shop.musicserver.cz

Děje se něco, nebo ne? Asi jo, ale neřeš to

Vydáno: 28.04.2006 13:00 v sekci Recenze - Ondřej Leinert | foto: facebook interpreta

Ready Kirken na čtvrté studiové desce naznačují - "Asi se něco děje". Podobně hovoří všichni, co mají s novinkou cosi do činění. Kritický člověk se proto neubrání ono dění řádně prozkoumat. Stojí aktuální album sympatických pop-rockerů za to? Nebo už zbyly jen ty sympatie...?

6/10

Ready Kirken - Asi se něco děje

Celkový čas: 40:50

Skladby: 1+1, Stopy zahladím, Píseň probdělých nocí, Docela dobrá zkušenost, Skrývám, Malý limonádový Joe, Asi se něco děje, Listopad, Racek, Kometa, videoklip 1+1

Vydavatel: Universal

K Ready Kirken mám tak trochu sentimentální vztah. Nevím, jestli je to tím, že v době, kdy mi několik blízkých přátel říkalo: "Vykašli se na ni," hráli mi tehdejší Pardubáci empaticky "Pověz mi kamaráde" a že když jsem prožíval naivně snílkovské časy kombinované s počátky současného už pravidelného balzacovského ponocování, rozuměly mi "Dlouhý večery". A nebo za to mohl song "Je v mý hlavě" a fakt, že se to celé prostě tak nějak trefilo do doby, kdy mi bylo 18 a s city jsem nakládal mnohem citlivěji než dnes? Každopádně, když jsem se pak za čas dověděl, že se chystá deska "Krasohled", těšil jsem se na ni přes jistou kritickou nedůvěru k tuzemským interpretům dosti, "aby" pak nakonec byl jsem trochu zklamán. Zatímco první dvě studiovky utanuly i po letech v paměti prakticky celé, na "Krasohledu" si vybírám. Teď tu máme zprávu "Asi se něco děje". Je to niterní dopis, veselé psaní, nebo jen prázdná SMSka? Když jsem se o ní s Michalem Hrůzou loni bavil, pravil, že chce, aby aktuální věc byla jiná než introvertní "Krasohled". Jaká tedy je? Otazníky se mi tu začínají kupit, je čas odpovědět.

Fakt první? Říká se s floskulovitou oblibou, že něco dospělo. O hudbě Ready Kirken to však platí doslova a o mně v podstatě taky. Je otázkou, jak by mne dnes oslovilo album typu "Čekal jsem víc", kdyby se s ním nepojily ony jisté historické reálie. Tak jako tak, první dvě desky jsou zvukově syrovější a texty na mě dnes působí lehce mladicky a naivně, ovšem zároveň je v té hudbě cosi upřímného a silného. "Krasohled" je propracovanější, je na něm cítit snaha vyjadřovat se hudebně i textově jaksi dospěleji, formálně dokonalejší nemusí však vždy znamenat lepší. Aktuální "Asi se něco děje" jako by bylo dovršením této pomyslné řady. Bílý, čistý obal desky, stylizované ateliérové fotografie, i ony čisté, bílé, bez pozadí. Do toho všeho vloženo deset čistých pop-rockových skladeb plus jedno klasické video zachycující kapelu, jak hraje. Všechno je to čisté, pohodové, bez kontroverze, protikladů. Tomu odpovídá fakt druhý.

Fakt druhý? Texty mě neurazí, ani nenadchnou. Mám pocit, jako by se v nich už nic moc neřešilo, respektive jako by to vlastně nakonec bylo jedno. Asi se něco děje, tak o tom složíme verš a zapomenem na to. Místo hlubokých prožitků už sbíráme jen docela dobré zkušenosti. "Někdy jsou úžasné i noci bezesné, poslouchám cizí dech, pohyb v akordech, někdy jsou prospěšné i noci zbytečné, poslouchám potají, co si šeptají..." Někdy, nezáleží na tom kdy. "Možná jsi tam, možná jsi o kousek dál, možná už víš, možná, že se mnou dnes v noci odletíš..." A možná taky ne. Občas mám pocit, že jsou to verše až frigidní, samá možná, asi. A když jeden přece chce něco řešit, ten druhý řekne něco jako "Uvidíme, nechme tomu čas."

Fakt třetí? Písně jsou příjemné, líbivé, album se dobře poslouchá, ale právě pro svou neurčitost a nekonfliktnost vytváří spíš než poslechové hody jen vcelku milou kulisu. Hraje to, ale nikdo si s tím moc nehraje. Z desky svou lehkostí vybočuje "1+1" a melancholický "Listopad". Zajímavá je "Asi se něco děje", protože v ní slyším cosi jako Vypsanou fiXu, byť propíraný text ji po několika posleších činí zajímavou méně a méně. Typicky kirkenovskou skladbou jsou "Stopy zahladím", jen ta stopáž - přes pět minut je zkrátka moc. A fade-out, kterým je to ukončeno, možná symbolicky naznačuje zahlazení, ale mně se tam prostě nelíbí. Za vyloženě nijaké bych označil "Píseň probdělých nocí" a "Malého limonádového Joe". Všechno ostatní beru, ale nebere mě to. Rád si to pustím, je to příjemná pop-rocková deska, řemeslně zvládnutá. V záplavě toho, co se na nás valí, lehký nadprůměr. Občas si člověk něco z ní rád zabrouká. Ale když přemýšlím, jak bych ji fanouškům podobné hudby doporučil, nenapadá mě nic než lakonické prohlášení v duchu názvu desky: "Asi se ti to bude docela líbit." Ostré kytarové riffy byly obroušeny, hrany zahlazeny, spíš než Manic Street Preachers mi to připomíná takové Chinaski.

P. S.: Na konci desky je přes Michalovu zálibu v symbolismu i jedno explicitní vyznání: "Já přiletím k vám, vesmírem plout už nemůžu sám, tak dlouho znám, dávno tě znám, letěl jsem tmou, všechno co mám, ti s chutí dám." Veršuje se to, tak jako se zítra bude veršovat verš jiný. Kolikrát jsem něco podobného napsal v SMSce? Mrzí mě to u mé oblíbené kapely. I proto to možná vyznívá kritičtěji než konečný numero verdikt.

NÁZORY
  • proboha, Chinaski snad ani ne (Lamanai, 28.04.2006 14:37) Reagovat

    dostal jsem se ke Kirkenům až teď... nicméně, texty dost převyšují český standard ve vodách stylově podobné hudby, dokonce i na té poslední desce... budiž, otázka názoru... ale přirovnání k příšerným Chinaski, to je až poplivání... brrr... to si RK nezaslouží

  • Chinaski (xxx, 28.04.2006 14:50) Reagovat

    No je fakt že Chinaski jsou pořád lepší...prostě maji hezčí písničky...ale Kirkeni jsou super..

  • Jaky si to udelas, takovy to mas:-) (Alice, 28.04.2006 18:17) Reagovat

    No konecne, to to ale trvalo!!!Hmmm...tak koukam, ze tentokrat doslo ke shode mezi tvou a musicwebovou recenzickou. Tam i zde 60%. A vis co? Ja se pridavam k vam do klubu. Souhlasim a padlo to i u nas doma:"neurazi, ale nenadchne". Tri predchozi alba mam rada, narozdil od tebe si na Krasohledu nevybiram, diky nemu jsem vlastne RK zacala poslouchat. Textove je mi blizsi prave Krasohled a hudebne zas ta dve predchozi. Co se tyce hodnoceni tohoto CD..mam vcelku podobny nazor. Jen se mi libi jine skladby nez tobe.Co se tyce toho symbolismu...obcas mi prijde, ze se o nej autor snazil az moc. Nekdy to pusobi az takovym dojmem, ze sam nevi, o co vlastne jde a co nam chce sdelit (souhlasim s Jessicou). Nevim?Jeste dve veci...1)docela me zarazi, ze vsichni hodnoti 1+1 jako pozitivni song (nemyslim tebe:-)...asi vsichni poslouchaji jen hudbu linouci se treba z repraku v hypermarketech, priblble se krouti u nakupnich voziku a dal uz nepremysli:-)(Fakt! Osobni zkusenost)
    2)Jeste mi prijde vtipna prave ta tzv. "cista" stylizace do upravenych a vonavych hezounku...ke klukum, kteri nosi na kazdy druhy koncert tu samou "usmudlanou pracovni" kosili ci tricko, to fakt sedi!!!

  • další člen klubu....... (Josef, 28.04.2006 21:20) Reagovat

    Tak já se hlásím do klubu "neuražených & nenadšených" neboť se kloním jak k názorům Ondřeje(starší pecky ve mě vyvolávají podobné asociace:-)) tak i k postřehům Alice, ale v čem bych si dovolil nesouhlasit,je podobnost zmiňované skladby s Fixou.Copak nikdo neslyší, že je to téměř identická Jiskra z Krasohledu? Typická kirkenovina je zase pro mě osobně "Malý Joe".Co se textů týče moc jim nerozumím,ale cítím vliv navštíveného Kosova!?Taky mě překvapuje, že ještě nikdo nekritizoval Michalův zpěv, který leckde dost ujíždí a zní lehce falešně.Mě to teda vadilo při prvním "slyšení", ale po opakovaném poslechu se mi to naopak líbí:-)Ještě se chci vrátit ke klipu.Je hezky sestříhanej, to jo, ale nemělo to mít nějaký děj? Jestli se nepletu, konal se "nábor" fanynek RK,který tam měly učinkovat,ale jak je z klipu patrné a Ondřejem zmiňované, video pouze zachycuje kapelu jak hraje, prostě nuda a chlad :-) To je u RK již zřejmě setrvalý stav (pouze mydlit do nástrojů) který sice taky neurazí ani nenadchne,ale chtělo by to změnu,to každopádně:-)))

  • Tak trochu plagiátoři (Bill.cz, 29.04.2006 23:12) Reagovat

    Všimli jste si, že singl 1+1 je víc než podobný písničce "Zkamenělý dítě" od Lucie? Myslim si, že se u party kolem Kollera Kirkeni řádně inspirovali.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Syrovější zvuk Ready Kirken na "Různorudém albu" sluší (18.12.2018 16:43)
- Nové desky pro 43. týden (25.10.2015 15:24)
- Recenze: Kytarová tragikomedie (21.06.2012 12:00)
- Audio: Stáhněte si celé album "Box" Ready Kirken (13.05.2012 12:00)
- Recenze: Partyzáni hranici nepřekročili (31.07.2011 07:00)
- Recenze: Třicítka vůní Pardubicka (29.03.2011 05:00)
- Video: Ready Kirken - Půlnoční nevěsta (23.01.2011 08:58)
- Internetová novinka Ready Kirken se dočká virtuálního křtu (31.10.2010 09:52)
- Recenze: Jednoduše a kytarově (29.10.2010 13:00)
- Ready Kirken vydají nové album na internetu (11.09.2010 17:20)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu