shop.musicserver.cz

Root - Metal a klasika jsou úzce propojeny

Vydáno: 07.02.2006 14:00 v sekci Rozhovory - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Hudba protkaná démony, muzika bedlivě střežená fantazií dlouhověkosti. Co víc dodat ke tvorbě kultovních Root, jejichž kořeny sahají až do roku 1987? Dnes patří k nesmrtelným postavám českého metalu. Frontman a zpěvák kapely Big Boss poskytl musicserveru rozhovor.

Root
© www.rootan.net
Temní a tajemnem opředení Root vydali před třemi lety album "Madness Of The Graves". Úspěch s ním tehdy sklidili poměrně velký. Big Boss (vlastním jménem Jiří Valter), který stojí v čele této charismatické formace, je krom leadera a zpěváka s uhrančivým hlasem také spisovatelem. Melodicky se prolíná se zpěvem kytar pánů Petra "Blackieho" Hoška a Marka "Ashoka" Šmerdy. Basu správcuje Igor Hubík podpořený osudovými ranami bicmana Reného "Evila" Kostelňáka. Mimo Root má Big Boss na svědomí vytvoření skupiny Equirhodont. Právě s Bossem jsem měla možnost udělat rozhovor, tak proč toho nevyužít.

Vaše zatím poslední album "Madness Of The Graves" působí jako více laděné do doomové tématiky. Aranžmá je až nadpřirozeně přesné. Myslíte, že vy jako celek, skupina, vyzráváte a pozvolné sunutí se do vod trochu jiného kalibru je výsledkem vaší spolupráce a toho, že se hudebně velmi dobře znáte?

No zajisté je to tím, že se velmi dobře známe, ale taky si myslím, že hráčsky rosteme každým dnem. Takže dnes si můžeme dovolit mnohem propracovanější kompozice a aranžmá. Ale nějaké zásadní změny si nejsem vědom. V podstatě je každé naše album úplně jiné, takže si děláme, co chceme, a nijak moc nad tím nepřemýšlíme. Opravdu se nezabýváme stylem, jaký hrajeme, nezabýváme se škatulkami. Prostě hrajeme a necháváme to na lidech, jak a kam si to zařadí.

Udělali byste jako skupina teď něco jinak na vašem posledním albu?

Určitě neudělali. Na každém našem albu je vždy přesně to, co jsme tam chtěli, jinak bychom jej nepustili ven.

Hodláte v nejbližší době vydat další album? Na co se vaši fanoušci mohou těšit?

V nejbližší době vyjde DVD, kde fans najdou úplně vše o Root a spousty šíleností, které neměli možnost nikdy nikde vidět, všechny naše klipy, rozhovory a komentáře. Pro zahraniční fans je DVD opatřeno anglickými titulky. 17. února jdeme do studia točit miniCD jako chuťovku před oficiálním albem. Na tomto miniCD budou dvě cover skladby - Hendrix a Beatles, jedna nová skladba ("Human") z připravovaného alba a dvě verze skladby "Casilda's Song" z našeho třetího alba "The Temple In The Underworld". Vlastně je to rarita, tenkrát jsem tu skladbu složil pro orchestr a sbor, ale Monitor pak nedal prachy, tak jsem udělali vlastně "remake". Teď konečně vydáme originál tak, jak měl vypadat původně. No a po vydání tohoto miniCD jdeme opět do studia a natočíme osmé album "Deamon Viam Inventient". Mělo by vyjít ještě před letními fesťáky.

Nedávno nám vyšel vinyl ve Švédsku "Root Capturing Sweeden", je to dvoj-vinyl "live" ze švédského Falkenbergu. No a teď vychází v USA troj-vinyl Root "Dema". Z těchto všech důvodů bylo odsunuto natáčení třetího dílu ságy Equirhodont až na rok 2007. To jsou tak všechny novinky. Myslím, že fans se opravdu mají nač těšit.

Děláte poměrně náročnou hudbu. Staráte se nějak o svůj hlas? V dnešní době totiž potěší poslouchat čistý zpěv, bez nepovedených glissand a podobných manýrů.

Děkuji za poklonu, po ravdě se o svůj hlas nijak nestarám. Prostě jej mám v krku a hotovo. Mimoto jsem kuřák, což asi hlasu neprospívá, ale nijak to nepozoruji. Nemám hlas nijak školený, jak si spousta lidí myslí, prostě jsem se s ním narodil. Jistěže jsem se postupem času naučil určité hlasové techniky, ale zcela sám. I když jsem z rodiny profesora JAMU.

Na jaké hudbě jste vyrůstal? A co vás hudebně ovlivnilo?

Vyrůstal jsem na klasické hudbě - Beethoven, Janáček, Dvořák, Wagner atd. a samozřejmě na Beatles, Joplin, Hendrix, Jethro Tull, Vanilla Fudge... Vše, co jsem jmenoval, mne velmi výrazně ovlivnilo. Později jsem přešel na tvrdší muziku, jako Possessed, Bathory, Kreator a další. To vše se ve mně různě prolíná a kříží a snažím se z toho těžit.

Root
© www.rootan.net
Kde hledáte inspiraci pro psaní, skládání? Je to v literatuře, hudbě, přírodě, podvědomí nebo se necháváte plně unášet svou fantazií?

Vše, co píši a skládám, je ovlivněno mými vnitřními démony a magií. Každý máme své démony, jenom ne každý jich umí využít a spolupracovat s nimi. A také zřejmě ne každý je za svého života pozná. Fantazie je nedílnou součástí našeho života a tak jako ony démony, tak i fantazii neumí úplně každý využít. Myslím, že je to taky dáno společností a nadáním. Vymýšlím spolu s démony různé postavy či národy. Všichni naši fans tyto postavy znají. Koneckonců sám Velký Mág Equirhodont mne nakonec donutil založit druhou kapelu, která nese jeho jméno. No a protože tenhle svět je plný špíny a přetvářky, tak jsem si vymyslel svoje světy a národy a o těch píši, zpívám a hrajeme.

Jak se díváte na dnešní rockovou a metalovou scénu?

Dnešní scéna je dle mne narvána tisíci kvalitních i méně kvalitních smeček. Ale myslím si, že na rozdíl od mých začátků se to dnes mladé smečky snaží dělat hlavně pro slávu a prachy. Jenže to je mylná představa a cesta. Všechno je o vkusu a reklamě. Pokud se jim to nepodaří, tak jsou dle nich všichni okolo neschopní a nechápající. Zapomínají na sebe. Zapomínají se zamyslet nad tím, zda vlastně umí hrát a co mohou nabídnout. Většinou to končí kopírováním jiných kapel, ale ty tady již přece jsou, takže proč se vydali do slepé uličky? Na to si neumím odpovědět.

Jaké jsou vaše oblíbené současné kapely?

Osobně metal neposlouchám, pouze když mi to někdo donese a stojí to za to. Jinak ne. Velmi rád pomáhám začínajícím smečkám, ale fakt to musí být o něčem. Jsem tvrdý kritik, protože jsem od svých spoluhráčů zvyklý na opravdu kvalitní muziku, takže pokud kritizuji, tak vím, o čem mluvím.

Co vážná hudba? Je pro vás inspirací? Máte favority i zde?

Jistěže čerpám z vážné hudby, už jsem o tom mluvil. Z vážné hudby by měl čerpat každý. Je to bezedná studnice nápadů a inspirace. Ale na tomto poli nemám favority, snad jen patnáctiletý americký houslista Antonio Pontarelli, který hraje Hendrixe na housle takovým stylem, že je to nepopsatelné. Ale hraje i klasiku naprosto bravurně.

Root
© www.rootan.net
Jak se díváte na tvrzení, že metalová hudba má mnoho společného s vážnou klasikou?

Metalová hudba a klasika jsou dle mne velmi úzce propojeny, protože obojí je založeno na hlubokých emocích. Jen k tomu každý používá jiné metody a nástroje. Koneckonců veškerá hudba je o citech. Ať již záporných nebo kladných. Vezměte třeba Wagnerův "Soumrak bohů", to je neskutečné. Nebo "Pátá symfonie" Ludwiga van Beethovena. A stejně tak neskutečné je například "Stairway To Heaven" od Led Zeppelin, nemám pravdu?

A co literatura? Necháváte se inspirovat nějakými příběhy?

Nikdy jsem se nenechal inspirovat cizími literárními příběhy. Vystačím si sám se svou fantazií. Ale rád jsem četl a přečetl jsem tisíce knih. Teď už moc nečtu, spíše raději sám píši. Mým nejoblíbenějším příběhem byl Beethovenův životopis "Apasionata" a "Duna" od Herberta.

Teď již zpět k vaší hudební činnosti. Jak se těšíte na účast v soutěži rockových a metalových kapel Česká Rocková Liga? Jak se díváte na tvorbu kapel, které s vámi na onom festivalu vystoupí také?

Budeme tam jako hosté a současně s Dogou a Kern také jako porotci. Obě kapely znám již dlouhé roky, se všemi se velmi dobře známe. S Dogou jsme mnohokrát hráli, ale s Kern to bude asi poprvé, i když jsme obě kapely z Brna. Jen jsme se jaksi na festivalech míjeli.

Jaký máte názor na publicitu? Přece jen jste velmi známou kapelou...

Publicita je nutná! Bez ní nemůže žádná kapela existovat. Kdo by o ní věděl? Publicitě se nikdy nebráníme. Ani záporné, ani kladné.

S kým byste rád vyzkoušel v budoucnu spolupráci?

Rád bych něco natočil s geniální zpěvačkou, která si říká Sarah Diva, zpívala třeba s Therion a Cradle Of Filth. Když jsem s ní mluvil v Brně, když zde byla s Therion, říkala, že se jí naše muzika velice líbí. Dokonce šla za Fernandem (zpěvák kapely Moonspell) a požádala jej, aby nás představil. Ale od té doby jsme se neviděli. Teď jsem nazpíval jednu skladbu na nové album kapely Moonspell, klukům se to líbilo, tak jsem spokojen. Rád bych si zazpíval s Pavarottim (smích).

Máte nějaké další úmysly, kam se v budoucnosti v hudbě dostat?

Dostat se někam v hudbě? Ale to je přece nikdy nekončící kolotoč. Já i kapela chceme prostě dělat muziku tak dlouho, dokud to bude nás i naše posluchače bavit. Snad jednou přijde konec, ale doufám, že ne.

Root
© www.rootan.net
Chtěl byste oslovit ještě širší veřejnost, než se vám dosud povedlo? Jste proslulý tím, že umíte výborně pracovat při koncertech s publikem.

To je vlastně o vývoji kapely, že? Nedá se to plánovat. Pokud nás poslouchá čím dál širší záběr posluchačů, tak tím lépe. Ale nemůžeme jít do studia a říct si, že teď natočíme desku pro jiné publikum. To opravdu nejde. Na jevišti jsem tak přirozený jako jinde. Rád se s lidmi bavím, pokud to jde, a myslím, že oni se mnou také.

Jak se těšíte na vystoupení s králem diamantových pohádek Kingem Diamondem, hvězdou světové velikosti? Spolu byste měli odehrát na jaře dva koncerty.

Nad tím vším ještě visí velké otazníky. Například z pražského koncertu jsme již odvoláni a nad Zlínem visí otazník. Necháváme tomu volný průběh. Jinak s Kingem jsme již hráli na Noci plné hvězd.

A na závěr: Máte rád pohádky? Hledáte je někdy v muzice?

Pohádky miluji... A doufám, že se mi podaří nějakou někdy napsat.

Děkuji za rozhovor.

NÁZORY
  • Lachim (Michal, 07.02.2006 15:36) Reagovat

    Dobře odvedený rozhovor,co víc dodat.Jen tak dále :-)

  • Lachim (Michal, 07.02.2006 15:39) Reagovat

    Dobře odvedený rozhovor.Jen tak dále...:-)

  • Big Boss na novém albu Moonspell (abysmo, 07.02.2006 19:06) Reagovat

    Moonspell natáčejí nové album? No super. Jen nevím, proč se o tom na jejich stránkách vůbec nepíše. Big Boss na novém albu Moonspell. Paráda. Už se těším. Dík za interview.

  • Moonspell (abysmo, 07.02.2006 19:52) Reagovat

    Tak jsem neměl pravdu, o novém albu se tam píše. Jmenuje se Memorial a vyjde asi v dubnu. Dvě legendy na jednom albu...

  • Poison (Demoness, 08.02.2006 11:26) Reagovat

    Sem snad jediný, kdo si všiml chyby??? Blackosh už v kapele nepůsobí (což mě hodně mrzí) a místo něj hraje Aleš "Poison" Jedonek (skvělý to hráč). Jinak perfektní rozhovor... dobře sem si početl...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Ravenoir přinášejí "Cultus Inferi", nejkompaktnější album své dosavadní kariéry (13.12.2023 14:30)
- Recenze: Temné duše z Ravenoir jedou na "In The Womb Of Sin" na plné obrátky (05.10.2022 14:30)
- Naživo: Třetí den Brutal Assaultu aneb Poklekněte, přichází Král (18.08.2022 12:25)
- Fotogalerie: King Diamond se svými Mercyful Fate naprosto opanoval Brutal Assault (16.08.2022 09:16)
- Naživo: Střípky z Brutal Assaultu 2: den třetí a čtvrtý (13.08.2022 15:35)
- Vychází reedice desek projektu Equirhodont Jiřího "BigBosse" Valtera. Doprovodí knihu "Kärgeräs: Ztracený národ" (14.05.2022 15:58)
- Jiří "BigBoss" Valter z metalových Root ukončil kariéru (23.03.2022 11:27)
- Fotogalerie: Metalové legendy Root, Debustrol a Törr rozpálily Pardubice (07.11.2021 17:29)
- Pardubice rozduní festival Czech Metal Legends. Vystoupí Root, Debustrol, Törr a Dysangelium (02.09.2021 16:47)
- Metalový projekt Ravenoir vydá svůj debut v únoru (23.11.2020 19:02)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu