Senzace v hledáčku? Stěží...

07.09.2006 05:00 - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Populární hiphopové trio Dilated Peoples se vrátilo se čvrtou kolekcí tracků nazvanou "20/20". Pokračuje v trendu nastoleném předchozím albem "Neigborhood Watch", tentokrát bez velkého hitu či překvapení, ať už pozitivního či negativního.
6/10

Dilated Peoples - 20/20

Skladby: Green Trees feat. Dr. Greenthumb, Back Again, You Can't Hide You Can't Run, Alarm Clock Music, Olde English feat. Defari, Kindness For Weakness feat. Talib Kweli, Another Sound Mission, rapid Transit feat. Krondon, The Eyes Have It, Satellite Radio, Firepower (The Tables Have To Turn) feat. Capleton, The One And Only, 20/20
Celkový čas: 55:19
Vydavatel: EMI
Dilated Peoples patří u nás mezi nejoblíbenější hiphopové partičky. Jejich pecky či instrumentály jsou slyšet takřka na každé party a skloňováni jsou i fanoušky žánru. Mít alespoň jednu jejich nahrávku znamená v překladu téměř: "Jsem real!" Snad je to tím, že mají tolik styčných bodů s pionýry české scény: hravé a neortodoxní flow se snahou o poselství a ve staré škole vrostlé beaty. Dvě třetiny formace (chyběl Evidence) byly na začátku léta hlavními taháky festivalu Urban Rapublic, kde zazněla i velká část nového materiálu. Diváci se postarali o bouřlivou odezvu, dá se tedy prohlásit, že na otázku o kvalitě "20/20" už mnozí fanoušci odpověď znají. Problémem je, že si toho je možná samo trio moc dobře vědomé.

Produkce zůstává z velké části doma, největší kus práce odvedl Evidence, tři podklady vytvořil DJ Babu, Alchemist vypomohl se dvěma stejně jako Joey Chavez a Bravo. Dominují výrazné na dřeň oholené beaty doplněné minimem jednoduchých samplů. "20/20" zvukově navazuje na "Neighborhood Watch" snahou podrobit klasický boom bap chemické kůře. Občas se zadaří ("You Can't Hide, You Can't Run", "Kindness for Weakness", "20/20"), většinou je ale výsledkem rozpačitý pokus o progresi ve stylu "čím více tam bude kopáku, tím lepší to bude track" (viz prapodivnou kolaboraci s Capletonem "Firepower"). Starší produkce tria možná šla označit za příliš oldschoolovou, alespoň jí ale nechyběla podmanivá dávka dubu. Ta aktuální zní ploše a zaměnitelně, trochu jako vyřazené kousky z dílny Kanye Westa. Alespoň DJ Babu předvádí stejnou magii za gramofony.

Rýmy, když už ne flow, byly vždy silnou stránkou dua Rakaa & Evidence a i tady, rapovou čenglištinou řečeno, zachraňují den. Tématicky nejde o žádné prudké otočení kormidla, ale spíše o manévrování zkušených kapitánů, takže v hledáčku je i tentokrát hlavně politika (nejen "Alarm Clock Music" smečuje na Bushovu administrativu), showbiz, fake MC's, špinavý fet, návraty ke kořenům a sebezvelebování, vše proloženo filozofií z kategorie zhulená. Fráze jsou krátké a úderné, plné odkazů úsměv na tváři vyluzujících - čím větší je posluchačova znalost anglo-americké popkultury, tím je úsměv širší. Na pravdu se ale hraje jen tolik, aby se to pořád dalo hrát na party - žádné zneklidnění či střelba mimo očekávané cíle. Každopádně texty v bookletu nejsou jenom na zaplnění místa.

Poslech "20/20" není zklámáním. Nabízí trochu nesourodou kolekci klubově zaměřených kousků, která postrádá vrcholy, pády či nečekané výkruty. Na takovou horskou dráhu se řady nestojí, což potvrzuje postavení alba v americkém žebříčku. Je zajímavé, že ačkoli se minimálně zvukově snaží Dilated Peoples více přiblížit mainstreamu, prodeje jejich alb klesají. Například novinka příbuzných Jurassic 5 je určitě větším zklamáním, Dilated Peoples už se o něj totiž postarali předchozím elpíčkem. Zhrzelí milovníci prvních dvou alb už od nich stejně moc nečekají a sjíždějí třeba nové The Roots.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY