Bláznivý démant dozářil: zemřel Syd Barrett

11.07.2006 17:48 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Syd Barrett N
© facebook interpreta
Roger Keith Barrett, známý pod přezdívkou Syd, spoluzakladatel skupiny Pink Floyd, zemřel minulý týden v Londýně. Jak pro list Guardian uvedl jeho bratr Alan, Syd zemřel u sebe doma na zdravotní komplikace spojené s cukrovkou, kterou v posledních letech trpěl.

Syd Barrett spolu s Rogerem Watersem, Nickem Masonem a Rickem Wrightem založil legendární skupinu v roce 1965 a jako zpěvák, kytarista a hlavní autor hudby i textů se podílel na prvním albu skupiny "Piper At The Gates Of Dawn", které je dodnes považováno za jedno z nejvýznamnějších děl psychedelického rocku. Skupina se dostala do povědomí také díky hitům z Barrettova pera "Arnold Layne" a "See Emily Play". Syd těžce nesl narůstající popularitu a své duševní problémy se snažil řešit drogami, což spolupráci v kapele značně komplikovalo. Řešením měl být příchod druhého kytaristy a zpěváka, Sydova kamaráda Davida Gilmoura, který však Barretta v průběhu nahrávání druhého alba "A Saucerful Of Secrets" zcela nahradil. Syd Barrett poté vydal ještě dvě sólové desky "The Madcap Laughs" a "Barrett".

Počátkem sedmdesátých let se stáhl do ústraní a až do své smrti žil v domě své matky. Skupina Pink Floyd mu postavila pomník ve své skladbě "Shine On You Crazy Diamond" z alba "Wish You Were Here".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY