shop.musicserver.cz

Slunečný Majáles ve větším balení

Vydáno: 05.05.2006 05:00 v sekci Naživo - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Studenti, ale i studiem nezatížení nadšenci se sešli druhého máje, aby se sluníčkem nad hlavou a dobrou náladou oslavili tradiční jarní oslavy - Majáles. Ty se letos rozrostly na dvě scény, což k všeobecnému nadšení umožnilo vystoupení dokonce čtrnácti kapel. Vše proběhlo na stadionu v pražském Edenu a musicserver byl u toho.

Majales, Praha, 2.5.2006 small 4
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Nejen studenti se sešli druhé májové odpoledne na pražském Edenu, aby spolu tradičně oslavili příchod jara. Letošní ročník Majálesu byl oproti loňskému výrazně rozsáhlejší. Nepříliš prostorné náměstí s jednou scénou vyměnili pořadatelé za lehkoatletický stadion, kde byla postavena pódia dvě. To samozřejmě znamenalo, že mohlo vystoupit více kapel. Nikdo nemusel nijak pospíchat, každá skupina dostala minimálně hodinový prostor a většinou došlo i na přídavky. S tím, jak se ale oslavy rozrostly, rozrostl se i festivalový rozpočet a organizátoři museli celkem pochopitelně zavést vstupné. Nutno jim přičíst k dobru, že cenu rozhodně nepřehnali, vždyť vstupenky stály spíše symbolickou stokorunu.

Brány areálu se otevřely už krátce po poledni. Samozřejmě, že tou dobou byla ještě drtivá většina studentů ve škole. I přesto se na stadion postupně trousilo několik zřejmě nestudujících nedočkavců a my záškoláci. První kapelou bylo slovenské trio Chikii liki tu-a, kteří odstartovali hudební majálesové odpoledne okolo půl druhé. Stále nepříliš početné publikum upoutali a pobavili svým nenáročným rockem a sympatickým šaškováním na jevišti. Asi po půl hodině jim ale značnou část posluchačů přebrali skatepunkoví Jaksi Taksi se svým ještě primitivnějším, za to však rychlejším rockem s bolestně nenápaditými melodiemi. Otevírali hudební dění na druhé scéně, ale ani jim se ještě nepovedlo rozpohybovat posedávající studentstvo, které usrkávalo teprve svoje první pivo.

Majales, Praha, 2.5.2006 small 1
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Právě když na Majáles dorazila největší vlna studentů, podnikl Tleskač v duchu svého kréda "Bojovat proti lhostejnosti a apatii" útok plný nakažlivého optimismu. Svým uvolněným ska vyčarovali veselou atmosféru a prostranství před první scénou rázem ožilo. Vtíravým rytmům a Tleskačově zábavné teatrálnosti se jen těžko odolává. Dalšími černobíle kostkovanými rozsévači dobré nálady v podobě svižného ska i reggae byli slovenští Polemic. Kromě starších kousků zahráli samozřejmě několik písniček ze svého posledního alba "Nenudin", které momentálně propagují na turné. Kdo však nerad skáče na skáčko, mohl dát přednost agresivně přímočarému nu-metalu v podání čím dál tím populárnějších Cocotte Minute. Další z těch tvrdších kapel na festivalovém programu byli Slováci Horkýže Slíže. I ti se snad díky svým chytlavým písničkám s poměrně vtipnými texty těší velké posluchačské základně. Jejich hudba je úderná a dostatečně živočišná, ale plochá bez čehokoliv zajímavého. Nebijte mě, jen prostě nejsem příznivec laciného hraní si na drsnou kapelu.

Majales, Praha, 2.5.2006 small 8
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Majáles se pomalu přehoupl do druhé poloviny, jednodušší hudbu vystřídala ta trochu hodnotnější. Vlajkonošem kvality byla parta Buty, kteří na rozdíl od předchozí dávky tvrdé muziky pohladili po duši a v areálu zavládla melancholická nálada. O příjemnou atmosféru se postarali i sympaťáci z perníkového města Pardubic Ready Kirken. Přehráli své osvědčené hity "Krasohled" či "Zejtra mám" a hlavně několik písniček z čerstvého alba "Asi se něco děje", takže zazněl i aktuální a úspěšný hit, ukňourané a hybridní ska "1+1".

Nemohla chybět tradiční korunovace nového studentského krále. Jako členka Majálesové jednotky jsem se v pondělí odpoledne zúčastnila symbolické předávky klíče od Prahy králi Pavlem Bémem. Součástí toho byla i bohužel nepříliš vydařená scénka s unesením primátora. Úterní slavnostní korunovace se už bez podobného divadélka naštěstí obešla a okolo sedmé přijal žezlo od mafiánského vladaře Vincenza Pepa Kopulus, který krátce vystoupil se svým programem. Oba se pak s přehledem zhostili role moderátorů pro zbytek oslav.

Majales, Praha, 2.5.2006 small 11
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Jednou z hlavních hvězd večera byla ostravská kapela Kryštof, která do Prahy dorazila rovnou z Bratislavy, kde natáčí své nové album "Rubikon". Z chystaného alba nám dali ochutnat pomalejší a lehce posmutnělou písničku "Svědomí", která si tak odbyla svoji veřejnou premiéru. Naznačila, že by se nové album nemělo nijak zásadně lišit od předchozích, jen Krajčo ještě dodal, že by měl být "Rubikon" jinak snad tou dosud nejveselejší deskou. Necháme se překvapit. Kryštof klasicky nevynechali hity jako "Ženy", "Tramvaje", "Srdce" či "Střemhlav" v dance-housové úpravě. Takovou zajímavou i vtipnou kulturní vložkou byla pohotová reakce na technický výpadek, kdy nám saxofonista spontánně zahrál několik taktů dechovky.

Majales, Praha, 2.5.2006 small 15
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Se setměním dostala prostor i taneční scéna. Nejprve předvedla své energické vystoupení snad nejpopulárnější česká taneční formace Skyline. Ty vystřídali na jevišti dekadentní, retro i nenásilně novátorští Moimir Papalescu & The Nihilists s charismatickou, ležérně sexy zpěvačkou La Petit Sonjou. Jejich rozpínavý electropunk až přehlušoval kosmicky krásnou hudbu Tata Bojs, linoucí se z druhého pódia. Tatáči jsou na koncerty poměrně skoupí, proto si každý užívá specifickou atmosféru jejich vystoupení. Přes nihilistické vibrace z horní scény se více jak hodinový koncert Tata Bojs vydařil i tentokrát. Osvědčené funk-rapové seskupení J.A.R. zrovna dokončuje nové, dle jejich slov nadupané album, na které nás lákali novým materiálem. Večer zakončili lehce přeceňované táborské modly Sunshine. Image mají chlapci vskutku propracovanou, o jejich okatě líbivé hudbě už to ale platí mnohem méně. Přestože začali hrát až kolem jedenácté hodiny, na place si udrželi ještě celkem početné publikum. Oslavy na Edenu skončily s půlnocí, komu se však nechtělo domů, mohl ještě zaskočit na afterparty na Chmelnici.

Organizačně se Majáles vydařil, když tedy pomineme téměř zanedbatelný časový skluz, drobné technické zádrhely a především pak trochu se přeřvávající obě scény, což ovšem vzhledem k omezeným prostorám asi nešlo ani vyřešit lépe. Byla to taková očekávatelná daň za rozšíření hudební projekce. Naopak se organizátoři vypořádali celkem uspokojivě s časovou sousledností kapel, kdy se koncerty překrývaly na obou scénách jen z částí. Všichni zúčastnění byli, soudě i dle majálesového fóra, evidentně spokojení i s bohatým a poměrně různorodým výběrem kapel. Rozhodně se pořadatelům podařilo vytvořit silný a lákavý hudební program. Přestože to tak zpočátku nevypadalo a decentně zapršelo, i počasí se přeci jen umoudřilo a nakonec se vyplnily optimistické předpovědi pořadatelů a odpoledne zavládlo na stadionu doslova letní parno.

Majáles, Praha, 2.5.2006

Fotogalerie:

Majales, Praha, 2.5.2006 small 2
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

Majales, Praha, 2.5.2006 small 5
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

Majales, Praha, 2.5.2006 small 6
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

Majales, Praha, 2.5.2006 small 7
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

Majales, Praha, 2.5.2006 small 12
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

Majales, Praha, 2.5.2006 small 13
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

Majales, Praha, 2.5.2006 small 14
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

Majales, Praha, 2.5.2006 small 16
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

Majales, Praha, 2.5.2006 small 18
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

Majales, Praha, 2.5.2006 small 10
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

NÁZORY
  • prosim (jose, 05.05.2006 05:09) Reagovat

    Prosim, autore, neni to TEN Majales ale TY Majales..

  • Recenze? PR! (Monika, 05.05.2006 08:29) Reagovat

    Tohle, ze je recenze, live report? Vykasli se na to!!

  • 1+1 (cajke, 05.05.2006 08:58) Reagovat

    píseň 1+1 je hybridní a uknourané ska? heh... :)

  • musicserver nezklamal (kluciiiii, 05.05.2006 09:52) Reagovat

    ani tentokrat a dal prostor zase totalne mimo recenzentce. bravo, super, zabavne pocteni, slecna zeppelina je neskutecny jelito, ale paradoxne z toho jeji nevkus a nesloh dela zajimave cteni. kazdopadne by asi mela pomyslet na sepisovani neceho jinyho, nez live reportu. recepty nebo co delat se zahradou na jare by bylo super!

  • když malá holka píše recenzi (honza, 05.05.2006 10:05) Reagovat

    Majáles se pomalu přehoupl do druhé poloviny, jednodušší hudbu vystřídala ta trochu hodnotnější. o příjemnou atmosféru se postarali i sympaťáci z perníkového města Pardubic Ready Kirken.Nejprve předvedla své energické vystoupení snad nejpopulárnější česká taneční formace Skyline.
    Sunshine. Image mají chlapci vskutku propracovanou, o jejich okatě líbivé hudbě už to ale platí mnohem méně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Jacob ze Skyline skončil v "Survivoru" a hned vyznává lásku své přítelkyni písní "Let's Get Floatin'" (08.04.2024 10:27)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Recenze: Uhrančivý návrat Moimir Papalescu & The Nihilists nepotřebuje na "Mystery Woman In the Acid Pools" nostalgii (25.03.2024 00:00)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Moimir Papalescu & The Nihilists chystají třetí řadovku. Na HitHitu shánějí podporu i prostřednictvím raritních odměn (11.02.2024 16:57)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Recenze: Banalita života je na na eponymním debutu skupiny Moře dní zachycena básnicky, jako celek však album není příliš soudržné (13.01.2024 16:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc AC/DC Adele Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu