Arctic Monkeys (tak trochu) podruhé

04.05.2006 05:00 - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Sheffildský kvartet Arctic Monkeys si díky úspěchu, jakému se mu dostalo v rodné Británii s debutem "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not", dál šlape po své vlastní cestě, a tak jen několik měsíců po albu přichází s novými skladbami na EP "Who The Fuck Are Arctic Monkeys?".
7/10

Arcitc Monkeys - Who The Fuck Are Arctic Monkeys?

Skladby: The View From The Afternoon, Cigarette Smoker Fiona, Despair In The Departure Lounge, No Buses, Who The Fuck Are Arctic Monkeys
Sheffildskému kvartetu Arctic Monkeys, které začátkem roku pobláznilo celou Británii svým debutovým albem "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not", rozhodně nelze vyčítat malou hudební plodnost. Jen několik měsíců po vydání desky se na prodejní pulty dostává další materiál, tentokrát jde o minialbum "Who The Fuck Are Arctic Monkeys?". Deska je již nějakou dobu venku a mánie kolem ní snad i odezněla, a tak by se mělo dát s chladnou hlavou říci, jací Arctic Monkeys vlastně jsou. Jsou mladí. Jsou výborní. Jsou chytří. Jsou to hitmakeři. Nejsou geniální. Tentokrát se jedná o mini album se čtyřmi novými skladbami, doplněné o jednu již vydanou píseň. Zpěvák Alex Turner se nejednou nechal slyšet, že se novinky rozhodně od debutu lišit budou. Mluvilo se také o lepších textech v souvislosti s údajně přihlouplým textem hitu "I Bet You Look Good On The Dancefloor". A jaká je skutečnost?

Jak lze odvodit i ze srovnání s otvírákem "The View From The Afternoon", nové skladby rozhodně postrádají onu razanci, která provázela první album. Od počátku je zřejmý i fakt, že se Arctic Monkeys pouštějí do složitějších kompozicí. Nové písně rozhodně působí vyzrálejším dojmem. Po hudební stránce však přímo navazují na debutovou desku. Je tam vše, co zdobilo debut - chytlavé riffy, jistý zpěv, energie. Dostalo se i na jednu akustickou skladbu "Dispair In The Departure Lounge", která je dle mého názoru tím nejlepším, co lze na novém minialbu najít. Nahrávku lze spíše vnímat jako pokračování "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not", jen trošku pomalejší a vyzrálejší.

Kapela již oznámila, že na příští rok chystá druhé album. Je otázkou, čeho se mohou fanoušci od tak mladé skupiny dočkat. Lze předpovídat, že se bude jednat pouze o další nástavbu debutu. S tím se Arctic Monkeys, pokud nezvolí nějaký nečekaný obrat, mohou jen těžko dostat někam dál. Budou ve svých písních mluvčími britské mládeže, kteří je za to budou milovat, nebo budou nadávat nespokojeným kritikům jako ve skladbě "Who The Fuck Are Arctic Monkeys?". Podle mě budou spíše hrát stejně dobrý, zábavný a chytře nakradený rock'n'roll jako na začátku. Možná nás to ale za chvíli omrzí a vracet se budeme jen k debutu, protože ten byl prostě první.

Album: Arctic Monkeys - Who The Fuck Are Arctic Monkeys?
Hodnocení: 7/10
Celkový čas 19:02
Skladby: The View From The Afternoon, Cigarette Smoker Fiona, Despair In The Departure Lounge, No Buses, Who The Fuck Are Arctic Monkeys


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY