R Kelly v remixovém rytmu

23.12.2005 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

R'n'b hitmaker R Kelly připravil sbírku svých remixů "Remix City Volume 1". Sestavil ji z tanečních verzí skladeb, které se ovšem nijak dramaticky neliší od těch, které znáte. Mezi nimi samozřejmě největší hit "Ignition (Remix)" nebo "I Wish" v cenzurovaném remixu.
7/10

R Kelly - Remix City Volume 1

Skladby: R Kelly and Public Announcement - Slow Dance (Hey Mr. DJ) After The Party's Over/Singin' Mix, Sex Me (Part II) - Extended Street Mix, Bump N Grind - Old School Mix, Your Body's Callin' (His And Hers Extended Mix), I Can't Sleep Baby (If I) - Remix (Radio Version), Down Low - Live To Regret It Mix, I Wish-Remix (To My Homies That We Lost), Feelin' On Yo Booty - Hypnosis Mix, I Mean (I Don't Mean It), Ignition - Remix, Step In The Name of Love - Remix, Slow Wind - Remix featuring Sean Paul and Akon, Burn It Up-Remix featuring Fat Joe, Wisin and Yandell (New Remix), Feelin On Yo Booty - Dirty South Mix Featuring YoungBloodZ
Celkový čas: 53:15
Vydavatel: Sony BMG
R Kelly je megaloman. Zpěvák, který stále čeká na verdikt soudu ve věci sexuálního zneužití nezletilé dívky, chrlí obrovské množství materiálu. Loni vydal výběr hitů, dvojalbum, společné album s Jay-Zm "Unfinished Business", letos pak další "TP.3 Reloaded" a ve stejný měsíc, kdy vyšlo DVD s filmem "Trapped In The Closet" i kolekci remixů "Remix City Volume 1". Album je určitým protipólem loňské hitové kompilace "The R In R&B: Greatest Hits Collection", jejíž bonusové CD už nabídlo pět remixů (včetně tří obsažených i na nové kompilaci). Nechybí samozřejmě největší hity jako "Ignition", který se ostatně proslavil právě v remixové verzi a alternativní verze "Bump 'n' Grind" nebo "I Wish". Výběr obsahuje i tři remixy ve žhavém rytmu reggaetonu, kde se objeví jamajské hvězdy Sean Paul nebo Wisin & Yandell.

Hned na úvod malá přednáška o tom, co to vůbec za oceánem znamená remix. My, kteří jsme odkojení evropskou taneční scénou, čekáme radikální překopávku písně, která je určená pro taneční podlahy. Hlavní hvězdou remixu je jeho autor a cení se originální pojetí, které často zatlačí původní motiv písně do pozadí. Ne tak pro Američany, kteří často nazvou remixem i totožnou verzi písně, kde jsou navíc jen hostující interpreti (často rappeři). Samozřejmě že existuje i taneční remix, který ovšem vesměs nemá nic společného s tím evropským - jen zvýrazní taneční prvky a původní strukturu písně nechá na pokoji. Velmi často také platí, že zpěvák sám nazpívá remixovou verzi. R Kelly to někdy až do omrzení opakuje, třeba ve vynikající verzi "Feellin' On Your Booty" udělal z otázky "What remix is this?" druhou polovinu refrénu. Na zadní straně Kellyho alba nenajdete jména remixérů - musíte je lovit v bookletu (stejně to jsou jen nějací řemeslníci). Jestli na vás "Remix City Volume 1" po prvním poslechu působí jako výběr největších Kellyho hitů, pak nejste daleko od pravdy. Většina skladeb je velmi podobná těm, které najdete třeba na zmíněném výběru "The R In R&B: Greatest Hits Collection". Remixová verze "I Wish" třeba nabídne změnu jen ve zcenzurovaném slově nigger, které musel Kelly z originálu nahradit pauzou. To ostatně platí o celém albu, které je, ačkoliv se to nikde nepíše, clean - tj. očištěné od sprostých slov. A všichni dobře víme, že takováto čistota urban music moc nesluší. Na druhou stranu "Remix City Volume 1" je rozhodně vyrovnanější sbírka, která se poslouchá o něco lépe, než zmiňovaný hitový výběr. Chybí totiž cukrkandlové rádiové slaďáky ("I Belive I Can Fly" nebo "Gotham City"), r'n'b remixy určitě přidaly i Kellyho ranému odbobí, kdy byl ať už s Public Announcement, nebo sám hvězdou pomalého new jack swingu. ("Sex Me (Part II)" "Slow Dance (Hey Mr. DJ")).

Prst na tepu doby mají tři poslední skladby desky. Nová verze "Slow Wind" z poslední Kellyho desky má módní dancehallový háv s hostujícím Seanem Paulem a Akonem, "Burn It Up" je v podstatě ve stejné verzi jako na "TP.3 Reloaded", jen k Wisinovi a Yandellovi se přidal ještě latino rapper Fat Joe. "Feelin On Yo Booty" je trochu tvrdší než originál, za což asi můžou jižanští drsňáci YoungBloodZ. Na desku se ještě mohly vejít opravdu povedené "In The Kitchen (Remix)", "Gotham City (Remix)" a nebo velký hit "Fiesta (Remix)" s Jay-Zm. S tím se loni Kells ve zlém rozešel, a proto mu asi nechtěl dělat reklamu a remix nezařadil.

Je "Remix City Volume 1" zbytečná kompilace? Zbytečná asi ne, spíše narychlo sestavená (v bookletu nenajdete žádné informace, jen jedna skladba zatím nevyšla na oficiálním CD). A určitě užitečná minimálně v tom, že znovu dokazuje, jak silný materiál R Kelly za posledních deset let vyprodukoval. Jsem zvědavý, jestli někdy budu v ruce držet "Remix City Volume 2".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY