shop.musicserver.cz

Cocotte Minute - Kalkul v muzice se nevyplácí

Vydáno: 16.05.2006 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Cocotte Minute rozhodně nejsou typem kapely, kterou by všichni přijímali bez výhrad. A to je možná dobře, protože se s nimi pak dá o ledasčem diskutovat. Nejen o jejich poslední desce "Proti sobě", ale také o koncertech s Danem Landou, o policajtech, o bratrství, o tenkém politickém ledu. To vše najdete v našem rozhovoru.

Cocotte Minute
© David Kraus / EMI
Pražsko-lounští Cocotte Minute jsou drsní hoši. Hrají tvrdou muziku, tváří se nekompromisně, mají image správných chlapáků. Názory na ně a především pak na jejich tvorbu se různí. Dosud vydali dvě velké desky. U EMI debutovali v roce 2004 nahrávkou "Czeko", letos na jaře vypustili do obchodů nástupce "Proti sobě". Nejznámější postavou sestavy je nepochybně frontman Zeller, který se kromě rap-metalu věnuje moderování v České televizi, kde má na starost pořad "SuperPomeranč". Skupina si ostatně jeho účinkování v ČT pochvaluje: "Zvedlo nám to návštěvnost koncertů o padesát procent." Cocotte Minute nicméně nebyli vždy jen Zeller a ti další, před pár lety totiž měli zpěváky dva. A tím jsme také otevřeli náš - místy dost nabroušený - rozhovor s Zellerem a Codanem.

Když jsem vás viděl poprvé, což bylo v roce 2003, hrál s vámi ještě Honza Hrbáček, dnes ze Spleen!. Proč jste se tehdy rozešli?

Z: Moc nechápu, proč se na to ptáš. Koho to zajímá? Ale tak jako tak je to věc, která se týká jenom nás a Honzy. Víc k tomu neřeknu.
C: Navíc pro nás je ta kapitola už dávno uzavřená.

Vy jste to po Hrbáčkově odchodu krátce ještě zkoušeli s Fikim, ale dva zpěváci se neujali. Čím to? Že by Zeller potřeboval víc prostoru?

Z: Nemáš pravdu. Dva zpěváci se ujali. Bohužel se Fiki podle svých slov nemohl věnovat kapele tak, jak potřebovala, a tak aby byl sám spokojenej, a protože nás nechtěl zdržovat, rozhodl se odejít. Když už měl více času, mohl se k nám vrátit, ale rozhodl se, že nám nakope prdel se svojí vlastní kapelou Five O'Clock Tea, a maká na tom.
C: Krom toho jsme posléze zjistili, když Fiki odešel, že ty vokály jsme schopný dát od kytar sami, a to máme ještě v záloze Pavla u bicích, jehož hlas je také v pořádku. Čímž se naše dilema záhy vyřešilo.

Cocotte Minute
© David Kraus / EMI
Zhruba rok na to jste debutovali u EMI. Překvapilo vás něco, když jste se dostali pod křídla jednoho z majors? Třeba plané zvěsti o jejich vlivu na charakter desky etc?

Z: Nevím, kde to všichni berou, že ti někdo z majoru kecá do desky... Možná v zahraničí, ale tady v Čechách se to podle mě zas tolik nenosí, nebo aspoň u muziky, co děláme my. Sedli jsme si, stanovili určitý pravidla a od té doby spolupracujeme. A jak to tak vypadá, budeme spolupracovat i nadále. Třetí desku jsme ještě neřešili, ale pakliže se budou naše desky prodávat jako dosud, je to pravděpodobný.

Vám se v podstatě musel splnit s EMI sen, protože jste třeba nijak neskrývali, že do Jim Beam Music jdete s tím, abyste na sebe upozornili.

Z: Nevím, jestli se nám splnil sen. Nám nešlo o to, abysme vydávaly desky na majoru. První desku jsme si vydali sami a až vlastně druhou, vycházející z tý samovýrobní, jsme vydali u Monitoru. Chceme prostě hrát hodně koncertů pro hodně lidí a k tomu potřebuješ mít nosič, na kterým bude tvoje práce. Takže se nám, dejme tomu, splnila část snu, ale samozřejmě velmi důležitá. A co se týká Jim Beamu, je to soutěž pro začínající kapely a my jsme se pokusili z toho vytěžit maximum. To je celý. A je dobře, že se takovýhle akce vůbec dějou, protože to prostě může hodně pomoct.
C: Bylo by nasnadě říct, že možná i zadostiučiněním za ty léta dřiny, krve, potu a samozřejmě peněz, který v tom všem necháš. Ale ono to je vždycky všechno trochu jinak, než si spousta lidí myslí.

Ledacos se ve vaší hudbě změnilo, protože jestli jste dřív byli spíše crossoverová banda, Zeller přinesl rapový prvek, který teď zase ustupuje. Máte políčeno na jiné publikum než před - řekněme - třemi lety?

Z: Nevím... Hrajeme, co nás baví, a nějakým samovolným způsobem jsme trochu zmírnili v kadenci slov. A publikum jsme měli vždycky hodně různorodý, takže jsme nějakou výraznou změnu nezaznamenali. Ale ty rapy byly ještě pozůstatek toho, že původně byli v kapele dva zpěváci, který to dávali přes sebe.
C: Kalkul v muzice, kterou děláme, se nevyplácí a hlavně ani nefunguje. To, co děláme, z nás jde samovolně a přirozenou cestou. Člověk se vyvíjí a s ním i jeho hudba. To je přeci normální. Krom toho lidi, který maj tuhle muziku rádi, by ten kalkul stejně tak, či tak okamžitě poznali.

Cocotte Minute
© Růženka
Loni jste jeli s Post-It a Imodium turné Diverse Rock Circus. Jak to tehdy probíhalo? Já jsem slyšel, že původně s vámi měli jet místo Imodia, kteří se k vám ani k Post-It moc nehodí, Status Praesents...

Z: Kde bereš tu jistotu, že se k nám Imodium nehodí? Viděl jsi je někdy vůbec? Vím, že jsi velkej fanoušek Statusu, ale nestav to tak, že jim Imodium nějakým způsobem ublížilo. To je nesmysl. O tom, že měl jet někdo jinej, já ani nevim. A to turné bylo skvělý, a když se někdy někde potkáme, vždycky rádi popaříme.
C: První aka nultej ročník Cirkusu byl o kapelách, který vydaly svůj debut u velkýho nadnárodního labelu. Což Status nevydali. Krom toho jsme chtěli, aby to byly kapely, co zpívaj česky. Což Status nezpívá. Mimochodem, Imodium se hodilo výtečně.

Hodně se toho namluvilo kolem vaší účasti na dvou koncertech Dana Landy. Co jste si z toho odnesli? Jak z pozornosti médií, tak ze spolupráce s Landou?

Z: Nějaký výrazný pozornosti medií jsme si asi nevšimli. Jediný, co budeme chvilku poslouchat, je, že je naše deska ovlivněná Danem, což je nesmysl, protože deska byla připravená cca půl roku před tím turné. A ze spolupráce s Danem jsme si odnesli neuveřitelnej pocit, že stojíš před osmnácti tisícema lidí, který nezajímáš, a máš dvacet minut na to, abys je přesvědčil, že by se o tebe zajímat mohli. Zpětně mi dochází, že nevím, kde jsem v sobě vzal tu drzost. Myslim, že se nám povedlo přesvědčit velkou část publika, aby si o nás sehnali další informace.
C: Mno... Myslim, že ty lidi, který maj potřebu tohle furt řešit, vždycky řešili, řešej a budou řešit. To je jejich boj. Někdo řeší a někdo se činí. Pro nás to byl prostě další velkej konzík, kterej byl zajímavou muzikantskou zkušeností. Nic víc, nic míň bych v tom nehledal.

Osobně jsem tam nebyl, ale podle klipu "Kopem!" bych soudil, že lidi nereagovali zrovna optimálně.

Z: V klipu jsou zachycený první řady a jak určitě víš, do prvních řad se derou vždy ty nejortodoxnější fanoušci daného umělce. Koneckonců, viděl jsi někdy kotel v hale na předkapele? Nejseš tam za hvězdu, ten na koho přišli, teprve přijde, až ty odejdeš. Ale to publikum bylo vstřícný. Čekali jsme to mnohem horší. A krom toho "Kopem!" byla asi třetí písnička v playlistu, takže prvních deset minut koncertu neznamená, že je zabitej celej koncert. Ale asi jsme si měli sebrat spíš konec toho setu. V tom máš asi pravdu.

Cocotte Minute
© Dimír Šťastný
V tiskových materiálech se píše, že by pro vás bylo bývalo jednodušší tuto kontroverzní nabídku (hrát s Landou) odmítnout, než ji přijmout. Můžete to nějak vysvětlit?

Z: Jasně. Stáli jsme před nabídkou spolupráce od člověka, kterej rozděluje tudle zemi na dva tábory. Na ty, co poslouchaj Landu, a na ty, co ho nenáviděj. A taky že nám to budou všichni, co maj s náma nějakej problém, neustále předhazovat. A vidíš, nemýlili jsme se. Tak jako tak nám Dan poskytl skvělé zázemí a přístup. A samozřejmě za to nic nechtěl, což je v Čechách hodně světlá výjimka.

Přijde mi to spíše jako alibismus tvrdit, že jste se v podstatě dali na boj s předsudky, když jste to přijali. Nebylo by jednodušší říct, že se to prostě vyplatilo, do toho jít?

Z: Moc nechápu, co myslíš tím alibismem. Ale přesně vidíme, že to, že jsme odjeli turné s Harlejem a že jsme jeli půl roku turné s Divokým Billem, odehráli přes 150 vlastních mejdanů, což je mnohonásobně více koncertů a lidí, pro který jsme hráli, nikoho nezajímá, ale všichni se ptaj na dva koncerty s Danem.
C: A neznačí náhodou to, že když se nás na to furt ptáš, že sám máš problém s předsudky?

Předsudky netrpím, akorát v tom chci mít jasno. Prý jste čelili anonymním výhrůžkám odpůrců Landy. Co vám tehdy psali?

Z: Obvyklé hrdinné litanie anonymních mesiášů. Mám ještě jednu vtipnou historku. Jeden relativně známej muzikant, kterej hraje s každým, kdo mu zaplatí, mi dával přednášku na téma amorálnosti tohoto kroku. To bylo hodně zvláštní. Ale na rozdíl od anonymů mi to sdělil svým jménem a jako svůj osobní názor a toho si cením.

Při poslechu "Proti sobě" mě Landa párkrát napadl. To když zpíváte o bratrech a o bojování. Cítíte se také být jakýmisi "rytíři" v dnešní změklé době?

Z: No vidíš, neřikal jsem to? A máme tady opět Landu. Ale k věci. Ta písnička je o tom, že by nikdy neměli stát bratři proti sobě. Je to o mně a o mým bratrovi, kterýho jsem jako dítě pobodal. Je to o tom, že jedinej pevnej bod v tomhle bordelu je tvoje rodina a přátelé, a to je věc, pro kterou by si měl bejt ochotnej umřít.
C: Každej tam uslyší, co tam chce slyšet on sám, a to v kladném i záporném slova smyslu. To my neovlivníme. Buď se budeš chtít nechat bez předsudků unést atmosférou jednotlivejch příběhů, anebo to prostě budeš zkoumat a řešit a zkoumat a řešit. Doporučujem tý desce dát čas, neni to zrovna lehká látka na prvních pár poslechů.

Cocotte Minute
© David Kraus / EMI
Vy se rádi titulujete jako "bastardi ze Žižkova". To se na vás, rockery, většinová společnost kouká tolik skrze prsty, nebo to je dobrá image, jakou prostě používají metalové skupiny?

Z: Jako bastarda sem tituloval jenom sebe, nikoliv kapelu. Na Žižkově bydlím jenom já. Kluci jsou z Loun, Liberce a jeden ještě z Prahy. Nevim, v jakým sociálním prostředí si vyrost, ale já v hodně divokým. A to, že je někdo momentálně jakžtakž v klidu jak finančně, tak profesně, neznamená, že tomu tak bylo vždycky. Někdo má díky svýmu původu cestu vydlážděnou a druhej ji může mít ze stejnejch důvodů hodně hrbolatou. Na mě prostě vyšla ta kurva hrbolatá.

Dáváte jasně najevo, jak neradi máte policisty. Hráli jste např. ve vězení. Vězí kořeny tohoto vašeho postoje jinde než u zbytku Čechů, kteří mají policii prostě za zkorumpovanou? Máte nějaké osobnější zážitky?

Z: Mám pár osobních zážitků. V devadesátejch letech jsem se pohyboval v prostředí, který bylo celý prokontrolovaný pánama s odznakem, a samozřejmě mě občas sebrali. Jestli si někdo pamatuje starý Futurum, Pentagon, Repre nebo Slováč, tak ví, o čem mluvim. A od tý doby se to táhne. Tak jednou za pět let si pro mě někdo přijde, abych jim šel něco hezkýho říct. Naposled si pro mě přišli tak před rokem. Pracoval jsme kromě toho cca osm let v rockovým klubu a tam jsme byli průběžně napíchaný všichni. Je to nutná daň za to, že se pohybuješ v tomhle prostředí. Ačkoliv jsi čistej. A v krimu jsme hráli, hráli jsme na Mírově v oddělení pro ty nejtvrdší zločince. Chtěli jsme otestovat naši muziku v extrémním prostředí a myslim, že jsme prošli. A doporučoval bych to každýmu. Je to neuvěřitelná zkušenost.
C: Nicméně je třeba dodat, že je policajt a policajt. Takže světlá výjimka potvrzuje pravidlo.

Je "Kopem!" politická píseň? Mohli byste s ní z fleku na mítink socialistů.

Z: Ne. "Kopem!" je silně sociální. A myslím, že se týká 90 procent lidí. S touhle písničkou mám takovou příhodu. Po koncertě přišla za mnou jedna holka, že zrovna tuhle písničku má ráda její máma. Měla dvě dospívající děti, byla rozvedená a dělala všechno proto, aby z těch holek jednou něco mohlo bejt. Tyhle situace, když ti někdo řekne, že přesně ví, o čem zpíváš, jsou pro mě největší odměnou. Divil by ses, kolik holek na našich koncertech ví, o čem je například písnička "Další ráno v dalším bytě".
C: Politika je tenkej led. Není důvod se na něj zbytečně pouštět.

Cocotte Minute - Proti sobě
© facebook interpreta
Jistě víte, že vás řada jiných kapel (a nemusí jít o skupiny neúspěšné) nemá zrovna v lásce. Předchází vás pověst takových nafoukanců. Jak si to vysvětlujete?

Zeller: Jistě víš, že o tobě spousta lidí říká, že jsi špatnej novinář a předchází tě pověst zaujatýho obhájce svejch favoritů. To je stejně hloupý sdělení jako tvoje otázka... Řekni, kdo to říká, a pak ti na to odpovím.
C: Myslím, že by si měl každej nejdřív zamést na svým vlastním dvorku.

Díky za rozhovor.

NÁZORY
  • pocit (s.n.k., 16.05.2006 07:12) Reagovat

    ...tak tihle si do noty teda nepadli, co? :-)

  • Neuvěřitelný rozhovor (Vincent, 16.05.2006 08:36) Reagovat

    Klasická ukázka nekompetentního "novináře"... Rozhovor s CM a mluví se o Landovi. Rozhovor s HUDEBNÍ kapelou a mluví se o nenávisti lidí. Vnucuje své názory. Jako bernou minci bere informace z desáté ruky. Proboha. Aspoň, že ty dva kluci jsou nad věcí a mají trochu v makovici a udělali z Křeče totálního blba. Jo a jeden vzkaz ode mne pro autora rozhovoru: když má někdo názor, za kterým si stojí a prezentuje se s ním před národem je vždy nenáviděn stádem, který žádný názor nemá. Zkus si to zapsat za uši.

  • Peknej rozhovor :) (Josh, 16.05.2006 09:11) Reagovat

    Rekl bych ze v tom kluci z CM maji jasno, jen pan Krec od nich chtel mermomoci slyset neco jineho, ne? ;)

  • jeeenik (jeeenik, www.spleen.cz, 16.05.2006 10:41) Reagovat

    jako insider v tom mám docela "jasno".

    kluci vypadaj, že maj ve všem jasno, ale někdy taky pěkně kecaj. :o))) a věřte, že je znám dobře.

    přijďte zapařit na parník: čtvrtek 18. 5. Praha Apple juice a Spleen?, Loď Visla, přístaviště: Palackého náměstí 19:00 odjezd (přesně, kapitán nečeká) a můžeme si popovídat taky o tom, co v rozhovoru nebylo, nebo možná nebylo chtěno, aby bylo. :o)))

    ps: ale musím uznat, že zeller má pravdu v tom, že některý věci nemá cenu máchat na veřejnosti. :o)))


  • Drsňáci (AL, 16.05.2006 10:48) Reagovat

    Je to banda blbečků co si hrajou na drsňáky jako Eminem. Některý texty nejsou špatný, ale neuměj to zazpívat (kopem, Měl bych tě sejmout) prostě kopem by měla zpívat banda havířů aby to mělo tu šťávu to samý měl bych tě sejmout zpívat to nějakej "Kájínek" nebo negr z ghetta co už pár lidí má na svědomí tak by se tomu dalo věřit. Takový texty musí mít štávu a ne aby to recitovali nějaká blbečco co si na něco hrajou!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Imodium ve Foru Karlín potvrdili, že jsou zpět a v plné síle (06.04.2024 15:00)
- Fotogalerie: Imodium oslavili dvacetiny ve velkém stylu (05.04.2024 20:02)
- Audio: Do nové tvorby Imodia skladbou "Někdo se dívá" prvně promluvil bubeník Adam Jánošík (31.03.2024 15:26)
- Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci (26.03.2024 09:00)
- Cocotte Minute vyrážejí na "Vostrý jaro" tour (09.02.2024 19:22)
- Video: Imodium přitvrdili... a jsou z nich "Tuláci" (18.01.2024 16:02)
- Imodium mění sestavu - novým bubeníkem je Adam Jánošík (19.12.2023 10:28)
- Naživo: Členy Deloraine skolil covid. Cocotte Minute tak společné turné dovršili v Lucerna Music Baru sami (16.12.2023 17:33)
- Fotogalerie: Cocotte Minute pobláznili zllou láskou Prahu (15.12.2023 13:45)
- Rozhovory: Martin Zeller (Cocotte Minute) - Plán byl udělat nějakej svatokrádežnej cover (09.12.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu