shop.musicserver.cz

Smetana by se asi divil

Vydáno: 21.03.2006 14:00 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

V sobotu poprvé zahrála v Praze legenda světového jazzu, kytarista John McLaughlin. A aby toho nebylo málo, přivezl s sebou ještě obnovené Shakti, kteří ovšem vystupují pod názvem Remember Shakti. Vše proběhlo v dosti netypickém prostředí Smetanovy síně Obecního domu a my jsme u tohoto hudebního svátku nemohli chybět.

John McLaughlin a Shakti, Obecní dům, Praha, 18.3.2006, small 2
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
John McLaughlin je jednou z největších jazzových postav, které je možné vidět na světových pódiích. Za svůj dosavadní život toho stihl opravdu hodně. Byl dlouholetým spoluhráčem Milese Davise, který po něm dokonce pojmenoval jednu svoji skladbu, koncertoval či nahrával s Carlosem Santanou, Stingem, Jimim Hendrixem nebo Tony Williamsem, společně s Al Di Meolou a Paco De Luciou vytvořil nezapomenutelné trio, jež nahrálo legendární desku "Friday Night In San Francisco", je držitelem několika cen Grammy, neexistuje snad žánr, kam by svojí geniální invencí nezasáhl, a v podobném duchu bych mohl pokračovat ještě dlouho. Tato legenda se tedy letos poprvé představila pražskému publiku, a to v pro tuto muziku poněkud netypickém prostředí.

John McLaughlin a Shakti, Obecní dům, Praha, 18.3.2006, small 3
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Upřímně řečeno, pro koncert Johna McLaughlina společně se skupinou Remember Shakti, což je po dlouhých letech obnovená formace Shakti, bych si dokázal představit i lepší a hlavně intimnější místa než právě honosnou Smetanovu síň Obecního domu. Představte si velké pódium, na kterém je umístěno další menší pódium, kde sedí pět hudebníků hrajících indickou hudbu smíchanou s jazzem a za nimi jsou vidět varhany společně se scénou pro početný sbor. Poměrně zvláštní obrázek, nicméně výběr místa rozhodně zase tolik kvalitu hudby neovlivní. A už vůbec ne tu v podání takovýchto machrů. Z původních Shakti sice už zbyl pouze perkusista Zakir Hussain, ale původní muzikanty nahradili mladí a stejně kvalitní hudebníci. Rozhodně to platí o hráči na mandolínu U. Shrinivasovi, který nahradil houslistu L. Shankara, i když na druhou stranu, nemohu si pomoci, právě Shankarovy housle v některých skladbách a některých částech koncertu trošku chyběly.

John McLaughlin a Shakti, Obecní dům, Praha, 18.3.2006, small 6
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Po náležitém, asi pět minut trvajícím proslovu se na scéně objevili tři členové Remember Shakti a samozřejmě i samotný John McLaughlin a po krátkém přivítaní zasedli na pódium. V tureckém sedu pak spustili první skladbu plnou indické rytmiky. O tom, že McLaughlin stále neztratil nic ze svého umu, přesvědčoval i v dalším kousku, kde posluchače dostával do sedadel svou dokonalou hrou tónů a rytmů. Vskutku vynikající Shrinivas toto vše ještě podtrhl divokým sólem na elektrickou mandolínu. Poměrně známá skladba "Ma No Pa" ukázala další mistrovu genialitu zakomponovat svoji elektrickou kytaru do orientální hudby. Mimo výkony muzikantů musím vyseknout obrovskou poklonu zvukaři za nazvučení, kterému nešlo nic vytknout.

John McLaughlin a Shakti, Obecní dům, Praha, 18.3.2006, small 10
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Shakti si pro pražské publikum připravili i jedno malé překvapení v podobě zpěváka Shankara Mahadevana, který přišel na třetí skladbu - baladu původně složenou v sedmnáctém století, při které si vzal McLaughlin menší volno. Na chvíli odložil kytaru a pouze tleskal do rytmu. Následující "Saki" byla adaptací severoindické skladby, jejíž zakončení bylo nejen díky elektronickým samplům dosti progresivní. Navíc ji doplnilo ještě intermezzo perkusistů, kteří v jakémsi scatovém souboji chvílemi působili jako italští zmrzlináři, čímž ale nechci říct, že by to vyznívalo nějak zvlášť komicky. To už daleko více pobavila diváky následující stupnicová etuda McLaughlina a následná minisoutěž o nejkratší sólo.

John McLaughlin a Shakti, Obecní dům, Praha, 18.3.2006, small 5
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Bohužel toto bylo na dlouhou dobu poslední oživení koncertu. Hudebně to pořád byla neuvěřitelná extáze muzikantského umu, ovšem v téhle době, bohužel, koncert ztratil jaksi spád. Vše začalo lehce éterickou písní Mahadevena pouze za doprovodu strunných nástrojů a pokračovalo to nekonečně dlouhými sóly na perkuse, které vyplnily čas do konce koncertu. I když oba dva zahráli na pár bubínků to, na co někteří bubeníci potřebují dosti početné sestavy, přesto někteří diváci neměli daleko ke spánku.

John McLaughlin a Shakti, Obecní dům, Praha, 18.3.2006, small 7
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
I přes toto vše se nakonec Remember Shakti dočkali na konci koncertu "standing ovation" s opravdu mohutným potleskem. John McLaughlin a spol. se několikrát vrátili na scénu, trošku to připomínalo divadelní děkovačky, ale na to, že zahrají, to už moc nevypadalo. Ve chvíli, kdy se rozzářila všechna světla v sále, se už lidé dokonce začali zvedat ze sedadel, ale nakonec přeci jen ještě kvintet jednu skladbu přidal.

Musím se přiznat, že nebýt oné spíše dramaturgické chyby, byl by koncert Johna McLaughlina a Remember Shakti jedním z vrcholů letošní, teprve začínající koncertní sezóny. Takto tento hudební svátek trošku ztrácí na lesku, ale i tak si troufnu tvrdit, že pro fanoušky jazzu potažmo world music toto byl zážitek, na který se nezapomíná. Jen ten Smetana by se asi divil, jaká se dnes v koncertních sálech hraje hudba.

John McLaughlin & Remember Shakti, Smetanova síň Obecního domu, Praha, 18.3.2006

Fotogalerie:

John McLaughlin a Shakti, Obecní dům, Praha, 18.3.2006, small 4
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
John McLaughlin a Shakti, Obecní dům, Praha, 18.3.2006, small 1
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
John McLaughlin a Shakti, Obecní dům, Praha, 18.3.2006, small 9
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
John McLaughlin a Shakti, Obecní dům, Praha, 18.3.2006, small 8
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

NÁZORY
  • john mclaughlin po druhy krat live v mojom zivote (marcel, 02.04.2006 00:11) Reagovat

    ked som sa dopocul o koncerte sakti nevahal som vycestovaz 400 km aby som ich znovu uvidel prvy krat to bolo v roku 2003 vo villach kongres centrum v rakusku.Mam preto moznost porovnat oba koncerty ,ten prazsky mi vychadza ale horsie.Ad 1 celkova hlasitost zvuku bola nizka na velkost sali ad 2 biedny zvuk johna mclaughlina nizka hlasitost necitatelnost v spodnych polohach,urezane frekvencie ,a jeho rezervovane nasadenie,zdecimovane gitarove party ,mam vsedky albumy ,koncertne videa preto mi to tak bilo do usi ,na zaver chcem ale povedat ze je vzdy potesenie pre mna tuto genialnu skupinu vidiet live.dakujem marcel z trnavi jediny slovak v prahe a villachu na koncerte sakti

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 29/2021 - od Anne-Marie přes Jacksona Browna po Johna McLaughlina (28.07.2021 08:00)
- John McLaughlin dává k dispozici své nové album zdarma (23.03.2020 13:02)
- Nové desky 2/2020 - od Eminema přes Sons Of Apollo po Halsey (22.01.2020 06:28)
- Naživo: Všechny dimenze hudby: John McLaughlin nadchl Jazz Fest Brno (16.04.2019 14:01)
- Fotogalerie: John McLaughlin přivezl na brněnský Jazz Fest poctivý jazz, ale ne jen ten (16.04.2019 08:11)
- Jazz Fest Brno ohlašuje první hvězdy příštího ročníku (11.11.2018 09:13)
- Recenze: Jak zdokonalit dokonalé (01.02.2011 05:00)
- Nové desky pro 34. týden (22.08.2010 05:00)
- V rámci svého turné vystoupí v Praze John McLaughlin (23.02.2006 14:11)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu