shop.musicserver.cz

Kytarové Vánoce v Rock Café

Vydáno: 27.12.2005 18:50 v sekci Naživo - Ondřej Leinert | foto: facebook interpreta

Tradiční vánoční koncert Roe-Deer ozdobili svou účastí tentokrát i Southpaw a Living Room. Zazněla řada nových písní, jeden překvapivý cover a nakonec nechybělo zas tak moc, aby náhodný posluchač v euforickém stavu nezapřemýšlel, zda se právě nenachází někde na ostrovech.

Roe-deer, Praha, 21.12.2005 small a
© Tomáš Břínek musicserver.cz
Nebudu tu předstírat, jaký jsem fanoušek Roe-Deer a jak jsem se na jejich vánoční koncert těšil. Ano, těšil jsem se, ale hlavně na to, že konečně uslyším nové věci z připravované desky Southpaw "Heart Disk". Fakt, že k tomu vystupovali i Living Room a právě zmínění Roe-Deer, pro mě představoval spíš příjemný kytarový přídavek než středobod středečního večera. K oběma kapelám chovám totiž vztah velmi neutrální. Poslechl jsem si některé jejich nahrávky a založil je s tím, že mi to ničím zvláštní nepřijde, ani mě to neuráží, ani nebere, ale třeba časem... Čas postoupil a už je tu společný trojkoncert v Rock Café. Living Room - Southpaw - Roe-Deer, začátek akce v 19:30. Dorážím na místo činu, restaurace je plná lidí, prostor před šatnou jakbysmet, v koncertním sále zatím nic moc. Chvíli po půl spouští svůj set první vystupující - Living Room.

Zvuk a kytary jsou o poznání syrovější a tvrdší než na studiovkách, přesto je to spíš takový startér na rozehřátí. Frontman Petr Pliska s image lehce připomínající Richarda Ashcrofta se ležérně pohybuje po pódiu, zpívá výrazně, ale místy falešně. "Taková normální česká kytarovka," říkám si, když právě hrají "New Song". Tu Petr uvedl jako vánoční píseň, aby posléze dodal, že ona to vlastně vánoční píseň není, ale když už jsou ty Vánoce... Tento suše dietní humor k dietní performanci vcelku sedí, a já se tak utvrzuji v tom, že můj vztah bude k Living Room neutrální i nadále. Sál se během pětadvacetiminutového vystoupení zaplňuje jen velmi nesměle. Hrstka lidí aplauduje však vřele a pravdou je, že i já bych si klidně poslechl ještě nějaký ten přídavek. Ten se však nekoná. Harmonogram večera je neúprosný, a tak přichází krátká přestávka a po ní Southpaw.

Roe-deer, Praha, 21.12.2005 small d
© Tomáš Břínek musicserver.cz
Jejich vystoupení má co do stopáže opět spíš uchutnávkový charakter, víc než pětadvacet minut to nebude. Na jednu stranu je mi trochu líto, že nezahráli i některou ze starších věcí, na stranu druhou proti původně ohlášeným čtyřem novinkám jich hrají pět. Sál se v přestávce solidně zaplnil a snad i proto, že nasazení kapely je na první pohled o 100% vyšší než u Living Room, začíná to konečně vypadat jako na pařbě. Jestliže Living Room zahřáli, pak Souhtpaw rozproudili krev a uvolnili hormony. Pětice skladeb s hutným kytarovým základem a spíše dochucujícími, ale o to chytřejšími keyboardovými doplňky dává znát, že Southpaw oproti veselým kouskům typu "Toi Toi Song", "Winter Sprinter", "Here We Plum" zvážněli a spíš se ubírají směrem, jaký naznačili třeba skladby "Thousands" či "Victim Of Boulevard".

Patrně největší hitový potenciál skrývá "Republic In My Head" díky zapamatovatelnému refrénu a prudce návykovému kvílícímu keyboardu v pozadí. Zdařilá je i skladba "Shadows", v níž jako by se do tvrdých poloh Southpaw vkrádal jakýsi element Keane. Obzvláště Karzi a Gregory působili velmi svěže a lid tradičně bavili. Tradičně bych tak mohl vytknout snad jen to, že Gregorymu je stále občas špatně rozumět, kvůli čemuž si třeba ty věci na koncertech užijí lidi méně, než by mohli, protože si tolik nemohou se zpěvákem notovat. Ale co s touto poznámkou, když se i tak královsky bavím, protože to, co se ke mně jako posluchači dostává, je v dobrém slova smyslu hudební karneval. Kytarový sound, který je ale od kupy jiných kytarovek odlišitelný charakteristickými klávesami, výraznou image členů kapely i williamsovským showmanstvím Gregoryho Finna. Jen jsem do budoucna zvědav, jak Southpaw naloží s dalším ze svých poznávací znamení, smyslem pro humor a improvizaci. Faktem je, že pět zahraných skladeb (po prvních dvou uvedených následovaly "According", "Days Like This" a "Trapped") mělo spíše podobu pevných rockových věcí než hudebního "člověče nezlob se". Protože Southpaw už v únoru vydají desku "Heart Disk", jíž lze označit za přelomovou (vyjde jako dualdisc, kapela změnila vydavatelství i producenta...), můžete se na musicserveru těšit v brzké době na rozhovor, který se udál těsně po koncertu a kluci v něm (nejen) o plánovaném albu prozradili leccos nového.

Roe-deer, Praha, 21.12.2005 small e
© Tomáš Břínek musicserver.cz
Zpět však ke středečnímu večeru, kdy Gregory na závěr hudebního setu pozval fanoušky do Akropole, kde se bude 18. března "Heart Disk" křtít, a pak už symbolicky předal štafetu Roe-Deer. Ti si užili nejdelší část koncertu, jejich vystoupení začalo s úderem deváté a nebýt přísného nařízení vyšší moci (od 22:00 musí být v okolí Rock Café dodržován noční klid!), jistě by se protáhl na déle jak hodinu a pět minut. Roe-Deer předvedli kytarovou smršť, to, co se na pódiu odehrávalo, je vrcholem pomyslné stoupající úsečky, jež započala u laxních Living Room a pokračovala energickými Southpaw. Energie na druhou tryskala ze všech členů kapely, ne vždy to však bylo zcela efektivní. Tak třeba zpěvák Andrzej Palec se pořádně zapotil, ale přesto jeho vokály byly spíš nevýrazné a slova nesrozumitelná. Naproti tomu bubeník Marek Klasna byl tak přesvědčivý, že by se z fleku mohl stát novým frontmanem kapely a své náčiní povytáhnout před tři kytary.

Vystoupení Roe-Deer bylo protkáno kontrasty. Zatímco stolní lampy a svíčka na pódiu navazovaly příjemně intimní atmosféru Vánoc, kolem se odehrávaly hutné rockové hody. Jindy zas pánové do příjemných melodií řezali své oblíbené disharmonie, až mi to mnohdy přišlo jako zbytečná posedlost znásilnit, co se dá. Protože Roe-Deer stejně jako Southpaw v těchto časech připravují další desku, bylo předvedeno několik nových písniček, z nichž mě nejvíce upoutaly věci, jejichž názvy berte bez záruky - "Beat Control" a "So Young". Vystoupení rychle plynulo a když se přiblížilo ke svému konci, došlo i na tradiční roedeerácké "vypískání" publika skrze kvílející zesilovač.

Roe-deer, Praha, 21.12.2005 small g
© Tomáš Břínek musicserver.cz
Za otravného zvuku, při němž si polovina sálu ucpávala uši a druhá polovina tleskala či jen postávala a čekala, se kapela bleskově rozloučila, ale po chvilce zas vrátila, aby přestože už bylo po desáté, připravila návštěvníkům koncertu ještě jedno malé překvapení, pro mne obzvláště milé - The Killers a jejich "Jenny Was A Friend Of Mine". Pravda, mělo to své mouchy a Andrzej se v tom na rozdíl od Brandona Flowerse poněkud ztrácel. Ale byla to zdařilá tečka za povedeným večerem, který prokázal, že přední tuzemská kytarová scéna rozhodně má svou rozmanitost a kvality, třebaže do té západní jí stále většinou notný kus chybí. To platí především pro vokály celé trojice vystupujících a hudební jednotvárnost, která obzvlášť vynikla, když Roe-Deer zahráli výrazný kousek amerických The Killers. Také je třeba zmínit, že v Británii by se podobná akce pravděpodobně konala v mnohem větším sále a přišlo by na ni podstatně víc lidí... Ale to už je důsledek malého trhu a dalších záležitostí, které na tomto místě nemá smysl rozebírat. Těšil jsem se hlavně na Southpaw a ti mé očekávání naplnili beze zbytku. Na ty bych po středečním večeru klidně pozval nějaké kosmopolitní přátele!

Roe-Deer, Southpaw, Living Room, Rock Café, Praha, 21.12.2005

Fotogalerie:

Roe-deer, Praha, 21.12.2005 small b
© Tomáš Břínek musicserver.cz

Roe-deer, Praha, 21.12.2005 small c
© Tomáš Břínek musicserver.cz

Roe-deer, Praha, 21.12.2005 small f
© Tomáš Břínek musicserver.cz

Roe-deer, Praha, 21.12.2005 small h
© Tomáš Břínek musicserver.cz

Roe-deer, Praha, 21.12.2005 small i
© Tomáš Břínek musicserver.cz

NÁZORY
  • chmmm... (ABCD, 02.01.2006 00:42) Reagovat

    no teda....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: The Killers nadělili fanouškům pod stromeček píseň "We Did It In The Name Of Love" (02.01.2024 12:37)
- Audio: The Killers představují hymnickou novinku "Spirit". Je prodchnutá synth popem 80. let (12.12.2023 11:37)
- The Killers budou znovu rekapitulovat. V prosinci vydají bestofku "Rebel Diamonds" (09.11.2023 13:48)
- Audio: The Killers mají novou písničku. V "Your Side of Town" se inspirovali osmdesátkami (25.08.2023 16:06)
- Video: The Killers předělali "Where The Streets Have No Name" od U2 do dojemné akustické verze (24.03.2023 11:17)
- Video: Koně, plameňáci a malá vykrádačka Erasure. To vše jsou The Killers ve skvělé novince "Boy" (14.08.2022 15:48)
- Naživo: Druhý den Colours byl plný zvratů. Od laciné Princess Nokia až po výborné Franz Ferdinand a The Killers (15.07.2022 15:52)
- Naživo: Jessie Ware + Polsko = VSL. Závěr Open'eru patřil jí i The Killers (12.07.2022 16:49)
- The Killers připravují další studiovku. Vyjde prý už příští rok (12.07.2022 13:52)
- Video: The Killers proměnili baladu "The Getting By" v rockovou pecku (30.03.2022 09:43)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu