shop.musicserver.cz

Průvodce po debutu Toneless 'Shine And Sing'

Vydáno: 24.08.2006 05:00 v sekci Publicistika - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Debut pražské "britpopové" kapely Toneless "Shine And Sing" je na spadnutí. Dlouze očekávaná deska vychází první zářijové pondělí. musicserver vám samozřejmě přinese rozhovor s kapelou i recenzi desky, ale nyní, nějaký ten den před oficiální emisí CD, přichází průvodce po albu "Shine And Sing".

Toneless - Shine And Sing
© facebook interpreta
Pro ty, kteří sledují pražskou "britpopovou" scénu, není jméno Toneless ničím novým. Vedle kapel jako Living Room, Roe-Deer nebo Southpaw patří k těm nejznámějším. Jejich singlům, které pochopitelně najdete i na desce, se velice slušně dařilo v hitparádě rádií, hudební časopisy kapelu označují za jednu z největších českých nadějí. Skupinu během nahrávání debutu zastihly různé problémy, což se do zvuku první desky naštěstí příliš nepromítlo. Ještě než bude album "Shine And Sing" podrobeno na musicserveru recenzi, vychází průvodce deskou, kde vám přiblížíme, na co zhruba se můžete od těchto chlapců těšit. Visačka nejlepší čeští Coldplay přece nestačí.

1. Shine And Sing (3:33)

Jako otvírák na svém debutu Toneless volí rychlejší skladbu, a to titulní "Shine And Sing". Již poměrně úspěšný singl posluchačům ukazuje, s kým mají tu čest. Slušný, hitový, kytarový pop. Sladký britpop, chcete-li. Máte rádi Coldplay, Keane? Něco pro vás.

2. Closer To Sun (3:50)

Tempo se zpomaluje. Dvojka na desce začíná akustickou kytarou, brzy se připojuje klasická elektrika. Píseň, jak je u většiny skladeb Toneless zvykem, má silně melancholický tón. Je vidět, že mladí hudebníci jsou na svůj věk poměrně zručnými skladateli. "Closer To Sun" je povedenou baladou.

3. Too Fast (3:00)

Příjemná britpopová jízda pokračuje. Kluci si maličko začínají hrát s aranžemi a jak je vidět, znají i Oasis. Opět další naléhavá srdeční píseň, v druhé půli okořeněná zajímavými kytarovými vyhrávkami. Po necelých třech minutách potenciální hitovka číslo tři končí.

4. Clear Of (4:52)

Nevím, zda by to kapelu potěšilo, ale přece. Představte si to. Školní diskotéka, když jste byli v nějaké šesté sedmé třídě. Seberete odvahu a jdete pro svou vyvolenou. Jeden z prvních (a možná posledních) ploužáků a určitě první pusa. Každej nevyrůstal na Nirvaně. No a co? Dobrej song.

5. Either Way You Lie (3:07)

Pátá píseň na albu udržuje kapele silné hitové ambice. Skladba "Either Way You Lie" zní jako z kuchyně starších věcí Robbieho Williamse. Jak se mu vlastně říká...? Jo, popový král. Další povedená balada, položená na příjemných kytarových linkách a naléhavém vokálu.

6. Goodbye (4:17)

V každé správné popové "srdcedrásačce" by mělo být slovo Goodbye. Loučení se na několik způsobů. Toneless však za nic nemohou opustit stále stejný model. Baví se hraním, možná pohledy mezi dojatou část publika. Stále to nenudí. Další rádiový hit.

7. Not Gonna Fall For You (5:44)

Kytarové vybrnkávání a jednoduché bicí ve středním tempu tvoří, jak už jsme si zvykli, základ pro další písničku na albu. V druhé půlce však konečně přichází opravdu silný moment. Zvonivé a konečně taky nápadité kytarové riffy. Filip se za mikrofonem stále více rozdává (vím, je to klišé). Pro mne druhá nejlepší skladba na desce.

8. Don't Get Down (3:47)

Now Open Your Eyes zpívá Filip v další písničce. Zdá se, jako by byli Toneless s tím, jak se blíží konec alba, čím dál lepší. Pravda, pořád je to to samé, ale s lepšími nápady a neohranými motivy. Skladba "Don't Get Down" je zajímavá především pro nečekané změny tempa a překvapivé Matějovo zasněné riffování v závěrečné části písně.

9. To Match This World (3:18)

V devátém tracku Toneless přidávají na tempu a mírně i přitvrzují. Kytary jsou najednou hlasitější a písničce to jednoznačně prospívá, stejně jako střídající se rytmus bubeníka. Celá skladba je zajímavě vyfrázovaná, hlavně v dobře napsaném refrénu. Tomuto říkám hit. Nejlepší skladba na desce.

10. Help Me Out (4:45)

"Help Me Out", předposlední věc na albu, potvrzuje nastoupený trend. Další povedená energická balada se zajímavými motivy a vypjatým vokálem. Tato píseň ještě ke všemu působí naprosto samozřejmě, což sráží - jako většinu písní na albu - klišovité a nic neříkající texty. Bude to někomu vadit? Myslím, že ne.

11. Birdsong (6:15)

Album "Shine And Sing" končí tak, jak začalo. Sedět doma v pokoji se svou láskou, nalít si skleničku červeného vína, zapálit svíčky. A povídat si a říkat si všechny ty věci z očí do očí, ale beze slov. Jsou tam emoce, melodie a jako vždy dobře zahrané a zazpívané.

Máme za sebou popis všech jedenácti skladeb první desky mladých popových nadějí z Prahy, které si říkají Toneless. S kapelou jsme se také sešli u rozhovoru, abychom si popovídali nejen o této desce. To, do jaké míry je celé album povedené, si budete mít možnost přečíst v recenzi, která by měla vyjít právě v den, kdy se album dostane na prodejní pulty, tedy 11. září. A pak bude i to interview.

NÁZORY
  • nevim (gish, 24.08.2006 11:34) Reagovat

    ..no přiznám se, že po všech těch oslavnejch chorálech, co tuhle partu (spolu s Living Room) provázej jsem na tu desku zvědavej.. stáhnul jsem si v minulosti jejich demo (z něhož je několik skladeb zastoupeno i na desce) a přišlo mi takový strašně nudný a stereotypní... a stejnej dojem jsem měl i z jejich víkendového vystopení na Trutnově, na který jsem se hodně těšil, ale bylo to jak jsem říkal nudný a utahaný... no uvidíme...

  • hype hype hype (fabian, 24.08.2006 15:23) Reagovat

    O nic jinýho tu nejde, ale taky se obávám že to žádná velká sláva nebude,snad jen pubertální holčičky si najdou mnohem lepší idoly než bilíšky z tokia hotel.

  • pche. (T., 25.08.2006 13:50) Reagovat

    Myslím, že o kvalitách té kapely ze všeho nejvíc svědčí to, že má V DOBĚ VYDÁNÍ DEBUTU poloviční sestavu, kterou koncertně doplňují záskokáři. "Hype" je slabý slovo - "uměle vyhnaná zoufalá sračka" je lepší. Ten názor, že aspoň bývalé/vyrostlé fanynky Tokio Hotel budou mít co poslouchat, je přesný.

  • Podezřele pozitivní (John, 29.08.2006 19:10) Reagovat

    Nezdá se vám, že celý "průvodce" novou deskou je přehnaně pozitivní?

  • 2gish (petr, 05.09.2006 20:18) Reagovat

    living room nekdy provazely nejaky oslavny choraly?

    hele, benjamine, tos musel mit napsany tak za deset minut, je to jak z rychlovlaku :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (5-1) (31.01.2022 20:00)
- Recenze: Southpaw natočili desku pro nostalgiky a melancholiky (17.10.2021 10:30)
- Rozhovory: Southpaw - Necháváme to plynout a užíváme si to (28.09.2021 08:30)
- Video: Southpaw jsou zpět. A opět s hlavou v oblacích (11.08.2021 15:58)
- Nejvíc nej: Pět českých comebacků spojených s vydáním nové desky (10.01.2019 11:00)
- The Prostitutes nečekaně ohlásili konec (13.11.2017 16:30)
- Audio: The Prostitutes vrthli popáté do studia. První ochutnávkou je singl "Hypnotized" (16.12.2016 09:17)
- Fotogalerie: První den festivalu Mezi ploty v obrazech (31.05.2016 08:42)
- Naživo: Mezi ploty se tančilo hlavně na klasická jména, zářila ale i alternativa (30.05.2016 21:38)
- Naživo: Dvojkřest The Prostitutes a Apollinaire byl jedním vítězným tažením (05.12.2015 16:46)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu