Dejte si na ně pozor aneb nová jména pro rok 2006!

19.01.2006 12:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Kteří interpreti zazáří v roce 2006? Těžko odhadovat, naštěstí v BBC uspořádali anketu Sound Of 2006, kde na stejnou otázku odpovídali odborníci z anglo-amerických zemí. Výsledkem je ostře sledovaný seznam deseti hudebníků, na které je dobré si dát v novém roce pozor.
Znovu tu máme začátek nového kalendářního roku a s ním šanci zahrát si na prognostiky budoucího hudebního vývoje. Kteří interpreti tento rok zazáří, je samozřejmě těžké hádat, ale naštěstí máme velkého pomocníka v anketě Sound Of..., kterou každý rok pořádá BBC. Stejně jako v předchozích třech letech se v rámci ní zeptali hudebních publicistů, muzikantů i lidí z nahrávacího průmyslu, aby řekli, komu dávají v roce 2006 největší šance. Prohlédněme si stejně jako ve dvou předchozích letech (2005 a 2004) prvních deset míst pořadí Sound Of 2006.

Corinne Bailey Rae N
© facebook interpreta
První v anketě skončila Corinne Bailey Rae, 26letá zpěvačka z Leedsu, která by měla navázat na úspěchy výrazných britských soulových zpěvaček minulých let, jako byly Joss Stone a Amy Winehouse. Rae nejprve vedla dívčí indie-rockovou skupinu, ale po jejím rozpadu se vrhla na jazz a soul. Má za sebou první EP "Like A Star" a poté, co si titulního singlu všimli na britské stanici Radio 1, už nebylo cesty zpět. Nové SP "Put Your Records Up" vyjde 20. února, debutové album na značce EMI bude následovat o dva týdny později. Rae disponuje výrazným hlasem, díky kterému ji média srovnávají s Billie Holiday, což ostatně můžete posoudit sami, protože v sekci Music jejího webu si oba singly i skladbu "Enchantment" můžete poslechnout.

Clap Your Hands Say Yeah N
© facebook interpreta
Druhá příčka patří americké indie-rockové sestavě Clap Your Hands Say Yeah, jejichž nástup ohlásili už američtí kritikové, kteří jejich eponymní album zařadili mezi nejlepší desky loňského roku. Ve své edici "Hot New Band" na ně upozornil i časopis Rolling Stone. Kvintet z Brooklynu míchá originální koktejl psychedelického rocku, retro big beatu ze 70. let a folku, někteří kritikové je popisují jako "veselejší Arcade Fire". Velkou předností je frontman Alec Ounsworth, který má jednoznačně zapamatovatelný hlas. Mezi jejich fanoušky prý patří i David Bowie nebo David Byrne. Svoje album si vydali sami a jen díky šeptandě, kterou živí internetové časopisy jako Pitchfork, ho prodali přes 40 tisíc kusů. Dvě skladby z něho nabízí na svém webu ke stažení, a to sice "Tidal Wave" a "Lost And Found". Další dvě skladby si můžete poslechnout na jejich webu na Myspace. Nedávno podepsali firmě Wichita Recordings, která bude jejich debut distribuovat v Británii a zbytku Evropy.

The Feeling N
© facebook interpreta
Třetím žhavým objevem pro příští rok je kapela The Feeling. Hrají dekadentní retro-rock někde mezi Scissor Sisters a The Darkness, jako své vzory citují kapely ze 70. let, hlavně ELO a Supertramp, a prý se nestydí za to, že jsou pop. Jejich první singl "Fill My Little World" vyšel zatím jen jako digitální download. Píseň zní po otevření jejich webové stránky, skladbu "Modern Classics" si můžete stáhnout zde a další dvě poslechnout na jejich Myspace.

Čtvrtá příčka patří domácí rapové naději Plan B. 22letý londýnský MC patří k dalším objevům východolondýnské grimeové scény a vydává na labelu 679 Recordings, kam patří i The Streets. Ohlásil ho prosincový singl "No Good / Sick 2 Def" a jeho skladba na výběru "Run The Road 2", na které najdete netradiční akustickou verzi "Sick 2 Death". Ostatně Plan B o sobě tvrdí, že raději rapuje jen s kytarou než na hiphopové beaty. Britové ho srovnávají s Eminemem, což by mělo potvrdit album, na kterém právě pracuje. Skladbu "Kidz" si můžete stáhnout zde, další skladby si můžete poslechnout na jeho Myspace. Pátou nadějí je podle BBC skupina Guillemots. Vede ji excentrický birminghamský písničkář Fyfe Dangerfield a současná sestava obsahuje kanadského basistu, skotského bubeníka či hostujícího brazilského rappera. Stejně barevná je i hudba Guillemots, jejíž popsání není vůbec lehké, možná je to jazz, možná pop, možná alternativní rock. Sami můžete posoudit zde, kde si můžete stáhnout několik skladeb. Guillemots debutovali s limitovaným EP "I Saw Such Things In My Sleep", aktuální třípísňový singl "Trains To Brazil" získal velkou podporu na Radiu 1 a v novém roce chystají další SP "We're Here". To by už mělo ohlašovat dlouhohrající album.

Sway N
© facebook interpreta
Na šestce je londýnský rapper Sway, který na sebe poutá pozornost, přestože striktně odmítá podřídit se pravidlům hudebního průmyslu. Ačkoliv vydal jen nezávisle distribuovaný dvoudílný mixtape "This Is My Promo Vol.1" & "This Is My Promo Vol.2", stal se loni vítězem prestižních cen urban music Mobo. Britové si ho hýčkají jako budoucí rapovou hvězdu, které se možná podaří prorazit i za oceánem, a očekává se, že se o něj letos strhne bitva mezi labely. Jeho aktuální singl "Little Derek" už propaguje další mixtape "This Is My Demo". Singl "Download" si můžete poslechnout zde, audia a videa průlomových singlů "Up Your Speed" a "Flo Fashion" tady. Další ukázky najdete na jeho Myspace. Pokud vás Sway zaujal, můžete ho na vlastní oči vidět na jeho koncertě v Praze 27. ledna. Na dalších dvou místech jsou američtí r'n'b zpěváci. Sedmý Chris Brown i osmý Marcos Hernandez jsou považováni za velké konkurenty megahvězdy Ushera na poli soulového popu. Chris Brown už má první úspěchy za sebou, když jeho debutový singl "Run It!" vedl pět týdnů americký žebříček. (Videoklip k hitu je zde.) Jeho kolega Hernandez je zatím na půl cesty ke slávě, jeho singl "If You Were Mine" a album "C About Me" zatím boduje jen v nižších příčkách amerického žebříčku.

The Automatic N
© facebook interpreta
Slibně nakročeno mají i další zástupci britského kytarového popu - Kubb. Už s prvním singlem "Wicked Soul" skórovali v Top 30 a co nevidět bude venku jejich debutové album. Skladba "I Don't Mind" je ke stažení zde, sedm dalších si pak můžete poslechnout v playeru na jejich stránce či v sekci Sound&Vision. BBC upozorňuje i na hravou velšskou partičku The Automatic. Ti zatím mají venku jen debutový singl "Recover", který produkoval Ian Broudie (Lightning Seeds) a vyšel na labelu, který vlastní Kaiser Chiefs. Na jejich Myspace jsou ke slyšení dvě další skladby.

Brzy začne na musicserveru vycházet nová pravidelná rubrika Radar. Bude upozorňovat na nové hudební objevy bez ohledu na hudební žánry. Tam čekejte další jména, na které bude dobré si dát v novém roce pozor.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY