shop.musicserver.cz

Jukebox 33/2006 - severská invaze

Vydáno: 16.08.2006 05:00 v sekci Audio - Karel Veselý | foto: facebook interpreta
Tento týden jsme udělali malou zastávku z tradičního shonu novinek a vypravíme se na výlet na sever Evropy. Největší část interpretů tvoří projekty ze Švédska, protože poslední dva roky to vypadá, že místní populární hudba je na vrcholu, který se dá srovnávat leda tak s časy panování ABBy. Jména jako The Knife, Jens Lekman, Jose Gonzales, The (International) Noise Conspiracy nebo The Hives dělají hudbu, která se dá minimálně srovnat s oslavovanými kolegy z anglo-americké oblasti, k jejich škodě ale nemají za sebou všemocné nahrávací firmy, které by z nich udělaly opravdové hvězdy. K trojici Peter Bjorn & John a zpěvačkám Jenny Wilson a Firefox AK jsme ještě přidali norského trumpetistu Nilse Pettera Molvaera a dánskou kapelu Under Byen.

Peter Bjorn And John - Young Folks (10/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Peter Bjorn And John - Young Folks
Někdy vás písnička chytne už po prvních pěti sekundách. "Young Folks" švédského tria Peter Bjorn And John začne pekelně funky beatem, po několika vteřinách se začne pískat melodie ,a to už víte, že tady se děje něco mimořádného. Písničky, ve kterých se píská, sice mají dost špatnou pověst, ale u "Young Folks" bude jako magor pískat i ten největší cynik. Je to vlastně duet (druhý hlas obstarává Victoria Bergsman ze skupiny Concretes) o prvních chvílích, kdy se dva do sebe zamilují. Těžko najít lepší téma pro letní hit a já vám garantuju, že jakmile si ji jednou pustíte, bude těžké ji vyhnat z hlavy. To by ale snad dělal jen blázen.
Nils Petter Molvaer - Nebulizer (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Nils Petter Molvaer - An American Compilation
Norský trumpetista Nils Petter Molvaer, podobně jako třeba jeho francouzský kolega Erik Truffaz, nemá rád jazz jako zakonzervovaný styl, ve kterém se pořád dokola hrají stejné skladby, a zhlédl se v současnějších hudebních trendech. Nejvíce mu učaroval drum'n'bass a vydal několik skutečně netradičních desek, ve kterých kombinuje svoji freejazzovou hru s breakbeaty. Skladba "Nebulizer" je z nové kolekce "An American Compilation", která má představit Molvaera za oceánem. Píseň vyšla původně před čtyřmi lety na albu "NP3" a s trumpetistou ji nahráli člen kapely Supersilent Deathprod a junglista TeeBee. Takhle a tohle by možná hrál Miles Davis, kdyby byl naživu.
Under Byen - Af samme stof som stof (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Under Byen - Samme stof som stof
Pokud už vám Sigur Rós připadnou trochu moc unylí, zkuste jinou kapelu ze severu, jejichž hudba se dá těžko popsat slovy či tradičními hudebními termíny. Dánští Under Byen (což znamená pod městem) jsou jako divoká voda, jejich hudba je postavená na křehkých melodiích, ale má neuvěřitelnou sílu. Jádro skupiny tvoří dvě dívky (Katrine Stochholm a Henriette Sennenvaldt), které sice tvrdí, že hrají rock, ale nepoužívají kytary, spíše tradičnější instrumenty jako jsou klavír nebo smyčcové nástroje. "Af Samme Stof Som Stof" je pilotní singl z jejich akutálního, třetího opusu podobného jména "Samme stof som stof", který se na severu poslouchá už od března a ve zbytku Evropy a za mořem by měl vyjít na podzim. Máme se na co těšit.
Jenny Wilson - Let My Shoes Lead Me Forward (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Jenny Wilson - Let My Shoes Lead Me Forward
Švédská zpěvačka Jenny Wilson zpívala na druhém albu The Knife "Deep Cuts" a se skupinou FFP, ale už dva roky jede sólo. Její debut "Love And Youth" byl jednou z nejoceňovanějších švédských desek loňského roku a "Let My Shoes Lead Me Forward" byl obrovský hit. Není se co divit, je to chytlavá pecka napsaná lehkou rukou, zabalená navíc do moderního střihu s výrazným rytmem. Přiznám bez mučení, že remix od The Knife je ještě lepší, ale nechci tady šířit temné nálady, které má tahle kapela v lásce, a doporučuji tedy originál. Pokud se zaposloucháte do textu, Jenny vypráví o tom, jak je skvělé jen tak se vydat na cestu. Zpěvačka se právě teď vydává na svoji cestu do evropského éteru, snad se jí bude dařit.
Firefox AK - Habibi (Madame, Madame) (7/10)
ke stažení / audiostream / video (ke stažení)

Firefox AK - Madame Madame
Trochu podivný název pro kapelu si vymysela švédská zpěvačka Andrea Kellerman. Dlouhá léta žila v Británii a zpívala s trip-hopovou kapelou Anamorphic, ale úspěchu se s nimi nedočkala. Vrátila se do Švédska a jednou z prvních věcí, které viděla, byl prý požární hydrant s nápisem Firefoc, zbytek názvu kapely pak tvoří anagram jejího jména. "Habibi" je jejím prvním sólovým singlem z debutového alba nazvaného "Madame, madame!". Nečekejte nic jiného než melodický electro-pop, takový, jaký umí jen Švédové. Promiňte, vlastně Švédky.

NÁZORY
  • Parada! (marek s., 17.08.2006 09:53) Reagovat

    Ocenuju tyhle pana Veseleho sloupky, je to jedna z nejlepsich veci na musicserveru...a ted jeste ohlednuti za poslednima novinkamam ze severu...opravdu, klobouk dolu...Peter Bjorn a John - to se neda vypnout ani po patym poslechu vypnout!

  • Peter Bjorn And John - Young Folks (Džindža, 17.08.2006 12:36) Reagovat

    Tak tohle nemá chybu. Super písnička. Pohodovka s velmi se mi líbí ležérní projev interpretů. Jen víc takových písniček. Jednoduchých a krásných. Tady platí nekonečněmnohonásobně, že v jednoduchosti je krása.

  • ??? (joachim, 20.08.2006 21:59) Reagovat

    Cože? Ta "skvělá" Young Folks je teda vážně hrozná, ježiš, je to falešný (a je mi jedno, že je to naschvál) a navíc to má otřesnou melodii, poslechl jsem si to jednou a už never more :|

  • Díky,Díky,Díky (jonkko, 01.09.2006 08:46) Reagovat

    moc děkuju,že sem si tu mohla stáhnout náký ty Peter Bjorn and John!!!ste jediný snad u koho sem je našla.moc ste mě potěšili a ste docela fajn,i když se mi nelíbí vůbec styl vašeho psaní...jen tak dál!!!

  • Peter Bjorn And John - Young Folks (Igor81, 24.11.2006 08:58) Reagovat

    pojdme se vsichni sejit a budem si piskat:-))jupiiiii

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 34/2021 - od Halsey přes CHVRCHES po OneRepublic (01.09.2021 08:00)
- Nové desky 10/2020 - od Dana Bárty přes Nialla Horana po Westlife (18.03.2020 08:56)
- Minirecenze: Na "Darker Days" jsou ke slyšení staří dobří Peter Bjorn And John (01.11.2018 18:10)
- Naživo: Peter Bjorn And John předvedli, že v klubech umí na výbornou (21.10.2018 11:16)
- Fotogalerie: Peter Bjorn And John potěšili své příznivce nejen čerstvou novinkou (20.10.2018 15:58)
- Audio: "Wrapped Around The Axle" nese rukopis trojice Peter Bjorn And John (18.10.2018 20:38)
- V den vydání "Darker Days" přijedou Peter Bjorn And John do Prahy (17.09.2018 13:15)
- Nové desky 14/2018 - od Thirty Seconds To Mars přes Kylie Minogue k poctám Eltonu Johnovi (10.04.2018 13:23)
- Nové desky pro 35. týden (05.09.2016 12:15)
- Audio: Peter Bjorn And John představují z nového alba první taneční ukázku "What You Talking About?" (20.03.2016 11:46)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu