shop.musicserver.cz

Tupac Shakur - Mýtus ze záhrobí

Vydáno: 07.09.2006 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tituly jako nejlepší rapper všech dob nebo největší hiphopový básník se nedávají zadarmo. Musíte být hodně slavný, rapovat o tom, jak je váš život křehký, pak se musíte nechat zastřelit a vstoupit tím do nebeské party nesmrtelných jmen. S trochou ironie řečeno - tohle byl život hiphopové legendy Tupaca Shakura. Byl a je, deset let po smrti je totiž paradoxně stále naživu.

Tupac T-Shirt N
© facebook interpreta
Když přijedete na posvícení do nějaké zapadlé vesnice, kdekoliv po republice si představíte, náměstí lemují kolotoče, střelnice a stánky plné nevkusných cetek. Od teplého piva a studených párků se za čas přesunete k maringotce, kde na stojánku visí nekvalitní trička se špatně vytištěnými portréty hvězd. Stejně potřebujete zabít čas, tak se probíráte tou galerií idolů. Vedle Boba Marleyho, Kurta Cobaina nebo Johna Lennona tam určitě najdete i tričko s Tupacem Shakurem. Rapová ikona měla podobně jako jeho kolegové z věšáků to štěstí nebo smůlu (posuďte sami), že zemřela na vrcholu slávy. Nikdy nestačili zestárnout, ztratit ideály a glanc, nebo se ztrapnit. Osudy renegáta, potížisty i bojovníka, který lived by the gun and died by the gun, jsou novodobým náboženstvím a obřím mýtem podobným hrdinským eposům. Před deseti lety ho v Las Vegas zasáhlo pět kulek, šest dní poté vydechl naposledy.

Když jsem před nějakými deseti lety začal poslouchat hip hop, ještě jako naprostý začátečník jsem se zkušenějších ptal: "Kdo je nejlepší rapper všech dob?" Nad odpovědí nikdo ani chvíli neváhal, jedna polovina dotázaných řekla: Notorious B.I.G., druhá Tupac Shakur. Dva rappeři, kteří svoji nesmiřitelnou nenávist zaplatili životem, nejsou jen jádrem věčných sporů fanoušků, jsou také především součástí jednoho z nejpopulárnějších mýtů, který jim zaručuje zcela výsostní postavení v hiphopové historii. Dnes po letech vím, že Notorious B.I.G. je nejlepší rapper z čistě technického hlediska, jeho flow je jako parní válec a každá slabika, kterou vypustí, je součástí beatu. Pokud ale hledáte básníka ulice, zapisovatele příběhů, který vidí věci, jichž si ostatní nevšimnou, těžko se někdo vyrovná Tupacovi.

Za život vydal pět alb, po smrti zatím osm. Dohromady prodal 73 milionů desek a je komerčně nejúspěšnějším rapperem všech dob. Jeho příběh je zasazen do časů, kdy se hip hop stával mainstreamovou senzací, kdy se desky rapových hvězd začaly objevovat na vrcholu žebříčků a rappeři vydělávat obrovské sumy peněz. Tupac, dost možná jako první rapper vůbec, spojil svůj život a svoji hudební a filmovou kariéru. Média kolem něho vytvořila auru celebrity, jeho potyčky se zákonem byly pro veřejnost něco jako nekonečný vzrušující seriál a slovní válka s někdejším přítelem Biggiem měla všechny atributy nejsledovanějšího sportovního duelu sezóny. Tupac se stal stejně jako hrdina filmu "Truman Show" veřejnou komoditou, což sarkasticky komentoval v názvu své desky "All Eyez On Me". Když ho pak dostihly kulky vyslané jeho dodnes neznámými vrahy, dostal jeho příběh jako každá správná legenda i svůj konec.

Lepší je být mrtvý a bohatý než živý a chudý

Ačkoli se Tupac narodil až na začátku 70. let, jeho příběh začíná paradoxně ještě o dekádu dříve. Šedesáté roky minulého století byly v Americe ve znamení boje černochů za občanská práva. Po původním optimismu se po smrti Martina Luthera Kinga a Malcolma X dostavila deziluze a velká část afro-americké inteligence začala upřednostňovat aktivní odpor s pomocí násilných prostředků. Vůdčí silou se stalo hnutí Černí panteři, ke kterým patřila i Afeni Shakur, Tupacova matka. Když se s pomocí FBI Black Panthers na začátku 70. let rozdrobili a ztratili vliv, Afeni, v té době už závislá na drogách, zůstala v ulicích New Yorku sama s tříletým synem. Několikrát se přestěhovali a zkoušeli utéct od démonů jménem drogy a policie, ale kýžený klid nenašli ani v Kalifornii, kde zakotvili v roce 1988. Přesto bylo poslední stěhování k něčemu dobré, Tupac, který si už prožil své rapové začátky, se tam seznámil s vlivnou hiphopovou partičkou Digital Underground a rozhodl se, že svůj život zasvětí rapu. Díky učinkování na jejich albu "This Is An EP Release" získal nahrávací smlouvu.

Světec hiphopové generace se dožil pouhých pětadvaceti let, ale díky své nezměrné energii toho za jediný rok zvládl víc než většina z nás za celý život. Své první sólové album vydal v roce 1991, o rok později hrál ve svém prvním filmu "Juice". Právě postava Bishopa, divokého harlemského teenagera, který nešťastnou náhodou zabije svého kamaráda, do určité míry předurčila obraz, kterým Tupaca vnímala veřejnost - jako uzlíček nervů, daný na pospas svým zvířeckým touhám a nezvládající svoji hyperaktivitu. Není to moc spravedlivé, Tupac byl ve svých začátcích prototypem vzdělaného, sečtelého rappera, kritika rasismu a sociálních poměrů v ghettu. Jsou to právě první dvě desky "2Pacalypse Now" a "Strictly For My N.I.G.G.A.Z", na kterých je nejsilněji cítit vliv jeho matky.

Z kritika drsných poměrů se z Tupaca kolem roku 1993 stává to, co díky němu proniklo do rapového slangu pod pojmenováním thug. Počínaje albem "Thug Life" jeho stejnojmenné kapely rapuje o životě na ulici, o lidech, kteří kromě své cti nemají nic a snaží se přežít. Nejsou to ale nutně podvodníci nebo gangsteři, jaký byl původní význam toho slova, Tupac prvotně neglorifikuje násilí, ačkoliv to bylo to, co si z thug life vzala následující generace gangsterských rapperů. Ve stejné době se na povrch dostávají i stinné stránky kariéry. Má problémy s policií, u soudu je stálým návštěvníkem a ostatní rappeři mu jdou po krku. Je také poprvé postřelen. Zlom v kariéře přišel s albem "Me Against The World". Tupac si ale jeho obrovský úspěch užil ve vězení, kam byl odsouzen za údajnou účast na znásilnění jedné fanynky. Mimochodem, Tupac je jediným interpretem, jehož album doputovalo na číslo jedna amerického žebříčku ve stejné chvíli, kdy byl jeho autor za mřížemi. Nijak slavný rekord, nicméně ušetřený čas věnoval rapper studiu filosofických knih. Jeho výběr byl, pravda, značně selektivní, ale když se o půl roku později dostává z vězení ven, jeho novým vzorem je renesanční myslitel Machiavelli a heslo "účel světí prostředky".

Jeho návrat do rapové hry je po propuštění z vězení spojený s hiphopovým magnátem Suge Knightem, díky jehož penězům se z vězení dostal dříve. Chlapík nevalné pověsti a boss Death Row Records (stojí za úspěchem "The Chronic" Dr. Dre a deskami Snoop Doggy Dogga) zapojil Tupaca do své vlastní války s newyorským protivníkem Puffem Daddym a jeho labelem Bad Boy. Tupac a hlavní hvězda newyorského rapu Notorious B.I.G. se na chvíli stali figurkami v bitvě o nadvládu nad americkým rapem, která měla navíc rozměry války mezi západním a východním pobřežím. Svoji roli vzali až příliš vážně, Tupac přesvědčený, že Bad Boy měli prsty v přestřelce, v níž byl zraněn, poslal Biggiemu několik urážek na devětkrát platinovém dvojalbu "All Eyez On Me" a později i skladbu "Hit 'Em Up" (natočil ji se svojí partičkou The Outlawz), ve které se zmínil, že se vyspal s jeho ženou Faith Evans. Válka kulminovala 7. září, kdy cestou z boxerského klání Mike Tysona a Bruce Seldona o světový titul zasáhla auto, ve kterém jel Tupac a Suge Knight, sprška kulek. Pět z nich zasáhlo rappera. O šest dní později, 13. září 1996 odpoledne, Tupac Shakur zraněním podlehl.

Život po životě

Tupac - poslední cesta N
© facebook interpreta
Tupacova smrt je dodnes nevyřešená. Nikdo za ni nebyl potrestán, dokonce ani obviněn, takže nic nebrání nekonečným spekulacím, kdo je za střelbu z auta zodpovědný. Nejčastější teorie samozřejmě viní z rapperovy smrti konkurenty z east coast, ostatně The Notorious B.I.G. byl zastřelen o půl roku později patrně jako součást odplaty. Vyvracet jeho vinu je velmi těžké, ale ví se, že Biggie byl v době vraždy ve studiu a natáčel desku. Zároveň existují svědci, kteří tvrdí, že celý beef bral jenom jako hru a třeba "Hit 'Em Up" několikrát v kruhu svých přátel pochválil. Dalším možným vrahem je podle spekulace, se kterou přišel před třemi lety britský novinář Nick Broomfield, sám Suge Knight. Podle autora dokumentárního filmu "Tupac & Biggie" nebyla náhoda, že Knight vyšel z incidentu bez škrábance, vraždu zosnoval on, aby nemusel Tupacovi platit údajný sedmnáctimilionový dluh a po jeho smrti mohl naopak kutat zlaťáky na pozůstalosti. A když si pustíte Tupacovy poslední nahrávky hodně nahlas, uslyšíte prý na úplném začátku v pozadí hlas, který křičí: "Suge shot me."

Vedle seriózních teorií existují i ty, které snovají hypotézy na hraně absurdity. Milovníkům konspiračních teorií nahrává fakt, že rapper byl ke konci svého života posedlý obrazy své vlastní smrti. Verše jako "Got the doctor standing over me screaming I can make it / got a body full of bullet holes, laying here naked" ("Only God Can Judge Me") samozřejmě spíše vyjadřují, že je pro svoji věc ochoten vsadit i život, ale v očích mnoha milovníků konspiračních teorií jsou důkazem toho, že Tupac o své blížící se smrti dobře věděl. Existují ale i lidé, kteří si myslí, že Tupac svoji smrt fingoval a podobně jako třeba Elvis je stále naživu. Nahrává jim k tomu dešifrace symbolů v textech posledního alba "The Don Killuminati: The 7 Day Theory", které vyšlo těsně po jeho smrti. Pokud jste Tupaca také viděli, nahlašte to prosím na této stránce, která pohyb nemrtvého rappera monitoruje.

Hity přicházejí ze záhrobí

Když se to vezme kolem a kolem, soudě podle žebříčků a hudebních televizních stanic, Tupac opravdu nezemřel. Od listopadu 1996 byl šestkrát na čele amerického albového žebříčku a prodal několikanásobně více desek než za svého života. Záhrobní tupacomanie čerpá ze zdánlivě bezedné zásoby nahrávek, které rapper natočil po propuštění z vězení. Není se čemu divit, podle legendy nahrál hyperaktivní Tupac v časech své největší slávy i tři skladby za den. Drtivá většina posmrtných alb nedosahuje kvality třeba "All Eyez On Me", ale protože na jejich vydávání dohlíží osobně jeho matka a její organizace Amaru Entertainment, není to bezhlavé brakování archívů, jako třeba v případě současné záplavy alb Johnnyho Cashe. Pod hlavičkou Ameru Ent. zatím vyšlo sedm alb a také dokument "Tupac: Resurrection", nominovaný dokonce na Oskara. Další dokumenty jako třeba "Tupac Shakur: Thug Angel", "Tupac Shakur: Thug Immortal" nebo "2Pac 4 Ever" udržují rapperovu legendu naživu. Pokud vám přijde trh s Tupacovou minulostí už maličko unavený, tak vězte, že letos ještě vyjde album duetů Tupaca a Scarface "2 Face" a na příští rok je připravený film "Live 2 Tell" natočený podle scénáře, který rapper sepsal před jedenácti lety ve vězení.

Až zase někdy potkáte někoho, kdo bude mít Tupaca vytetovaného na rameni a v otázce, kdo je nejlepší rapper všech dob, bude mít jasno, není třeba propadat panice. Hlavně se dotyčného nesnažte přesvědčit, že by to třeba mohlo být jinak. Jeho hrdina totiž dokázal to, co málokdo - naplnil svoji životní filosofii a jako mučedník padl za svoji pravdu. Jaká je to pravda, je trochu nejasné, ale to není podstatné. Tupacův mýtus dál sílí a jeho glorifikace už dávno přesáhla hranice rozumného úsudku. Na jeho jméně si dnes přihřívají polívčičku nejen bývalí spolupracovníci nebo rodinní příslušníci. Nemám na mysli ani tak oblečení Tupac (pozor, není ani stylově ve tvaru rakve, ani v sobě nemá pět děr po kulkách) či sbírku poezie (tady), ale spíše některé podivné hudební projekty, které by Tupac, být živý, asi těžko překousl. Třeba jeho duet s Eltonem Johnem "Ghetto Gospel", který patřil vloni k největším evropským hitům, nebo podivný Eminemův pokus spojit na jednu stopu Paca s Biggiem v "Thugs Get Lonely Too".

Pokud vám tupacomanie přijde už trochu přehnaná, nejste sami. Na vaší straně je i nejpopulárnější černošský komik současnosti Dave Chappelle, který se ve své show strefil do zástupu tupacologů, kteří z rappera dělají přinejmenším novodobého Nostradama. Údajný dosud neznámý song mrtvého rappera se vyjadřuje k Bushově vládě, teroristickým útokům i hurikánu Katarina, až se Chappelle nestačí divit. Scénku si můžete pustit zde.

NÁZORY
  • Lepší herec než rapper (ian69, 07.09.2006 07:48) Reagovat

    To alespoň platilo, když byl ještě lepší. Prostě ho proslavila až ta smrt, ať si jeho fans říkají, co chtějí

    • Re: Lepší herec než rapper (Bohumil , 26.06.2014 01:16) Reagovat

      TY DEBILITO TUPACA PROSLAVILO CD ALL EYEZ ON ME TY KOŠTĚ VYJEBANÝ ON JEN PROHLÁSL ŽE JEHO TRACKY NIKDY NEUMŘOU A NIKDY NEZESTÁRNOU-PROTOŽE JE NESMRTELNÝ TY TRUBKO HAHAHAHA PREJ PROSLAVILA SMRT HAHAHA TY SI DI LEHNOUT MORE TY JSI NÁKEJ TEKNAŘE NEBO CO SOTVA VÍŠ CO TO JE GANGSTA RAP POSLOUCHÁŠ URČITĚ LIL WAYNA A TAKOVÝ DĚVKY ŠOUBIZNISU ALE VÍŠ HOVNO CO JE REP TY KUNDO TAK DRŽ PÍČU - FUCK YOU TOO - MONKEY BITCH HAHAHAHAHA FUCK YOU AND MOTHERFUCKING MAMA HAHAHAHAHA KUNDOOOOOOOOOOOO

  • Opět velmi aktuálně (Richard Šimůnek, 07.09.2006 09:03) Reagovat

    Včera v Praze poprvé vystoupila Madonna a Vy máte jako hlavní článek dne zase nějakýho černocha. Jste totálně beznadějný. Toto je skutečně web tak akorát pro rozebírání výkonů v soutěži Česko hledá superstar.

    • Re: Opět velmi aktuálně (e.d.i, 14.07.2016 04:51) Reagovat

      Tak si cti neco jinyho treba neco o hitlerovi a pust si k tomu tu starou prostitutku madonnu co nema hlas vubec si nedovoluj protoze tupac fans te rozdrtěj i'm a soldier buzíku

  • pro Richarda Šimůnka: (Ondřej Michal, 07.09.2006 10:05) Reagovat

    Madonna? to je ta průměrná zpěvačka s nadrpůměrným cirkusem?:-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 20/2017 (23.05.2017 21:25)
- Fanoušci se dočkají dokumentu i hraného filmu o rapperovi 2Pacovi Shakurovi (16.05.2017 18:51)
- Výsledky pitvy Notoriouse B.I.G.a byly zveřejněny. Po patnácti letech (12.12.2012 09:24)
- Publicistika: Měsíc v hip hopu - duben 2012 (14.05.2012 12:00)
- Video: Marpo - Já Sám a moje druhý Já (11.03.2010 11:41)
- Publicistika: Měsíc v hip hopu - září 2009 (08.10.2009 05:00)
- Recenze: Na velikosti záleží (21.05.2009 05:00)
- Nové desky pro 13. týden (29.03.2009 05:00)
- Publicistika: Měsíc v hip hopu (3/2008) (21.03.2008 05:00)
- Nové desky pro 49. týden (02.12.2007 05:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu