Keltsko-jazzovo-folkovo-novodvorské rozjímání

30.04.2006 13:04 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Některé věci jdou třeba trošku pomaleji, ale jdou. Toto platí i o hudební kariéře písničkářky Martiny Trchové a její věrné souputnice Karolíny Skalníkové, které tento čtvrtek vystoupily společně s "kelty" Dún An Doras v KC Novodvorská, kde bylo jasně vidět, že této mladé dvojici přibývají příznivci koncert od koncertu.
Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small N
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Ono to není vůbec dlouho, co jsem na tomto místě psal reportáž z koncertu Martiny Trchové v Malostranské Besedě, ale vzhledem k tomu, že na kvalitní hudbu je třeba poukazovat neustále, s klidným svědomím vám naservíruji několik dalších řádek o této talentované písničkářce, jazzové či folkové zpěvačce, šansoniérce a v neposlední řadě i výtvarnici. Račte si vybrat. Jedním z dalších důvodů, proč psát report po takhle krátké době, může být třeba i fakt, že si na jeden z mála koncertů pozvala do KC na Novodvorské i keltské a nemocemi a nepřízní osudů zchvácené Dún An Doras, kteří se zde objevili v hodně netradiční, ale zato velice zajímavé sestavě.

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small F
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Když jsem slyšel, kolik členů Dún An Doras chybí, nemohl jsem nevzpomenout na jeden výrok Sira Humphreyho Applebyho ze seriálu "Jistě, pane premiére", v němž říká: "Ztráta jednoho ministra lze považovat za ránu osudu, ale ztráta dvou to už je nedbalost." Platit tento výrok i pro hudební uskupení, pak by to v případě této skupiny už byla nedbalost. Jindy pětičlenným Doras totiž ve čtvrtek chyběli hned dva členové z tradiční sestavy. Zpěvačka Káťa García utekla někam do Irska a flétnista Radvan Markus má zdravotní problémy, které mu zabraňují vystupovat. Abych se přiznal, do této doby jsem Dún An Doras znal spíše z doslechu, takže nevím, jak zní kompletní, nicméně náhrada, kterou si za zbylé dva členy sehnali, byla velice kvalitní.

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small B
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Za zpěvačku Káťu zaskočila Tereza Urbanová ze skupiny Marw, ale zde šlo opravdu jen o záskok, u mikrofonu se mihla celkem třikrát a abych se přiznal, nezanechala nijak dech beroucí dojem, za to hostující Marek Poledna, který jim nahrál některé party i na poslední desku "Rua", se svým akordeonem ano. Troufnu si říct, že v některých chvílích doslova přehrával zbytek kapely, snad vyjma houslí, ovšem tento dojem může být samozřejmě způsobený i tím, že v keltské hudbě tyto dva nástroje hrají jaksi prim. Dún An Doras celkem pravidelně střídali písničky s instrumentálními skladbami, ve kterých zabrousili nejen do oblasti Irska respektive Skotska, ale i do Wallesu, Španělska a nebáli se ani na Balkán. Jejich sety různorodých jigů rozproudily ty kapky keltské krve, které nám ještě sem tam kolují v žilách, a musím podotknout, že ve srovnání s předkapelou v Besedě byly Dún An Doras daleko lepší volbou.

Když se "Keltové" odebrali do zákulisí, přišla na řadu krátká přestávka vyplněná vernisáží výstavy obrazů Martiny Trchové a Barbory Novákové. Nutno podotknout, že ne všechny obrazy Martiny byly z poslední doby, například "Okno" si pamatuji ještě z vrcholného období Ježibabince. Koneckonců její výtvarná díla můžete zhlédnout i v sekci Galerie na jejích stránkách. Nicméně tato malá výstava byla příjemným zpestřením celého dvojkoncertu a po tomto intermezzu již došlo na Martinu Trchovou, Karolínu Skalníkovou a jejich kapelu.

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small K
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Oproti Besedě se tentokrát o úvod postaraly pouze Martina s Karolínou s "Indiánskou" a kapela se chopila svých nástrojů až teprve v "Čerstvě natřeno" a s touto písničkou přišla do sálu téměř hmatatelná pohoda a splíny s sebou beroucí atmosféra, podtržená intimním osvětlením svíček, umístěných na stolech. Takto navozená intimita se neztratila ani v následující "Odnikudnikam", kterou měli návštěvníci slíbenou v jiné úpravě. Vhledem k muzikantům, kteří patří k doprovodu Martiny Trchové, přišel tento šanson o akordeon a tím i ztratil silnou příchuť Francie, ale naopak získal novou dynamiku.

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small J
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Samozřejmě osu celého koncertu opět tvořily písničky debutu "Čerstvě natřeno", i když trošku přeházené a poupravované k obrazu celé kapely. Bylo naprosto zřetelné, že delší působení sestavy v tomto složení mělo na koncertní podobu jednotlivých kousků značný vliv. Karolína a její flétna dostaly nyní daleko více prostoru a to samé by se dalo napsat i o kytaře Jana Matěje Raka. Zatímco před půlrokem se jeho instrumentální zručnost projevovala spíše v mezihrách, nyní ji ukazoval i během jednotlivých skladeb, které se tak staly zase o něco bohatší a zajímavější, ovšem i tak si Rak neodpustil malé intermezzo v podobě jedné skladby (pokud se nepletu) svého oblíbeného Jaroslava Ježka. Paradoxně ale jedna z nejlepších chvil celého koncertu přišla v momentě, kdy v "Proboha tě prosím" Martina na pódiu osaměla a naprosté ticho protínaly pouze záchvěvy strun její elektrické kytary a jejího dramatického hlasu.

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small L
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Na původně ohlášený jazzový standard se tentokráte v podání Martiny nedostalo, za to ale zahrála daleko více novinek. První z nich byla "Jarním vodám" se svým bublavým začátkem, pozitivní náladou a narážkami na povodeň či letošní dlouhou zimu. Do kategorie novinek lze zařadit i "Jen trochu jistoty", kterou zpestřila stejně jako v Besedě Karolína svoji žábou - tedy dřevěnou (to jen na vysvětlenou pro fanatické ochránce přírody a jiné maniaky). No a asi týden starým kouskem Martina Trchová s příhodným názvem "Poslední píseň" i svůj koncert završila. Mezi ty nealbové věci patřila i "Proč?", jež si Martina velice netradičně střihla pouze s klavírem.

Abych se přiznal, pokud si potřebuji nějak uklidnit svoji jakkoli rozháranou duši, pak koncert Martiny Trchové, Karolíny Skalníkové a jejich doprovodné skupiny je tím nejlepším, co si mohu jako terapii přát. A je patrno, že na kvalitu hudby Martiny Trchové přichází stále více lidí, což ostatně bylo vidět i na velice slušné návštěvě. Zanedlouho nastává doba letních festivalů, pokud na některém z nich zahlédnete jméno Martina Trchová, neváhejte a poslechněte si tuto mladou dámu, rozhodně nebudete litovat.

Setlist koncertu:
Indiánská
Čerstvě natřeno
Odnikudnikam
Bostonský ledový čaj ve čtvrtek o páté ráno
Malá samba o srdci
Proč?
Proboha Tě prosím
Jarním vodám
Tamtamy
Zrnko písku v hodinách
Vzpoura
Křížem krážem
Jen trochu jistoty
Přídavky
A ty se ptáš...
Poslední píseň

Martina Trchová a Karolína Skalníková, Dún An Doras, KC Novodvorská, Praha, 27.4.2006

Fotogalerie:

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small A
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small C
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small D
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small E
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small I
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Martina Trchová, Dún An Doras, Praha, 27.4.06, small M
© Lukáš Písek / musicserver.cz


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY