shop.musicserver.cz

Decline - Jsme popová kapela

Vydáno: 07.07.2000 05:00 v sekci Rozhovory - Martin Mikuláš | foto: facebook interpreta

Decline vydají počátkem září novou desku "Den se otočí". O ní a o spoustě dalších věcí jsme si s nimi povídali na festivalu v Roudnici. K dispozici je i Realvideo celého rozhovoru.

Celý rozhovor si můžete pustit také v Realvideu, stačí kliknout zde.

Jak dlouho fungujete jako Decline?

Decline - Roudnice
© MusicServer.cz
Luděk: Jako Decline hrajeme od roku 97 - s vlastníma písničkama a prokládáme to revivalovým repertoárem. Před tím jsme se jmenovali Deep Decline The Cure revival, to je taková naše temná minulost, kdy jsme se nezmohli na víc, než že jsme hráli písničky od skupiny Cure. To sem řek asi blbě, co?
Jiří: Prosím tě Luďku běž se projít…
Luděk: Né, před rokem 97 jsme se věnovali výhradně revivalu, ale to už je pro nás překonaná záležitost. My jsme chtěli dát světu něco ze sebe, takže jsme začali dělat vlastní písničky a cítíme se tak daleko líp.

Vy jste měli klávesáka dřív, teď už ho nemáte, odešel…

Klávesista Karel odešel s kapely, protože podle našeho názoru nepřispíval k chodu kapely a k tvoření skladeb, tak, jak jsme si představovali. Protože kapela má určitý styl práce a vztah k tomu co dělá a…
Jiří: To je složitý. On je dobrej muzikant, ale prostě jsme si nějak nemohli sednout. My jsme mu vlastně ten odchod oznámili. Není to že by byl blbej muzikant, ale nepotkávali jsme se hudebně. Celý ty roky klávesy dělal napřed Luděk se mnou a pak to začal dělat Vladimír, který to dělá teď naplno. Karel jen přehrával, co jsme my mu složili.

Kdo teď tvoří repertoár?

Luděk: Většinou to vzniká v tandemu já a Jiří. Někdo z nás přinese nějaký kolečko, nápad, motiv a představu o tom, jak by se to mělo dál rozvíjet a představí to kapele a potom ve zkušebně si na to další členové vymýšlejí věci na svoje nástroje. Je to kolektivní autorství od prvotního impulsu.

Začínali jste jako kytarová kapela a teď už tam je hodně elektroniky…

Luděk: To jsou ty moderní technologie. My to objevujeme a snažíme se ničemu nebránit. Není to programově, že bysme si řekli tak, teď budeme dělat elektroniku, protože je to v módě, nebo tak…

Takže zkoušíte, jak Vám to sedne?

Luděk: Zkoušíme…
Decline - Roudnice
© MusicServer.cz
Jiří: A to já bych neřek’, to je blbost. Moderní technologie, o tom už se kecá deset let. To už je dávno překonaný. Jde spíš o to, že je tady někdo jako Vladimír, kdo ty klávesy připraví prostě perfektně. Proto jdeme takovou cestou. Kdyby tady nikdo takový nebyl, tak budeme prostě hrát dál kytarově. Ale takový to říkat že "používáme moderní technologie" to mi připadá… Už je to móda asi šest let, což už je trošku stará móda. Všichni říkají "používáme ty moderní technologie", to jsou kecy. Dáváme tam elektroničtější zvuky, ale to nejsou elektronický zvuky. Dneska máš možnost, jakýkoliv zvuk perfektně zaznamenat a pracovat s nim. Ty stroje už jsou mnohem výkonnější, je to všechno strašně dostupný. Každý už má minidisky, počítače už jsou strašně výkonný a Vladimír si s tím umí tak pohrát, že to je tak dobrý, že jsme se rozhodli, že většina skladeb bude takových. Velká část skladeb bude obsahovat nekytarový zvuky a všechno možný. To nejsou třeba elektronický zvuky jako klávesový, ale je tam třeba nahraná akustická kytara, která je jako pozměněná, že to zní jakoby abstraktně, že nevíš co to je konkrétně…
Vladimír: Je tam dost samplů kytar, který jsou tak předělaný, že je to trošku něco jinýho.

Ovlivnil Vás tady v tom nějakým způsobem Honza Muchow, který s Vámi produkoval minulou desku?

Jiří: Honza nás v tomhle vůbec neovlivnil, ani malinko, protože když s námi produkoval tu minulou desku, tak nám řekl, že ji chce udělat naturálně, že tam nechce žádný synťky. On jí chtěl udělat jako Priessnitz nebo Colorfactory - tady ten model. My jsme byli trošku překvapený, protože jsme čekali, že tam bude dávat plno elektroniky, ale nebylo to tak.

Pojďme k další desce, v jakém je stadiu?

Vladimír: Ta deska je natočená, je zmasterovaná, kompletně hotová.

Tak kdy vyjde?

Jiří: Vyjde 1.září. Je to pro nás smutná zpráva, protože měla vyjít 5.května, ale firma to přeložila. Ty důvody jsou marketingový.

Nicméně nové věci už máte nazkoušené, hrajete je. Budete v létě k vidění?

Jiří: Festivaly budeme dělat střídmě, protože my máme takovou zvláštní pozici v české muzice. My jsme popová kapela, nám je vlastní dělat takovou hudbu a jsme třeba hodně v televizi - z vlastní vůle. Pro některý pořadatele je to překážka. Řeknou si, jo Decline, to jsou ty co vystupovali v Esu.
Vladimír: Já si myslím, že to tady pořád bohužel přetrvává. Rozdělování. Tady je bývalej underground - ten kdo není u velký firmy a kdo tam je, tak už je to nějaký divný. Jako třeba Tata Bojs, už to bude zavánět něčím jiným. Prostě furt jsou tu bejvalí "androši" a pak ten zasranej pop. A nic mezi tím. A já si myslím, že právě jsme mezi tím, takže nejsme přijatelný ani pro jednu skupinu. Bohužel.
Jiří: Třeba v Trutnově nebudeme hrát, protože jsme byli odmítnutí právě z tohoto důvodu.
Decline - Roudnice
© MusicServer.cz
Vladimír: Myslim si, že kdyby se přišli podívat na koncert, tak tam v pohodě zapadnem. Ale oni se nepřijdou podívat.

Máte internetové stránky? Můžete říct adresu?

Luděk: www.decline.cz. Jiří: Máme takovou zvláštnost, že aktualizujeme každý týden.Pořád tam jsou nové informace. Může si tam člověk stáhnout písničky a taky remixy z nové desky.

Necháte si taky udělat remixy písniček od někoho jiného?

Jiří: My na to nemáme peníze…
Vladimír: To já jsem měl spíš jinej pohled na jednu písničku, tak jsem to udělal.
Jiří: My jsme kapela z omezeným rozpočtem a remix od DJ stojí hodně peněz. Třeba 20 000. A když máme rozpočet třeba 150 - 300 000 a jen studio tě vyjde na 150 000…

Když někdo půjde teď v létě na koncert Decline, co všechno tam uslyší?

Přes léto máme takové klidnější období, budeme k zastižení akorát na festivalech a na festivalech je to trochu jiný. Tam jsi tlačen časem a pořadatel tě nutí abys zahrál co nejmíň skladeb. Bude to tedy průřez starou a novou deskou plus pro zpestření něco převzatého (The Cure, Depeche Mode). Plnokrevný koncert Decline je ještě různorodější.

Když používáte bicí z počítače, do jaké míry je v takové skladbě prostor pro improvizaci?

Vladimír: Je jasný, že tam moc prostor pro improvizaci není. Tam je daná forma tý skladby, je to tak nahrané na minidisku. Takže kdyby Luděk začal třeba zpívat později…
Jiří: Já musím uvést, že koncert má zhruba dvacet skladeb a na minidisku je jich sedm. Prostor pro improvizaci při živém hraní samozřejmě je a dokonce je tam i jedna s minidiskem – "Zlatá"

Můžete ještě pro úplnost říct jméno nové desky?

Luděk: Bude se jmenovat stejně jako singl, který už je v oběhu, "Den se otočí".

Jiří: Singl je celkem úspěšný, jednu chvíli byl čtvrtá nejhranější česká skladba. Hraje to asi čtyřicet rádií z šedesáti.

Na Evropě 2 to třeba nehrajem…

Jiří: Na Evropě 2 se to nehraje, protože tam se změnilo ředitelství a s každým rádiem jsou osobní vztahy a nový hudební ředitel a Decline to nejde dohromady.
Vladimír: To je taky věc která mi přijde až ve špatným slova smyslu česká. Že to je všechno o známých, kdo se s kým pohádá, má rád, nebo nemá rád a bohužel to tak funguje.
Jiří: Aby ti to rádio hrálo, tak s každým rádiem jsou osobní vztahy* a my musíme poděkovat gramofirmě, kde ta práce je úžasná.
Vladimír: A když jsme mluvili o té nové desce, tak produkoval nám jí Tomáš Vartecký, což je významná osoba pro nás a byla s ním výborná spolupráce. Vařil nám a staral se o nás.
Jiří: Přijela za náma i Anna K. a nazpívala vokály, ale nakonec jsme je nepoužili.

A máte nějaké hosty na desce?

Decline - Roudnice
© MusicServer.cz
Máme takové klasiky jako je Olin Nejezchleba na violoncello, Martina Kalystová na violu, potom Tomáš Vartecký – producent – hostoval asi v sedmi skladbách. My jsme ho o to přímo poprosili, aby si s náma na tu kytaru zahrál.
Jiří: Přijďte se podívat 9.června v Praze do Lucerna Music baru na koncert.

Křest?

Jiří: Právě že to měl být křest, ale ten bude až v září. Toto ale bude první koncert, kde by měla být asi u poloviny písniček i videoprojekce.

Děkuji za rozhovor a přeju hodně štěstí

Decline: Taky dík.

* … Protože jsem kromě redaktora MusicServeru.cz také moderátor Evropy 2, zeptal jsem se současného hudebního ředitele Radka Sedláčka, jak to vidí z druhé strany. Potvrdil mi mou domněnku, že se nejedná o žádné osobní vztahy s novým ředitelem. Decline nezapadají do hudebního formátu Evropy 2, a proto je nehrajeme.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: The Foreign Resort v obrazech (01.10.2017 17:59)
- Naživo: Oceán naživo stvrdil, že se přetavil ve funkční stroj (12.12.2016 22:48)
- Fotogalerie: Oceán v pražském Rock Café potvrdil smysl svého pokračování (12.12.2016 08:23)
- Video: Decline v "Save Your Life" sázejí na atmosféru (09.02.2016 10:40)
- Audio: Decline se vracejí a testují fanoušky s EP "Reborn" (21.01.2016 08:00)
- Naživo: Něco skončilo, něco začalo aneb příjemné repete s Deep Decline (17.11.2003 12:08)
- Deep Decline ve čtvrtek v Lucerna Music Baru (09.11.2003 11:45)
- Naživo: Decline i Deep Decline se rozloučili (12.11.2001 19:37)
- Decline končí (07.11.2001 05:00)
- Audio / Video: Stáhněte si nový remix kapely Decline (30.04.2001 05:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu