shop.musicserver.cz

The Notwist - V hudbě si můžeš dělat, co chceš

Vydáno: 21.02.2006 05:00 v sekci Rozhovory - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Německá skupina The Notwist výrazně čeřila před léty vlny experimentálního rocku. Jejich výtečné album "Neon Golden" mnozí považují za povedenější než obdobné desky Radiohead. Ale o nich jsem si s Markusem Acherem moc nepopovídal, nemá tyto otázky rád. Zato ochotně odpověděl na dotazy jiné a navnadí vás na vystoupení kapely v rámci festivalu Sperm, který proběhne už tuto sobotu.

The Notwist
© facebook interpreta
V sobotu 25. února se v pražském Abatonu představí v rámci festivalu Sperm smetánka současné experimentální elektronické hudby. Asi největší hvězdou přehlídky bude patrně německé skupina The Notwist. Kapela, kterou před šestnácti lety založili v Mnichově bratři Acherové, začínala s módním grungem, ale jejich hudba se od těch dob hodně posunula. Výrazný vliv na jejich zvuk měl příchod bubeníka Martina Gretschmanna alias Console, díky kterému Notwist začali originálně spojovat rock s progresivní elektronikou. Velmi povedené desky "Shrink" z roku 1998 a hlavně o dva roky mladší "Neon Golden" z nich udělaly hvězdy na poli alternativní hudby, The Notwist se ale po úspěšném celosvětovém turné rozprchli do svých bočních projektů. Gretschmann se vrátil k projektu Console, zatímco Marcus Archer získal velký ohlas s kapelou Lali Puna a věnuje se také svému jazzovému triu Tied And Tickled. The Notwist se za poslední tři roky potkávali jen příležitostně a jediné nové nahrávky byly příspěvky na soundtracky spřátelených režisérů a jedna instrumentálka na sbírku remixů Different Cars And Trains. Loni společně s americkými avantgardními rappery Themselves natočili vynikající album "13+God" a cestovali s nimi po USA. Zpěvák a kytarista Markus Acher odpověděl na naše otázky ohledně budoucnosti The Notwist, spolupráce s americkými rappery i o stavu německé hudby.

The Notwist jsou zpátky ve studiu a pracují na nové desce. Kdy bude hotová a kdy vyjde?

Ano, pracujeme v téhle chvíli na nové desce, ale pořád jsme ještě v podstatě na začátku. Skládáme a shromažďujeme nápady, takže vůbec netušíme, jak dlouho bude trvat, než to opravdu dokončíme.

Je obtížné připravit album, které bude následovníkem tak chválené desky, jakou bylo "Neon Golden"?

Pro nás je vždy obtížné natočit novou desku. Ze všeho nejdřív musíme mít hodně písní, které se nám opravdu líbí. A pak k tomu, co chceme dělat, ještě potřebujeme nějakou spojovací myšlenku.

Poslední dvě desky byly o vztahu citů a techniky. Které z těchto dvou věcí bude důležitější na další desce?

Technika není vlastně nikdy důležitá. Je to jenom nástroj. Písničky si vždycky najdou svoji cestu. Zkoušíme pracovat s tím, co máme.

Loni jste spolupracovali s hiphopovou skupinou Themselves na projektu "13+God". Jak jste se s členy volného sdružení Anticon dali dohromady?

My máme rádi je, oni nás. Šel jsem na koncert Themselves a Alias v Mnichově a tam jsme se potkali osobně. Byli jsme v kontaktu, společně jsme odjeli dvě turné a stali jsme se nejlepšími kámoši. Mám moc rád jejich hudbu a těším se na každou nahrávku, na které bude někdo z nich. Objevili svojí hudbou něco dočista nového.

The Notwist
© facebook interpreta
Poslední dobou se objevilo hodně desek, které hudebníci natočili spoluprácí po e-mailu, aniž by se kdy potkali. Když jste natáčeli s Themselves, byli jste, pokud se nepletu, v jednom studiu. Uvažovali jste, že by šlo udělat desku, aniž byste nebyli v osobním kontaktu?

Ne, vždycky jsme chtěli natáčet společně v jednom místě. Předtím jsme spolu hodně cestovali, a tak naše setkání nebylo jen o hudbě, ale také o přátelství a taky trochu o pivech, které jsme vypili.

Ovlivnila tato spolupráce nějakým způsobem to, kam momentálně směřujete s The Notwist?

Ano, hodně. Je strašně důležité si uvědomit, že v hudbě si můžeš dělat cokoliv, co chceš. To si musíme vždy znovu připomínat před každou další deskou.

Práce na desce "13+God" byla hodně rychlá. Nepřejete si s odstupem, aby na nahrávání bylo více času?

Neměli jsme nic naplánované. Adam, Dax a Jeff přijeli k nám a začali jsme přemýšlet, že se dáme do práce. Byli jsme hodně překvapení, že když odjeli, bylo všechno hotové a nahrané.

Pracujete raději rychle nebo je lepší trávit ve studiu dlouhou dobu, jak to bylo například s "Neon Golden"?

Čím je to rychlejší, tím je to lepší. Ale taky musíme být spokojeni s výsledkem, takže to prostě trvá, jak to trvá.

Poslední nahrávka, na které jste se objevili, byl příspěvek k soundtracku "Solo Swim", což je dokument o plavcích zdolávajících kanál La Manche. Proč jste přijali nabídku natočit k filmu hudbu?

Jörg Adolph, který je autorem toho dokumentu, je náš dobrý přítel. Dělá velmi zvláštní a skvělé filmy. Moc rádi mu vždycky nějakým způsobem pomůžeme.

Různí členové The Notwist mají své boční projekty, ty hraješ také v Lali Puna nebo Tied & Tickled Trio, tví kolegové působí v projektech Ms. John Soda nebo Console. Některým z těch projektů se výborně daří, pořád ještě považujete The Notwist za svoji domovskou kapelu.

The Notwist je z těch kapel prostě nejstarší. Ale všechny nás zajímají stejně. Žádný z našich hudebních projektů není důležitější než jiný, máme je rádi všechny stejně.

The Notwist
© facebook interpreta
Obzvláště Lali Puna na sebe poutá velkou pozornost a slyšel jsem lidi, jak místo "je to boční projekt The Notwist" říkají "The Notwist je boční projekt Lali Puna". Není to pro tebe skličující?

Ne, vůbec. Lali Puna našla svůj vlastní hudební jazyk, myslím. Je skvělé hrát v téhle kapele.

Jádro The Notwist tvoříš ty a tvůj bratr Micha. Jaké jsou výhody a nevýhody toho mít v kapele dva bratry?

Známe se nejdelší možnou dobu, a proto se známe opravdu dobře.

Minulý rok vás na turné potkala nepříjemná nehoda. Váš autobus havaroval v Iowě a člen Anticon Dax Pierson byl vážně zraněn. Jaké jsou poslední novinky o jeho stavu?

Co vím já, tak už je z nemocnice doma. Nemůže hýbat rukama a je připoután na vozíček. Ale podílel se na natáčení nové desky Subtle, které vyjde tento rok.

Den po pražském koncertě se bude v Berlíně konat benefiční koncert pro Daxe. Kdo tam bude a kdo to celé organizuje?

Spousta jeho kamarádů pro něj pořádá koncerty. Je pro nás hrozně důležitý a chtěli jsme mu také nějak pomoci. Budou tam hrát 88Komaflash, Jersey, Acid Pauli (což je Martin Gretschmann z The Notwist sólo), my a DJové Thomas Morr a Valerie Trebeljahr (zpěvačka Lali Puna).

Na závěr ještě otázka týkající se současné německé hudby. Na které projekty bychom si měli dát určitě pozor?

Kapely nebo muzikanti, které mám opravdu rád, jsou Tarwater, Jersey, Anne Laplantine, F.S.Blumm, Guido Mobius, Trend, Oma Hans. A spousty dalších, samozřejmě.

Díky za rozhovor.

NÁZORY
  • Ganz gut! (V., 21.02.2006 09:09) Reagovat

    (korespondenční?)

  • Ja, ja 8) (u.man, 21.02.2006 09:30) Reagovat

    Danke :)

  • ??? (david, 25.02.2006 15:25) Reagovat

    Hm, ze by dalsi pisalek, kterej si jen nekde neco precet a papouskuje to dal? Slysels nekdy ty stary desky? Notwist rozhodne nikdy nehrali grunge, prvni album je krasnej hardcore, trochu strizenej vazbama a la Sonic Youth, druhy Nook je sice jeste porad ciste rockovy, ale v zadnym pripade grungeovy. Na 12 a Shrink experimentovali, rek bych, vic s country nez s elektronikou, Neon Golden ma v ramci jejich produkce dost vyjimecnej zvuk. A taky neni o dva roky mladsi nez Shrink, ale o ctyri starsi!

  • název kapely (graves09, 06.03.2006 23:57) Reagovat

    ---
    prosím o vyvětlení, jak přišla kapel na nazev notwist.
    ---
    akutní! děkuji odpovědi zasílejte prosím na email.
    ---

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Lali Puna nabídla Praze kouzelný večer (26.11.2017 10:41)
- Lali Puna přivezou novou desku do pražského Lucerna Music Baru (16.11.2017 16:38)
- Naživo: The Notwist jsou zase o něco elektroničtější a hravější (25.03.2015 18:41)
- Fotogalerie: The Notwist v Praze v obrazech (25.03.2015 15:29)
- Experimentátoři The Notwist jsou na dlouho očekávaném turné a míři i do Prahy (16.03.2015 19:08)
- Recenze: Elektronické ukolébavky počtvrté (16.06.2010 05:00)
- Recenze: Lehké melodie šťavnaté jako kiwi (15.07.2009 05:00)
- Audio: MP3 Jukebox 29/2008 - remixový speciál (23.07.2008 05:00)
- Fotogalerie: Němečtí klasici The Notwist v obrazech (24.04.2008 13:46)
- Audio: MP3 Jukebox 11/2008 (12.03.2008 05:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Queen Adele AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu