shop.musicserver.cz

Na Sázavě to žilo až do konce

Vydáno: 07.08.2006 17:00 v sekci Naživo - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Sázavafest má pověst jednoho z nejpříjemnějších letních festivalů. Letos však pořadatelům vůbec nevyšlo počasí, i přes tuto chybku to však na festivalu žilo až do naprostého závěru. musicserver měl bohužel dvojnásobnou smůlu, takže vám přinášíme jen reportáž z posledního večera.

Kvůli shodě různých okolností se redaktoři musicserveru vypravili na Sázavafest až na vrchol posledního dne, kdy se představil elektronický taneční projekt Banco De Gaia, který sledoval kolega Dan Hájek, a také hvězdná táborská čtveřice Sunshine.

Monika Načeva
© www.wesmir.cz/naceva/
Po našem příjezdu jsme se nechali nachytat na malý špek organizátorů, kdy Ilona Csáková měla vystupovat po boku Zatrestbandu na Houser scéně, kam se vypravil Dan Hájek. Opak byl však pravdou, ona byla jen jejich hostem. Po úvodních skladbách, kdy zazněla i "Samba v kapkách deště" plzeňské Burmy Jones (což v rámci festivalového počasí šlo brát vesměs jako přesně míněnou provokaci), byla na pódium teprve pozvána Ilona, aby si hned z kraje zazpívala "Summertime". Zatrestband hraje pouze převzaté skladby, ale třeba taková "Kansas City" byla velmi povedená, tak jako znělka seriálových "Profesionálů" nebo instrumentace odrhováku Wham! "Wake Me Up Before You Go Go". Zatrestband dle kolegy Hájka pobavil a o to hlavně šlo. Velmi příjemné překvapení se odehrálo na Olmeca Report Stage, kde si Monika Načeva na pódium pozvala Michala Pavlíčka (ten později vystoupil i s B.S.P.), aby jí kytarově doprovázel a za gramofony se postavil již ostřílený společník DJ Five. Jejich vyhrazená hodinka měla neskutečné grády, kdy se akustické vsuvky (vehementně rušené sousedícími tanečními stany) střídaly s vyšperkovaný dupáky, které přesně v otěžích držel DJ Five. Akustické "Nebe je rudý" nebo závěrečný cover "Magická noc" od Plastiků fungovaly výtečně. Již zmíněná trojice Balage – Střihavka – Pavlíček spolehlivě pobavila své fanoušky. Dle očekávání se hrály jen staré skladby. Na kapele byla vidět obrovská radost a uvolněnost. Možná i díky tomu měl místy koncert mírně kabaretní ráz. Vystoupení vrcholilo při nesmrtelné srdcedrásačce "Země vzdálená", tou dobou již hráli populární Tatáči o pár metrů dál.

Banco de Gaia
© www.bancodegaia.com
V průběhu jejich akustické show už na MF Plus Stage vrcholily přípravy na vystoupení headlinerů Banco De Gaia. Tobyho Markse během vystoupení doplňoval zručný VJ, ale asi byla moc velká vlhkost nebo neoblomně nízká teplota, protože jejich notebooky a zvukové mašinky je neposlouchaly, jak by měly. Pokud se před vystoupením slibovala zcela nová videoprojekce, tak fanoušek, který navštívil festival v Žizníkově u České Lípy, musel být lehce zklamán. Dvě kruhová promítací plátna doplňovala hlavní pódiový projekční prostor, který byl maximálně využit. Ale nových pohyblivých obrázků bylo pouze využito u skladeb z novinky "Farewell Ferengistan". Z ní zazněla pouze trojice "Ynys Elen", "Kara Kum" a v úplném závěru "Chingiz", což na jednu stranu není žádné překvapení. Banco De Gaia na festivalech sázejí na již prověřené tracky, které publikum jasně chytnou a jsou očekávány.

Tobymu se tedy nedařilo uskutečnit některé zvukové vychytávky a přechody mezi jednotlivými skladbami a hned v úvodní "Ynys Elen" přišlo první škobrtnutí. Největší přehmat však nastal v kompozici, kterou musí znát vesměs zpaměti - v "I Love Baby Cheesy" se mu kompletně rozjelo tempo. Tyto kixy ale byly posléze roztančenému publiku vynahrazeny nášupem, kdy místo původních sedmdesáti minut přinesl vesměs plnohodnotný koncert trvající o dvacet minut déle. Kompletní setlist měl spád a ve druhé polovině Toby nikoho nešetřil a držel se nastolené atmosféry a rytmů, které má naučené jako z čítanky. Takže vyšvihnutý blok "Gamelah (Dub 3)" (ve výrazném up tempu), "How Much Reality Can You Take?" a "Zeus No Like Techno" odboural u tanečníků jakékoliv zábrany. Bez přídavků rozhodně nemohl Toby Marks odejít, dvojice "Heliopolis" a "Drippy" jako ony správné třešničky na dortu ukončily tuto spanilou jízdu s několika málo defekty na kráse.

Pro sběratele setlistů - Ynys Elen, No Rain, Waking Up In Waco, Kara Kum, Last Train To Lhasa, I Love Baby Cheesy, Gamelah (Dub 3), How Much Reality Can You Take?, Zeus No Like Techno, Kincajou, Kuos, Laih Lah, Chingiz; encore: Heliopolis, Drippy

Sunshine, Love Planet, 13.8.2005, small b
© Petr Dobiáš / musicserver.cz
Pro celý festival byla typická zima a deštivé počasí, přesto většina lidí vydržela do finiše. "Jste hrdinové, že jste tu vydrželi. Moc si toho vážíme," neskrýval nadšení zpěvák Kay po úvodní "We Don't Believe In Hype", kterou skupina tradičně začínala. Koncert potvrdil, že v současnosti jsou Sunshine zkrátka ve formě. Za necelou hodinovou show zahráli hlavně hity ze své poslední desky. "Tuhle si užijte, dlouho jí už slýchat nebudete," naznačil Buriánek, že s novým albem se po dvou letech promění setlist, když uváděl hitovku "Victim Is Another Name For Lover". Sunshine dali lidem přesně to, na co čekali. Kay na pódiu lítal s kytarou. Hecoval publikum. Chvílemi zněli, jako by po divoké párty v newyorkské garáži spolu jamovali Iggy Pop, Robert Smith a Bobby Gillespie někdy začátkem devadesátých let. Sunshine, především v úvodu, také ukázali svou méně živočišnou, spíše melancholickou a dekadentní tvář při pomalejších kytarové depresi "Lower Than Low" a upoceném nihilismu "Victoria Secreats Blackmail". Na závěr přišly kytarové nářezy "Riot Of Misfits" a klasická "Velvet Suicide".

S show táborských rockerů se téměř přesně krylo vystoupení Anny K na vedlejší Houser Stage, Dan Hájek stihl jen poslední tři písničky. Cover Lennyho Kravitze "Are You Gonna Go My Way" mu v jejím podání vyrazil dech. Rozlučkové "Nebe" si přihlížející maximálně užívali a nechtěli Annu K pustit z pódia, ale ta prý už musela končit. Jako ona malá propustka zazněla "Naneshledanou", pak přišlo už jen krátké rozloučení a tato sympaťačka byla pryč, škoda. Vše bylo vynahrazeno při setu Skyline na Radio 1 Stage, kteří vsadili hlavně na skladby z novinky "Virginplatonicpanic". Nic to však nezměnilo na tom, že i v dešti kotel fungoval podle jejich vytčené režie a tahle sehraná šestice válela ke spokojenosti obdivuhodně vytrvalého davu. Není nutno nic dodávat, kdo je zažil, bude souhlasit. Jako tečku letošního Sázavafestu si Dan Hájek vyhlédl své skoro spoluobčany z rodiště. 100°C se dle jeho názoru buď živě zlepšují, nebo do Sázavy přijeli ve výtečné formě. V brzkých ranních hodinách nasadili tu pravou nefalšovanou koláž jejich tvorby, která promoklé a promrzlé fandy rozpumpovala opět k životu. Na festivalech už bývá zvykem, že kamery přenášejí obraz přímo z pódia na promítací plátna, ale takhle dokonalé to fungovalo snad poprvé právě u 100°C, vše do sebe neskutečně pasovalo, slušnou práci odvedl i technik, který to měl na MF Plus Stage na starosti. "Collage"vévodilo, ale došlo i na provařené "Azataki", "Smoking The Killa" nebo "Boring". DJ At Work exceloval a Joshua si před přídavkem trochu trapně rýpnul do George, hádejte kterého, ale publikum si v závěru k radosti kapely s chutí zapělo stejnojmennou pecku.

Rozmary počasí si letos vybraly daň na festivalu v krásném prostředí Sázavy. Ještě několik málo dní před zahájením meteorologové slibovali vedra, příroda však zařídila skoro o sto osmdesát stupňů jiné počasí, ale to je už tady u nás rozverná písnička, která každý rok postihne ten či onen festival. Organizátoři se ale snažili, kromě stánků s jídlem a pitím, kterých bylo na každém rohu dostatek, se podařilo posílit dopravu, třeba první vlakový spoj (v 5:45) byl naddimenzován vagóny natolik, že byl skoro prázdný a pontonový most zachránil původní dřevěný, který by nápor asi nezvládl.

Sázavafest, Sázava, 5.8.2006

NÁZORY
  • Kája (Kolouch, 08.08.2006 14:49) Reagovat

    škoda, že kaye nikdo v tom dešti nefotil.....;-)

  • Report? (Dr.Morbelus, 09.08.2006 12:22) Reagovat

    Nevím jestli je to zrovna dvakrát dobrá vizitka pro musicserver, že nikdo nebyl schopnej navštívit celej festival.. A odbýt lidid reporte kterej začíná kapelou hrající v 19 hodin, nevim je o docela hodně amatérský přístup a je vidět že to je pouze trapná náhražka..

  • Není to trapné? (Romana, 09.08.2006 12:31) Reagovat

    Absolutně nechápu, jak může někdo popisovat festival, na kterém byl jenom z části? Já tam byla od čtvrtka, a proto mi přijde tento článek od ubohý. Ani náhodou nemůže zachytit ten šmrnc, který to podle mě mělo. Až teda na ty šílený hygienický podmínky. Ty byly dost nepopsatelný :-(((

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Skyline a jejich tradiční vánoční mejdan v Roxy ve fotkách (14.12.2023 18:48)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Skyline vyrazili do klubů, závěr turné bude patřit pražskému Roxy (20.11.2023 09:28)
- Video: Načeva & Zdivočelí koně dávají písní "Šaman" nahlédnout do příprav nové desky (09.08.2023 09:31)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Recenze: Obsáhlý výběr z tvorby Michala Pavlíčka "Faces" ukazuje jeho široký záběr i vnitřní jednotu (14.07.2023 08:00)
- Video: Tata Bojs předělali patnáct let starého "Spáče" (13.06.2023 17:13)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu