shop.musicserver.cz

Robbie Williams naživo? Více show než muzika

Vydáno: 14.07.2006 05:00 v sekci Naživo - Ondřej Leinert | foto: facebook interpreta

Nekorunovaný král světového popu Robbie WIlliams zavítal v rámci turné "Close Encounters" do německých Drážďan. Během dvou dnů odehrál dva koncerty, pokaždé pro téměř osmdesát tisíc fanoušků. Na jeho epické divadlo se dobře dívalo, s hudbou už to bylo trochu složitější, třebaže z posledního, nepříliš vydařeného alba "Intensive Care" hrál jen nutné minimum.

Robbie Williams, Dresden, 11.07.2006 - 01
© www.bild.de
Nestává se často, aby Robbie Williams dvakrát během dvou dnů koncertoval necelých padesát kilometrů od našich hranic. I to byl důvod se na jedno z vystoupení nekorunovaného krále popu, jehož poslední dvě studiová alba však příliš královské kvality nepobrala, do Drážďan podívat. Areál pro osmdesát tisíc diváků byl na první, pondělní koncert beznadějně vyprodán, k plné kapacitě údajně moc nechybělo ani v úterý, byť odhadem bych rozhodně víc jak šedesát tisíc fanoušků rozhodně netipoval. Tak jako tak, byl to dostatek lidí k tomu, aby vytvořili pořádně bouřlivou atmosféru. Jenže právě s tou atmosférou to bylo takové poněkud chladné, a to přitom v hlavním městě Saska, půlmilionových Drážďanech, nebylo slunce o nic lenivější než na většině zpoceného území ČR. Na místo činu jsem s českými kolegy dorazil chvíli po půl sedmé. Tou dobou už měla pár minut hrát americká předkapela Orson, která díky jarnímu hitu "No Tomorrow" nemusí být ani pro tuzemského posluchače neznámou. A protože jedno z generalizujících klišé praví, že Němci jsou přesní a dochvilní, Orson už skutečně hráli. Svůj největší hit si nechali na konec půlhodinového představení, příjemnou kytarovou muzikou nezklamali a přes krátký vyhrazený časový interval prokázali, že britská kytarová scéna má po The Killers další zdatné zaoceánské konkurenty.

Robbie Williams, Dresden, 11.07.2006 - 02
© www.bild.de
To druhá vystupující formace, britské houseové duo Basement Jaxx, nepatří právě do sorty interpretů, jež bych zvlášť vyhledával, a tak nebylo překvapením, že jsem se během třičtvrtěhodinové exhibice téhle partičky docela nudil. Až na dvě výjimky stále stejný melodický základ, zcela zaměnitelné skladby a zpěv připomínající halekání. Opravdu nechápu, jak se může od mnohých mých kolegů dostávat uznání grupě, která z jedné flákoty masa usmaží deset steaků, jež rozdílné jsou snad jen hmotností. Ale to je můj problém. Každopádně Basement Jaxx byli poněkud kontroverzní volbou, polovinu lidí to zjevně bavilo, polovinu moc ne, to Orson sklidili větší aplaus. Uznal jsem však, že roli předskokanů vzali rozhodně svědomitě, neustále upozorňovali na hlavní hvězdu večera a prostorově víc než výrazné tanečnice a zpěvačky dělaly, co bylo v jejich lipidech omezených silách. Německým pořadatelům se navíc povedlo, co jsem už dlouho nezažil. Nejen obě přadkapely, ale i Robbie Williams nastoupil přesně na čas. S úderem jedenadvacáté hodiny se scéna proměnila ve vesmírnou stanici a se slovy "This is not a drill" začalo na obrazovkách mohutné odpočítávání, jehož vyvrcholením byl improvizovaný ohňostroj, plameny, moře barev a tradiční efektní zjevení hvězdy večera, byť tentokráte místo okázalého vrtulníku zvolil Robbie "jen" rychlé vyvezení výtahem ze suterénu na scénu. Hned nato velkolepý hudební karneval propukl písní "Radio".

Robbie Williams, Jonathan Wilkes
© www.bild.de
Především úvod byl opravdu zdařilý, v setlistu střídal jeden hit druhý (po zmíněném "Radio" následovaly "Rock DJ", "Tripping" a "Mansoon"), Robbie hýřil obvyklým humorem a dobrou náladou, navzdory virové nemoci, která ho prý potkala a již příznačně glosoval slovy "I feel scheisse". Vůbec němčina a její mixování s angličtinou se Robbiemu zalíbilo, stejně tak jako několikrát pochválil pořadatelskou zemi za skvělý fotbalový šampionát. Tomu odpovídala i stylizace některých scének. V jedné kupříkladu pozval na pódium svého dlouholetého přítele Jonathana Wilkese, jenž vedle tance a vokální asistence ve skladbě "Me And My Shadow" (Robbie měl vůbec početný doprovodný hlasový ansámbl, a tak se nezdráhal občas lehce ošidit zpěv na úkor nějakého vtipného kousku) soutěžil s Williamsem, kdo dál dokopne zmenšenou repliku hvězdou večera podepsaného míče Teamgeist. Ač je Robbie sám solidním fotbalovým amatérem, na Wilkese nestačil, čemuž jsem se divil jen do té doby, než jsem se na Wikipedii dočetl, že Wilkes ještě předtím, než se stal bavičem a hercem, začínal jako juniorská naděje liverpoolského týmu FC Everton.

Scénky a komunikace s publikem tvoří nedílnou součást Williamsových koncertů, Robbie se navíc snažil už tak vizuální působivost celého představení umocnit výzvami typu, ať je na co se dívat, dívky, svlékněte podprsenky, chci dnes vidět "a lot of tits". Jindy zase flirtoval s fanynkami, když se jich vyptával na jejich věk, načež po typické odpovědi: "Je mi dvacet", jako by bezelstně odpovídal: "Mně je třicet dva, to je asi moc, ne?" Koncert však měl i slabší místa. Tak třeba přílišné množství pomalých balad za sebou. "Back For Good", "Advertising Space", "Come Undone", "Feel"... Tato část setlistu byla přes působivou světelnou show hudebně poněkud ospalá. Čekal jsem, že když Robbie před prve zmíněnou "Back For Good" vtipně parodoval hitovky z dob Take That a hlasový projev Garyho Barlowa, předvede i v "Back For Good" to, co občas na britských ostrovech - po klidném nástupu až punková interpretace refrénu, která jasně dává na vědomí, co si Robbie o této své dávné minulosti myslí. Ale místo toho se potemnělé Drážďany naladily na poetickou vlnu, která pak trvala déle, než měla.

Robbie Williams, Dresden, 11.07.2006 - 03
© www.bild.de
Dalším faktem je, že za lístek v rozmezí 50 - 92 euro bych čekal alespoň dvouhodinový koncert a dvacet písní minimálně, bavíme-li se tu o pop rockových záležitostech, jejichž stopáž není nijak závratná. Robbie však na scéně vydržel cca hodinu padesát, a to už u poslední skladby "Kids" bylo patrné, že se vidí v šatně, čemuž nemálo "dopomohlo" drážďanské publikum, jehož vytleskávání bylo vzhledem k početnosti více než vlažné. Srovnávám-li s nedávným bratislavským koncertem Depeche Mode, kde byla lidí sotva polovina, ale vlastně i s prakticky libovolným tuzemským koncertem, pak to byla pro Němce docela ostuda. Bezprostředně po základním setu, kdy je jasné, že nějaký ten přídavek ještě přijde, se totiž nebývale velké množství "fanoušků" dalo k odchodu a ani ti zbylí dvakrát emotivní nebyli. Skoro jsem si říkal, že by si zasluhovalo, aby se žádné přídavky nekonaly, ale Robbie přece jen nastoupil a v choreograficky dokonalé podívané během písně "Let Me Entertain You" jako by podruhé probudil poválečné Drážďany, třebaže druhou polovinu songu už se zjevně moc nepohyboval ani nezpíval, iniciativu přebrala doprovodná kapela a právě ona vizuální kouzla. On to vůbec místy víc než koncert byla pastva pro oči. Mohli bychom polemizovat, zda to tak má být, zda podívaná nejde na úkor muziky. Jeden by odpověděl, že je to tak špatně, druhý zas, že to je přesně to, co na vystoupení světové pop hvězdy očekává. Faktem však je, že mnohem víc než hudební stránka věci mi v hlavě utanula ona vizuální show. A tak už mi pak ani tolik nevadilo, že v druhém přídavkovém kusu "Angels" zpívající dav přehlušovala příliš hlasitá baskytara. Přišly ještě třetí "Kids" a hotovo, fertig, schluss. Přestože tolik Němců odešlo dříve, frontám, v nichž jsem strávil dobrou hodinu, jsem se nevyhnul. Až pak někoho napadlo otevřít více východů a masa lidí se tak mohla rozmělnit v ulicích starobylého města.

Navštívit koncert Robbieho Williamse je bezpochyby zážitek. Vystoupení, písně a jejich ztvárnění, to je jeden z popkulturních vrcholů dnešní doby. Ale nemohu se zbavit pocitu, že v některých pasážích a skladbách jako "Make Me Pure" obsah a forma hudební zaostává za tou vizuální. Že Robbieho bavičství je vrozené, ale také pečlivě promyšlené, připravené, po zhlédnutí několika koncertů poněkud nespontánní. Že spíš než živé vystoupení dostává se mi dokonalý produkt. Že se na to vždycky rád znova podívám, ale že bych na tom nějak ulítával? To sotva.

Robbie Williams, Orson, Basement Jaxx, Festwiese, Drážďany, 11.7.2006

NÁZORY
  • Ale... (Petr, 14.07.2006 08:14) Reagovat

    ....samozřejmě, že jde o pečlivě vykonstruovanou show, kde vtipy a promluvy k publiku mají své přesné místo a to, co se zdá jako náhoda je dopředu přesně připraveno. Je to SHOW, ne koncert smyčcového kvarteta, který lze poslouchat se zavřenýma očima. To jste nevěděl? A o hudbu nejde vůbec, ta je pouze základem celého cirkusu, na který chodí ty desetitisíce lidí. Cheeze!

  • basement jaxx (ahoj, 14.07.2006 08:31) Reagovat

    Nechápu jak můžeš napsat, že basement jaxx maj zcela zaměnitelné písničky v článku o robbie williamsovi, který ty písničky seká jako baťa cvičky, jednu jako druhou.

  • No jistě... (Iveta, 14.07.2006 09:50) Reagovat

    No jistě, to je rozhodně pravda - na koncertě Robbieho jsem byla už několikrát a pokaždý byl úžasnej. Autor tohodle článku by si měl ale uvědomt, že koncerty jsou spíš o tý show než o zpěvu (tak je to u každýho interpreta!).

  • Můj názor na koncert! (Hannah, 14.07.2006 10:59) Reagovat

    Přesně jak zde všichni píší jde hlavně o Robbieho show, protože to všichni od něho vyžadují. Jak už jsem psala byla jsem na jeho koncertě v Drážďanech desátýho a bylo to faaaakt úžasný!!!! Jo a podle mých hodinek koncert trval přesně 2 hodiny!!!! A publikum bylo žhavý až dost :))... Možná, že na ten druhý koncert šli ty samí lidi a už to pro ně něbylo takový jako poprvý, nevim... A že odcházeli to nebylo z důvodu, že by se jim Robbie nelíbyl, ale myslim si, že se chtěli vyhnout mačkanici v davu, protože má cesta k autu trvala skoro HODINU! Takže závěrem Robbie byl prostě nejlepší!!!!

  • Proč? (barushka, 14.07.2006 11:15) Reagovat

    Tak proč jsi tam lezl, když nemáš rád Robbieho cédéčka.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v TV: Dokument "Robbie Williams" je sondou do jedné komplikované duše (14.11.2023 09:30)
- Robbie Williams konečně nachystal debutové album s projektem Lufthaus (19.09.2023 17:41)
- Netflix představil trailer ke čtyřdílnému dokumentu o Robbiem Williamsovi (05.09.2023 18:28)
- Naživo: Na španělském Mad Cool Festivalu se první den představili Robbie, Lizzo i tanečník Lil Nas X (01.08.2023 16:46)
- Naživo: Robbie Williams v Krakově sršel vtipem, jeho koncert byl výjimečný (19.03.2023 09:35)
- Recenze: Oslavy na jistotu, to je "XXV" Robbieho Williamse (28.12.2022 09:00)
- Robbie Williams odtajnil svůj nový projekt Lufthaus (21.10.2022 13:41)
- Prvotina Robbieho Williamse "Life Thru A Lens" vychází ve výroční reedici (20.10.2022 12:32)
- Robbie Williams si v životopisném seriálu od Netflixu zahraje sám sebe (04.10.2022 16:45)
- Nové desky 36/2022 - od Ozzyho Osbourna přes Parkway Drive po Robbieho Williamse (14.09.2022 20:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu