shop.musicserver.cz

Bez Freddieho, ale pořád hodně dobře

Vydáno: 14.02.2006 18:30 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Když se minulý rok na koncertní pódia vrátili Queen s Paulem Rodgersem na postu zpěváka, vyvolalo to rozporuplné reakce. DvojCD a recenzované DVD "Return Of The Champions" však ukazuje, že se na koncertech výtečně bavili jak diváci, tak kapela. Jen to vybavení dévédéčka mohlo být o chlup lepší.

7/10

Queen & Paul Rodgers - Return Of The Champions

Celkový čas: asi 140 minut

Vydavatel: EMI

Když se polovina Queen rozhodla vrátit na koncertní pódia se zpěvákem Paulem Rodgersem (mimochodem i já znám megapecku "All Right Now" jeho kapely Free, ač jsem nepoměrně mladší ročník), vyvolalo to spoustu protichůdných reakcí. Zatímco někteří tvrdili, že Rodgers většinu queenovských hitů vůbec neuzpívá a koncerty jsou otřesné, jiní byli nadšeni. Na musicserveru však pozitivně dopadl report z pražské zastávky turné i recenze dvojcédéčkové kolekce "Return Of The Champions". Proto jsem byl zvědav, jak bude vypadat stejnojmenné DVD, které hudbu z cédéček doplnilo i obrazem. A co bych vás napínal, spíše se shodnu se svými chválícími kolegy, alespoň co se týká samotného koncertu, vybavení DVD až tak chvályhodné není.

Co tvořilo náplň koncertu, najdete v již zmíněné recenzi audioverze, ale, co si budeme povídat, obrazový záznam dokáže někdy i z nepovedeného koncertu udělat povedený zážitek, což ovšem není zrovna tento případ. Z sheffieldského vystoupení je vidět, že to všechny náramně baví, a to jak ty na pódiu, tak ty pod ním. Jasně, je to dost možná částečně zbytečná exhumace, ale i tak je moc příjemné sledovat, jak se ti starší pánové snaží a jak si to užívají. Hodně se mi líbí i stavba koncertu, kdy nemalou část Rodgers v zákulisí odpočívá a sólové party si střihnou May s Taylorem. Rodgers Mercuryho party většinou zvládá s přehledem, ale logicky mu sedí více rockové věci ("Tie Your Mother Down", "We Will Rock You"), kdežto ty popové (hlavně "I Want To Break Free" a "A Kind Of Magic") asi měli nechat spát a netrápit se jimi.

Více než dvouhodinový koncert je nabízen ve stereu i DTS a širokoúhlém obrazu, jen se mi občas zdá, že je obraz až moc barevný, za což mohou světla z pódia. Titulky zde nenajdete, stejně tak bonusy (jediným je záznam "Imagine" z vystoupení v londýnském Hyde Parku). Je to až zarážející, když si člověk uvědomí, že všechna předchozí klipová i koncertní DVD Queen byla po bonusové stránce excelentní. A přitom právě zde by dokument z turné či rozsáhlý rozhovor byl na místě. Důvodem asi je poměrně rychlé vydání dévédéčka, takže další materiály ještě nebyly připraveny, ale to není omluva.

Koncert je ovšem vynikající a každý, kdo má rád Queen v jejich koncertní podobě, může být nadšen. Minimálně s Rodgersem na poli pěvce záznam ukazuje, že se skladby kapely dají podat i jinak, než s ekvilibristickým hlasovým potenciálem Freddieho Mercuryho a že to stále může být hodně dobré.

NÁZORY
  • :-( (David, 16.02.2006 08:44) Reagovat

    Jsem k "pokračování" zbytků kapely Queen pod tímto názvem a s tímto zpěvákem velmi skeptický, koncert v Praze na mne neudělal zpětně žádný dojem a DVD je stejně tak zklamáním (a nejen proto, že chybí jakékoliv bonusové materiály). Svou kritiku jsem vyjádřil už tenkrát komentářem pod recenzí o koncertu, zde jen chybí dodat, že záznam je hodně často přesvícený, že nad Rogerem a Brianem je často vytvořena (nebo to dělaly bodové reflektory?) jakási svatozář, že si lze donekonečna opakovat, že některé písničky měl nechat Paul Rodgers opravdu u ledu, i když to byly hity, a že je měl nahradit jinými tvrdšími kousky z desek 70. let (A Kind of magic je prostě šílenej průser, stejně jako notování s publikem). Podle mne jsou nejlepší jeho vlastní skladby, hrané troskami Queen - All right now, Wishing well). Nemohu jinak, ale odpoutat se od Mercuryho podání prostě nejde. Oběma aktivní "kvínům" však přeji, aby se jim vydařilo nadcházející americké turné, ale aby s tím hned poté PR sekl a byli tak donuceni vydat poklady, které trezory Queen skrývají. Nebo pokračovat ve vlastní sólové kariéře a pozvat ho jako hosta.

  • Exhumace (Sundance, 16.02.2006 20:33) Reagovat

    V podstate souhlasim s nazorem Davida.
    Tahle kapela (i pres nesporny muzikalni potencial zbylych 3 hudebniku) vzdy byla, je a naporad tak zustane nerozlucne spjata s vokalem a nazivo i podiovou prezentaci FM a veskere pokusy o jeho nahrazeni neni nic jineho nez neslusna exhumace kralovskeho rodu, ktera degraduje historickou slavu a vzpominku teto formace.
    Osobne to povazuju za stejnou blahovost, jako kdyby v roce 1980 u LedZep nezemrel Bonham ("pouhy" to bubenik) nybrz Plant a kapela se znova po letech rozjela treba s Rodem Stewardem (krapak jako krapak...).
    Na(ne)stesti pro nas vsechny poustale meli tenkrat Zep natolik ucty a sebereflexe, ze tolik slavne jmeno uz nechali spat.
    U Queen to doslo asi jen Deaconovi (mmch. nikdy verejne nedoceneny basak svetove extratridy a muj nejoblibenejsi
    "kralovnin ucednik".)
    Jsem mu za to vdecny.

  • na DVD (Ctirad, 18.02.2006 17:51) Reagovat

    DVD Paul Rodgers seženete na www.dvdfree.cz

  • to David (Mike, 21.02.2006 07:43) Reagovat

    ad1:..ano boli to bodove reflektory..
    ad2: Rodgers JE host,nie nahrada..

    P.S. DVD je vynikajuce

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Živák "Queen Rock Montreal" přijde v půlce května na Disney+ (24.04.2024 07:51)
- Nové desky 38/2023 - od Kylie Minogue přes The National po Paula Rodgerse (28.09.2023 14:30)
- Naživo: Queenie se svojí show rozbili vinařství ve Valticích (20.08.2023 18:21)
- "Bohemian Rhapsody" se mohla jmenovat "Mongolian Rhapsody". Odhalují to Mercuryho poznámky mířící do aukce (04.06.2023 11:11)
- Naživo: Queenie v pražské O2 areně věrohodně napodobili Queen (19.05.2023 18:00)
- Queen zvažují, že s Adamem Lambertem vydají nový materiál (11.04.2023 14:34)
- Kožené šortky, které měl Freddie Mercury na koncertě v Birminghamu, putují do aukce (05.04.2023 16:46)
- Video: Lynyrd Skynyrd vzdala na CMT Awards poctu hvězdná sestava v čele se Slahem a Billym Gibbonsem (04.04.2023 14:41)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- Queen Relived by Queenie rozezní pražskou O2 arenu v květnu hned dva večery po sobě. Kapela přidává druhé vystoupení, které nahradí zrušený koncert Ozzyho Osbourna (20.02.2023 17:19)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Dua Lipa Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu