shop.musicserver.cz

Artrockový drak a dědáci na scéně

Vydáno: 03.06.2006 05:00 v sekci Recenze - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Progresivní rocková skupina Rush nachystala pro své fandy DVD s rozsáhlým koncertním materiálem a pár bonusy navíc. Za svou dlouhou kariéru, kterou skupina začala v osmašedesátém v Torontu, vyprodukovali sedmnáctku řadových desek a drak na přebalu jejich aktuálního DVD "Rush In Rio" slibuje okázalou show, jak se dočtete v následující recenzi.

8/10

Rush - Rush In Rio

Celkový čas: 169 minut + 111 minut

Vydavatel: Sony BMG

Pohledem na majestátnou Ježíšovu horu začíná koncertní DVD Rush s názvem "Rush In Rio". A jde o zajímavý a hlavně neúnosně nadupaný materiál. Za dva roky oslaví Rush čtyřicet let své působnosti, a to by mohlo znamenat, že jsou jedni z největších archivních kousků, které součásná hard- a progrocková scéna nabízí. Jak si posluchači jistě sami všimli, jejich tvorba se nedá srovnávat s floydovskými popěvky ani yesovskou rafinovaností. Není skupiny, která by se jim chtěla podobat, protože to jednoduše nejde. Někdy rozhozené nástroje nemá na svědomí špatné naladění ani rytmická nepřesnost, naopak, vše je naprosto přesně promyšlenou mozaikou. Materiál na jejich novém koncertním DVD pochází z konce roku 2002 a záběry vryté do placky přeneslo z plochy "Maracana Stadium" celkem dvaadvacet kamer. Tak hurá do reje šlehajícím plamenů!

Přes dvě hodiny hudby zahajuje roztleskávací "Tom Sawyer". Z DD 5.1 se zvuk line jako nárazový vichr, ale to už duní "New World Man". Někomu se možná nemusí zamlouvat spořejší osvětlení na tak velkou scénu. Ale i to má své kouzlo, zvlášť když se do chodu uvede velká obrazovka nad bubeníkovou hlavou. Po tomto krátkém songu se rozezní tvrdší "Roll The Bones", jež svou přesnou rytmickou stránkou uvede známou "Earthshine". Za zády muzikantského trojživelvíka Geddyho Leea rotují bubny tří praček. Jako jeden z hlavních elementů kanadského trojlístku je zpěvákův vysoce posazený vokál snad tím nejvýraznějším aspektem pro Rush. Možná díky tomuto si lze skupinu naprosto oblíbit, nebo znechutit. Geddyho hlas nikdy nebude patřit do střední sféry a, jak dokazuje svým výkonem, i v třiapadesáti dokáže pět jako v začátcích své hudební kariéry.

V šesté skladbě "YYZ" se hudebníci vyřádí, když mají možnost potrápit své nástroje. Projevují se zde progresivní vlivy, když se kytara překrásně spojuje v jednolitý celek s Geddyho basou. Alexovi se též přezdívá "srdce a duše Rush". Jeho hra totiž spojuje vlivy Jimiho Hendrixe, Jeffa Becka a Erica Claptona; navíc on sám se stal vzorem pro některé začínající kytaráky. V pozvolnější "The Pass" se Alex předvádí ve vší parádě. Ve stejném duchu i tempu se nese další skladba "Bravado", ale jakmile zazní úvodní perdy do škopíků z intra "The Big Money", obecenstvo ožije. Se španělkou za zády uvede zpěvák v začátku pomalejší a notorický song "The Trees". Po drastickém a gradujícím zrychlení se ke skupině přidává rozjásané publikum. V rytmu rychlých triol uvádí muzikantský trojlístek do varu nejednoho posluchače. Dokonce i přes obrazovku proniká elektricky výbojná verva a chuť Rush ukázat, co je to správný art rock.

Líbezným intrem začíná předposlední část disku s číslem "1" na líci. Rostoucí melodie neopouštějí scénu a je až s podivem, jak dokážou tito tři chlápci rozproudit život v tak obrovské mase lidí, která se na ně přišla podívat. S podobnou náladou Rush předvádějí "Natural Science". Tady dostal prostor hlavně zpěvák. Za skořápkou pomalého zpěvu se v pozadí skrývá vařící rytmus s neklidným staccatem. Osvětlovačův um dodává celé scenérii více dramatického nádechu. Alex si střihne bleskové sólíčko, za které by se nemusel stydět ani ten nejspeedovější kytarák. Koncert je v plném proudu a divák se s následující "One Little Victory" přehoupne do druhé části záznamu. Na obrazovce za bubeníkem se probouzí drak a s plamenem, který vyšlehne ze svých útrob ohňovou spršku a na pódiu se hned nato rozžehnou ohňomety. Bombastický začátek vítězné epopeje se překulí do pecky "Driven" a další světoznámý popěvek "Ghost Rider" zahájí sám trojživelník Geddy na svou všemocnou basu. Nenápadné zklidnění prořízne laserově zelený paprsek, "Dreamline" začíná. Podobný světelný důvtip je patrný i z "Red Sector A" - to když zezadu problikává tlumeně rudá zář. Jak Rush na začátku nasadili, tak stále hrají. Obdivuhodná výdrž.

Další stejně působivé kousky není třeba jmenovat, protože už by bylo zapotřebí něčeho výjimečného, elektricky výbušného a jiskřivého, přesně jak začíná škopková exhibice u "O Baterista". Překvapené publikum hledí na Alexe a Geddyho, když tito dva muzikanti zasedají na židle a spouštějí na španělky "Resist". Baladický motiv přeruší najedovatělá "2112". Nevypočitatelnými ranami se střídá s rykotem z kotle. Okázalá atmosféra plná obdivu nad dovedností a tvůrčím duchem jdoucí ruku v ruce s nehasnoucí muzikantskou chemií ovládá každého posluchače. Sám trojlístek se svíjí v melodických orgiích a po instrumentální desetiminutovce zapojuje Geddy znova hlasivky. Jako pár posledních songů si formace vybrala "By-Tor And The Snow Dog / Cygnus X-1" a "Working Man". Svižné a radostné tempo vynahrazuje posluchačům fakt, že Rush v Riu již brzy skončí se svým uměleckým projevem a vše se zas vrátí do stereotypní nudy.

Druhé DVD otevírá ohnivá koule, pěkná hrátka pro nejednoho grafika. Disk nabízí dokument "The Boys In Brazil" popisující příjezd Rush na letiště, kde s Evianem v ruce rozdají nejeden podpis a nejedna fanynka uroní slzu. Ještě se udělá nějaká ta fotečka a hurá do práce, bude se zkoušet a zkoušet. Dokumentární film popisuje den po dni a sem tam je okořeněný hláškou některého z hráčů. K závěru nahlédne divák na chystání obří hrací scény a navštíví zvukovou zkoušku. V další sekci si je možno prohlédnout záznamy skladeb, kde jsou záběry snímané několika kamerami - vždy alespoň na dva různé hráče a publikum. Takto jsou provedeny tři skladby - "YYZ", "O Baterista" a "La Villa Strangiato".

Asi čtyři hodiny materiálu na dvou DVD je slušná nálož na dlouhé odpoledne. Skoro třicet skladeb na prvním disku je jakýmsi průřezem těch "the best" kousků, co Rush dokázali vytvořit. DVD set potěší zarytého fanouška i začátečníka, který se chce nechat zasvětit do rozsáhlé progrockové scény. Prostě povedená kompozice koncertu a bonusových třešniček, ale k úplné grandiozitě toho ještě trocha chybí, například fotogalerie a nějaký ten klip, pokud skupina má.

NÁZORY
  • Teda toto... (Petr, 05.06.2006 08:52) Reagovat

    ...lze vydat na musicserveru? Rush mám rád, ale článek bohužel připomíná vypocený úkol, zadaný v prvním ročníku na gymplu v hodině tvůrčího psaní, někdy odpoledne po vyučování. Nechybí tomu sice nadšení, snad i obdiv k muzice kapely, výsledkem je ale pouze schopnost napsat k některým písničkám jejich názvy a pokusit se o popis světelných efektů a neuměle i průběhu show, schází ale něco víc (tedy to, co lze většinou najít u jiných recenzí). Co ale o Rush říct víc, než že jsou 3, že to všechno perfektně zvládnout zahrát a že se natřískaný brazilský stadion úžasně bavil? Že je Tom Saywer roztleskávací? Ghost rider světoznámý popěvek a že za 2 roky oslaví kapela čtyřicítku (když předloni jeli tour ke 30. výročí)? Osobně bych dopsal, že koncert v Riu proběhl na úplný závěr turné Vapor trails, kterým se Rush vrátili po několikaleté přestávce zpátky na scénu, že v Brazílii pršelo tak moc, že se nevědělo, jestli se akce vůbec uskuteční atd. atd. To všechno je v dokumentu, kde ale mluví jen Alex a Geddy, bubeník Neil Peart je v ústraní (aby se ho nějaký ňouma třeba neptal na úmrtí manželky a dcery). Easter eggs tvoří jen 1 písnička z archivního TV vystoupení + animovaný filmeček pouštěný při koncertě na obrazovce při By-tor and the snow dog. DVD je šíleně dlouhé a i když je to super muzika, show je zanedlouho nudné a osobně mi schází prostřihy do šaten, cestování, starší koncertní záběry aj. Vzhledem k tomu, že jde ale o úplně první DVD Rush, nelze nic namítat.

  • Aktuální DVD ??????? (Hugo (Boss), 05.06.2006 12:11) Reagovat

    To je trochu omyl. Tohle DVD je staré už více než 2 roky. Nehledě na to, že loni vyšlo ještě našlapanější DVD Rush R30-a to je už naprostá bomba! Rio je dobré, ale zvuk je dost špatný. R30 nemá chybu

  • Mně se článek líbí (Grom, 05.06.2006 12:51) Reagovat

    Zdravím, co člověk, to názor, ale já jsem s úrovní článku spokojen. Z DVD mám - stejně jako autorka - velmi pozitivní dojem (ale musím podotknout, že zde zmiňované nové DVD jsem zatím neviděl). Jen malý dodatek - neznám plně historii skupiny, ale dle Wikipedie byla založena 1968, takže těch 40 let není tak úplně mimo mísu ;). DVD je skutečně hodně obsáhlé a autorka se při psaní občas trochu rozjela, ale celkově OK :)

  • Ach ano... (Petr, 05.06.2006 14:34) Reagovat

    ...autorka se opravdu moc rozjela. Homoli cukru přejmenovala na Ježíšovu horu (socha džejsí na ní sice stojí, jinak je to ale kopec Corcovado), ten světoznámý popěvek Ghost rider je pouze jedna ze skladeb na tehdy novém CD a o nějaké proslulosti nemůže bý ani řeč. Zvuk je ze začátku hodně špatný, řev publika kapelu přehlušuje, vyloženě to vadí, i když se to po čase srovná. Na scéně měli (pokud se nepletu) 2 sušičky prádla (s okýnkem jako pračka), které po koncertě oba kytaristé otevřeli a rozházeli z nich do předních řad trika Rush. Chybí aspoň několik názvů alb, což by mne přesvědčilo, že autorka tuhle hudbu fakt zná a že to tedy není jen pokorně/povinně napsaný textík na balíček DVD, který z Universalu přišel před lety a který teď náhodně (společně s tím DVD Kiss) v redakci objevili. DVD fajn, recenze blbá.

  • suhlas (misislav, 05.06.2006 15:48) Reagovat

    Suhlasim s uz napisanym,ale jedna vec mi vadi.Neviem ci to ma na svedomi producent,reziser alebo kapela.A to su rychle strihi,striedanie obrazu.Ale to je vlastne na vsetkich ich vydanych koncertoch(VHS).Naco je tam 22 kamier?Aby ich potom prepinali v takom tempe ze z toho boli hlava?Rad som si pozrel koncert SARS Toronto.Cast bola za bieleho dna a bez efektov ale to bolo OK lebo som si vychutnal zabery ktore na oficialno videu neuvidim.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Slavná alba: "2112" a "Moving Pictures": dva milníky tvorby skupiny Rush, které by vás neměly minout (druhá část) (24.04.2022 09:00)
- Nové desky 15/2022 - od Jewel přes Nazareth po Swedish House Mafia (20.04.2022 11:00)
- Primus v rámci světového turné "A Tribute To Kings" zahrají poprvé v Praze (23.03.2022 19:56)
- Slavná alba: "2112" a "Moving Pictures": dva milníky tvorby skupiny Rush, které by vás neměly minout (první část) (22.01.2022 11:35)
- Zaprášenosti: Rush - Permanent Waves (23.04.2020 11:00)
- Zemřel Neil Peart, bubeník Rush (12.01.2020 17:30)
- Zaprášenosti: Rush - Hemispheres (27.12.2018 14:00)
- Nové desky pro 50. - 52. týden (20.12.2016 15:00)
- Nové desky pro 46. týden (21.11.2016 10:53)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu