shop.musicserver.cz

Jukebox 27/2006 - fotbalový speciál

Vydáno: 05.07.2006 05:00 v sekci Audio - Karel Veselý | foto: facebook interpreta
Fotbalový šampionát pomalu vrcholí. Brzy po něm zůstanou jen vzpomínky a statistické záznamy. A písničky. Ano, je to tak, střet nejlepších fotbalových týmů pravidelně doprovází záplava tématických hitů, které - jak jejich autoři doufají - patří ke koloritu turnaje. Fotbalové hity jsou zvláštní kategorií písní k rychlé spotřebě a jejich obliba obvykle závisí na úspěchu týmu, který opěvují. I letošní šampionát přinesl několik na míru šitých skladeb, ať už těch oficiálních či neoficiálních. Čas ukáže, která z nich se zapíše do srdcí fotbalových fanoušků a budou na ni s nostalgií vzpomínat jako na soundtrack k finalovému turnaji. Dnešní Jukebox jsme věnovali skladbám spojeným s letošním fotbalovým šampionátem v Německu. A protože fotbalem poslední měsíc žila celá zeměkoule, můžete si poslechnout fotbalové písně z Anglie, Švédska, Ukrajiny nebo třeba Trinidadu a Tobaga.

Embrace - World At Your Feet (2/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Embrace - World At Your Feet
Každé dva roky u příležitosti fotbalového turnaje rozhoduje Anglická fotbalová asociace o tom, kdo napíše oficiální hymnu týmu z kolébky fotbalu. Těžko říci, jak to The FA dělá, ale vždy se jim podaří vybrat kapelu, která je zrovna v těžkém uměleckém útlumu a natočí neuvěřitelně strašnou skladbu, kterou se totálně ztrapní a fotbaloví fanoušci píseň nenávidí. Letošního Černého Petra dostali Embrace, do této doby v podstatě neškodná britpopová kapela, která si ovšem s "World At Your Feet" nad sebou zavřela víko rakve. Danny McNamara se snaží znít jako Bono, zatímco píseň připomíná nepovedeného křížence mezi dvěma až třemi skladbami z poslední desky U2 (včetně absurdních smyčcových partů) s textem, který kapele patrně napsal někdo ze zvláštní školy (případně libovolný fotbalista).
TNMK - Viva Ukraino (3/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Crazy Frog - We Are The Champions (Ding A Dang Dong) (0/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Crazy Frog - We Are The Champions (Ding A Dang Dong)
Svoji fotbalovou hymnu letos měla i Ukrajina, vždyť na takhle velkém turnaji hrála poprvé. Škoda, že si za ni vybrali profláklou skladbu Queen "We Are The Champions", ve které změnili refrén na "Viva Ukraino". Za skladbou stojí místní hiphopové hvězdy TNMK, které se předvedly špatným rapem. Ačkoliv když si to srovnáte s jinou variací na slavnou skladbu Queen, kterou má už podle podnázvu "(Ding A Dang Dong)" na svědomí Crazy Frog, zní ukrajinská hymna jako nebeská symfonie. Pro žabáka budíž varováním, že do semifinále turnaje se probojovali i Francouzi, kteří by si na něm mohli při oslavách titulu báječně pochutnat.
Infernal - From London To Berlin (5/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Infernal - From Paris To Berlin
Nejúspěšnější fotbalový hit v Británii neměli Embrace, ale paradoxně dánská skupina Infernal. Jejich "From London To Berlin" strávil deset týdnů v Top 10 a rádia ho hrála i dávno poté, co oficiální hymna už nikoho nezajímala. Taneční projekt se kdysi prosadil do žebříčků klubovou předělávkou ruské lidovky "Kalinka". Pro letošní fotbalový turnaj vytáhli svůj dva roky starý hit "From Paris To Berlin" a trochu změnili text, ve kterém samozřejmě nechybí skandovaná jména anglických fotbalistů a refrén "we gonna win the World cup".
TNT Soca Boys - Soca Warriors (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

TNT Soca Boys - Soca Warriors
Fotbalové písně všech zemí zúčastněných na šampionátu jsou odsouzené k tomu, aby je znali jen místní fandové. Možná, že někdo mimo Británii zaznamenal pokus Embrace, každopádně v Anglii si rozhodně všimli fotbalové hymny týmu Trinidad a Tobago. Čím si to fotbalový trpaslík, který se také dostal na turnaj, zasloužil? Jednoduše. Místní fotbalová asociace se rozhodla, že nechá pro svůj tým přezdívaný The Soca Warriors napsat oficiální hymnu, načež zjistili, že hymna už je na světě. Napsali ji dva týpci z Leedsu jménem Soca Boys a v Tobagu se tak zalíbila, že na ni koupili práva. To se samozřejmě moc nelíbilo hudebníkům z karibské země, ale co mohli dělat. Ještě dodám, že v týmu Tobaga hraje několik hráčů působících v anglické První divizi nebo ve skotské lize, což prý dokonce vedlo k tomu, že týmu fandil nemalý počet skotských fanoušků, kteří odmítli podporovat na turnaji anglický tým. Sympatický hit "Soca Warriors" se dokonce dostal do anglického žebříčku.
The Charade - Dressed In Yellow And Blue (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

The Charade - A Real Life Drama
Švédský fotbalový tým nakonec daroval Trinidadu a Tobagu historický první bod z finalového turnaje a po osmifinále s Německem odjel domů. Nevýraznému výkonu Larsona a spol. odpovídá nenápadná, ale moc pěkná píseň "Dressed In Yellow And Blue", kterou nahrála skupina The Charade pro své čerstvé album "A Real Life Drama". Má krásně rozjímavý text, ve kterém fotbalový míč získává skoro fatální rozměr na hranici života a smrti. Posuďte z textu: "Don’t you know that a goal can change your life / And a man can be forced into tears in summertime / Dressed in yellow and blue the players and you / In the middle of summer." Pokud chcete inteligentní, ale zároveň emocionálně silný pop, tak určitě berte ten ze Švédska. A platí to i o fotbalových hitech.
Sham 69 and The Special Assembly - Hurry Up England (5/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Sham 69 & The Special Assembly - Hurry Up England
Chcete natočit fotbalovou hymnu? Vezměte nějakou známou odrhovačku, pozvěte si do studia několik opilých fotbalových fanoušků a natočte je, jak bručí hlavní melodii. Britské rádio Virgin se nemohlo dívat na to, jak Embrace zachází s dědictvím slavných oficiálních fotbalových hitů (nějak jsme zapomněli jakých) a rozhodli se natočit vlastní hymnu. Nechali hlasovat své posluchače a ti rozhodli, že nejlepším mužem k napsání písně je frontman punkové kapely Sham 69 Jimmy Pursey. Ten vzal starou píseň "Hurry Up Harry", přepsal refrén z "We're going down the pub" na "We're going to win the cup!" a natočil to s partou spřátelených hudebníků, mezi nimiž byl i bývalý kytarista Blur Graham Coxon.
People Like Us - World Cup Podcast (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

People Like Us
Pozor, toto je opravdu jen pro ty nejodvážnější. Známí šprýmaři People Like Us si dali práci a shromáždili obrovskou sbírku fotbalových hitů ze současnosti i minulosti a namíchali z nich olbřímí sedmdesátiminutový mix pro svoji show "Do It Or DIY" na rádiu WFMU. Ve formě podcastu si ho můžete stáhnout, ale buďte připraveni na ty nejneuvěřitelnější fotbalové odrhovačky z celého světa, pokřiky, sborové mantry a fotbalové komentátory u vytržení. Doporučuju poslouchat celý den v neděli před finále.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Crazy Frog se vrátil, překvákal "It's Tricky" od Run-DMC a dokázal, že je horší než covid (10.12.2021 19:01)
- Jameson Young Talents: Jameson hledá nové talenty! (24.02.2013 23:59)
- Kapela Embrace se vrací, pracuje na novém albu (19.04.2011 11:48)
- Recenze: Co s ním? (13.02.2010 05:00)
- Audio: MP3 Jukebox 45/2008 (12.11.2008 05:00)
- Audio: MP3 Jukebox 44/2008 (05.11.2008 05:00)
- Audio: MP3 Jukebox 43/2008 (29.10.2008 05:00)
- Audio: MP3 Jukebox 37/2008 (17.09.2008 05:00)
- Audio: MP3 Jukebox 36/2008 (10.09.2008 05:00)
- Audio: MP3 Jukebox 35/2008 (03.09.2008 05:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu