shop.musicserver.cz

Průvodce debutem Temperamenta 'Uno Momento'

Vydáno: 21.02.2006 14:00 v sekci Publicistika - Marie Malechová | foto: facebook interpreta

Vyhráli třetí ročník soutěže Coca-Cola PopStar a 1. března jim vychází debutové album s názvem "Uno Momento". Ptáte se, co hrají? Těžko říct, škatulky jsou jim malé. Není to rock, pop ani hip hop a přesto mají od každého kousek. Snad trochu napoví, že v kapele hrají tři kytaristé, jeden DJ a bubeník. Nabízíme průvodce jejich deskou.

Temperamento - Uno Momento
© facebook interpreta
Temperamento. Kapela, které hrozí, že se v nejbližší době stane synonymem pro raketový start hudební dráhy. Anebo také raketový šešup, uvidíme. Vznikli před rokem, měli za sebou stěží jedno vystoupení a už zvítězili v soutěži Coca-Cola PopStar. Zvítězili s bezprostředností sobě vlastní. A o to tu jde. Zpěvák a kytarista Azi z metalových Fourth Face chtěl mít novou kapelu, zavolal tedy svému kamarádovi Mikymu, že by mu to slušelo s gramofony, a ejhle, z Mikyho se stal DJ Corleone. Soused Vanky je kytarista, zbývalo oslovit Loca (zpěv, rap, kytara) ze spřátelených Luca Brasi, sehnat bubeníka Filipa a kapela byla na světě. Jednoduché, možná i důvtipné, ostatně stejně jako hudba a texty Temperamenta. Vítězství ve výše zmíněné soutěži znamenalo pro kapelu smlouvu s vydavatelstvím a tím pádem i přímou cestu do studia. Nyní je debutová deska s názvem "Uno Momento" na světě. Deska vyjde ve středu 1. března, ale vy si díky spolupráci vydavatelství Sony BMG s musicserverem můžete už nyní přečíst průvodce po desce, recenze bude následovat samozřejmě hned po vydání.

1. Pod vodou (3:23)

Na první poslech hitovka, při podrobnějším zkoumání textu se rozhodně pobavíte, skrývá se v něm historka o vtipném vyústění sblížení dvou lidí. Chytlavá melodie, která se hned tak neslyší, v refrénu staví víc na kytarách, rapovanou sloku doprovází DJ Corleone se svými gramci. Vtipná písnička, text je pro posluchače od patnácti výš.

2. Poetická (3:11)

Nomen omen. Poetická od začátku do konce. Pomalý song s jemnými kytarami a zpěvným refrénem, který musí zabrat na každou slečnu: "Ty slunce a já stín, na na na na na." Zaručuju vám, že si ji budete zpívat dlouhé hodiny a hodiny a bude si přát, abyste ji nikdy neslyšeli.

3. Znamení (3:17)

Tak tady dostává DJ Corleone zatím nejvíc prostoru, také zpěv ustupuje rapování. První ponurý text, song celkově vybočuje z řady až na typický temperamenťácký refrén.

4. You And Me (3:10)

Romanický song jak má být. Frontman Azi se statečně pere s angličtinou, která pochopitelně ubírá na kvalitě textu, ve kterém je posázené jedno klišé vedle druhého, dojde i na provařenou hlášku "Love Is In The Air." Pomalá balada postavená na kytarách jistě zasáhne u srdce nejednu fanynku.

5. Zima (3:21)

Hymna současných dnů. Těžko se najde někdo, kdo by se neztotožnil s popěvkem "Hej, to je kláda, hou sakra porte!", který bude zřejmě skvěle fungovat i na koncertech. Ve sloce ustupují kytary a prostor dostává DJ Corleone, který beatem doprovází jednoduchý příběh mladíka, jenž si stěžuje, že nemá snowboard.

6. Pohádka (4:08)

Úlet, rapovaná pohádka. Text se zpočátku hemží princeznami, ale jak už je na desce zvykem, ve druhé polovině songu se nenásilně přestrojí do humorné slovní hříčky, následované španělským rapováním, které dělá dobrý dojem, ale při bližším zkoumání se z něj vyvinou jen fráze naskládané do řady. V refrénu oblíbené "na na na", doprovázené brnkáním na kytary. Píseň plná kontrastů.

7. Uno Momento (4:14)

Jak je patrné už z názvu, jedná se o song o kapele. Takový nemastný, neslaný. Ponurá melodie, která se nedá zařadit k žádnému stylu, prostě Temperamento.

8. T.E.M.P. (3:00)

Druhý song o kapele, chlapcům jeden nestačí. Lepší než předchozí, vtipnější, víc rapu, víc beatu, ale i víc kytar. Celkově živější song. Nechybí chytlavý refrén a dojde i na odhalení Locových kořenů, které možná překvapí nejednoho posluchače desky.

9. Folklorní (3:40)

Po zaznění prvních tónů překvapí španělsky zpívající ženský hlas doprovázený temperamentní melodií, která přejde v český rap, po němž následuje dokonce rap bulharský. Když folklór, tak folklór a bulharština zní přinejmenším zajímavě.

10. Love Story (1:52)

Pomalé intermezzo nebo také intro k následujícímu songu. Ať už to či ono, je to příliš dlouhé.

11. Ze srdce (4:01)

Úvod plynule navazuje na "Love Story", text začínající slovy "Svět se zdál být nekonečným rájem." je opět sázením klišé do řady. Kytary a bicí mají více prostoru i rap je tentokrát upozaděný. Jednoznačně nejslabší místo desky, zbytečně moc utahané.

12. Kafe (3:40)

Příjemná změna, veselá přímočará píseň, věřím, že Temperamento nemá problém ztotožnit se s textem "Včera jsme hráli na kytáry!", které se v tomto songu dostávají pořádně ke slovu. Hlásí se i nezbytné "na na na" a pár španělských slovíček.

13. Kocovina (3:29)

Příjemná pomalá melodie, song tentokrát začíná rovnou rapováním, které opět střídá jednoduchý refrén, jenž na koncertech rozhodně zabere. Je to nepřekvapivě o pití, pod heslem všichni to známe a máme to úplně stejně. Nezbývá než popřát, aby posluchači neměli kocovinu z tohoto alba.

NÁZORY
  • hmm (YW, 21.02.2006 16:56) Reagovat

    No nevím. Měl jsem tu čast je vidět v sobotu, docwela jsem se těšil a odcházel jsem smutnej. Moc kalkulace z melodiema a výsledek je dost umělej, což by naživo asi nemělo být

  • mno... (hEllS1n3, 21.02.2006 18:29) Reagovat

    ja je na zivo sice nevidel ale na papire to vipada zajimave

  • Wostrý.... (Terezka, 21.02.2006 19:41) Reagovat

    Tak to je teda wostrý.....Já sem kluky viděla v Akráči a bylo to úplně sqělí a lidi se mooc bavili a kluci se jim líbili,mooc dobrý ,)A některý lidi,co je neznali,jen čuměli a byli nadšený!! Na cédo se fuck mooooc těšim,hey to je kláda.......:o) Totiž to bude něco jinýho,než ty ostatní blekotiny z rádia,prostě TEMPERAMENTO,to tady ještě nebylo a určitě stojí za to rozbít prasátko a jít si to koupit a nebo taky přepálit,ale sem pro,aby sme kluky podporovali kupováním a ty prachy do toho vložily!!Páč to bude stát za to.....hlavně na,na,na ,)
    Tak šetřit penízky a pak kupovat,jasný?? Mooooooooc se na to těšim a posílám pusu a klukům mooc fandim,o.k.??
    Pacinu a pusinu Terezka

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 6/2021 - od Sii přes Florida Georgia Line po Pentatonix (17.02.2021 14:00)
- The Last Station a Fourth Face předvedou na Free Mondays hardcorové show (13.10.2014 08:51)
- Říjnové Free Mondays v Roxy proběhnou s německými a brazilskými kapelami (04.10.2014 08:00)
- Fourth Face chystají nový videoklip a EP (20.12.2012 10:05)
- Video: Fourth Face - Dvojí tvář (22.02.2012 10:20)
- Rybičky 48 pokřtí v Abatonu svoji novinku (06.10.2009 07:49)
- Seznamte se s tvorbou 100% mužů aneb nashledanou v lepších časech (08.06.2009 11:44)
- Do Prahy míří skupina iO (15.10.2008 12:14)
- Naživo: Lekce agrese v potocích potu (25.08.2008 15:42)
- Recenze: Zabrnkání na něžnou strunu (13.08.2008 05:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu