shop.musicserver.cz

Další večírek z nekonečné poutě Souboru kreténů

Vydáno: 24.03.2006 05:00 v sekci Naživo - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Tři sestry jsou na nikdy nekončícím turné. Vlastně pořád dokola koncertují po lokálech, sokolovnách, klubech a co víc - nezměnily se a pořád je to baví. Těžko byste u nás hledali takhle zaměřenou kapelu, která už přes dvacet let se stále stejným elánem objíždí českou vlast. Tentokrát si daly "Ségry" dostaveníčko v Praze na Žižkově a my jsme byli u toho.

Tři sestry, Praha, 22.3.2006 small b
© Zdeněk Kotrba / musicserver.cz
Tenhle sychravý druhý jarní den jsem si už myslel, že ten vypečený večírek v Akropoli nezvládnu. Nekonečně dlouhá zima zaúřadovala a skolila mě nechutným nachlazením. Nicméně jsem se nadopován zaručeně fungujícími prášky rozhodl vás všechny internetové pub-punkáče, kteří jste se na report určitě těšili, nezklamat. Vyrazil jsem směr Žizkov a o pár hodin později jsem byl již byl rád, že jsem tak učinil. Dobrá nálada a to množství energie, co viselo v beznadějně vyprodané Akropoli ve vzduchu, udělalo své. Myslím, že kdo přišel, nelitoval. Není nad to, se jednou za čas pořádně vyblbnout, starosti hodit za hlavu a užívat si života. Ale nepředbíhejme.

Xavier Baumaxa, Praha, 22.3.2006 small
© Zdeněk Kotrba / musicserver.cz
Možná trochu zmateně avizované zahájení koncertu (někde bylo uvedeno, že koncert začíná v 19:00, někde že v 19:30) způsobilo, že když Xavier Baumaxa usedl na svou červenou židličku s kytarou v ruce, bylo přítomno, ve zvolna se zaplňujícím klubu, sotva třicet diváků. Ale to přeci nemohlo litvínovského samorosta rozhodit z jeho pohody. Jako první se klubem linula "Pažitka", jedna z těch melodičtějších a z těch, co si moc rádi zazpíváte. Xavi si den předtím natáhl nové struny a po celé vystoupení mu trochu ujíždělo éčko. Sice se to snažil dohnat, pořád si struny utahoval a dolaďoval, nicméně vychytat do konce se mu to nepovedlo. Doufám, že si teď nemyslíte, že ho to nějak rozmrzelo. Vůbec ne, dokázal si s danou situací poradit a volil písně, které se s tím daly zahrát ("Täborääk Sonxx", "Pozor, jazz!"). Největšího ohlasu se právem dočkala "Nad dopisy diváků" - nazi-jazzová skladbička o Danielu Landovi. S vychytaným a fakt vtipným textem. Baumaxa stihl ještě třeba "Romale rap", "Kultura je plná kultů" nebo "Penis", ale na druhou stranu nezazněly hity jako "Ozajstný hip-hop" nebo "Snížek". Odcházel vyprovázen potleskem, ale nejsem si jistý, jestli přítomné publikum pochopilo, či zda vůbec chtělo pochopit většinu textů. Myslím, že ignorace a klábosení u piva se v tomto případě nevyplatilo.

Tři sestry, Praha, 22.3.2006 small a
© Zdeněk Kotrba / musicserver.cz
Těsně před úderem dvacáté hodiny se z playbacku spustila písnička "Vlachovka" a již totálně našlapaná Akropole vybouchla nadšením. Miluji nástupy kapel na podium před natěšené diváky. Ta chvilková euforie a první tóny nějaké písničky, která zaručeně zabere, to prostě má něco do sebe. V tomto případě to byl tradiční a léty prověřený otvírák s názvem "Ztráta imunity". Osmičlenná smečka Tři sestry vyběhla před vařící kotel a Lou Fanánek Hagen se ani nemusel moc namáhat se zpěvem. Všichni si na začátek rádi a nahlas zapěli. Start koncertu byl obstarán vesměs staršími kousky z prvních sesterských alb. Ať už to byl "Veselej R'n'R", "Hrábě" nebo naživo skvěle fungující "Plesový ráno". Tři sestry šláply hned ze začátku pořádně na plyn a nehodlaly pražské publikum šetřit. Musím říct, že i když už Soubor kreténů není nejmladší, pořád mají elánu na rozdávání. Všichni jsou ve skvělé formě, i když to někdy, zejména po stránce instrumentální, úplně neklapne. Na Fanánkův věkem zatím nepoznamenaný originální řevo-zpěv je stále spoleh. A rytmickou sekci obstarávají nejspíš nejlepší muzikanti v kapele - na bicí strojově přesný Franta Vrána a s basou kapelník Ing. Magor. Došlo i na sérii tří úchyláckých písní, kterou zahájila "Gel na prdel", skladbu, která není přímo od Sester, ale objevila se na kompilaci "Stará Kovárna, aneb konec punku v Čechách". Dvě slečny za mnou, co evidentně navštívily koncert Tří sester poprvé, a to kvůli svým partnerům, byly lehce zaskočeny a při refrénu: "Chci často gel, chci často gel, na prdel", jsem se pozorováním jejich stydlivých výrazů musel smát. Jestli se styděly za svoje partnery, kteří si refrén z plných plic zpívali, nebo za sebe, protože je to pobuřovalo, však netuším.

Tři sestry, Praha, 22.3.2006 small c
© Zdeněk Kotrba / musicserver.cz
Fanánek si mohl při svých typických kreacích vykroutit klouby, evidentně ho živé hraní pořád více než naplňuje. Další úchylácká byla "Čaroděj ze země koz" a poslední "Homosexuál", při které mi přišlo, že zvukaři šiblo, protože ji zbytečně, z ničeho nic, moc ohulil. Nahlas překouřené koncerty, to je ostatně česká specialita, ale až na tuto jednu výjimku, bylo třeba zvukaře ten den pochválit. Ze začátku chvíli trvalo, než se povedlo rovnoměrně vychytat všechny nástroje, ale poté již bylo vystoupení naprosto v pořádku. Při "Pijánovce" se na pódium vřítil Láďa Mafuna a společně s Fanánkem si zařval refrén a provedl pár tanečních pohybů. To byl také poslední opus prvního bloku písniček. Po krátké pauze přišly na řadu "Sovy v mazutu" v rychlejším, až skoro punkovém tempu a Supicí odstartovaný "Dederon". Pro neznalé - "Dederon" není nic jiného než předělávka hitu "99 Luftballons" od Neny. Došlo i na moji nejoblíbenější písničku ze zatím poslední desky "Na eXX" s názvem "Alkohol je". Která je opatřena vybroušeným textem a na první poslech je to jednoznačná Fanánkovina. Ta se taky pěkně uchytila a v Akropoli znovu trochu přiživila již tak dost roztopený kotel. Předvedli se i ze zcela novou písní, která by se měla objevit na připravovaném CD "20 let naživu", a to jako bonus. A před první várkou přídavků zazněla i nesmrtelná "Kovárna I.". To už se Akropole topila ve slušném alkoholovém oparu. Jen co jsem při letmém pohledu do publika zaregistroval, tak to byly jedny rozbité brýle a dvě menší rvačky. Shrnuto podtrženo, na Tři sestry je vždycky jeden z největších a nejlepších kotlů, co můžete zažít. Kam se hrabou se svými fanoušky spříznění Wohnouti nebo snad Divokej Bill. Po menší pauze znovu přišel na scénu Fanánek, a když si začal přes rameno nandávat basu, bylo jasné, že nemůže přijít nic jiného než "O melouny boj". Ing. Magor se chopil kytary a show mohla začít. Scénku, jak se Mafuna se Zdeňkem a s Johannesem (jestli jsem správně postřehl) perou o svá umělá poprsí, válí se přitom po zemi a do mikrofonu křičí: "o meloooounyyy bóóóóój", popsat nelze. Vyskandovaná "Budapešť" i tradičně Kapitánem Korkoránem zahájené "Mexiko" se nesly v maximální pohodě a i ty nejzatvrzelejší prkna se musela rozpohybovat.

Tři sestry, Praha, 22.3.2006 small d
© Zdeněk Kotrba / musicserver.cz
Poslední dva přídavky byly do polky hozený hymnus "Průša je úchyl" a zejména pak to poslední, co večer zaznělo - "Modlitba pro partu". To je pro mě písnička, která v sobě ukrývá určitou náladu. Alespoň ve mně vyvolává zvláštní, nostalgický pocit. Na konec vystoupení je to skladba jako vyšitá. Na stupňující síle pomalu stavící refrén o tom, jak tu Tři sestry dlouho zanechají stopy, koncert skvěle vygradoval. Po odzpívání Fanánek, Supice, Magor, Jarda a Franta Kacafírek odešli. Kapitán Korkorán si se Zdeňkem ještě parádně zasólovali a pomalu stagnující melodií a utichájícími sóly se také rozloučili. Byl to povedený večer, plný nestárnoucích a některých již zlidovělých písniček, ale i novinek, kterým nebrání nic v tom, aby jednou dohnaly v popularitě ty starší. Tři sestry to stále baví, hraje jim to a hlavně to baví i lidi. A tak se pařilo, chlastalo, slavilo, tancovalo, zpívalo, no prostě všechno to, co k Sestrám neodmyslitelně patří. Ale co, hlavně že je večírek, ne?!

Setlist koncertu :
1. Vlachovka (na playback)
2. Ztráta imunity
3. Veselej R'n'R
4. Hrábě
5. Plesový ráno
6. Válka s loky
7. Gel na prdel
8. Čaroděj ze země koz
9. Homosexuál
10. Pumpa
11. Montér údržbář
12. Nuselský Horky
13. Ta naše rytmika + Letní den
14. Básník
15. Konec Bulla Máchy
16. Pijánovka
17. Sovy v mazutu
18. Dederon
19. Aida
20. Kelti
21. Kovárna III.
22. Motorka chce na výlet
23. Alkohol je
24. O strašlivé vojně s Turkem
25. Síně snů (pracovní název - novinka)
26. Expres do Bohnic
27. Metalice
28. Nechci do ústavu
29. Život je takovej
30. Kovárna I.

Přídavky:
31. O melouny boj
32. Budapešť
33. Mexiko
34. Zelená
+
35. Průša
36. Modlitba pro partu

Tři sestry, Xavier Baumaxa, Palác Akropolis, Praha, 22.3.2006

NÁZORY
  • Stale stejna slova (Johny, 26.03.2006 00:43) Reagovat

    Diky za vskutku ¨neotrely¨ komentar ohledne koncertu v Akropoli jez mne
    nerekl nic noveho,jelikoz tato vsechna
    slova byla jiz davno vyrcena spoustou
    hudebnich znalcu a kritiku!!! My co si
    pamatujeme jeste casy Belmonda a s tim spojene Prusovy Kovarenske Vanoce vime,ze
    ¨Lepsi casy asi neprijdou¨!!!

  • pro info pana kritika (baskervil, 11.04.2006 10:08) Reagovat

    Zmiňovaný "Johannes" bude patrně Jonis a jinak "Jarda", tak tos mě pobavil, když už užíváš přezdívky, tak mu všichni říkaj Jaroušek (obč. jméno Martin Roušar.
    Ovšem nazvat Magora s jeho basovacím kolečkem jedním ze dvou nejlepších muzikantů v kapele, tak to je teda na pováženou, s Vránou souhlasim, ale jinak z ostatních nástrojů jednoznačně Ronald, pak Zdeněk, Jaroušek s Frantou Kacafírkem (ikdyž jsou bohužel jen málokdy slyšet), Supice a Magora dávám jednoznačně na konec.
    Jinak jsi napsal klasickej pozitivní článek, dobrý, ale nic novýho.

  • 4 baskervil (Tomáš Tenkrát, 11.04.2006 16:21) Reagovat

    Ne, fakt jsem nemyslel Jarouska... Byl to bednak Palace Akropolis, nevim jak se jmenuje a nehraje v Sestrach. Napsal jsem BASU nikoli SAXOFON, tak ti to mohlo dojit. Jestli jsem te tim pobavil, tak to ti staci malo. A Ing.Magor s Vranou rytmikou Soubor Kretenu drzi, bez nich by Sestry tezko byli tam kde jsou.

  • Tak ani pro ten(to)krát nemůžu souhlasit! (space.lemon, 11.04.2006 18:36) Reagovat

    S tím Magorem to je fakt nesmysl! ... Nebo jinak - dneska už v Sestrách hrajou příliš dobří muzikanti na to, aby Magor nebyl nejhorší... :)

  • Pozde,ale prece (igaTHOR, 20.08.2006 22:47) Reagovat

    Jestli my chceš říct, že je Magor jedním z nejlepších muzikantů kapely,tak to tedy ani náhodou. Protože o šesti (i čtyřech) strunách něco vim, tak Ronald jednoznačně vede!! Nic proti Magorovi,k sestrám samozřejmě patří,ale žebříček nejlepších muzikantů už je sestavenej v komentářích přede mnou a s ním souhlasim.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tři sestry a Synové výčepu si v klipu "Kovárna se otvírá" hrají na hospodu (08.12.2023 16:41)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Recenze: Tři sestry & Synové výčepu se spojili, aby zachytili život a dobu "Františka z Braníka" (28.10.2023 09:00)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Xavier Baumaxa zahraje na Veselských pískovnách s Jazz Punk Triem (30.06.2022 15:55)
- České rockové ceny Břitva oznamují nominace za rok 2021 (03.06.2022 09:48)
- Video: Fanánek s kocovinou volá v klipu Tří sester: "A já chci bejt jak tvůj pes!" (15.12.2021 09:34)
- Nové desky 39/2021 - od Brandi Carlile přes Asking Alexandria po Ministry (06.10.2021 13:15)
- Naživo: Xavier Baumaxa si v Ledárnách hrál na Bocelliho, Mobyho, Cohena i Kvitovou (22.07.2021 18:12)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu