Elegantní let mýtického ptáka

27.07.2006 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Že vám nic neříká jméno Cassandra Wilson? Z toho si nic nedělejte, pokud se nezajímáte o jazz, pak snad ani nemůže. Nicméně tahle padesátiletá zpěvačka s novou deskou "Thunderbird" lehce vystoupila s čirých vod jazzu a rázem může být zajímavá i pro nejazzové hudební fajnšmekry.
8/10

Cassandra Wilson - Thunderbird

Skladby: Go To Mexico, Closer To You, Easy Rider, It Would Be So Easy, Red River Valley, Poet, I Want To Be Loved, Lost, Strike A Match, Tarot
Celkový čas: 49:57
Vydavatel: EMI
Jméno Cassandra Wilson se na musicserveru v článcích objevuje prakticky poprvé a já cítím potřebu ji alespoň lehce představit. Narodila se před více jak padesáti lety ve městě Jackson v Mississippi a za svoji kariéru se stala jednou z nejlepších jazzových vokalistek devadesátých let - svým hlasovým projevem bývá občas srovnávána s Dianou Krall. Od devíti let hrála na piano a kytaru, ovšem její hlavní zbraní je hlas, který se objevil na nahrávkách Steva Colemana nebo Wyntona Marsalise. Jejím jednoznačně nejslavnějším a pravděpodobně i nejlepším albem je deska z roku 1993 "Blue Light Til Dawn" a na svém kontě má jednu cenu Grammy za nejlepší jazzový vokál za desku "A New Moon Daughter".

Nová deska "Thunderbird" dostala jméno po mýtickém ptáku a nese v sobě jak řadu fragmentů z předchozí tvorby Cassandry Wilson, tak i spoustu novinek. První z nich může být například velice malý podíl vlastních skladeb. Pouze tři z desítky písniček jsou podepsány jménem Wilson - na minulých albech byl většinou tento poměr obrácený. Cassandra Wilson se nikdy nebála hudebních fúzí a do jazzu implementovala spoustu jiných stylů jako country, rock, soul a především blues, avšak "Thunderbird" má opět jiný zvuk než desky předchozí. Svoji zásluhu na tom má určitě T-Bone Burnett, který se jinak stará o desky Elvise Costella, Roye Orbisona nebo Counting Crows. Na "Thunderbird" se objevily i prvky hip hopu nebo například samply, v čemž může mít prsty baskytarista Mike Elizondo, který za poslední dobu hrál a programoval snad na všech úspěšných deskách poslední doby - od Michelle Branch přes Pink až po Eminema či Dr. Dre.

Na jazzovou nahrávku je "Thunderbird" hodně pestrou deskou, ve které jsou všechny výše zmíněné styly zcela jasně patrné, ať už je to moderní pop s perkusovými smyčkami a samply v úvodní "Go To Mexico" či elektronická nitka v písni Jakoba Dylana "Closer To You" nebo třeba přímo krystalicky čisté blues v "Easy Rider". Velkým zážitkem je pak i "Red River Valley", kterou zná český národ pod názvem "Červená řeka" od Heleny Vondráčkové. Na tuto verzi můžete s klidem zapomenout, protože ta Cassandry Wilson staví především na jejím hutném altu a opírá se o křehké countryové základy. Kytarový doprovod se vynořuje jen chvílemi a písnička jako taková je o poznání pomalejší. I když se do dalších skladeb vnořují ještě další styly, vždy zůstává zřejmé, že se jedná o jazz-bluesovou desku, které dominuje hlas hlavní aktérky.

Hodnocení je u "Thunderbird" zcela jednoduchou záležitostí. Cassandra Wilson za pomoci spousty dalších hudebních osobností, které třeba nemají k jazzu tak blízko jako ona sama, natočila vynikající moderní jazzovou desku, kterou by ale neměli minout ani běžní hudební fanoušci. Stanou se tak účastníky velice příjemného letu na křídlech mýtického ptáka zvaného bouřlivák.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY