na nějakou akci v Praze. Jinde to pro něj není dost blízko. Žádná generalizace, funguje to takhle asi všude. Kvůli osobním, pracovním a dopravním okolnostem v reportu chybějí zmínky o koncertech kapel 100°C, Nierika, Southpaw a zpěvačky Ivy Frühlingové. Odskákala to (až na malé výjimky, viz kapitolu čtvrtou) taky celá hiphopová stage, protože autor není Karel Veselý, aby v českém hip hopu našel něco více než absolutní absurditu a zdroj ironických narážek. Dále nebude nic z Red Zone, protože od bytí posh tu je Victoria Beckham, kvůli dalšímu zabavování pití, přestože uvnitř stanu se točí to samé, a protože si to všechno hrálo na něco extra, čímž to teda rozhodně nebylo (ale hlavně že tam měli teploučko). Čtenář zůstane taky ochuzen o celé stany s drumíkem a mentolovými kokinky a až na drobek uchycený mezi zuby (viz kapitolu čtvrtou) o Cinema stan s divadly. To jen tak aby nedošlo k nedorozuměním.

Skyline, Semtex Culture, 8.9.2006 small
© Milan Štěpánek / creativeunity.cz
Kapitola druhá - Jak to všechno začalo
S Mig 21 je to jako s Dádou Patrasovou. Inteligentní Jiří Macháček zcela jistě ví, že působí zcela neinteligentně, ale sype to, tak co. Skupina je tak nejzábavnější, když frontman mlčí. Skyline předvedli svůj vysoký standard (včetně hudebních vtípků), a potvrdili pozici jedné z nejlepších českých koncertních kapel. Pařilo se na pódiu, pařilo se pod ním a nikomu ani nevadilo, že Nu-C-ho neustálé vyžadování podpory působí, jako by byl hrubě nespokojen. Cenu za nejdelší zvučení vyhráli ten večer Monkey Business, kteří při něm použili nezbytnou oponu (to je prostě velkej tajem) a dechno pásmo. Dechovkové intermezzo (vtipně přeťaté vokálním "Kiss me on my eeegooo!") bylo snad delší než koncert, který se vyznačoval neskutečně hnusným zvukem.

V tomto zvukovém duchu začal i hlavní koncert večera - Skye. To už ale byl zvukař zřejmě vystřídán druhou směnou, takže převýškovaný vokál a nevyrovnané nástroje trvaly jen první skladbu (intro nepočítaje). Skye sama působí na pódiu neuvěřitelně pokorně, téměř až stydlivě, ale zároveň rozpustile a roztomile - třeba když shodí sako a zeptá se: "Líbí se vám moje šaty? Šila jsem si je sama," a nakrucuje se jako malá holčička, aby si její dílo diváctvo mohlo prohlédnout ze všech stran. Nebo když, drkotajíc zuby, prohlásí: "Je mi strašná zima, ale sako si nevezmu, neviděli byste třpytky, co mám na šatech." Koncert vyznívá zrovna tak. Doprovodný band se zlehka opírá o elektronické základy, ale je schopný stavbu písně porušit ve chvíli, kdy zpěvačka má chuť spolupracovat s davem, který si i přes jeho (z velké části) opilost a zhulenost zcela nenásilně podmanila. Dala mu podstatnou část ze své debutové desky, přihodila pár morcheebích písní, jeden cover Gorillaz a Madonna medley. Žádná křeč, zkřehlé prsty jsou zkřehlé prsty, s těmi na kytaru hrát nejde, a tak to dáme a cappella. Prostě upřímné, milé... jako deska.

Sunshine, Semtex Culture, 9.9.2006 small
© Milan Štěpánek / creativeunity.cz
Kapitola třetí - Jak to všechno skončilo
Khoiba hodila z kraje koncertu a pak i během něj pár novinek. Ty naznačují, že kapela podlehla trendy kytarové britské vlně a dost možná zapadne v zástupu. Reproduktory potvrdily, že kvalita zvuku se bude stejně jako předchozí den pohybovat ve vlnách. U Khoiby byla vlna dole. Rozpačitost podtrhly i dlouhé pauzy mezi skladbami a technické problémy s mikrofonem. To Ohm Square jsou prostě pořád asi vyhranější. Koncert odsýpal, zvuková sinusoida stoupala, chvílemi zněli jako nefalšovaný rock band, chvílemi jako popový break beat (srovnání se Skyline? Jíťa a spol. víc pařej na pódiu.). Opia za zády partičky hlavních hrdinů se neubránil srovnání s Khoibou, ze kterého Ohm Square vyšli jako vítězové. I pro návštěvníky. Na Sunshine se jich tak i dost vytratilo do areálu a jejich návratu nepomohlo ani Buriánkovo neustálé opakování, že tento set list hrají úplně naposled, páč chystají něco zcela nového (odborně se tomu říká autohype). Děkovali ve chvílích, kdy nikdo podporu zrovna nevyjadřoval, zvuková sinusoida se držela nahoře, ale přeřváno nebylo. Bombastickou kapelou nejsou, ale hrát umějí.

Podobně jako Support Lesbiens, kteří donutili změnit názor na ně nejednoho návštěvníka, kterých se zase nakupilo o poznání víc. Zvukovka byla sice delší, Kryštof Michal se prořekl, když prohlásil, že nefunguje playback, ale zas pobavil, když během koncertu upozornil na to, kde všude se lidi baví (ano, neplatičům se ze stráně nabízel luxusní výhled na jeviště). A lidi prostě trsali a bavili se, i když Supporti hráli skladby z let, kdy se někteří zrovna narodili. Vystoupení Ecstasy Of St. Theresa před Kosheen bylo možná dramaturgicky obhajitelné, ovšem po Support Lesbiens přinesla Muchowova parta mrazivou uspávající atmosféru. "Připrav se na padesát minut deprese," sliboval Dan, když vysvětloval, že kapela hraje všechny skladby předělané do nového zvuku. Ten zvuk byl ale příšerný. Zvukaři musel někdo utrhnout uši, zvukovou sinusoidu poslal do nejhlubších míst, vytáhl bicí a basu, převýškoval zpěv, a tak melodie návštěvník mohl jen tušit. Není divu, že kapela tak jako jedna z mála ten večer nepřidala, a nejeden návštěvník si pomyslel něco o tom, že až Andre 3000 z OutKast poletí na ten Saturn (více kolega Veselý zde), vezme s sebou Jana P. Muchowa.

Kosheen, Semtex Culture, 9.9.2006 small
© Milan Štěpánek / creativeunity.cz
Ten večer poslední třičtvrtěhodinová čekačka/zvukovka (sláva, hurá) spojená s nemnohými problémy s nastavením všeho a pak hurá do finále: Kosheen jej odstartovali netradičně triphopovou "Damage" (a ještě netradičněji vzápětí odehráli oba největší hity "Hide U" a "Catch"), která by se měla objevit na jejich stále připravované třetí desce. Z té vytáhli ještě pár dalších kousků, které ukázaly, že Kosheen se vracejí ke zvuku debutu "Resist", který jim sedl nejvíc. A fanoušci to dávali Sian Evans a spol. najevo - až na "All In My Head" (jejíž refrén zpívalo skoro celé údolí) nefungovala naživo jediná věc z "Kokopelli", v pomalých písních se zpěvačka neubránila falším, které v těch rychlejších zachraňoval hudební základ o nahraný zpěv neochuzený. Zvuková sinusoida na vrcholu rozhodně nebyla. Lidu to ale nevadilo - skákal, hopsal (svůj podíl na tom měla i ta strašná klendra) a vytleskal si opáčko "Catch" a od Evans si vysloužil pochvalu za to, jak je super a jak spolupracuje.

Kapitola čtvrtá - Co zbylo na stole
Hiphopový zážitek č. 1 - vystoupení breakdancerů na nepříliš vysokém pódiu, zadní řady vidí, jak ti stojící ukazují na něco na zemi, asi někdo, kdo se zrovna motá na hlavě. Hiphopový zážitek č. 2: "Páteční večer je hra, co má svá vlastní pravidla..." český hip hop je fakt absurdní a demo vystoupení PSH podporované přeslechy z d'n'b stage potvrdilo, že ujít si celý line-up neznamená žádnou kulturní újmu. Ondra a Pavlína: "Byli jsme v divadle a bylo to super. Jmenovali se Ztracená existence a hráli jako zuby. Osm jich sedělo v bílým, jeden v růžovým jako jazyk, pak holka v hnědým jako čokoláda, jeden magor jako kaz... prostě prča, fakt to mělo nápad a bylo to dobrý."

Epilog
Plusy - vstřícné publikum podporující tu svou kapelu, množství scén, kde si mohl vybrat opravdu každý, počasí v nejobecnějším smyslu slova (když do údolí svítilo, naskytla se poslední možnost letos spatřit obnažené mužské hrudníky a odhalená dívčí ramínka), ne příliš nadsazené ceny (including Semtex) a celkově ne moc organizačních seků. Minusy - "Šéfe, co když si někdo bude chtít vzít na festival svoje jabko?", regulérní listopadové teploty po západu slunce, zvuková sinusoida, matějskopoutní přeslechy mezi zadními třemi pódii, zmatené fronty u vstupu - nedostatečně označená místa na výdej lístků/akreditací/pásků na ruku, toiky připomínající vlaky na trati Brno-Jihlava (čili ty z kategorie Na odpis), ztěžování práce řádně akreditovaným fotografům, porušení tradice ohňostroje.

Semtex Culture, Mariánské údolí, Brno, 8.-9.9.2006

Fotogalerie:

Mig 21, Semtex Culture, 8.9.2006 small
© Milan Štěpánek / creativeunity.cz

Skyline, Semtex Culture, 8.9.2006 small 2
© Milan Štěpánek / creativeunity.cz

Monkey Business, Semtex Culture, 8.9.2006 small
© Milan Štěpánek / creativeunity.cz

Monkey Business , Semtex Culture, 8.9.2006 small 2
© Milan Štěpánek / creativeunity.cz

Support Lesbiens, Semtex Culture, 9.9.2006 small
© Milan Štěpánek / creativeunity.cz

Kosheen, Semtex Culture, 9.9.2006 small 3
© Milan Štěpánek / creativeunity.cz

Lidé, Semtex Culture, 9.9.2006 small
© Milan Štěpánek / creativeunity.cz

NÁZORY
  • Titulek názoru (Vaše jméno nebo přezdívka, 11.09.2006 10:16) Reagovat

    viz. Sunshine:autohype?a zastrkavani klicku do dveri je ironfuck?bez do prdele...ale mas plus za kurziva v uvozovkach,aspon neco objektivniho..

  • Trochu jiný pohled na věc.... (Bo X Be, 11.09.2006 18:03) Reagovat

    1.) Jak to někteří odskákali
    Měl jsem štěstí, nestál jsem jak truhla u vchodu. Koncert 100stupnu snad nemohl videt nikdo, protoze system udelovani naramku jako vstupenek me privedl k vymene nazoru se securitakem, kteremu postacilo jako argument, ze jinde se ceka i tri hodiny, takze za pul hodku muzem byt radi. No, kdyz uz musi banda cekat pred turnikety, muzou aspon posunout zacatek koncertu. Hlavne, ze si me pak hosici hezky otlapkali, jestli nemam v trenyrkach nuz...
    2.)Jak to vsechno zacalo
    Mig21 měli šmrnc. Hráli svoji klasiku, Macháček byl na své obvyklé pozérské vlně a hláška směrem k neplatící dvojičce pod borovicí byla trefná. I platící museli za plot, aby měli nejlepší zvuk a výhled.
    Skyline jsou naživo fakt úderní, ale jekot jejich zpěvačky si nezadal místy s hvězdnou pěchotou, ne že by zpívala špatně, ale nějak si spletla podium a řvala nesouvislé melodie do jinak řízné pařby.
    Monkey Business zklamali, v podstatě nepředvedli nic zajímavějšího než výstup bez elektřiny - asi nejzajímavější část vystoupení - a opět, uberte prosím na zpěvu a hrajte na nástroje. Rupert měl jít se zpěvačkou Skyline někam na hrad a pět árie o Bílé paní, to je šílené, jak to v kombinaci s hluchoněmým zvukařem rve uši.
    Ostatně zvukař - toho nemohla vystát Skye, ani Kosheen..... Obě zpěvačky to ale zvládly se ctí a Skyino vystoupení je pro mě osobně vrcholem obou dnů. Její hlas je naživo ještě milejší než na albech a melodie notoricky známých hitů pohladí i zamrazí.
    3.)Jak to skončilo
    Nierika i Khoiba i Ecstáze - no nic proti nim, ale experimenty si to měly odbýt první den a mohlo se pařit. Takhle jsme to před Kosheen prostáli a poslouchali opět zpěvačku a někde daleko nějaký pořádný instrument. A i když nemusím ani jedny, publikum vypadalo u Sunshine a Supportů spokojeně, takže proč ne.
    Od Kosheen se mi líbily hitovky a první Damage, zřejmě chystaná novinka na novém albu, jinak mi to znělo všecko stejně a stejně jsme museli na vlak.
    4.)Úhrnem
    Líbilo. Sice jsem jako terorista ukazoval batoh kdykoliv jsem prošel kolem turniketů, v Red Zone mi zalichotili zájmem o datum narození v občance, Hiphopy byly nuda, drumíky a techno v pohodě a dost omezený výběr nealka (jsem looser, že tolik nechlastám), ale hlavní stage byla hlavní stage a třešničkou byla alternativní divadla. Hahahahahaha. Snaha, ale hahahaha....
    Jinak fajn víkend v Brně, resp. Mariánském údolí.


  • Abych nezapomněl (Bo X Be, 11.09.2006 18:06) Reagovat

    Kdo nezklamal byli Ohm Square, rozhodně by byla větší sranda, kdyby se prohodili třeba s Extází, která to hodně zpomalila, byť to bylo aspoň zajímavé.
    Tak a je to venku....:-)

  • Skyline zklamali (Igraczech, 12.09.2006 12:10) Reagovat

    Jak uz to vetsinou chodi, kdyz se clovek hodne tesi, o to vic je pak zklamany.
    Na Skyline jsem byl hodne zvedavy. Protoze to co je slyset z jejich desek je opravdu vychytana tanecni hudba.
    Ale tim co predvedli na Semtex Culture jsem byl hodne zklaman.
    Nechci tvrdit, ze ti kaspari, co tam hulakali do mikrofonu nejsou dobri. To mi rozhodne neprislo. Ale nejspis si spletli stage. Pro me to byl jen jeden velky hluk a rachot.
    Velkou zasluhu na tom meli neschopni zvukari, kteri jsou snad hlusi a kvalitne nazvucit pro ne nejspis znamena zesilit na hranici prahu bolesti.
    Vzdyt hudba Skyline ma tolik hezkych melodii, ktere jsem si bohuzel musel jen domyslet. Skoda.
    Souhlasim ale s organizacne nezvladnutym zacatkem. Mne se nastesti podarilo proniknout do arealu jeste pred zacatkem koncertu 100°.Ale takovych bylo jen hodne malo.
    Taky se mi vrcholne nelibilo osahavani pri kazdem vchodu a to,ze jsem nemohl pronest ani lahev perlive vody. Organizatorum by nejspis kvuli lidem, co nemohli pripadne nechteli pit alkoholicke napoje unikla podstatna cast trzeb. Ctyrset procentni prirazka na litr a pul matonky se mi zda hodne prehnana.
    Co me taky dost zarazelo, bylo, ze samotny koncert trval u vetsiny kapel kratsi dobu nez priprava na nej.
    Navstevu dalsiho rocniku si poradne rozmyslim.

  • taky troska do mlejna (hup00, 12.09.2006 14:56) Reagovat

    Ohledne skyline...to ze zvukari nebyli schopni ozvucit temer celej semtex culture bylo jasne hned od prvni kapely (v mem pripade prave skyline), ale o zklamani u skyline bych nemluvil, zahrali svuj pomerne vysoky standard a publikum si po dobu vice jak pulky sveho koncertu ziskali asi jako jen kosheen pri svych dvou, trech pisnickach. Coz se na festaku taky pocita!
    + jedna poznamka meho kamarada k Monkey Business (a duvod proc jsme odesli z jejich koncertu :): "ti kluci uz nehrajou pro lidi, ti uz hraj jen sami pro sebe"

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival Pop Messe oznamuje Sleaford Mods, GusGus i The Ecstasy Of Saint Theresa. Rozšiřuje se na tři dny a stěhuje se na Velodrom (08.12.2023 18:45)
- Rock for People doveze The Offspring, zahraje i Ecstasy of St. Theresa (01.12.2023 12:12)
- Britští Kosheen oslaví 25 let na Metronome Prague 2024. Přivezou speciální narozeninovou show (13.11.2023 10:21)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Sian Evans & Kosheen díky velkému zájmu přidávají další koncert, tentokrát v Plzni (03.05.2023 19:35)
- Přijďte a budete spaseni aneb Monkey Business vyrážejí na turné (02.02.2023 17:31)
- Sian Evans s Kosheen zahraje v České republice celkem čtyřikrát (25.01.2023 12:43)
- Festival Brod 1995 zve na Dubioza Kolektiv, Monkey Business, Wohnout či Mňágu a Žďorp (27.04.2022 12:48)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu