Řev tygra poněkolikáté v repríze

03.08.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Tom Jones patří k žijícím hudebním legendám, kterým různé hitové kompilace vycházejí jako na běžícím pásu. "Greatest Hits" vyšla již před třemi roky, nyní je tu nově a pozměněná coby "platinová edice". Cestičku jí vyšlapává nový singl "Stoned In Love" projektu Chicane.
8/10

Tom Jones - Greatest Hits (The Platinum Edition)

Skladby: It's Not Unusual, What's New Pussycat, Green Green Grass Of Home, Delilah, Funny Familiar Forgotten Feelings, I'll Never Fall In Love Again, I'm Coming Home, Help Yourself, Love Me Tonight, She's A Lady, Thunderball, Daughter Of Darkness, If I Only Knew, Till, The Young New Mexican Puppeteer, A Boy From Nowhere, Kiss (Art Of Noise feat. Tom Jones), Burning Down The House (with The Cardigans), Baby It's Cold Outside (with Cerys Matthews), Mama Told Me Not To Come (with Stereophonics), Sexbomb (with Mousse T.), Medley From 'The Full Monty' (with Robbie Williams), Stoned In Love (Chicane feat. Tom Jones)
Celkový čas: 76:56
Vydavatel: Universal
Na svůj věk tento chlapík překypuje nepolapitelnou energií a jeho silný a podmanivý hlas neztratil nic ze svého poznávacího puncu. Tygr z Walesu Tom Jones posledně překvapil na desce "Tom Jones & Jools Holland", na které s Joolsem Hollandem připravil povedenou výpravu napříč rokenrolem, bluesovovými kusy, boogie woogie a swingem. V anglické hitparádě nyní zabodoval singl projektu Chicane "Stoned In Love", na kterém se Tom spolupodílel. Jako chytrá vsuvka na stříbrném tácku je hudebnímu fajnšmekrovi nabídnuta oprášená výběrovka "Greatest Hits", ta se však pyšní přívlastkem "The Platinum Edition". Tracklist má hodně podobný, základním rozpoznávacím znakem je na úplném závěru umístěná zmíněná novinka.

Když se Tom Jones vracel v jednom ze svých mnoha comebacků (psal se, tuším, rok 1994) a vyšla deska "The Lead And How To Swing It" se singlem "If I Only Knew", zahlédl jsem ho v nějakém live vystoupení na MTV. Když spustil svůj dravý hlas (v tomto případě dost drsný ječák), po zádech mi projel mráz jako pěkně nablýskaná limuzína. Na znovu vydaných "Greatest Hits" nechybí žádný základní hit ze šedesátých a sedmdesátých let. Opět se dá žasnout nad nádhernými klasikami "It's Not Unusual", "Delilah", "She's A Lady", "Thunderball" - ty fungují vesměs dodnes. Pro první návrat si Toma vyhlédli Art Of Noise, aby k jeho hlasu převrtali Princovu pecku "Kiss". Nic proti Princově genialitě a originálnímu přístupu k vlastní tvorbě, ale tahle úprava Art Of Noise mě baví asi o sto procent více, má to správnou šťávu a nápaditost.

Mnohem větší comebacková díra do světa byla deska "Reload", ta je tu hojně zastoupená, což není překvapení. Nechybí geniální trojice "Burning Down The House" s The Cardigans, "Mama Told Me Not To Come" se Stereophonics a megaparáda "Sexbomb" mistrovsky ukuchtěná v dílně Mousse T. Místo "Baby, It's Cold Outside" (duet s Cerys Matthews) bych upřednostnil setkání s Heather Small v singlovce "You Need Love Like I Do". Heather má v Anglii čerstvě venku svou druhou sólovou desku "Close To A Miracle" a vypadá to, že M People jsou dokonale u ledu. Živák s Robbiem Williamsem taktéž nechybí a je to trefná vzpomínka na film "Do naha!". Jediná novotou zavánějící věc vzešla ze spolupráce s Chicane, kteří si něco podobného již ozkoušeli s Bryanem Adamsem, mimo jiné i na jeho letitém hitu "Cloud Number Nine". Nový kus se jmenuje "Stoned In Love", Tom zde válí a dokazuje tak další dimenzi uplatnění svého hlasu. Na stará kolena se nevzdává a žádný styl mu nezůstává zcela cizí.

Tom Jones je nezmar, kterému se stala údělem ona neustálá stoupání na horu úspěchu v neúnavných návratech na scénu. Nic naplat, odkaz po sobě nechává hodně výrazný a nesmazatelný, jen těch kompilací je již nepřeberné množství. Ale možná ještě překvapí před hudebním důchodem nějakou novou deskou a svým hlasem nás opět uzemní.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY