Cesta do hlubin Madonniny duše

04.07.2006 05:00 - Ondřej Ručka | foto: facebook interpreta

V dnešní době lidé na dokumenty moc nekoukají. Ani na musicserveru jich moc nerecenzujeme. Ale myslím, že v případě filmu "I'm Going To Tell You A Secret" od Madonny všichni rádi udělají výjimku. Krom toho, že je o Madge, kterou všichni zbožňujeme, je to i výborný a silný dokument, který se neztratí ani mezi regulérní filmovou konkurencí.
9/10

Madonna - I'm Going To Tell You A Secret

Celkový čas: asi 141 minut + 67:00
Vydavatel: Warner Music
Na musicserveru není zrovna moc velká tradice recenzování filmů. Když jsem chtěl napsat oslavné články na filmy jako "Ray" nebo "Walk The Line", bylo to celkem slušně odmítnuto, ale i tak se čas od času na DVD nosiči nějaký ten hudební dokument skrze masy koncertů a klipů protlačí a do kolonky film se dá něco zaškrtnout. Ale kolikrát to moc za to nestojí. V případě nového DVD "I'm Going To Tell You A Secret" od Madonny člověk dostane v jednom balení nejen výborný film/dokument z Re-Invention Tour, ale i živák na CD. Obojí má maximální hodnotu a nebudete muset litovat jediné koruny, kterou do pořízení investujete.

V režii Jonase Akerlunda (áčko má nad sebou kolečko) vznikla působivá sonda do zákulisí úspěšné megatour, ale i do duše Madonny jako osoby. Prostřednictvím tour po různých metropolích USA a Evropy se představují odlišné stránky jejího života a jejího nitra, každá zastávka symbolizuje něco odlišného a jiný kout její mysli. Ale nezůstaneme jen v zákulisí, na scéně se staneme svědky live performances a když jsem tak koukal na Vogue, nezbylo mi než si povzdechnout, že se na Madonnu dostanu nejdřív tak při rozlučkové tour roku 2019 a lístek mě bude stát 1100 Euro. To je holt úděl proletářského synka.

Víte, jaký je rozdíl mezi teroristou a pop-star? S teroristou můžete vyjednávat. Když tenhle vtip zazní z Madonniných úst, člověk si pomyslí, že má nadhled. Nadhled, který sice přišel až po stovkách miliónů vydělaných dolarů a letech hedónistických rozkoší, ale přišel. Teprve když se Madonně narodila dcera a smířila se s otcem, pochopila, zač je toho v životě loket. Pasáž, ve které vystupuje její otec, je vcelku emotivní, emotivnější je ale konec turné, kdy je všem jasné, že jejich Odyssea končí a oni se musejí po téhle báječné zkušenosti zase rozprchnout a zkoušet žít na vlastní pěst. Ale s ohromnou zkušeností navíc. Divák může na DVD sledovat vše od samotného prvopočátku turné, kdy se najímali tanečníci a začalo se zkoušet, až k samotnému konci, kdy se ze všech stala velká rodina. V průběhu dokumentu člověk s celou crew turné doslova žije, je u jejich modliteb před vstupem na scénu, u jejich pařeb i povalování se na pláži. Chvílemi jsme na scéně, chvílemi v zákulisí, chvílemi s Madonninou rodinu a svůj prostor v dokumentu dostane i Iggy Pop!

Do DVD se podařilo propašovat (či spíše cíleně umístiti) i kus poselství o stavu světa. Kdo nemá rád politický aktivismus v hudbě, musí chvíle, kdy je v záběru Michael Moore a kdy Madonna horuje pro Kerryho, nějak zkousnout (ale když tak nad tím přemýšlím, zajímalo by mě, jestli by se Madonna připojila k sevřeným modrým šikům na české hudební frontě). Krom politiky si užijeme i kusu kabalistického učení, záběrů na trpící děti v rozvojovém světě a to jsou chvíle, kdy začíná konstrukce dokumentu lehce skřípat a kdy, ač s Madonnou souhlasíte, začínáte lehce uvažovat nad násilným roubováním poselství do hlavy. Závěr dokumentu, který se odehrává v Izraeli, tak patří bohužel k momentu, kdy byla známka z jasné desítky sražena "pouze" na devítku. Emotivní momenty začínají být až příliš emotivními.

Zajímavé jsou i bonusy, které se sestávají z různých klípků z tour i hraných skečů, jednotící linie ale není žádná. Madonna jede na kole, Madonna je u učitelky zpěvu, Madonnin kytarista paroduje jiné kytaristy, Stuart Price sehrává scény s parťákem Stevem v Paříži i v LA, Madonna slaví narozeniny, Madonna je chválena J. P. Gaultierem a jinými parťáky z Francie etc. Zajímavé, ale je to spíše úlitba nutnosti nějaké bonusy zařadit. Technicky je DVD vybaveno zvukem namíchaným v 5.1 DD, Stereu, obrazem 16:9 anamorfně, je multiregionální pro všechny zóny s PAL, titulky má v angličtině, němčině, holandštině, francouzštině, španělštině, italštině, portugalštině a švédštině. Tož tak.

U tohoto DVD je ale přiložen ještě bonus v podobě živáku na CD jako audio záznamu a je co poslouchat. Krom osvědčených pecek jako "Vogue" nebo "Holiday" jsou zaznamenány i hity, které byly v době Re-Invention Tour aktuální - "Die Another Day", "Hollywood" či "American Life". Poslední jmenovaná předělána do formy s tvrdými kytarami je vskutku lahůdková, stejně jako Pricem předělaná Mirwaisova "Music", nezklame "Vogue" (při které mě vždycky mrazí v zádech) a příjemnou perličkou je indierocková verze "I Love New York" jako bonus. A nesmím zapomenout, Madonna se pustila i do coveru "Imagine".

Když tak nad tím přemýšlím, škoda že nakonec z toho nebude desítka. Nebýt trochu přeposelštění DVD, byl by výsledek jasný. Nic by na tom nezmenilo to, že CD je "jen" na osmičku, síla celku by jistě převážila. Nakonec DVD dostane devítku a pro každého fanouška je přímo povinností si tuhletu placku pořídit. Minimálně ať naladí ty šťastnější na show, která se odehraje v září.

CD+


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY