shop.musicserver.cz

S Prokopem nás čeká krásná minulost

Vydáno: 26.02.2006 14:00 v sekci Recenze - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Po neuvěřitelných sedmnácti letech přichází český zpěvák Michal Prokop s novým studiovým albem s příznačným názvem "Poprvé naposledy". V naší recenzi se můžete dozvědět, zda se Prokopovi a jeho báječným spoluhráčům vydařil záměr (či splnil sen) znít jako Ray Charles.

8/10

Michal Prokop - Poprvé naposledy

Celkový čas: 56:25

Skladby: 64, Poprvé naposledy, Leteckej inženýr, Loučení, Popěvek, Hotel u přístavu, Tullamore Dew, Ukolébavka pro smutnou mladou paní, Vedro nad Prahou, Virtuální realita, Zloději času, Láska je protijed, Dovětek k písni Hotel u přístavu

Vydavatel: Sony BMG

Sedmnáct let je v pop music předlouhým obdobím zachyceným v desítkách encyklopedických kapitol. Za takovou dlouhou dobu se zapomnělo na desítky umělců, ale těm dobrým tisíce dnů bez nového alba nemohou ublížit. Michal Prokop se navíc v těch sedmnácti letech rozhodně neztratil ze scény, ať už tou scénou byla koncertní pódia, parlament nebo flek za barem v "Krásných ztrátách". Nová sólová deska se jmenuje příznačně "Poprvé naposledy", Prokop si ji nadělil k šedesátinám, ale stejně je tento název vypůjčen z písničky, která je spíše milostná než důchodcovská.

V rozhovorech se Michal Prokop netajil obdivem k Rayi Charlesovi a jeho bravurnímu pohybu v mnoha hudebních stylech. Často zmiňovaný Prokopův trojúhelník žánrů rock-soul-blues je i na "Poprvé naposledy" narýsován jasně, ale nevymezuje desku striktně, zpěvák se svou kapelou (Andršt, Hrubý, Skoumal a další) hranice ladně překračuje. Může si to díky svým zkušenostem a umění dovolit. Nejvíce potěšitelné je zjištění, že si Prokop nehraje na něco, co není a ani nemůže být. Tématicky i hudebně je "Poprvé naposledy" určeno pro dospělé, ne pro teenagery. Prokop občas vtipně zacituje ze svých prastarých písní a celé album se nese ve zkušeném a uvolněném nadhledu muže, který už má ledaco odžito a, jak sám řekl, tuhle desku se svými přáteli nahrál proto, aby si ověřil, že "na to pořád má".

Vyrovnaná kolekce písniček skýtá několik skladeb, které se mohou stát opravdovou klasikou srovnatelnou s "Kolejí Yesterday", "Bitvou o Karlův most" nebo "Blues o spolykaných slovech": "Popěvek" s chytlavým a pro únor 2006 památným sloganem "A zase prší déšť", titulní píseň "Poprvé naposledy" nebo možná klíčová a všeshrnující skladba celého alba "Láska je protijed". "Zloději času" posluchače uhranou smutnou, nostalgickou atmosférou, stejně jako "Loučení" hozené mírně do jazzu. Vůbec z převážně mírné nálady vybočují jen rychlejší "64" (neskrývaná inspirace beatlesáckou "When I'm 64"), kde Prokop dává pořádně zabrat svému hlasu, "Leteckej inženýr" s brilantním novotvarem utopír, "Vedro nad Prahou" se šťavnatými dechy a "Virtuální realita", hard rock a la Deep Purple.

To nejlepší nakonec. Pavel Šrut a jeho texty. Zde uvedené v knížečce, jež spíše než booklet připomíná básnickou sbírku, zcela po právu. Překrásná čeština, vtipná slovní spojení, originální obraty, to vše napsáno, jak se říká, zpěvákovi přímo do pusy a v rovnováze s náladou hudby. Moudré a citováníhodné!

NÁZORY
  • ? (mekele, 26.02.2006 16:15) Reagovat

    Prave jsem to slysel.. Nejsem zadny staromil, ale: Recenze tomu odpovida a ja bych se pod to klidne podepsal.. Me hodnoceni je v tomto pripade nekompromisnich 10/10

  • GENIALNI ALBUM (putzimutzi, 14.03.2006 21:41) Reagovat

    Je to kocour a porad mu to zpiva...

  • Album je špica (MartinW, 18.03.2006 13:13) Reagovat

    Mohu jen doporučit. Cédéčko jsem si koupil a je to opravdu bomba. To, co hoši předvedli, bere dech. Nechám si to chvíli ještě uležet v hlavě, ale tuším, že to asi bude nejlepší Prokopovo album... ;) Jo, a nevyplatí se někde shánět mp3, kupte si CD! Jednak by to byla vůči MP prasárna, jednak ten booklet opravdu stojí zato.

  • Nádhera (Angu, 24.03.2006 23:08) Reagovat

    Děkuji za Zloděje času a Leteckého inženýra - Michal Prokop čím starší, tím úžasnější. Na další CD se těším, snad jen ne za 17 let.

  • Jeste jednou (putzimutzi, 26.03.2006 10:59) Reagovat

    Neda mi to,musim nazor zopakovat, uz dlouho se mi nestalo,ze bych nejake cd vydrzela poslouchat porad dokola... potvrzuju, ze i grafika bookletu a vlastne i samotny placicky je bezvadná! Jo, pro Prazaky: 24.4. ma MP koncert v Lucerna MB!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Recenze: Michal Prokop bilancuje. Kompilace "Čas je šťastnej lhář" ale nejde příliš do hloubky (29.11.2023 08:00)
- Naživo: Koncert k narozeninám Luboše Andršta byl čirou muzikanstkou radostí. Zahráli Peter Lipa, Energit i Michal Prokop (15.09.2023 21:08)
- Fotogalerie: Oslava nedožitých pětasedmdesátin Luboše Andršta v obrazech (15.09.2023 09:02)
- Nedožité pětasedmdesátiny Luboše Andršta připomenou v Lucerna Music Baru Michal Prokop, Peter Lipa a Energit (10.09.2023 11:54)
- Vánoce v Karlíně: Michal Prokop připravuje best of desku. Pokřtí ji s hosty na vánočním koncertu, který se vrátí do Fora Karlín (01.09.2023 16:14)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Fotogalerie: Fenomenální Michal Prokop se svou kapelou zahrál po letech opět v Olomouci (10.06.2023 16:05)
- Naživo: Precedens oslavil výročí a rázně vykročil vstříc nové etapě (04.04.2023 20:57)
- Precedens v pražské Akropoli oslaví čtyřicátiny, zavzpomíná a představí i novinky (04.03.2023 17:46)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele AC/DC Queen Sia U2 Kabát Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu