shop.musicserver.cz

Pulse, co vám zrychlí tep

Vydáno: 13.07.2006 05:00 v sekci Recenze - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Je to již dlouhých dvanáct let, co skupina Pink Floyd procestovala se svým koncertním programem Evropu a Severní Ameriku. Hned po turné vyšel záznam z jednoho vystoupení na velmi vydařeném dvojCD a s obrazem na VHS. S mohutným nástupem DVD se zcela přirozeně očekávalo, že kapela využije možnosti tohoto média. Nyní je velké čekání ukončeno a vy si můžete počíst v naší recenzi na "Pulse", zda bylo, či nebylo nač čekat.

10/10

Pink Floyd - Pulse

Celkový čas: asi 277 minut

Vydavatel: EMI

Turné Pink Floyd, které následovalo v roce 1994 po vydání zatím posledního alba "The Division Bell", znamenalo pro kapelu více než sto koncertů po Severní Americe a Evropě a pro české fanoušky jeden z nejúchvatnějších zážitků na vyprodaném stadionu na Strahově. Turné bylo zakončeno patnácti po sobě jdoucími koncerty v londýnské Earls Court Exhibition Hall, přičemž 20. listopadu se vystoupení nahrávalo pro pozdější vydání na dvojCD a VHS "Pulse". Od koncertní šňůry uplynulo ve Vltavě i Temži mnoho vody a po měsících netrpělivého čekání je zde "Pulse", jeden z nejlepších koncertních záznamů rockové historie, konečně ve své DVD podobě. A že jsou dva disky naplněny skvělým materiálem až po okraj, na to můžete vsadit poslední penci.

Grafika obalu a bookletu logicky navazuje na pulsní motivy, které se objevily již v roce 1995 na CD a VHS verzi, avšak menu disku je po stejně laděném úvodu překvapivě strohé. I tak vřele doporučuji využít velice přehledného plánku obsahu disků, který vedle fotek naleznete v bookletu. Jako obvykle započal jsem své putování u nastavení zvuku a hned byl překvapen. Krom tří zvukových formátů DD 2.0, DD 5.1 v kvalitě 448 kbps (pro starší přehrávače, které by si s vyšším datovým tokem nemusely poradit) a DD 5.1 v kvalitě 640 kbps je zde volba System Setup, po jejímž vybrání se na obrazovce objeví nákres s ideálním rozmístěním beden domácího kina v místnosti, popisem správného zapojení a možností otestovat, zda ve správnou chvíli opravdu hraje ta správná bedna. Po kontrole nastavení zvuku již není na co čekat - hurá na první polovinu koncertu. Během více než sedmdesáti minut pánové David Gilmour, Rick Wright a Nick Mason společně s pěti doprovodnými muzikanty a třemi vokalistkami přehrají devět skladeb, mezi kterými převažují ty z tehdy aktuálního alba "The Division Bell", doplněné například o otevírák všech koncertů tehdejší šňůry "Shine On You Crazy Diamond" či jeden z největších hitů skupiny "Another Brick In The Wall (Part 2)". Kdo zná "Pulse" z videokazety či si vzpomíná na záznam části koncertu, který svého času vysílala Česká televize, ví, že režisér evidentně navštívil před natáčením mnoho koncertů a jeho snaha přiblížit divákovi dechberoucí show, využívající obloukové stěny s mnoha desítkami reflektorů, obřího, různých náklonů schopného kruhového promítacího plátna či několika laserových děl dopadla asi nejlépe, jak mohla. Nejdůležitější je ovšem fakt, že pánové James Guthrie a David Gilmour odvedli naprosto skvělou práci při zvukovém mixu do prostorových šesti kanálů! Ano, takhle nějak jsem to tehdy na Strahově slyšel. Připravte se na to, že kromě ze všech stran znějících nástrojů a vokálů vám bude pokojem létat třeba helikoptéra nebo čmelák (každý letec samozřejmě v jiné skladbě).

Než vložíme do přehrávače druhý disk, podívejme se, co krom koncertu lze nalézt na prvním. Vyjma minutové televizní reklamy na album "Pulse", přehledu všeho kolem turné "The Divison Bell" (mapa a seznam se zastávkami turné, technické nákresy pódia) a dvou videoklipů ke skladbám "Take It Back" a "Learning To Fly" je to zejména možnost pustit si samostatně projekce, které byly promítány na zmíněné kruhové plátno nad pódiem, a hlavně skorem půlhodinová kapitola "Bootlegging The Bootleggers", což by se dalo velmi volně přeložit jako "Vykrádání zlodějů". Obsahem je totiž čtvero skladeb natočených na různých koncertech turné samotnými návštěvníky na propašované kamery. S velmi slušným DD 2.0 zvukem jsou zde tak další skladby, které navíc během londýnského vystoupení nezazněly (Pink Floyd měli na každém koncertu mírně odlišný set list).

Hlavní náplní druhého disku je samozřejmě druhá polovina koncertu, během které kapela opět na ploše více než sedmdesátiminutové přehrála kompletní album "The Dark Side Of The Moon", jedno z nejdůležitějších a nejlepších alb rockové historie vůbec, a doplnila jej na závěr třemi přídavky. Zvuk i obraz jsou pochopitelně opět té nejvyšší kvality (tentokrát vám například vlétne v levém zadním rohu do pokoje letadlo, proletí nad vaší hlavou a v pravém předním rohu narazí do zdi a exploduje). Druhou položkou známou z prvního kotoučku jsou projekce ke skladbám z druhé části koncertu, které byly promítány nad pódiem, tentokráte však některé ve dvou různých verzích, přičemž se přiznám, že nevím, zda ty alternativní byly někdy použity (na Strahově nikoliv). Další dva bonusy jsou jediné, které trpí absencí titulků na tomto DVD, protože v nich jediných se mluví. Prvním je čvrthodinový, domácími kamerami natočený pohled do zákulisí turné "Say Goodbye To Life As We Know It" (věta jednoho z techniků při odletu na první koncert šňůry), druhým uvedení Pink Floyd do rock'n'rollové síně slávy Billym Corganem, jehož projevu je vskutku rozumět poněkud hůře, ale k následné skladbě "Wish You Were Here", kterou si Corgan s Gilmourem a Wrightem vystřihl, už titulky opravdu potřeba nejsou. K tomu všemu ještě běžné drobnosti jako fotogalerie, obaly a booklety vybraných alb a titulky se všemi, kdož se na turné a tomto dvojDVD podíleli.

V téměř čtyřech hodinách materiálu není snad vyjma výše zmíněných titulků, které by kromě nemnohého mluveného slova mohly překládat texty písní, a možná nějakého rozhovoru s hlavními protagonisty, opravdu nic, co by v tomto komplexním pohledu na koncert a celé turné "The Division Bell" chybělo. A jestliže jsem našel dvě drobnosti, které disku scházejí, vězte, že kvalita koncertu a jeho záznamu tento drobný nedostatek vyvažuje tak výrazně, že se nebojím tomuto DVD udělit maximální ohodnocení.

NÁZORY
  • PULSE (frank, 13.07.2006 09:27) Reagovat

    Konečně vyšlo jeden z nejlepších koncertu, který kdy byl nahrán. NIKDY NEZAPOMENEME NA SKVĚLÝ ZÁŽITEK ZE STRAHOVA Z ROKU 1994. PINK FLOYD BYLY A ZŮTANOU ÚŽASNÍ!!!!!!

  • doplnim malickosti (peter, 13.07.2006 10:04) Reagovat

    Ten koncert bol fakt fantasticky, zazil som ho na polnom letisku kus za Viednou... (Wiener Neustadt)
    Len doplnim, ze zaverecny koncert turne v Earls Court bol vtedy vysielany aj priamym prenosom, preberala ho aj STV2 so stereo zvukom. Este si spominam ako obcas pri niektorych efektoch nestihali kamery a vypadaval im obraz. Zaznam bol potom prestrihany na VHS.
    Neskor okrem VHS vysiel aj LaserDisk a piratske ruske vydanie DVD (asi stiahnute z tohoto LaserDisku, pretoze zvuk na nom je kvalitny DD5.1 ale obraz ma male rozlisenie a obcas sa rozpada do stvorcekov).
    Na toto DVD sa uz moc tesim, je uz na ceste, objednal som si ho z Australie (oproti cenam v CR vyjde aj s postovnym na cca 530Kc).

  • 4 sale (Petr, 13.07.2006 11:22) Reagovat

    Nemá někdo zájem o tour book The Division Bell, sadu nálepek, zalaminovanou VIP visačku s hologramem, nepoškozenou vstupenku na Strahov, odznak a velkoformátový plakát na pražský koncert (se sochami z obalu tehdejšího CD), promo fotku + další suvenýry?

  • to Petr: (Petr2, 13.07.2006 20:30) Reagovat

    Za kolik? listek a tourbook ale mam, takze jen zbytek.

  • super (zbyněk, 14.07.2006 19:17) Reagovat

    Mám DVD doma a jsou perfektní, kdyby chtěl někdo na koncert Gilmoura do Mnichova dejte vědět sem na stránky, mám lístek navíc.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kniha "Pink Floyd: Všechny písně" nabízí pohled do zákulisí tvorby slavné kapely (23.11.2023 18:12)
- Recenze: Mnoho řečí, málo muziky. Navzdory doslovnosti ale "The Dark Side Of The Moon Redux" Rogera Waterse za poslech stojí (02.11.2023 10:30)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Audio: Roger Waters v nové verzi "Time" poněkud cohenovatí (25.08.2023 11:47)
- Roger Waters odhalil detaily ke své verzi "Dark Side of the Moon" a servíruje singl "Money" (24.07.2023 11:04)
- Naživo: Nebyl to jen koncert: aktivista Roger Waters v Praze omamoval, vzpomínal i kázal (25.05.2023 11:42)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Další polínko pod kotel sporu mezi členy Pink Floyd. Manželka Davida Gilmoura nazvala Rogera Waterse "antisemitou" a "misogynem" (08.02.2023 15:41)
- Detaily výroční edice "Dark Side of the Moon" od Pink Floyd jsou venku. Fanoušci se mají na co těšit (23.01.2023 08:31)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu