shop.musicserver.cz

Nejlepší český výběr? Dost možná ano

Vydáno: 11.05.2006 05:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Lenka Filipová - jméno, které není nutné představovat. Na české, ale také na evropské hudební scéně tato zpěvačka, kytaristka, skladatelka, krásná a snad nestárnoucí dáma působí již od roku 1981. Pětadvacet let, to je už skoro nejvyšší čas na pořádnou rekapitulaci. Výběr "The Best Of" se toho ujal naprosto excelentně.

9/10

Lenka Filipová - The Best Of

Celkový čas: 79:44 + 74:54

Skladby: CD1 - Entertainer, Zamilovaná, Časně ráno, Quo vadis, Mosty, Věnování, Prý se tomu říká láska, Dopis na polštář, V pondělí ráno, Obyčejná slůvka, Bravo pane Stress, Ať žije show, Za všechno může čas, Sluneční vítr, Hotelové zrcadlo, Práh bolestivosti, Dobrý bůh to ví, Baccardi, Crazy love, Soukromí, Prší, Přátelé / CD2 - Girolamo Frescobaldi - Aria con variazioni, J. S. Bach - Fuga A MOLL BVW 1000, Gaspar Sanz - Canarios, Ruiz Pipó - Canzion y danza, Francisco Tarrega - Recuerdos de la Alhambra, Antonio Vivaldi - Concerto in D, Antonio Vivaldi - Concerto in G, J. A. Losy - Partia in A MINOR, Mauro Giuliani - Sonata C DUR (3. věta), L. Filipová - Pocit 258, L. Filipová - Pocit 259, Lidová - Rajneráček, Lidová - Aby nás pán bůh miloval, Lidová - Široký hluboký, Lidová - Lásko, bože lásko, Lidová - Loučení, loučení, Irská lidová - Oidhche mhath leibh, Thomas Albinoni - Adagio

Vydavatel: Universal

Opravdu není moc umělců, které by rok 1989 nijak nepoznamenal. Pro většinu z nich znamenala sametová revoluce značnou ztrátu popularity, jejich desky, které se dříve prodávaly po desetitisících, těžko dosahovaly alespoň tisícových prodejů a co hlavně - málo je těch, jejichž hudba zůstala aktuální až do dnešních let. Jedním z umělců, kterým se podařilo všechno toto přestát, je bezesporu Lenka Filipová, kterou opravdu není nutné představovat. Jak psal před lety kolega Parikrupa v recenzi na "Tisíc způsobů jak zabít lásku", Lenka Filipová vždy patřila k té vkusnější a inteligentnější části českých zpěvaček, a toto tvrzení mírou přímo vrchovatou dokazuje i na výběru "The Best Of", který je prvním za její dvacet pět let trvající kariéru.

Vzhledem k časovému období, které bylo nutné zrekapitulovat, a také díky šířce hudebního záběru Lenky Filipové by se těžko dalo vše nacpat pouze na jeden stříbrný kotouček. Byly k tomu tedy potřeba dva a oba jsou zaplněny prakticky až po poslední drážku. Vše je zabaleno v krásném digipacku, jenž i po vizuální stránce slibuje tu nejvyšší kvalitu.

Skladby na obou discích jsou rozděleny víceméně tématicky. První CD zastihuje Lenku Filipovou v její asi nejznámější formě, tedy Lenku Filipovou - písničkářku, zpěvačku, skladatelku. Až na drobné výjimky jsou písničky řazeny pěkně chronologicky a je až neuvěřitelné, když si člověk uvědomí, že například duet "Mosty" s Karlem Zichem má za sebou už celé čtvrtstoletí své existence. To samé by se dalo napsat i o stále skvělé "Zamilované", jíž začíná neuvěřitelná palba hitů, které jsou stále k slyšení v českém éteru. Hluboké zářezy v české hudební historii jako "Prý se tomu říká láska", "Za všechno může čas", "Věnování" nebo "Dobrý bůh to ví" doplňují ještě písničky, které nejsou tolik známé, ale dle slov Lenky Filipové se hodně líbily publiku na koncertech.

Druhý disk pak zachycuje Lenku Filipovou v trošku odlišné nicméně neodmyslitelné podobě s klasickou kytarou, kterou fanoušci znají především z desek "Concertino I a II". Zde pochopitelně nejde o výběr nějakých hitů, ale spíše o výběr samotné Lenky Filipové, a já věřím, že je to opravdu to best of. Mými osobními favority jsou oba Vivaldiho koncerty. Tyto klasické kousky dále doplňují dvě instrumentálky "Pocit 259" a "Pocit 258" ze stejnojmenné desky a stále to ještě není vše. Před osmi lety vydala Lenka Filipová také desku lidových písniček a některé z nich jsou k slyšení i na "The Best Of". Toto vše doplňují dva bonusy z loňského roku. Prvním z nich je "Oidhche mhath leibh" zpívaná keltsky a vzniklá ze spolupráce se skupinou Irish Dew. Lenka Filipová se zde objevuje v hodně netypické poloze, kde je zajímavé sledovat proplétání keltské hudby s klasickou koncertní kytarou. Pokud má tento výběr nějakou chybku na kráse, pak je to jednak opomenutí hitu "Jenom blázni se radujou" a hlavně druhý bonus, jímž je "Adagio" Thomase Albioniho. Možná jsem trošku zhýčkán a možná i zdeformován excelentní verzí belgické divy Lary Fabian, ale verze Lenky Filipové mi přijde opravdu zvláštní respektive hodně nepovedená.

Přes to, co jsem napsal v posledních větách, je "The Best Of" Lenky Filipové jedním z nejlepších výběrů, se kterými jsem přišel v Česku do styku. Navíc dokazuje, jak moc je její hudba nadčasová - i více jak dvacet let staré písničky si člověk rád poslechne třeba desetkrát za sebou. Není tedy divu, že tento titul už po čtyřech dnech prodeje obdržel zlatou desku. Má-li být "The Best Of" završením jedné hudební etapy Lenky Filipové, pak lze jí a české hudbě obecně jen přát, aby i nadále vydávala stále stejně kvalitní desky jako doposud.

NÁZORY
  • ? (David, 11.05.2006 07:57) Reagovat

    Neví někdo, jestli jde o původní nahrávky nebo o nově natočené verze starých písní? Stejně jako, proč má kompilace ten pitomý anglický název a ne český ekvivalent?

  • to neni prvni vyber (adam, 11.05.2006 09:05) Reagovat

    tahle deska urcite neni prvni vyber, nevim, kde to autor sehnal. filipova mela pred tim minimalne dva vybery.
    jeden se jmenoval Za vsechno muze laska z roku 1999 a druhy 1982-1992.
    nevim, jak tohle autor nemuze vedet. a kdyz nevi,staci se podivat aspon na internetove stranky.

  • Ad ? (MS, 11.05.2006 12:28) Reagovat

    Všechny tracky jsou v původních verzích, žádné novodobé úpravy.

  • Výběry (Tomáš Parkan - autor, 11.05.2006 14:10) Reagovat

    Tak za tento svůj omyl se pochopitelně omlouvám. I když jsem na stránky koukal, musím se přiznat, že jsem nezkoumal jednotlivé seznamy písniček moc do hloubky a navíc v tom dělají bordel dost už jen ty reedice LP desek, nicméně i tak, by se takovéhle omyly stávat neměly.

  • ? (ignác, 11.05.2006 17:12) Reagovat

    Jestli jsem to dobře pochopila, Lenka Filipová má stejně dobrý album jako Dresden Dolls. Hmmm, to je hustý, navíc výběr ... Už by jste si v tom bodování měli udělat jasno, tihle už vám nežeru

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Lenka Filipová bude znovu "Zamilovaná" (28.01.2024 15:08)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Naživo: Lenka Filipová zpívala na dvoře Muzea MHD zamilovaným, bláznům i přátelům na druhý břeh (16.07.2021 22:12)
- Video: Lenka Filipová a Lenny vyslyšely přání fanoušků. Společná píseň "Samotní nejsme nic" vznikla k novému seriálu (08.01.2021 10:39)
- Naživo: Prý se tomu říká charisma. Lenka Filipová v Karlových Varech pohladila po duši (31.08.2020 18:21)
- Nejvíc nej: Smrt, bradavka a Leoš Mareš: 10 nejčtenějších článků roku 2019 (31.12.2019 10:30)
- Podzimní turné Lenky Filipové se ruší (19.09.2019 12:23)
- Lenka Filipová vyjede s albem "Oppidum" do regionů. Zahraje keltské balady, největší hity i kytarovou klasiku (06.09.2019 10:13)
- Naživo: Lenka Filipová zahrála Telči novinky z "Oppida" i nesmrtelné hity (31.07.2019 10:50)
- Naživo: Dramaturgie Metronome Festivalu se stále drží zpátky, zvítězila nadčasovost (25.06.2019 00:08)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu