shop.musicserver.cz

Průřez nejlepším obdobím maďarských veteránů

Vydáno: 13.06.2006 05:00 v sekci Recenze - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Maďarským rockovým legendám Omega se doma stále daří. Dokonce i po více jak čtyřiceti letech na scéně vyprodávají stadiony. Pro své věrné fanoušky připravili výběrové dvojalbum nazvané jednoduše "Best Of Omega", které je zajímavým ohlédnutím za jejich dlouholetou hudební historií.

5/10

Omega - Best Of Omega

Celkový čas: 71:10 + 70:02

Skladby: CD 1 (Omega I.) - Tüzvihar, Spanyolgitár legenda, Nem tudom a neved, Naplemente, Addig élj, Van egy szó, Tízezer lépés, Sötét a város, Emlék, Régvárt kedvesem, Éjszakai országút, Petróleumlámpa, Gyöngyhajú lány, A büvész, Varazslatos fehér kö / CD 2 (Omega II.) - Gammapolisz, Napot hoztam, csillagot, Idörablo, Ablakok, Névtelen utazó, Skyrover, Légy erös, Ezüst esö, Éjféli koncert, Nélküled, Csillagok útján, Nyári éjek asszonya, Gammapolisz II

Vydavatel: EMI

Nezdráhám se použít pro kapelu Omega označení rockový velikán. A proč? Kdo si na tyhle Maďary ještě dneska vzpomene? Pravda, u nás už málokdo. Jen těch několik pamětníků, kteří si jistě vybaví vynikající a jedinečný rockový sound prakticky jediné kapely z bývalého východního bloku, které se v sedmdesátkách podařilo prorazit na světovou scénu a poměrně obstojně konkurovat zápaďákům. Už si vzpomínáte? Množství rodičů těch mladších z vás má doma nebo na půdě určitě ještě nějaké to LP Omegy schované. Schované, zastrčené, zapomenuté.

To Maďaři na své velké hvězdy ale ještě rozhodně nezapomněli. Doma Omega i po více jak čtyřiceti letech svého rockového života vyprodává stadiony a každoročně brázdí Maďarsko se svou velkolepou show (jako tu, co jsem zažila před dvěma lety v Budapešti, řeknu vám, kam se na ně hrabou takoví Rolling Stones...). Už proto Omega za oprášení rozhodně stojí. Z toho počtu desek, co mají tihle pardálové na kontě, se dá vybrat hned několik prvotřídních kousků. Bohužel i lepších, než někdy zvolil autor téhle bestofkové kompilace.

"Omega I." obsahuje to nejlepší, i když by se o tom dalo polemizovat, z tvorby kapely od roku 1965 (dinosaurus Omega však přežívá už od šedesátého druhého) do roku 1975. Najdete tu tedy ve své době supersongy jako naléhavý nářez "Nem tudom a neved", chytlavě veselou "Petróleumlámpa", nadpozemskou, husí kůži nahánějící "Tízezer lépés" či nejznámější, krásnou baladu "Gyöngyhajú lány" - "Dívka s perlami ve vlasech", kterou si do svého repertoáru převzali i němečtí Scorpions či náš Aleš Brichta. Hard rock srovnatelný s tvorbou Focus i Jethro Tull, silné melodie postavené na klávesách, že by nápadná inspirace u Uriah Heep? Kdeže, ti v té době jistě ještě o své budoucí superskupině ani neuvažovali. Zrození Omegy představovalo velké boom, které částečně proklestilo cestu těmhle výtečným muzikantům do světa. Jenže na specifickém stylu Omegy byla jedním z nejpřitažlivějších prvků mateřská maďarština, která kupodivu nepůsobila směšně. Naopak, dávala hudbě ještě úplně jiný rozměr. Směšně tedy působí spíše přeložení nejlepších pecek do angličtiny (a což teprve ten pokus o němčinu). Ach, ta snaha o světovost.

Disk "Omega II." je průřezem následujících, snad ještě úspěšnějších pěti let kapely (1976 - 1980). Pro tohle období je pro kapelu charakteristická inspirace u Pink Floyd. I hudba Omegy je tak kosmicky rozpínavá, jejich progresivní space rock se ale rozpíná trochu jiným směrem než ten floydí. Snoubí se tu artrocková uhlazenost a mrazivá hardrocková nadpozemskost. Skladby jsou o něco delší a pomalejší.Vyžívají se v dlouhých, poctivě rock'n'rollových sólech. Ke konci sedmdesátých let se částečně uchýlili dokonce i k elektronice, aby udrželi krok s moderními trendy. Podobnou muziku hráli v té době například Rush. Tahle léta reprezentují na výběrovce mimo jiné takové dodnes koncertní stálice jako střednětepá "Idörablö", pomalejší "Gammpolis" na způsob Pink Floyd, "Napot hoztam, czillagot" s výraznými klávesami či silná "Csilllagok útján".

Příjemné připomenutí si zajímavé kapely z těch zlatých šedesátek a sedmdesátek, které si určitě zaslouží těch pět bodů (škoda jen toho podivného a hlavně nevyrovnaného výběru).

NÁZORY
  • Maďarovi... (Lada, 13.06.2006 11:00) Reagovat

    ...po guláši/kulky se v trenýrkách plaší/a po dobrém čardáši/každou sukni vypráší

  • Pokus o světovost? (retr, 13.06.2006 13:44) Reagovat

    Omega ve své době byla světová! Mimochodem, pokus o němčinu? Stejný manažer pro německý země byl i u Olympicu (rovněž německé EP), v roce 1966 se na vše dívalo jinak a nikdo nevyčítalnikomu pokusy s němčinou. Viz Beatles a jejich něm. mutace několika písní. Jenže to by autorce "recenze" nesmělo být 20 a musela by něco o historii big beatu vědět!

    • Re: Pokus o světovost? (milanmilan2, 05.09.2011 20:35) Reagovat

      Dobrý večer, s křížkem po funuse, tedy po tolika letech, ale které německé ep Olympicu kdy a kde vyšlo ?! Milan

  • Stejně tak... (Lada, 13.06.2006 15:52) Reagovat

    ...měl i své 3. LP Peter Gabriel v němčině. Jenže, kdo o to stál, že?

  • Tahle kapela me svou muzikou... (Sundance, 14.06.2006 00:42) Reagovat

    ...presvedcila kdysi o tom, ze madarstina je take jazyk a dokonce zpevny.
    Zejmena jeji č. 2-4 z prelomu 60/7O jsou naprosta lahudka a takovou 10.000 Lepes radim dodnes mezi svych Top ten, t.j. mezi takove kousky jako Dark Side, LedZep II, Machine Head a podobne laskominy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kniha "Pink Floyd: Všechny písně" nabízí pohled do zákulisí tvorby slavné kapely (23.11.2023 18:12)
- Recenze: Mnoho řečí, málo muziky. Navzdory doslovnosti ale "The Dark Side Of The Moon Redux" Rogera Waterse za poslech stojí (02.11.2023 10:30)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Audio: Roger Waters v nové verzi "Time" poněkud cohenovatí (25.08.2023 11:47)
- Roger Waters odhalil detaily ke své verzi "Dark Side of the Moon" a servíruje singl "Money" (24.07.2023 11:04)
- Naživo: Nebyl to jen koncert: aktivista Roger Waters v Praze omamoval, vzpomínal i kázal (25.05.2023 11:42)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Další polínko pod kotel sporu mezi členy Pink Floyd. Manželka Davida Gilmoura nazvala Rogera Waterse "antisemitou" a "misogynem" (08.02.2023 15:41)
- Detaily výroční edice "Dark Side of the Moon" od Pink Floyd jsou venku. Fanoušci se mají na co těšit (23.01.2023 08:31)
- Padesáté výročí "Dark Side of the Moon" Pink Floyd připomene výpravná kniha (12.01.2023 16:53)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Themroc Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu