shop.musicserver.cz

(Ne)skromný herbář českých písničkářských kytiček

Vydáno: 15.08.2006 14:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Dva disky, dvacet zpěvaček, písničkářek, jazzmanek, moderátorek ale i hereček a devatenáct písniček - to jest unikátní projekt "Dívčí válka" skladatele, textaře a hudebníka Jana Buriana. Tato krátká charakteristika by měla bohatě stačit k tomu, aby tato deska neprošla kolem vás bez povšimnutí.

8/10

Jan Burian - Dívčí válka

Celkový čas: 61:18 + 56:36

Skladby: CD1 - O změně - Alenka (Dáša Voňková-Andrtová), Mezi polévkou a hlavním jídlem - Lenka (Dorota Barová), Bohyně kuchyně - Květa (Feng-Jün Song), Dva milenci - Alice (Ester Kočičková), S počtářem - Irena (Sestry Steinovy), Kráska a zvířata - Magdalena (Martina Trchová), Kde jsi zrcadlo? - Madla (Pavla Forest), O dovolené - Štěpánka (Eva Holubová), Markéta (Lucie Vopálenská), Intelektuválka - Jarmila (Iveta Kováčová), Není tak bohatá - Kamila (Ivana Chýlková), Bezejmenná (Zuzana Michnová), Normální holka - Ema (Anežka Růžičková), Apokalypsa - Helena (Zuzana Homolová), Uprostřed noci - Eva (Jana Koubková), Banální příběh - Anežka (Hana Hegerová), Anna a její věšáci - Anna (Lenka Dusilová), V černobílém vesmíru - Šárka (Petra Oswaldová), Potřetí? - Táňa (Lela Geislerová) / CD2 - O změně, Mezi polévkou a hlavním jídlem, Bohyně kuchyně, Dva milenci, S počtářem, Kráska a zvířata, Kde jsi zrcadlo?, O dovolené, Markéta, Intelektuválka, Není tak bohatá, Bezejmenná, Normální holka, Apokalypsa, Uprostřed noci, Banální příběh, Anna a její věšáci, V černobílém vesmíru, Potřetí?

Vydavatel: Indies

Aniž bych nějak blíže znal předchozí tvorbu Jana Buriana (ano, vím, měl bych se asi stydět), mě hned od počátku velice zaujal jeho projekt "Dívčí válka", který je v našich končinách vskutku ojedinělý. Tenhle titul se skládá ze dvou CD - na prvním jsou jednotlivé písničky nazpívané dvacítkou zpěvaček, na druhém ty samé písničky nazpíval autor sám. Když jsem vedle sebe viděl jména našich nejlepších folkařek, šansoniérek, jazzmanek vedle hereček nebo moderátorek, mladou krev vedle ztělesněné zkušenosti, nemohlo mě to nechat zkrátka chladným. Když jsem ale CD slyšel poprvé, zhrozil jsem se, jaký bič jsem si na sebe upletl. Burianův lehce alternativní styl, který dominuje mnoha písničkám, mi moc neříkal a až postupem času jsem začal v jednotlivých skladbách nacházet jejich kouzlo.

"Dívčí válka" je sice veskrze založená na něčem, co lze nazvat jako alternativní folk, ale rozhodně není do něj zavřená jako do ulity. Ostatně ze složení zpěvaček je evidentní, že desku hodně ovlivnil i jazz, rock, lehce i pop či šanson, což ovšem neznamená, že folkařka zpívá folk a rockerka rock. Vlastně to je u většiny písniček právě naopak. Navíc je hodně zajímavé srovnávat tu samou písničku v podání interpretek a samotného Buriana. Hodně mi to připomíná "Nothing Compares 2 U" - v podání Sinéad O'Connor je prostě dokonalá, ale když ji slyšíte v podání Prince, tedy autora téhle písničky, řeknete si: Aha, takhle ta písnička má znít.

Abych se přiznal, na první poslech mě zaujaly hlavně ty písničky, které vycházejí z jazzu - "Není tak bohatá" Ivany Chýlkové, která mimochodem zpívá velice dobře, a pochopitelně "Banální příběh" Hany Hegerové, která si sice stěžovala, že jí specifické Burianovo frázování dělalo velké problémy, ale výsledek je excelentní. Záměrně jsem si nechal na konec "Krásku a zvířata" Martiny Trchové, která byla snad opravdu psaná přímo jí na tělo. Melodicky vybroušenou písničku dokonale povznáší Martinin zpěv s jemným doprovodem klavíru za pomoci bicích a basy, do nichž pouze v rušivých intermezzech nevhodně zasahuje elektrická kytara.

Do svého podhoubí, tedy rockové hudby, byly hozeny Sestry Steinovy ve skladbě "S počtářem" a jejich potměšilá interpretace s podobným textem dělá z téhle písničky jednu z nejvýraznějších skladeb na celé desce. A podobně na mě působí i "O dovolené" vyprávějící o jedné mateřské dovolené. Herečka Eva Holubová v ní ukazuje, že není vůbec nutné umět famózně zpívat, aby byla písnička zajímavá. Ona ji snad více vypráví než zpívá, ale i tak je tohle kousek, který se vám ihned zaryje do šedé kůry mozkové. Celou dívčí anabázi uzavírá nejmladší ze sester Geislerových Lela a její lehce infantilní projev obohacuje na spinet hranou "Potřetí?" zase o něco signifikantního. Něčím zajímavé jsou snad všechny písničky na albu, ale abych se přiznal, k některým, hlavně těm, které se blíží nejvíce k alternativě, se mi nepovedlo najít cestu, čímž ale rozhodně nechci případné zájemce nějak odrazovat.

V bookletu "Dívčí války" najdete u každé písničky nějakou kytičku či, lépe řečeno, rostlinku - od koniklece ke konvalince. Jak jsou rozdílné jednotlivé rostlinky, jsou odlišné i jednotlivé zpěvačky notabene písničky, které na desce zpívají. Žánrový, ale i interpretační rozptyl je tak široký, že asi málokdo ocení úplně všechny skladby, ale zcela určitě se najde spousta takových, kteří si nemalou část z nich oblíbí. Když pominu unikátnost celého projektu, lze brát tuto desku i jako hodně obsáhlý studijní materiál - kde jinde najdete tolik různorodých zpěvaček na jednom CD?

NÁZORY
  • pozn (Petr s. Soukup, 16.08.2006 00:10) Reagovat

    Jen malá pozn. Lela je nejstarší ze sester G.

  • strašná deska (Radim Zika, 18.08.2006 19:42) Reagovat

    Jedna z nejhorších písničkářskcýh desek poslední doby. Neupřímná, vyumělkovaná...
    A být ženskou tak se naštvu, však se zeptejte různých žen an názor na tyto texty. Burian se staví do role feministy,a le je to falešná role, jako mnohé jeho jiné....

    • Re: strašná deska (marseilla, 28.07.2008 12:30) Reagovat

      jde právě o to, že TY nejsi ženou.. a proto to NEMŮŽEŠ chápat. nevím, kolikrát, kde nebo jak si to vůbec slyšel, resp. poslouchal.. ale.. kdo to nechápe, tomu to nevysvětlíš:)

  • super deska (ian69, 13.02.2007 18:43) Reagovat

    Opravdu krásně udělaná. Chápu, mnohým se nemusí líbit...

  • 2radim (ian69, 13.02.2007 18:44) Reagovat

    A proč ji tedy Burianovi ty slečny a paní nazpívaly? :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- 7krát3 v "Gabrielovi" znovu oživuje dávnou skladbu Michala Horáčka a Hany Hegerové (05.12.2023 18:33)
- Naživo: Jan Burian v Arše překvapil (29.03.2023 16:15)
- Fotogalerie: Pussy Riot, Lenka Dusilová i David Koller oslavili 17. listopad Koncertem pro budoucnost (18.11.2022 11:54)
- Naživo: Jak v centru Ostravy vyrostla úrodná Zahrada písničkářů (21.09.2022 16:45)
- Recenze: Zpívající kniha Jana Buriana fakt zpívá (08.05.2022 09:00)
- Recenze: Jan Burian je prostě slušnej člověk. Kniha "Z deníku potulného písničkáře II." budiž důkazem (10.04.2022 09:00)
- Red Bird Festival podpoří v pražské MeetFactory Ukrajinu (03.04.2022 14:39)
- Recenze: Jan Burian se na "Nočním tanci" vrátil ke své komorní lyrice (01.01.2022 09:00)
- Zemřela "Piaf z Prahy" Hana Hegerová (23.03.2021 14:38)
- Slavné album Hany Hegerové "Potměšilý host" vychází v reedici (04.06.2020 14:21)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu