shop.musicserver.cz

Priessnitzův Pentagon ve stereu

Vydáno: 02.05.2006 05:00 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Jeseník v předvečer honu na čarodějnice přinesl zdejším rodákům a cestovatelům nejenom z Prahy povedený hudební zážitek. Priessnitz ve zdejším Pentagonu křtili nové cédéčko "Stereo" a jako hosta si pozvali Selfbrush. Našlápnutý koncert ukázal, že tahle kapela vstupuje do své nové životní etapy. Více v našem reportu.

Selfbrush, Jeseník, 29.4.2006 small a
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Jeseník je v údolí mezi kopci schované město a když se zde mraky zadrhnou mezi vrcholky, nastává pravidelně období dešťů nebo sněžení. S železnou pravidelností je zdejší zima odhodlána dokonale semknout celé okolí a udělat jej zcela nepřístupným, naštěstí letos již zima dala sbohem. Na sobotu 29. dubna si jaro nechalo v záloze chladný závan a vydatné dešťové kapky pošmurnily celý den. Nad zdejším autobusovým nádražím se v kopci tyčí "monolit", kterému místí říkají Pentagon (dříve to bylo Podnikové ředitelství rudných dolů). Toto uskupení tří krychlových budov, tak trochu chlouba komunistického stavitelství, v sobě ukrývá na svou dobu dobře postavený a akusticky vypilovaný společenský sál, který našel své místo i na obalu nové desky Priessnitz "Stereo". Hlavní hrdinka je tedy známa, "Stereo" se toho večera křtilo a nejen to, celý večer se snímal na chystané koncertní DVD. Speciálním hostem byli Selfbrush a věrní fanoušci kapely odcházeli nadmíru spokojení.

Selfbrush, Jeseník, 29.4.2006 small c
© facebook interpreta
Sál je však přivítal velmi studeným čumákem, to se však s příchodem Priessnitz zcela změnilo, nepředbíhejme ale časovou linii. Začátek večera patřil Vaškovi Havelkovi, tedy projektu Selfbrush, který osamocen na pódiu s kytarou spustil svůj písničkářský blok. Strohé osvětlení pár světly dodávalo jeho písničkám zadumanou atmosféru, ta se nesla prostorem a publikum se kolébalo na této vlně. Křehká "Ring In Suitcase" měla decentní předehru, než Vašek naplno ukázal svůj hlasový potenciál. Postupně gradující výkony si přikláněly na svou stranu přízeň publika, prvním velkým vrcholem byla "Sweet Sea". Po ní se na scénu potichu vkradl bubeník Hynek Kovář (z kapely LU), aby společně s Vaškem ukázali dokonalou sounáležitost v sehranosti. "Secret Smoke" byla pro Hynka vyhrávání si s různými údery do činelů a bicích, neudával tempo, spíše dotvářel kulisu k podmanivé hře kytary. V "Memory Capacity" už byl i rytmus a publikum se probudilo k z krátkého spánku. Během "If If" si Hynek stihl zapálit cigárko, jeho kopák pak rozhýbal závěrečnou instrumentální dohru. Společně ještě vystřihli "Something New", po které natěšené publikum už dávalo pomalu najevo, že chtějí své milované Priessnitz. Na konec vystoupení Selfbrush odezněla "Píseň", která čerpala z textů Williama Blakea, a tečkou byl cover "Blood Red Bird" kapely Smog.

Priessnitz, Jeseník, 29.6.2006 small a
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Priessnitz jsou kapelou, která má své oddané fandy, kteří je zbožňují, najdou se však i tací, kteří jejich tvorbu nechápou a nemůžou jí přijít na chuť. V Pentagonu se v hojné míře sešla ta první skupina lidí, slušně zaplněný sál dychtivě očekával první takty. "Stereo" díky zpoždění lisování cédéček nestihlo v pátek dle termínu dorazit do obchodů. Prvně tak bylo možno novou placku Priessnitz zakoupit v předsálí, kde krom občerstvení byl i obchůdek s fanouškovskými artikly. Po půl desáté sál setměl a parta okolo Jaromíra Švejdíka za obrovského aplausu nastoupila na scénu. Skupina prošla i malou změnou, na bubenický post přišel Zdeněk Jurčík, který nahradil Ladislava Kolompára. Základní sestavu obohatili dva hosté. Na desce je i dost kláves a nejenom na tomto koncertě byla možnost potkat Jirku Hradila (Tata Bojs, Umakart). K radosti fandů nechyběla ani doprovodná zpěvačka Eleni Akritidu. O zvuk se postaral zvukový maestro Dušan Neuwerth, který taktéž dohlížel nad natáčením "Sterea". Světelnému parku vévodily nádechy modrých odstínů a ladily tak k melancholickým Jaromírovým textům, ale došlo i na světlejší momenty.

Priessnitz, Jeseník, 29.6.2006 small b
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Je to trochu risk, domácímu publiku odehrát vesměs celou desku, kterou ještě neslyšelo. Hned úvodní trojblok na rozehřátí přinesl samé novinky. "V parku" a "Jan" myšlenkami vyhnaly na procházku do sousedících Smetanových sadů a při "Střepech" se první nadšenci chytli zpěvem, tahle skladba byla jedinou známou ze "Sterea". K velké radosti se pak Priessnitz vydali do historie, tuto výpravu přerušilo jen titulní "Stereo". "Havran", "Kdo ví", "Království" nebo "Jeremiáš" dokonale rozpálily publikum, ale i kapelu k velkým výkonům. Před samotnými křtinami ještě odezněla dvojice "Jezero" a "Larisa". Na pódium byl pozván Jaroslav Rudiš, který s Jaromírem pracuje na komiksech "Alois Nebel" a již několikrát křtil. Jarda přednesl krátký proslov, neopomenul v něm zmínit jeho chápání smyslu "Sterea" - tedy že v životě musejí být dva, aby mohli společně vytvářet pevné, smysluplné vazby. CD bylo pokřtěno podle známého rituálu se šampaňským, které potom rotovalo z ruky do ruky na pódiu a posléze v publiku, kde přistálo i vhozené cédéčko.

Priessnitz, Jeseník, 29.6.2006 small c
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
To byl konec formalit, od tohoto momentu to v Pentagonu žilo na minimálně sto padesát procent a atmosféra gradovala každou odehranou písničkou. "Cesta" a "Anděl" byly jen přípravou na vekou oslavu oblíbených pecek. K tanci určená "Tanečnice" zabodovala, tak jako hrající si "Malej chlapec". V závěru "Nebel" se podle zvyku Jaromír na chvilku vzdálil z pódia, aby se posléze vrátil a se svou vrozenou skromností a úsměvem na rtech poděkoval zaplněnému sálu. "Dotkni se mě" odbouralo zábrany všech, kotel správně vřel a při "Nebolí" poprvé naplno všichni pěli a skoro překvapený Jaromír si to rozhodně užíval. "Ráno" a "Drahá" ukončily hlavní blok, který čítal úctyhodných dvaadvacet položek. To však nebylo vše a fandové si své mazlíčky rychle vyvolali zpět. Každý z bloků přídavků začínal novou záležitostí. "Mimosezóna" o chladné zimě byla vystřídána publikem na maximum vyzpívaným "Jarem" a ani "Sny" nikterak nezahálely. Nadupaná "Out" rozjela druhou várku, při které se publikum užívalo neohraničené extáze. "Děláže" a "Hlava" podtrhly skvělý večer, kdy se za bouřlivých ovací Priessnitz rozloučili a vzdálili z pódia. To mnozí pochopili jako konec, ale to byla chyba lávky. Po notně prodloužené pauze se kapela vrátila a prořídlému publiku ještě dopřála atypický bonbónek v tvorbě skupiny v podobě skladby "Bál". Ta byla původně vložena do hlavního bloku, ale na poslední chvíli změnila svou pozici, protože podle Jaromírových slov je to takový "uzemňovák".

Priessnitz, Jeseník, 29.6.2006 small d
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Priessnitzův Pentagon ukázal stereo sounáležitost mezi kapelou a jejími fandy, kteří si tento slavnostní večer užili a uchovají si ho jako vzpomínku mezi pravidelnými vánočními koncerty Priessnitz v Jeseníku. Atmosféra byla nakažlivě příjemná a doufejme, že se ukáže i na nasnímaném DVD, které by mohlo být povedeným vánočním dárkem. Mezitím však tuhle partu můžete potkat na letních festivalech a na podzimním turné. Kdo se nemohl dostavit do Jeseníku prohloupil, ale záplatou bude ono DVD. Priessnitz velkým krokem vstoupili do nové etapy svého života, nejenom díky personální změně v kapele, ale i tím, co na podnosu "Stereo" dokázali. Rozhodně to byl nejdůležitější koncert v historii skupiny, jak se hlásalo v pozvánce, vše tak bylo splněno do posledního puntíku.

V následujících týdnech bude na musicserveru okolo Priessnitz hodně rušno, kromě recenze na "Stereo" vznikne i její hromadný následovník. To však stále nebude vše, v procesu je již rozsáhlý materiál "Na cestách", ten přiblíží celý třídenní maratón jesenického víkendu s Priessnitz. Velkou tečkou za tímto vším pak bude specielní exkurze po Jeseníku, kdy nám byl průvodcem Jaromír Švejdík a kromě fotografií z místa činu se dozvíte mnoho zajímavého okolo Priessnitz.

Setlist Selfbrush: Ring In Suitcase, Natural Part, Sweet Sea, Secret Smoke, Memory Capacity, If If, Something New, Sympathy For The Raspberry, Píseň, Blood Red Bird

Setlist Priessnitz: V parku, Jan, Střepy, Havran, Kdo ví, Hvězda, Stereo, Království, Rybičky, Jeremiáš, Jezero, Larisa, Cesta, Anděl, Tanečnice, Malej chlapec, Kotě, Nebel, Dotkni se mě, Nebolí, Ráno, Drahá; přídavky (1): Mimosezóna, Jaro, Sny; přídavky (2): Out, Děláže, Hlava; přídavek (3): Bál

Priessnitz, Selfbrush, Pentagon, Jeseník, 29.4.2006

Fotogalerie:

Selfbrush, Jeseník, 29.4.2006 small b
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Priessnitz, Jeseník, 29.6.2006 small e
© Vladimír Komjati / musciserver.cz
Priessnitz, Jeseník, 29.6.2006 small f
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Priessnitz, Jeseník, 29.6.2006 small g
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Priessnitz, Jeseník, 29.6.2006 small h
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Priessnitz, Jeseník, 29.6.2006 small i
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Priessnitz, Jeseník, 29.6.2006 small j
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Priessnitz, Jeseník, 29.6.2006 small k
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Priessnitz, Jeseník, 29.6.2006 small l
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Priessnitz, Jeseník, 29.6.2006 small m
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

NÁZORY
  • ad uzemňovák (Maftík, 02.05.2006 10:17) Reagovat

    to mě mrzí že jsem to propásl ...

  • Pentagon (harv, 02.05.2006 11:16) Reagovat

    Kdo brzo chodí, sám sobě škodí.
    Myslím, že to byl víc než super koncert.

  • Svatá pravda (Roman Šimurda, 06.05.2006 08:32) Reagovat

    Vše, co je ve výše zmíněném článku, moho potvrdit. Osobně jsem měl tu čest se koncertu zúčastnit a nejspíš zážitky z něj budu popisovat ještě vnoučatům. Byla to paráda... Hoši děkujem!!!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Video: Tata Bojs předělali patnáct let starého "Spáče" (13.06.2023 17:13)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Rock for People doplnil českou scénu o Tata Bojs, PSH Live Band nebo Cocotte Minute, doprovodný program nabídne legendární AZ kvíz, Terapii sdílením LIVE nebo Dekkadancers (13.02.2023 13:48)
- Naživo: Tata Bojs zavzpomínali na album "Kluci kde ste?" a loučili se s klávesákem Jurou Hradilem (25.11.2022 08:22)
- Tata Bojs připomenou 15 let alba "Kluci kde ste?" vinylovou reedicí a speciálním koncertem (05.11.2022 16:23)
- Nové desky 24/2022 - od Foals přes Sigmu po Grey Daze s Chesterem Benningtonem (22.06.2022 13:10)
- Rozhovory: Jaromír Švejdík - Čekám, až se zase zčeří hladina (07.06.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu