shop.musicserver.cz

MoR zaútočil na jižní Moravu

Vydáno: 18.07.2006 17:20 v sekci Naživo - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Již poněkolikáté přivítaly moravské Vizovice obří open-air festival Masters Of Rock. Letos k nám přijeli například Masterplan, Whitesnake, The Gathering, Rage, Edguy a mnoho dalších výtečných hostů. Musicserver samozřejmě nemohl chybět, více najdete v naší reportáži.

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small a
© Zdeněk Němeček
Letošní léto je plné festivalů a koncertních zážitků, ať už uspokojivých či bezduchých a nevyhovujících. Výjimkou není ani open-air svátek všech rockerů a metaláků Masters Of Rock. Tento rok nachystala agentura Pragokoncert směsku lákavých pochutin v podobě Within Temptation, Gamma Ray , Helloween, Rage a mnoho dalších skvělých smeček. Všemu tomu ale vévodil večírek pro nedočkavé s českými hvězdami. Ten posunul začátek celého maratonu už na čtvrtek 13. července. Někdy kolem sedmé večerní nastartovali krajané Egotrip následováni Fleretama. Velkou zvědavost budil Svatý pluk. Nikdo nevěděl, co očekávat, prý má jít o nějaký pěvecký sbor hrající předělávky slavných skupin, což není zrovna jednoduché. Při poslechu "Smoke On The Water" a "Soldier Of Fortune" jsem se snažila dovtípit se, o co se tam ta řada lidí v čele se sbormistrem pokouší. Vrchol všeho ale přišel s "Don't Cry" od pušek a růží. Dle mého názoru to bylo naprosto nezvládnuté a nemožně zaranžované. Chudák Axl. Po této nadílce se nachystali pomale baladičtí Silent Stream of Godless Elegy. Zpěvačka zaslouží nemalou pochvalu za velmi pěkné vrkání, má silný hlásek a velký rozsah. Skupina se moc snažila, ale nejsem si tak jistá, jestli si přilepšili zpíváním několika skladeb po polski. Taková "I Would Dance" je pěkná i za normálních podmínek (i když ten text svět nezboří) a polská slova jí na kráse rozhodně nepřidala. Hlavní hvězda večera na sebe nechala chvíli čekat, a tak se mikrofonu ujali Harlej. Rozbouřená motorka vsadila na klasiku a předvedla například "Pověste ho vejš" a "Eldorado". A už tu jsou Arakain. Honzovy hlasivky se konečně probudily a skupina se jala propagování své nové desky "Labyrint" a stejně jako na Metalmanii vzpomněla na "Strom života". Posledním kouskem byl opus "Apage Satanas", baladickou menšinu zastoupila "Zapomeň".

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small d
© Zdeněk Němeček
Páteční ráno otevřel koncert českých Wave a Flood. Na ploše dováděli nonstopáři a nevybouření pařiči, ostatní třeba dali přednost chutné klobásce spolu s chmelovým nápojem. Hráči se sice snažili a sem tam ze sebe dostali i hutné nápady, ale chyběl nadhled a povznesení se. Vím, jistě to pro ně není jednoduché, jenže jmenované aspekty nehorázně ruší celý zážitek. Zato křiklouni Cobalto z Brazílie se rozhodli svým všudypřítomným f*cking rozpumpovat svaly přítomných diváků. Některé opravdu nadchli, jiní opustili areál a trpělivě počkali na Tamoto, sakramentsky dobré chlápky. Projekt Dennise Poschwatta stříká životodárnou sílu skrz své instrumenty a nechybí ani špetka humoru. Guano Apes sice už nejsou, ale Tamoto jsou schopni rozválcovat konkurenci na plné čáře. Po příjemných Němcích přišli zase sousedé ze západu, agresivní Kreator, rozjiždějící další f*cking šlehu. Zpěvák se snažil zmanipulovat publikum, ale ani pogo mu nevyšlo. První dvě skladby byly pěkně odvedené, bohužel potom se vše slinulo do masité zvukové koule. A to ještě moderátor Kreator před jejich nástupem na scénu porovnal se Slayer a Metallicou, že prý jen oni se jim vyrovnají. A kam zmizeli takoví Destruction?

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small c
© Zdeněk Němeček
Po ostré porci vyhvězdičkovaných nadávek nakráčeli na scénu The Gathering. Při nich se dalo slušně relaxovat a připravit se na legendu, chodící památník Whitesnake. Po bombasticky dechberoucím nástupu a vypalovačce "Burn" skupina jela až k "Is This Love". Vše bylo v pořádku až na sóla, pro někoho krajně nezáživná (ono taky dvacet minut honit prsty po hmatníku není pro ušiska moc příjemné) a nudná (výsledek toho, že už mozek nestíhá). Umělecky procítěné tahání strun tak vypadalo jako prázdná výplň devadesáti minut, které pořadatelé bílému hadu věnovali. Poslední jízdu noci měli na starost Masterplan. Česká republika tak naposled uviděla Jorna Landeho, pravého barona metalových končin. Dovolím si tvrdit, že to byl ten nejlepší koncert dne. Zajímavá byla energie, sálající z Rolanda a Jorna.

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small g
© Zdeněk Němeček
Po mrazivém spánku ve stanu posluchače přivítali výborní čeští Dark Gamballe. K fantastické komunikaci s publikem přispěl i dobře vybraný repertoár, krom aktuálních pecek z desky "Bonboniera" předvedli i starší dílka. Z jejich vystoupení měl snad každý pocit, že na pódiu stála plnohodnotná skupina z českých luhů a hájů, která je schopná vyrovnat se i zahraničním kanonádám. Na pětačtyřicet minut se na scéně ukázal jeden z nejlepších bubeníků na světě, Mike Terrana z Rage, kteří vystoupili o pár hodin později. Jeho 'drumclinic' neměla obdoby a pak na konci ještě se vřelou upřímností lidem poděkoval, že se na něj přišli podívat a že ho překvapilo množství diváků. Jeho místo pak zaujali Charon z Finska. Nejde dodat nic víc, než že tu máme zase jedny truchlivé metaláky v rádoby tvrďácké slupce. Myslím ale, že na další, ženštinami oplývající Leaves' Eyes a čtyřhlavou potvůrku Crucified Barbara, se publikum těšilo víc (nebo alespoň v případě ukřižované Barči hořelo očekáváním).

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small i
© Zdeněk Němeček
Asi od půl osmé se ke slovu dostali výteční Evergrey. Úvodní "Blinded" vystřídala "More Than Ever". Hudební básně, tak by se to dalo nazvat. Baladu zastoupila "I'm Sorry" a jestli někdo pochyboval o originalitě těchto Švédů, s omluvou sklonil hlavu. Škoda, že nepředvedli věcičku "For Every Tear That Falls". Vřele mohu doporučit všem, kteří mají rádi city uzamknuté hluboko uvnitř, ale přesto si libují v působivě jiskrných tónech. Plejádu zloby, krásy a krutosti uzavřel "Masterplan". Ojedinělý úkaz se povedl pořadatelům; postavit vedle sebe Gamma Ray a Helloween, tedy dřívější členy Helloween a nynější dýňovou sestavu. Gamma Ray ukázali doslova zadeknakopávající smršť a následující vystoupení Helloween vedle toho vypadalo jako dobře odehrané cirkusové číslo. Dýně končily svou koncertní trasu k podpoře nového strážce sedmi klíčů a jejich playlist se o moc nelišil do toho listopadového, kdy zařádili ve Zlíně. Tehdá to bylo vskutku řádění. Andi sice opět tancoval s rukama a Sascha majetnicky postával, ale proti ohni Gamma Ray... Ale dost už. Teď má přijít poslední koncert večera, mistři Rage. Palbu zahájili několika skladbami z nové desky "Speak Of The Death". Byla to asi pořádná fuška, poněvadž se zpěvákovi a basákovi Peavymi začalo kouřit z hlavy. Chlad ani zima ale nebránil zdivočelému davu a díky nesobeckému jednání hráčů se Rage stali miláčky publika. Dá se to shrnout jedině takto: Strhující podívaná, úžasná sóla, zpěv a semknutá skupina.

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small k
© Zdeněk Němeček
Blížíme se do finále a s ním i ke skupince bestiálností prodchnutých borců z Metal Church. Byli zhruba ve stejné pozici jako Kreator, jen víc rozhýbali po noci promrzlé obecenstvo. Nová studiovka "A Light In The Dark" se stala hlavním předmětem jejich setlistu a společně se zemitým projevem a masitými melodiemi vytvořili onu skutečnou iluzi chrámu, proklatě metalového a provokativního doupěte. Ovšem následující Riverside, to bylo panečku jiné kafčo. Takové líné a blbě míchané, skoro hrušková voda. Přišli mi jako pouze nějaký můstek mezi Metal Church a Korpiklaani - kdyby chyběli Riverside, rozbouření fandové by asi srovnali Jelínkův areál se zemí. Nesmím ale chlapcům křivdit; jejich tvorba sahá na pole téměř progresivní a možná i vláčně geniální. Bohužel se ale domnívám, že to málokdo ocenil.

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small k
© Zdeněk Němeček
Korpiklaani se českému publiku pořádně představili už dříve a i na svém prvním koncertu u nás si získali nejednoho fanouška. Nyní svou pozici pořádně upevnili songy jako "Happy Little Boozer", "Cottages And Saunas" a "Wooden Pints". Na závěr si neodpustili rajcovní "Beer Beer", kterou jeden borec za mnou neustále dozdoboval výkřiky: "Pivo!!! Pivo!!!" Své stálé místo v programu mají i Tři sestry. Nikdy nezklamou, předvedou to, co od nich fanda očekává. Jednou z posledních skupin večera byli Edguy. Ostříhaný Tobias rozjel koncert na maximum a nenechal nikoho chladným. Celá plocha před pódiem byla zaplněná, když zněly tóny "Lavatory Love Machine" a po několika skocích zpěvák krásně uvedl jednu z dalších skladeb - "Fucking With Fire". Bouře v publiku Tobiase těšily a i když bylo venku zase okolo pěti stupňů, "Superheroes" a "Mysteria" zahřáli úplně každého (tomu skákání se prostě nedalo odolat). Ke konci Tobias zavzpomínal na svou metalovou operu "Avantasia" a společně se svými kolegy spustil stejnojmenný song. Ještě ale chybí něco šíleného... A "King Of Fools" je tady!

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small k
© Zdeněk Němeček
Po nějaké té chvilce se na jevišti vyrojili čtyři cellisté. Správně, Apocalytpica se též dostala ke slovu. Violoncello je krásný nástroj, dá se skrze něj řvát, plakat, smát se a pronikavě pozorovat. Ze začátku začínali cellisté velmi nesměle; každý na své židli, pokorně s pohledem dolů. Právě tak se dali do "One". Za chvíli Eicca seskočil a spustil heavymetalovo-cellový nášup. Následoval ho Perttu a Paavo zatím pořád seděl na židli a s vypočítavě pronikavým pohledem burcoval přední řady hrozičů. S Martou Jandovou pak spustili "How Far", naprosto totožnou s nahrávkou. Aby publikum trochu uklidnili a nebyli zodpovědni za újmy na zdraví některých, dala se osmyčcovaná čtveřice do "Seemann", kterého natočili s Ninou Hagen. Po dlouhých větách jsme se dostali až k poslední, nemalou chvilku očekávané formaci Within Temptation. V čele se Sharon dávají světu to, o co přišel při odchodu Tarji z Nigtwish a plně triumfují i nad Evanescence. Vokalistka je známá svým vysoce položeným hlasem, který je třeba velmi citlivě nazvučit. Bohužel toto ale páni u pultu nějak nezvládli. Výsledkem jsou překrvené bubínky a citlivé uši. Kdybychom ale odmazali tento nedostatek a povytáhli rtuť na teploměru, všichni by se jistě bavili. Takto se jen většina na kost promrzlých metaláků a metalaček modlilo apoň za jeden skákavý kousek. Takové ale u WT nenajdeme. Při peckách jako "Angels", "Memories" a "Mother Earth" se sice objevilo pár rukou na obzoru, ale při závanu větru spadly rychle dolů. Sharon se snažila a lidé ostatně také, ale k úplnému prožití ještě něco chybělo. Škoda.

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small p
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Masters Of Rock je za námi a nejsem sama, kdo zastává názor, že letošní ročník se obvzláště vydařil a agentura Pragokoncert si připsala u každého návštěvníka velké plus za to, že přitáhla skutečné hvězdy. Kde jinde by také mohli vystoupit Metal Church, než před zraky tisíců párů očí, a kde jinde by Evergrey mohli na svou tvorbu nalákat další hroziče? Těžko bychom našli jiného kandidáta než MoR. Podle moderátorů, kteří poctivě uváděli každou skupinu, bylo publikum naprosto skvělé a úžasné (to prý tvrdili i vystupující). Dokonce se prodalo i něco okolo třiceti tisíců lístků. A proč tolik? Vždyť přece vystupovali samí Masters Of Rock se svou věrnou družinou.

Masters Of Rock, Vizovice, 13.-16.7.2006

Fotogalerie:

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small b
© Zdeněk Němeček

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small e
© Zdeněk Němeček

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small f
© Zdeněk Němeček

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small h
© Petra Hubáčková / musicserver.cz

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small h
© Zdeněk Němeček

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small j
© Zdeněk Němeček

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small m
© Zdeněk Němeček

MoR, Vizovice, 13.-16. 7. 2006, small n
© Zdeněk Němeček

NÁZORY
  • Nejhorší report z festivalu (Dave, 18.07.2006 18:08) Reagovat

    Tak jsem málem tu hrůzu co tu ta paní či slečna napsala ani nedočetl dokonce, protože se to prostě nedá. V textu je pár faktických chyb (Šafránek již pár měsíců v Harleji nezpívá a ta kapela se kterou tam byl se jmenuje Walda a Gang). Within Temptation přirovnávat k Evanescence? No to snad už...Kreator patří k thrashové VELKÉ čtyřce (Metallica, Anthrax a Slayer) Destruction jsou možná pátí, protože Kreator prostě bodovali (jinak zvuk nebyl moc OK nazačátku, ale to takřka u žádný kapely). U Gathering bych relaxoval možná v klubu, ale tady předvedli nesmírně energickou show, soustředěnou na svižnější skladby (zdá se že paní redaktorka odešla při prvních dvou skladbách prezentující album Home).Tak aspoň že Evergrey vám nejsou cizí i když poslední studiovku asi neznáte. Masters byl výtečný festival, ale tenhle report je tak nějak o ničem. Příště prosím ať to píše někdo kdo má hudební přehled (v metalu zvlášť).

  • omluva za špatný název desky Rage (Petra Hubáčková, 18.07.2006 18:25) Reagovat

    Moc se čtenářům omlouvám, ale nechtěně jsem se překlepla v názvu desky Rage. Takže je to "Speak Of The Dead" místo "...Death". Snad mi to čtenáři prominou, ještě jednou se omlouvám

  • Pěkný článek z úžasného festivalu (Grom, 18.07.2006 18:45) Reagovat

    Tak taky přispěju svou troškou do mlýna. Článek je pěkný a při jeho čtení jsem si krásně zavzpomínal na ty nádherné čtyři dny, které jsem měl tu čest strávit ve Vizovicích. Za to autorce velký dík. S těmi Harlejem je to trošku chybka, zpěvák už s nima není. Ale je fakt, že pro mě ty zahrané skladby budou dál patřit k Harlejům, takže promíjím ;) Avšak z velkého zklamání jménem Kreator se nemůžu dostat ještě teď, zvuk byl dle mě strašný, zpěvák po nás chtěl, ať se málem pozabíjíme ... skupinu mám hodně rád, ale tohle se vážně nepovedlo. Gathering jsem neznal a po prvních dvou skladbách znuděně odešel, nebyl to zrovna můj šálek kávy. Naprosto úžasní byli Gamma Ray - Hansen prostě válí. Trošku více se možná autorka mohla věnovat RAGE, což byl dle mě nejlepší koncert na festivalu, ale nemůžu chtít všechno ;). Na závěr něco v bodech :) Nejlepší kapely - RAGE, Edguy, Gamma Ray Korpiklaani, Evergrey, Metal Church. Propadák rozhodně Kreator, kupodivu i Helloween (oproti koncertu ve Zlíně velké zklamání). Zbytek takový průměr (na Withiny byla hrozná kosa, Whitesnake měli dobrý jen začátek, ostatní kapely u mě jen tak vyplňovaly prostor a mohl jsem v klidu popíjet a pojídat :). Jako překvapení festivalu bych zvolil Tamoto. Uvidíme se tam zase příští rok. Metal Forever.

  • Harlej (Morbit, 18.07.2006 19:22) Reagovat

    Nezlob te se na mě ale kdo psal tuto slátaninu tak ten nezná českou rockovou patažmo metalovou scénu když neví že zpěvák který u Harleje zpíval neví že už s nimi dávno není a troufá si napsat že to byl Harlej když to bla uplně jiná kapela.

  • Masters of Rock. (Fotr, 18.07.2006 19:25) Reagovat

    Prosím vás, kdo vám radil zs psaním článku? Kde jste přišli na to , že tam vystupoval Harley. A co ty kapely, co jste nejmenovali? Je mi jasné, že se nedá stihnout vše, ale aspoň jste nemuseli skákat z Cobalto na Tamoto. Vždyť mezi nimi byly tři skupiny.A co v sobotu dopoledne? To jste tam přišli jen chrápat?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Recenze: Silent Stream of Godless Elegy na "Jiné" obnažili svou působivou tvorbu na akustické kosti (30.03.2024 08:00)
- Video: Dark Gamballe se v hororovém klipu mstí "Dobrým lhářům" (24.03.2024 10:54)
- Recenze: Dark Gamballe si na patnácté desce "Dobrý lhář" pohrávají s hříchy a falší (16.03.2024 08:00)
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Tip na dárek pod stromeček: Kniha Arakain - History 40 (14.12.2023 17:35)
- Video: Tři sestry a Synové výčepu si v klipu "Kovárna se otvírá" hrají na hospodu (08.12.2023 16:41)
- Video: Akustičtí Silent Stream Of Godless Elegy se vracejí v černobílém klipu "Pod Babíma horama" (04.12.2023 12:34)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Recenze: Within Temptation se na "Bleed Out" dusí pod tíhou symfonické epičnosti (27.11.2023 15:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu