shop.musicserver.cz

Budoucnost kontra country

Vydáno: 26.05.2006 14:00 v sekci Recenze - Martin Svetlík | foto: facebook interpreta

Paul Simon vydává svá sólová alba poměrně řídce a rád se na nich vždy vydá nějakým novým směrem. Nemusíme se bát, že by se to na aktuální novince "Surprise" neopakovalo, spíše se strachujme, jak to dopadne, když se spojí country s elektronikou osmdesátých let.

7/10

Paul Simon - Surprise

Celkový čas: 45:21

Skladby: How Can You Live In The Northeast, Everything About It Is A Love Song, Outrageous, Sure Don't Feel Like Love, Wartime, Beautiful, I Don't Believe, Another Galaxy, Once Upon A Time There Was An Ocean, That's Me, Father And Daughter

Vydavatel: Warner Music

Paul Simon je bezpochyby žijící legenda. A když žijící legenda ještě pořád hraje a navíc hraje dobře, je určitě důvod podívat se na její nové album trochu podrobněji. Také už toho hodně o "Surprise", aktuální Simonově desce, bylo napsáno v našem průvodci. Teď ovšem nastal čas, abychom se na ni podívali trochu méně deskriptivním a trochu více kritickým okem, abychom zjistili, zda se mistr tesař utne, či nikoliv. Ono oko bude navíc obzvláště kritické, když se dozví, že desku produkoval Brian Eno a hostuje na ní fusion modla Herbie Hancock. Že z takové spolupráce může vzejít něco objevného, to je nasnadě. Ovšem leckterý fotbalový tým by mohl vyprávět, že když se sejde parta hvězd, nemusí to dopadnout vždycky skvěle.

Hned na začátku by asi bylo dobré zmínit, že Enova produkce je hodně slyšet. Už první tóny varují nás všechny, kdo jsme od Simona čekali folk-rock let šedesátých, že se něco výrazně změnilo. Deska je totiž stylově postavena na ostrém kontrastu tradičního Simonova vokálu a rytmiky relativně dosti elektronické a taneční. Kdo jste se při těchto slovech zhrozili, pak vězte, že na první poslech to nijak špatně nezní, i když ony proklamované inovativní zvukové možnosti spolupráce Simon-Eno mi přijdou občas vrženy o pár let do minulosti. Ale ať, přece jen Simon už za ta léta v hudební branži ví, co dělá.

Bude asi záležet na čistě subjektivních preferencích a hudební toleranci, jak některé ostré přechody zkousnete. Občas totiž Simon střelí do odpíchnuté rockové písničky téměř krystalicky countryový refrén a tváří se, jako by se nechumelilo. A ono se taky většinou nejen že nechumelí, ale právě v oněch countryových a pomalých folkových pasážích se neděje v podstatě nic. Na desce tak jsou hluchá místa, která zamrzí právě v momentech, kdy přerušují slibně rozehranou partii Enových aranží. Je však třeba mít stále na paměti, že to není problém celé desky, spíše jen některých skladeb.

Oproti tomu kupříkladu nádherná balada "Wartime", kde v refrénu Simon hraje na moji nejcitlivější strunu - gospelový sbor - se dá směle postavit na roveň starým a osvědčeným hitům tohoto pána. Jen o něco níže bych stavěl rovněž podařenou "I Don't Believe" a dokonce i téměř funkrockovou "Outrageous". Ta mohla být díky své nápaditosti nejlepší skladbou na albu, nebýt toho, že se na ni přesně vztahuje moje výtka ze třetího odstavce (to o tom nudném country refrénu). Přesto vzhledem ke kvalitě sloky právě tato píseň slabší refrén ještě docela snese. Naprosto mimo všechna předchozí vymezení je pak starší skladba "Father And Daughter", která poprvé vychází na albu, a, přestože je docela dobrá, ke zbytku jednoduše nesedí.

Celkově je třeba uznat, že žádná ze skladeb neklesá pod přijatelnou úroveň kvalitní hudby. Ale nad ni jich také nevystupuje zrovna mnoho a když už, můžete se snadno nadát nepříjemného překvapení v podobě jejich opětovného sražení zpět do pouhého mírného nadprůměru méně podařenými pasážemi bez výrazného nápadu. "Surprise" je tedy mírně nadprůměrná deska. A bohužel nezní, jako že to mohlo být lepší.

NÁZORY
  • Srovnání (Pavel, 26.05.2006 19:01) Reagovat

    Mám dojem, že desky, které Simon vydal v minulém desetiletí, jsou jakoby "lépe" čitelné, Surprise se dost naládováno spletitými zvukovými texturami, ale to nevadí. I když je hudba někdy místy nezajímavá, texty jsou vždycky báječné. Možná by byla deska přijata o nějaký ten bod lépe, kdyby jí vydal nějaký jiný interpret, lidé si na Simonův tradiční rukopis asi už příliš navykli.

  • Celkom fajn prekvapenie (Martin Gajdoš, 05.06.2006 14:18) Reagovat

    Dobre som to napocuval. Tie prechody - to nie je nic noveho - taky Simon vzdy bol a na tom vzdy staval. Neviem, preco si to autor recenzie vsimol akurat pri tomto albume? Zrejme pozna Simonovu tvorbu len povrchne. Navyse, vzdy sa mi zda neadekvatne, ked sa Paul Simon porovnava s duom Simon a Garfunkel.

    Na rozdiel od autora recenzie, ktoremu sa pacila gospelova Wartime Prayers, mam iny nazor. Chapem, ze ak niekto ma rad gospel, tak potom ho pritahuje prave pesnicka v tomto style. Ale to nie je echt Simon. Tato pesnicka na albume na mna posobi skor rusivo, hoci na Simonovych albumoch sa nieco taketo podobne objavilo aj v minulosti (Silent Eyes na Still Crazy After All These Years).

    Outrageous je dobra rytmicka odpalovacka, z melodickeho hladiska ma zaujala Sure Don´t Feel Like Love. Takisto ma zaujala Another Galaxy.

    Textarsky Simon zostava pri tradicnych hodnotach krestanskeho Zapadu, hoci by som mu vycital v poslednom case odklon k nejakemu vseobecnemu humanizmu, prevtelovaniu a inym azijskym duchovnym vplyvom, ktore sa mi javia ako take nic nehovoriace zvasty, kaziace vypovednu hodnotu. Nezapiera vsak svoju specialitu: premenu scientistickych definicii na basnicku obraznost, a tym zostava Paulom Simonom.

  • inspirativni (Art, 24.06.2006 07:19) Reagovat

    inspirativni kritika, inspiruje k vypaleni anebo alespon stazeni mp3:)diky, Simon je klasika, veci jako Still Crazy, Graceland nebo The Rhythm of the Saints..kdo to dnes natoci?muze se mu rovnat treba Herbert??a to prechazim obdobi S+G..

  • Paul Simon ... (Ronald, 23.08.2006 18:10) Reagovat

    Wartime Prayers je nadherna skladba po vsech strankach a Paul ma s gospelem hodne co do cineni... Sberatele neoficialnich nahravek vedi, ze v 7O.-8o.letech nejednou vystoupil s gospelovymi skupinami a v 8o. letech dokonce provazel pevecky a komentatorsky na koncerte Jubilee of Gospel (dostupne na oficialnim DVD). Navic se nikdy netajil s tim, ze Bridge Over Troubled Water byl inspirovan prave touhletou hudbou... Zvu na navstevu: http://paulsimon.webpark.cz

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Brian Eno se v nevydané skladbě "All I Remeber" noří do mozaiky své vlastní paměti (24.03.2024 13:07)
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Paul Simon oznámil "ne-album" "Seven Psalms", vyjde v květnu (18.04.2023 17:46)
- Recenze: Osmdesátník John Cale zve na "Mercy" do temného halucinačního světa. Veselo tu není (22.02.2023 08:00)
- Recenze: Nový album Briana Ena "FOREVERANDEVERNOMORE" je silnou hudobnou meditáciou na tému klimatickej zmeny (05.11.2022 08:30)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Brian Eno ohlásil vokální desku "ForeverAndEverNoMore" (30.07.2022 12:58)
- Slavná alba: Z napětí mezi mytickou a skutečnou Amerikou vzešlo "The Joshua Tree", nejslavnější album U2 (27.02.2021 08:30)
- Nové desky 11/2020 - od The Weeknda přes Adama Lamberta po Heaven Shall Burn (23.03.2020 08:15)
- Paul Simon na svém čtrnáctém albu opráší pozapomenuté staré skladby (19.07.2018 12:04)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Themroc AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu