shop.musicserver.cz

Kněz porušující pravidla

Vydáno: 16.03.2006 05:00 v sekci Recenze - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Minulý rok vydali Judas Priest album "Angel Of Retribution", které vyšlo i v dualdiscové verzi. Nyní nám opět Jidášovi kněží hrozí s kompilací svých nejlepších skladeb "The Essential", která vyšla na dvou discích. Je zde přes třicet skladeb, tak se pojďme podívat, jak krásné je porušovat pravidla.

8/10

Judas Priest - The Essential

Celkový čas: 79:05 + 75:53

Skladby: CD1 - Judas Rising, Breaking The Law, Hell Bent For Leather, Diamonds And Rust, Victim Of Changes, Love Bites, Heading Out To The Highway, Ram It Down, Beyond The Realms Of Death, You've Got Another Thing Comin', Jawbreaker, A Touch Of Evil, Delivering The Goods, United, Turbo Lover, Painkiller, Metal Gods / CD2 - The Hellion, Electric Eye, Living After Midnight, Freewheel Burning, Exciter, The Green Manalishi, Blood Red Skies, Night Crawler, Sinner, Hot Rockin', The Sentinel, Before The Dawn, Hell Patrol, The Ripper, Screaming For Vengeance, Out In The Cold, Revolution

Vydavatel: Sony BMG

A bylo nebylo. V sedmdesátých letech se skupinka dravých mladíků rozhodla skoncovat s nudou a přinesli lidem metal. Aby je nebylo možno přehlédnout, říkali si Judas Priest. Už jejich první album "Rocka Rolla" znamenalo v té době pro svět pořádnou šlupku do metalového gongu. A Jidáškové se nezastavili, přitahovali k sobě čím dál větší skupiny lidí a když pak roku 1977 pustili do oběhu album "Sin After Sin" s baladkou "Diamonds And Rust", která je původně od písničkářky Joan Baez, lidi se rvali o každý vinyl. Léta plynula, na chvilku se metalového kolotoče ve skupině zúčastnil Lucifer Ripper Owens, a tato změna přinesla následný reunion - skupina ve své obvyklé sestavě Halford, Tipton, Downing, Hill a Travis pokračovala na dlouhé trati s metalovými medailemi. Dnes se píše rok 2006 a Judas Priest nám hrají celých dvaatřicet let.

Krasojízdu na nabroušených břitvách zahájíme skladbou "Judas Rising" z "Angel Of Retribution" a připravíme se na spanilé porušování pravidel. Po pekle, které padne díky kůži, se posluchač zasní při "Diamonds And Rust". Na co asi Joan Baez myslela, když tento kousek skládala? Určitě se nestala obětí změn, jak praví song z roku 1976. Ale je pravdou, že ďábel nikdy nespí a nikoho neminou jeho hříšné "Love Bites" z desky "Point Of Entry". S jekotem v úvodu Rob Halford se svou družinou pořádně zrychlil a za pomoci milionu kytar stoupá na ledovém poprašku mezi strašlivá království smrti. Když vidí tu smrt, jak se pařáty dotýká nebohých mrzáků, uvědomuje si, že právě ona je jejich vysvobozením z utrpení. Jako vzrušení do nočního neklidu je ostrý "Jawbreaker". Meluzína sviští v uších, zvony odbily noční hodinu a na kopci stojí on, úlisný jak had a připravený vzít si do své moci kohokoli, kdo mu přijde do cesty. Každému daruje svůj "Touch Of Evil". Ale protože na světě panuje rovnováha, bohové zásahnou a vynesou rozsudek s trestem. Bohužel, když potrestáte jednoho ničemu, přijdou další a ještě k tomu "United". Jenže tady pohádka končí, leda by se tak "Turbo Lover" změnil v "Painkiller" a pak povýšil na metalového boha.

Druhý disk otevírá osvědčená dvojka "The Hellion" a "Electric Eye". Pak metalák může hrozit při odšlapané "Living After Midnight". Jak si to tak svištíme po tom ledě, brusle nám samou radostí poskočí při "Freewheel Burning". Z roku 1984 poskočíme o šest let dozadu ke služebně staršímu bráškovi "Exciter". No ale co je to oproti "The Green Manalishi", který číhá hned na druhém konci zamrzlé řeky? Pohled k západu skýtá okázalou podívanou na "Blood Red Skies". Noc se blíží a s ní vstávají z hrobů úděsné příšery. Jednou z nich je i "Night Crawler". Pověst praví, že jednou propukl souboj mezi kyji pana Downinga a Tiptona. Místo soudce zastal mistr Halford s pronikavým ječákem a hustou atmosféru dokreslila broukavá basa spolu s uhánějícími paličkami pana bicmana. Ještě než přijde totální setmění, vstoupí na scénu "Sinner". Všichni ti chlapi pohromadě spustí pěknou melu a musí zasáhnout i hlídka z pekel s pořádným kabrňákem v čele. Ječí, aby se mu dostalo spravedlivé pomsty. Ale protože už hodiny postoupily, čeká nás chladné ráno, které začne obrovskou revolucí.

Co více psát k výběru než to, jestli to skladbám sluší ve společnosti okolních sousedů vypálených na placce? Proto moc ani nejde kritizovat či hodnotit songy, poněvadž vše podstatné již bylo vyřčeno dříve, když jednotlivá CD se stopou doličnou vcházela do prodeje. Takže mi už jen zbývá podumat nad posledním, a to zda tento dobře udělaný výběr něco světu přinese. Význam bude mít jak pro skalního fandu, který si oprašuje na poličce každé CD či DVD, tak pro úplného "metalového nováčka", který se bude chtít velmi zběžně seznámit s průřezem jidášovské tvorby. Vzhledem k tomu, že Judas Priest znamená v metalu asi něco jako malá násobilka v matematice, není nutné připomínat ten obrovský přínos, který mají Jidášci na triku.

NÁZORY
  • Judas Priest forever (Grom, 16.03.2006 12:27) Reagovat

    Rád bych autorku pochválil za hezký a čtivý článek - taky co psát o skladbách, jež všichni notoricky známe, že? Proto jsem uvítal takovéto pojetí článku. Ale osobně si myslím, že tahle kompilace je pouze pro skalní fandy (kteří musejí mít doma vše) nebo pro metalovou ratolest, která se chce s těmito velikány seznámit. Běžnému posluchači nemá co nabídnout, neboť jestli jsem to správně pochopil, nenajdeme zde žádné bonusy. Jsou to "jen" ty nejlepší kusy na dvou plackách.

  • chybka (rejdy, 17.03.2006 08:20) Reagovat

    je to dobre,ale pisen Love Bites je z alba Defenders of the faith z roku 1984

  • Judas Priest (Thehellion, 22.04.2006 09:39) Reagovat

    Jojo Love Bites je z Defenders of the Faith, jinak pěkný článek.....:-)

  • ??? (Smegma, 16.05.2006 14:05) Reagovat

    To zní jakoby DVD bylo zajímavé jenom kvůli bonusům.
    Nakonec nevím jaké bonusy by tam mohly být kromě rozhovorů.
    A myslím že toto dvd je už zajímavé tím, že je z roku 82´a podle všeho s vyborným zvukem (ještě sem ho neviděl proto podle všeho).Nemyslím že je to pouze pro skalní fandy.

    PS- tento týden by mělo dorazit ke mě a už se na něj moc těším




  • SORRY (smegma, 16.05.2006 14:12) Reagovat

    nějak sem zabloudil mezi článkama
    připomínka sem nepatří

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Co si o nové desce Judas Priest myslí šéfredaktor Sparku? (17.03.2024 11:21)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Biografie legendárního kytaristy K.K. Downinga z Judas Priest v češtině konečně vyšla (12.03.2024 12:05)
- Recenze: Judas Priest čelí přibývajícím létům vybroušeným heavymetalovým diamantem "Invincible Shield" (11.03.2024 00:00)
- Video: Judas Priest se v klipu "The Serpent and the King" ocitají uprostřed věčného střetu dobra a zla (04.03.2024 14:03)
- Video: Judas Priest zvou v novince "Crown of Horns" do studia (04.02.2024 15:59)
- Biografie legendárního kytaristy Judas Priest: Sex, chlast & dráždivé klima na Ibize (24.01.2024 17:31)
- Video: Judas Priest doplnili singl "Panic Attack" působivými živými záběry. Téhle bandě energie neschází (14.01.2024 09:05)
- Audio: Judas Priest v "Trial By Fire" dokazují svou majestátnost (21.11.2023 10:19)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Paws Rush U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu