shop.musicserver.cz

Průvodce albem the.switch 'Svit'

Vydáno: 05.05.2006 11:00 v sekci Publicistika - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

V druhé polovině května vyjde nová deska "Svit" pražsko-příbramské metalové skupiny the.switch. Ta je na pódiích klubů zavedená jako špičková tuzemská odpověď instrumentačně a tématicky náročným zahraničním projektům typu Tool či Deftones. Čtenáři musicserveru si nyní mohou přečíst exkluzivního průvodce po "Svitu".

the.switch - Svit
© facebook interpreta
O druhdy hardcoreové partě the.switch nebylo jistý čas slyšet. Ne snad, že by se původem příbramská kapela úplně stáhla do ústraní, ale vedle intenzivního koncertování po klubech v sebezapadlejších koutech republiky (ostatně nedávno jste je mohli vidět třeba v Praze ve Futuru) poslední dobou čtveřice především makala na nové desce. Bylo proč dřít, neboť dosud posledním počinem, nahrávkou "Beautiful" z roku 2004, si skupina nasadila laťku hodně vysoko. Nejenže za ni sklidila pochvalné recenze, ale později také vyhrála v soutěži Jim Beam Music. Teď lze říct, že jsou the.switch zpět, nové album "Svit" vyjde v druhé polovině května a vy máte nyní šanci si přečíst exkluzivního průvodce po něm, protože musicserver získal nahrávku v předstihu.

1. Vládce (3:35)

Optimální otvírák, chtělo by se říct. "Vládce" je něco mezi instrumentálním intrem a klasickou peckou. Písnička začíná metalovou orchestrací, zpěv Štěpána Šatopleta se objeví až po více než minutě. Zatímco vokál probleskuje skladbou bez zásadnějšího melodického pouta, kytarové riffy vykreslují výtečné tóny.

2. Stopař (4:20)

Na druhé věci "Stopař" zaujmou především zdvojené vokály, které odstartují. Štaopletovi pomáhá kytarista Michal Novák, posluchač má ale pocit, že si kapela pozvala nějakého hosta. Vedle typického zvuku the.switch tahle píseň disponuje hodně výrazným melodickým refrénem.

3. Vodu a dřez (3:50)

"Vodu a dřez" ukazuje skupinu v pravém světle: nikoli jako hardcoreové šílence, ale jako hudebníky stojící široce rozkročené nad několika žánry. Jestliže píseň začíná poprockem á la Chinaski, postupně přejde do klenutého emo-core, v němž zazní i cosi jako kastaněty.

4. Peruť (5:25)

Tohle je skvěle vystavěná záležitost, která bude nepochybně skvěle fungovat na koncertech. Otevírá ji totiž gradované kytarové brnkání, které vybuchne po půl minutě v mocný metalový val. Zdobí ji také minimalistický, leč účinný refrén.

5. Za mostem (4:25)

Co by to bylo za desku the.switch, kdyby aspoň jedna skladba neobsahovala pořádný, oduševnělý řev Štěpána ne nepodobný Chinu Morenovi z Deftones. Taková je "Za mostem", kde hurónský výkřik, za nímž by někteří mohli hledat více než jen hlasivkové cvičení, předchází jakýkoli text. Vůbec je "Za mostem" zvláštní, vprostřed ji třeba přetíná takřka funková rytmická vložka, de facto není přítomná žádná jednotící melodie.

6. Exitus za 12 vteřin (2:56)

Ne, ten název není dvakrát optimistický. Ani písnička samotná nemá zrovna veselý ráz, i když patří k tomu umírněnějšímu, co na "Svitu" je. A zároveň k tomu nejzvláštnějšímu - bez zpěvu, s občasným kytarovým bzukotem á la Tool. Dala by se případně použít jako outro.

7. Honzík (3:52)

Skrze "Honzíka" the.switch potvrzují, že dřívější přirovnávání k Deftones jsou zapomenuta, mnohem více se hodí příměr k Tool. Alespoň po hudební stránce. Kdo si vybaví pisklavé vazbení Maynarda Jamese Keenana, najde je i zde. Rozdíl je samozřejmě ve vokální rovině, která u Čechů zůstává ukotvena spíše v HC.

8. Svit (3:47)

V titulní skladbě the.switch uplatňují osvědčený model "zklidněná sloka-ostřejší refrén". Osmá nahrávka textem i vyzněním evokuje punkerskou atmosféru, stejně tak se v ní ukazuje, že zpěv Štěpána Šatopleta má své limity.

9. Teď (3:31)

Hudba a verše jsou tu v prudkém protikladu: zatímco muzika se nese ve veselém, v podstatě rock'n'rollovém (možná až rockabilly) nádechu, lyrická složka si udržuje tradiční abstraktní neuchopitelnost. Soulad lze najít, když Štěpán vzkřikne "je to svět tance".

10. Divoké koně (4:59)

"Já viděl divoké koně, běželi soumrakem, vzduch těžká byl a divně voněl tabákem." Napoprvé si člověk vzpomene na "Stádo koní", i tady se muzika jenom tak pohupuje, převládá takřka akustická kytara. Hodil by se k tomu prudce kýčovitý klip - skupina hraje na břehu aljašského jezera, za ní se ční zasněžené vrcholky, Slunce pomalu zapadá a dokola pobíhá stádo mustangů.

11. Hvězdy a nůž (6:47)

Závěrečná skladba dobře navazuje na předchozí "Divoké koně". the.switch předvádějí, jak zručně umějí pracovat s atmosférou a s žánry, neboť úvodní část songu je přes ostřejší riffy spíše poprocková, aspoň co se vyznění týče. Pak se ale zvrátí v podivně protahovanou a vpravdě už i trochu nudící artrockovou exhibici.

NÁZORY
  • Svit (Hudy, 05.05.2006 12:23) Reagovat

    No musím říct, že první album "Beautiful" mi k srdci nijak nepřirostlo, ale měl jsem je možnost slyšet několikrát naživo a to je jiná! Koncertně jsou fakt skvělý. Na posledním koncertu v Brně už hráli i nějaký nový pecky a třeba "Stopař" mě zaujal ihned! Takže na nové CD se už velice těším.

  • Divoké koně (Jana, 05.05.2006 15:58) Reagovat

    Dobrý den, pane Křeči,
    přesto, že jsem píseň Divoké koně měla možnost slyšet jen na konzertech The.Switch, předpokládám, že ztvárnění na desce nebude příliš rozdílné. Ráda bych se Vás zeptala, k čemu jste přihlížel při recenzi na tuto skladbu? K podání interpretů? Nebo jste narážel na text? V druhém případě jste asi na špatné adrese, ne?
    Jinak překvapivě umírněná recenze, oproti předešlým článkům ohledně The.Switch.


  • hurónský řev (Ben, 05.05.2006 16:17) Reagovat

    zdravím, chtěl bych se zeptat, jaké tóny si mám představit na základě informace, že "kytarové riffy vykreslují výtečné tóny". Také se mi líbí věta "lyrická složka si udržuje tradiční abstraktní neuchopitelnost". Chtěl bych se zeptat, jestli byste uměl ještě nějakou podobnou.

    Mimochodem, kdy vyjde recenze? abych poznal jestli je to dobrý nebo blbý!

  • recenze?? (Kachna, 26.05.2006 15:32) Reagovat

    Dobry den, omlouvam se , ale po precteni vasi racenze??? nevim.. takze muzu se zeptat kdy napisete nejakou fakt recenzi na tuhle desku? pocitove "kecy" jsou fajn a urcite metafory jsou opravdu zajimave, ale co takhle napsat jaka ta deska vlastne je..? blba?? dobra??
    diky

  • je to BEZVA - prostě the.switch :-) (-tOk-, 29.05.2006 20:22) Reagovat

    Když jsem přišel domů a kokal, že mám na stole new cd the.switch, tak sem byl radostí bez sebe...Hned sem ho hodil ho hi-fi na VOLUME-21 (max25) a málem sem zboural barák.Prostě nářez.Jen tak dál the.switch


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Nostrrromö zvou v klipu "Diabolicus" do temných koutů vesmíru (14.02.2024 16:38)
- the.switch vyrazí na klubové turné, doprovodí je Severals (03.02.2024 08:38)
- Rozhovory: the.switch - "Skrytý místa" je prý naše nejlepší album v tom, že se skvěle poslouchá v kuse (08.01.2024 09:00)
- Recenze: the.switch i na albu "Skrytý místa" zůstávají odvážní (12.12.2023 08:00)
- The.Switch se probouzejí a po sedmi letech vydávají studiovku "Skrytý místa". Jsou údernější a jdou více do hloubky (14.11.2023 10:38)
- Video: the.switch v klipu "Kolo kolo" syrově poodhalují boj s alkoholem (07.04.2023 09:13)
- Video: Členové Killswitch Engage, Deftones, In Flames a Cave In oblékli "Hyperballad" od Björk do slušivého metalového kabátu (02.06.2021 16:43)
- Nové desky 15/2021 - od The Offspring přes Erica Churche po Scooter (20.04.2021 16:10)
- Nové desky 49/2020 - od Taylor Swift přes Malumu po Muse (15.12.2020 08:00)
- Recenze: Deftones jsou na "Ohms" hůře uchopitelní, přesto opravdoví (21.10.2020 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Rush Bono Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu