shop.musicserver.cz

Kolekce masivních depresí

Vydáno: 06.05.2006 14:30 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Massive Attack se po patnácti letech a čtyřech studiových albech ohlíží sbírkou svých hitů "Collected". Obsahuje samozřejmě všechny nejzásadnější skladby jako "Unfinished Sympathy", "Safe From Harm", "Sly", "Teardrop" nebo "Angel" a k dobru ještě přidává novou skladbu "Live With Me", kterou s kapelou nahrál Terry Callier.

9/10

Massive Attack - Collected

Celkový čas: 79:45

Skladby: Safe From Harm, Karmacoma, Angel, Teardrop, Inertia Creeps, Protection, Butterfly Caught, Unfinished Sympathy, Risingson, What Your Soul Sings, Future Proof, Five Man Army, Sly, Live With Me
Dualdisc:
CD strana
Celkový čas: 51:15
Skladby: False Flags, Incantations, Silent Spring, Bullet Boy, Black Melt, Joy Luck Club, Small Time Shoot 'Em Up, I Against I, I Want You, Danny The Dog
DVD strana
Celkový čas: asi 86 minut
Obsah: Daydreaming, Unfinished Sympathy, Safe From Harm, Be Thankful For What You've Got, Sly, Protection, Karmacoma, Risingson, Teardrop, Angel, Inertia Creeps, Special Cases, Butterfly Caught, Live With Me, Live With Me (alternative version), False Flags

Vydavatel: EMI

Už na mě asi opravdu klepe střední věk, když kapely, které jsem objevil s jejich prvními deskami, vydávají svoje best-ofky. Z ohraných kazet a nelegálně stažených mp3 putují pecky, které vám změnily život, na CD nosič, do luxusního klubu s pěkným bookletem a pořádným zvukem. Jenže pořád to jsou ty stejné skladby, které jste kdysi znali nazpaměť. V jeden den jsem dostal poštou "Musique Vol. 1 1993 - 2005" Daft Punk (rozepisuji se jinde) a "Collected" Massive Attack. Vybrat si, kterou z nich si pustím nejdříve, bylo těžké rozhodování, ale francouzští roboti vyhráli. Dobrý. A pak jsem si pustil temné bristolské bratry a bylo na další týden rozhodnuto. V přímém srovnání znějí Daft Punk, na které s oblibou přísahám jako na svoji oblíbenou skupinu, jako špatně napsaný program na tvorbu popových šlágrů, zatímco Massive Attack jsou emocionální úder do solaru mé paměti a hudebního vkusu. Tak silný, že mě nutí podívat se nazpět a přemýšlet, jestli jsem se nezmýlil v hodnocení osobních soubojů "Blue Lines" vs. "Homework" a "Mezzanine" vs. "Discovery".

"I was lookin' back to see if you were lookin' back at me to see me lookin' back at you."

Před "Blue Lines" byl britský hip hop jen Malcom McLaren a pár špatných kopíráků zámořských vzorů. A po "Blue Lines" vlastně taky. Trio 3D, Mushroom a Daddy G doplněné na první desce Trickym mělo americký hip hop špatně naposlouchaný (rap se nerovná monotónní odříkávání tripových vidin, anebo jo?), spíše je zajímal dub a reggae, který v Bristolu řádil dlouhá léta, a zbytky raveové psychózy. Z toho uvařili tři geniální a jednu slabou desku, vše servírovali zabalené v nekonečné drogové paranoie, která se postupem času zesilovala a zesilovala. Z kapely zůstal jen 3D, který jako jediný neotevřel Pandořinu skříňku nekonečného rauše, a prokašlal se do nového tisíciletí. Jména jeho kumpánů jednoznačně odkazují na jejich konec - Mushroom se přehouboval, Daddy G má doma haranty a Tricky natočil desky s Muggsem ze Cypress Hill a Alanis Morrisette. A trip hop? To slovo zní z dnešního pohledu jako neprodejná pomůcka na hula-hop - když otevřete v UK v průměrném hudebním obchodě kastlík s tímhle nápisem, najdete tam Morcheebu a Thievery Corporation, a proto bude lepší ho hned zavřít. Massive Attack, to je jiná liga. Pracovali vždy pomalu, během natáčení se několikrát rozhádali a znovu usmířili a když už to vypadalo, že deska bude propadák, vytáhli na světlo boží nadčasovou nahrávku. Vzpomínáte na první chvíli, kdy jste uslyšeli "Sly", nebo o pár let později "Risingson"? Já ano a taky vím, že jsem se z toho šoku nikdy nevzpamatoval.

"Now you're lost and you're lethal / And now's about the time you gotta leave all / These good people... dream on."

Vždycky jsem přemýšlel, kolik dělají nahrávky Massive Attack přizvaní vokalisté. Dříve bych řekl, že hodně, dnes mě ale poslech "Collected" přesvědčuje, že je to vlastně strašně málo a že nejlepší skladby jsou ty, ve kterých rapuje/zpívá 3D. Poslechněte si písničky s Elizabeth Frazer, Tracy Thorn nebo nešťastnou Shinéad O'Connor (získává titul Největší omyl MA) a zjistíte, že každá ničí trochu toho kouzla nervní pohody, aury zmaru, kterou kolem sebe ovíjí ničivá basová linka, nejdůležitější nástroj Massive Attack. Tam, kde není, jako třeba v "Teardrop" zůstává z hudby jen konvenční pop. (Ano, "Teardrop" nemám rád.) Samozřejmě jsou i výjimky, kdy hlas vytvoří s hudbou organický celek a dýchá každým jejím pórem - bezpochyby v "Unfinished Sympathy", kde se Shara Nelson vznáší v obláčku dokonalosti, Nicolette ve "Sly" a v neposlední řadě Terry Callier, který v nové skladbě "Live With Me" rozezpívá své bolavé srdce. Se sluchátky na uších pochopíte, že to nejsou hostující vokalisté, kdo jsou pro kapelu důležití, ale chemie neviditelných (ale přítomných) členů, kteří ve studiu drží všechno pohromadě - ať už jsou to producenti Nellee Hooper, Craig Armstrong, Mark Spike Stent nebo Neil Davidge, na posledních dvou albech vedle 3D druhá polovina Massive Attack. (Nevypadá moc fotogenicky, ale bez něj by "Mezzanine" nikdy nevyšlo.)

"You sure you want to be with me I've nothing to give / Take a walk take a rest taste the rest."

"Collected" není řazeno chronologicky, což je dobře, ale zase neuslyšíte, jak se tvorba měnila z dubu do usmyčcovaného patosu. "100th Window" se v něm utopilo, dalším logickým krokem bylo přesedlat na filmovou hudbu. Tam se kouzlo Massive na zbytečných soundtraccích ke zbytečným filmům ztratilo úplně a zbyla jen deprese. A uzavřený svět v jejich "members only" klubu Nocturne, který sami spravují na tajném místě v Bristolu. Možná takhle skončí všichni hudební géniové, ale třeba nás prý už hotové album "Weather Underground" přesvědčí o opaku (znovu se na něm podílí Daddy G). Že se snad máme na co těšit, dokazuje jak "Live With Me", tak i druhá ochutnávka "False Flags". Ta je ovšem zařazena na bonusovém dualdisku z limitované edice, kterou se mě česká pobočka EMI rozhodla rozmazlit. DVD stopa vás provede všemi klipy Massive Attack (a je to neuvěřitelná jízda) a audio stopa zase otevře tajné komnaty historie kapely s alternativními mixy a nealbovými skladbami (včetně dvou marných pokusů, jak učinit skladby z "100th Window" zajímavé). Od "False Flags" až po "Small Time Shoot 'Em Up" je to bezcílné toulání po troskách včerejších nadějí, několikanásobně temnější než první disk, a to je co říct. Název skladby "Joy Luck Club" berte jako velkou nadsázku. Pak přijdou dva více, či méně nepovedené pokusy o fúzi s Amerikou - "I Against I" s rapperem Mos Defem a coververze Marvina Gaye "I Want You" s Madonnou (bez níž by píseň byla podstatně lepší) a melodie z "Danny The Dog", které zase pro změnu chybí Jet Li, aby 3Dmu pořádně nakopal prdel.

Kdybych "Collected" sestavoval já, tak vyhodím věci z poslední desky a přidám "Daydreaming" z prvního alba, "Eurochild" z druhého a "Black Milk" z třetího. A ještě si postěžuju, jak moc mi chybí oficiální kolekce typu "Remixed/Remixing" (pokud si 4hero tenhle název nezaregistrovali), která by vrhla na tvorbu bristolských hochů ještě trochu jiné světlo. Nebo tmu. Zatím máme "Collected", které těm s vetchou pamětí (jako jsem já) oživuje mozkové spoje dávné slasti a připomíná, jak geniální tahle kapela byla. Best-ofkám se desítka nedává, "Collected" se jí ale velmi blíží.

NÁZORY
  • dvd (gonzo, 06.05.2006 19:01) Reagovat

    pockat, v te limit. edici je dvdcko s komplet klipama? jen tak? uff.. kupuju!!!

  • vyplňujutituleknázoruvyplňujutituleknázoruvyplňujutituleknázoru (o., 06.05.2006 19:05) Reagovat

    cože? tobě se nelíbí teardrop? ;) a danny the dog není zas tak špatnej film, i když soundtrack je, pravda, trošku slabší. jinak si myslim, že všichni zpívající spolupracovníci za něco stáli, slečny o´connor včetně. no, žeru je furt... :)

  • nazor (KPo, 06.05.2006 19:25) Reagovat

    Preco vam trvalo dak dlho napisat recenziu, ked je album vonku vyse mesiaca? Zaujimave je, ako vsetci zatracuju 100th Window. Aj ked je najslabsie, rozhodne nie je tak DESNE ako sa tu mnohi znalci domnievaju. Apropo k tomu druhemu disku ti moc nerozumiem. Praveze tie prepracovane verzie su vazne celkom dobre - ci uz Incantations, alebo genialne zremixovany Black Melt. A krizenie s amerikou s Mos Defom? Vsak to je asi jedna z ich najlepsich skladieb a zanru mozno ako takeho. Genialna zmes electro-dub-hopu. Inak neviem ci si cital, ze skladby k novemu LP dokoncuje 3D a Daddy G kazdy zvlast so svojim timom spolupracovnikov. A vraj z toho vznikne mozno nieco na sposob, ako 2cd od Outkast Speakerboxx...

  • Recka nic moc (beonair, 06.05.2006 19:59) Reagovat

    V aktuálním Reflexu (číslo 18) vyšel ohledně Collected opravdu dobrý, čtivý a výstižný článek (reflektující hlavně dvd) od Ondřeje Formánka, který je k vidění i na internetových stránkách. Berte to jako náplast za tuto upachtěnou recenzi s několika názorovímy úlety.
    Jinak Karlovy články nadále patří k tomu nejlepšímu na musicserveru. To bez debat.

  • 100Th Window Rulez!!! (Marek, 07.05.2006 12:49) Reagovat

    100th Window jw dobrá deska, 100th Window jwe vzrušující deska, 100th Window jw nadšasová deska, 100th Window je kultovní deska.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Koroner zveřejnil zprávu o příčině úmrtí Sinéad O'Connor (10.01.2024 14:26)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Zemřel kytarista Massive Attack Angelo Bruschini (24.10.2023 23:04)
- V 56 letech zemřela irská legenda Sinéad O'Connor (26.07.2023 20:37)
- Video: Robert Del Naja z Massive Attack zremixoval skladbu "Obiymiy" od Slavy Vakarchuka. Vyjádřil tak solidaritu s Ukrajinou (22.03.2023 18:38)
- Celovečerní dokument o Sinéad O'Connor má premiéru za pár dní. Podívejte se na trailer (21.09.2022 13:54)
- Massive Attack zahrají v červnu v Praze (21.02.2022 16:54)
- Sinéad O'Connor končí s hudbou. Anebo ne? (08.06.2021 08:13)
- Nové desky 35/2020 - od Hurts přes Lang Langa po Stryper (09.09.2020 08:00)
- Nové desky 9/2020 - od Mandy Moore přes My Dying Bride po Kláru Vytiskovou (11.03.2020 06:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu