shop.musicserver.cz

Výborný singl, ale co dál?

Vydáno: 21.12.2005 17:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Janika Kolářová skončila v SuperStar vlastně dřív než pořádně začala, ale svoji desku s jednoduchým názvem "Janika" vydala jako jedna z prvních finalistů řady. Pilotní singl "It Don‘t Work Like That" sliboval hodně zajímavou věc, ale bohužel tuhle kvalitu se v ostatních písničkách nepodařilo udržet.

5/10

Janika Kolářová - Janika

Celkový čas: 38:25

Skladby: It Don't Work Like That, Doby ledový, Nejsem tvý kotě, Láskou tě přidusím/Can’t Forget You, Půjdem dál, Sebe Vědomá, A Thousand Times, VIP, Losing You, Ain't No Mountain High Enough

Vydavatel: EMI

Je až s podivem, jak rychle a v jakém počtu se nám schází desky finalistů druhé řady SuperStar. Pokud mám správné informace, pak pouze Klára Zaňková a Monika Šramlová zatím žádné CD nechystají. V zahraničí toto není vůbec obvyklé - je téměř nemyslitelné, aby desky vydávali soutěžící, kteří vypadli v prvních kolech, což je případ i sedmnáctileté studentky z Brna Janiky Kolářové, která vydala svůj debut prakticky ve stejnou dobu jako vítěz Vlasta Horváth či poražený finalista Petr Bende.

Člověk, jenž slyšel první singl "It Don't Work Like That", který je až na jednu drobnost hodně povedenou záležitostí, mohl nabýt dojmu, že Janika Kolářová vydala hodně zajímavou, v Česku poměrně originální desku. Toto zdání dokonce podtrhoval i velice kvalitní obal desky, jaký jsem snad v SuperStar či Idolu ještě nezažil. Bohužel obal a jeden povedený singl kvalitní desku nedělá. Na albu s Janikou spolupracoval František Soukup, tedy syn Ondřeje Soukupa, a celé to produkovalo jakési nespecifikovatelné sdružení Nightwork production. Soukup mladší ovšem na desku napsal pouze tři věci, jednou přispěl Jorge Corante (to je ten člověk, co udělal první album Sámera Issy) a zbytek nakoupila firma venku povětšinou od Henrika "Hylle" Nielsena, na jehož stránkách si můžete dokonce poslechnout dema všech písniček, které od něj pocházejí. České texty jsou z pera kamaráda Janiky Antonína Kašpara.

Teď se trochu vrátím k onomu drobnému problému z prvního singlu. Písnička je to vskutku výborná, zajímavě smíchaná, prakticky vše je u tohoto kousku výborné. Jediné, co to kazí, je samotný Janičin zpěv. Už v SuperStar mě moc nepřesvědčila a tady to bohužel jen dokazuje. Její hlas se do tohoto stylu naprosto nehodí a hodně za to může i její věk. Janika prostě stále zní jako hodná holčička, i když se z této pozice sama snaží vymanit například texty, což je další průšvih - k jejímu image jsou příliš ostré a až zbytečně vulgární, navíc se je v některých písničkách uměle snaží zdrsnit i svým hlasem.

Předchozí chyby jsou v některých písničkách výraznější, ale na druhou stranu jsou i takové skladby, kde se vůbec neobjeví. Na desce hodně vyčnívá křehce mrazivá balada "Losing You", jejíž aranžmá a zvuk posílá hlas Janiky přesně do těch intencí, ve kterých by se měla nést celá deska. Podobně jako "It Don't Work Like That" je zvukově povedená i "Doby ledový", a dokonce ani zde není problém s hlasem Janiky, jenže pak přijde ne doba ledová, ale ledová sprcha s naprosto otřesnou "Nejsem tvý kotě" v kolovrátkovém rytmu a s textem, jenž je děsnou slátaninou. Bohužel podobných excesů je na "Janice" více. Písničky od Nielsena nejsou sice špatné, koneckonců zmíněná "Losing You" je taky od něj, ale v "Sebe Vědomé" (v originále "Touch") lehce vykradl jediný velký hit Jennifer Paige "Crush". Opravdu vydařená je ale Corantova "A Thousand Times".

Janika Kolářová společně se svými producenty natočila svým způsobem zajímavý debut, který se bohužel neobešel bez mnohých chyb. Nicméně zároveň na desce ukazuje, že to jde vše daleko lépe a tím dává poměrně slušný příslib do budoucnosti. Osobně si myslím, že až tahle mladá dáma dospěje, může ještě v naší popmusic ledacos dokázat.

NÁZORY
  • V zahraničí to není běžné ? (Emilio, 22.12.2005 12:32) Reagovat

    A co třeba na Slovensku ? BMG si uplatnilo opci na 10 finalistů z 11-ti, a všech 10 už vydalo CD. Dokonce i Mikla, který ze soutěže dobrovolně odstoupil.

  • hodně vydařené CD (Tyrl, 22.12.2005 12:33) Reagovat

    i přes některé chyby o nichž píšeš ( technika zpěvu, někde výslovnost ). Shodneme se na jednotlivých skladbách, "Losing You" je naprosto skvostná věc. Coranteho "A 1000 times" ( btw, dělal k tomu i mix a mastering ), "Doby ledový", nakonec i "It don't work like that" ... vyjma Anetina CD si nevybavím, že by na nějakém produktu Superstar bylo tolik "pecek". "Šárkovaňkovská" "Pussycat" mi na rozdíl od Tebe ale tolik nevadí, i když to taky rozhodně není můj šálek čaje - z druhé strany, co by třeba právě Š.V. dala za to, aby měla na svém CD takovouto "ledovou sprchu" ... V kontextu Janičina CD je to slabší, protože ostatní je místy až výborné.
    V jedné věci s Tebou nesouhlasím naprosto : Janičina "image hodné holčičky". Z čeho image ? Z medailonku Novy ? Ze srovnávání s (např.) Noskovou ? Tohle prostě neberu. Janika si svoji image teprve musí vytvořit a daleko víc bych bral za bernou minci právě to, co ze sebe dala na CD. A texty Tondy Kašpara ? Mně se hodně líbí - někomu jinému nemusí. Ale nejsou právě texty a paralely v nich to, co pomáhá držet žánrově pestré album pohromadě - tak, že není roztříštěné a že ho můžeme vnímat jako celek, ne jako deset různých nezávislých sdělení ? Na mne CD Janika takto působí, i po dvou měsících - cítím z něj osobnost ( image, chceš-li ) zpěvačky. Samozřejmě že ne ještě vyzrálou, to v 17 asi nejde, ale přesto. I proto, že žádné jiné superstarovské album ( ani Anetino ) na mne takto nepůsobí, dávám na své soukromé desetibodové stupnici 7 1/2.

  • Ahoy (Tonda Kašpar, 22.12.2005 13:03) Reagovat

    Ahoy.Nechci se vyjadřovat k recenzi, protože mi to nepřísluší a protože taky občas píšu na jeden server a vím, jak je tahle práce těžká, takže recenze mi přijde uplne v poradku. Ale jedna věc mě zarazila, že ti ty texty připadají občas vulgární? Promiň, ale zkusil si si někdy poslechnout rozhovor 17ti letejch holek, když kolem nejsou kluci? Proti nim jsou horníci z karvinskejch dolu slabikarema spisovny cestiny:-) A Janika je uplne normalni 17 leta holka, tak proc to nepriznat, ze jo...;-)Navic, sprosty slova jsou tam jen asi 2 nebo 3.

  • to 20.16 (Fík, 22.12.2005 20:20) Reagovat

    16/51 :)

  • Super album (Monarc, 22.12.2005 20:37) Reagovat

    mě se to album moc líbí a dal bych 7/10 , doufam že nebylo poslední album , který vydala ! :))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Dvanáct českých a slovenských vánočních a zimních písní roku 2020 (24.12.2020 08:30)
- Video: Sámer Issa a Lucie Vondráčková natočili duet "Vrať se" a my o klipu k němu píšeme jen proto, že je to skvělý clickbait (23.11.2020 12:35)
- Vlasta Horváth vydává nové album "Stále nevěřím" (28.02.2019 16:02)
- Video: Vlasta Horváth novým singlem ponouká lidi: "Běž dál ke svým snům" (25.11.2018 08:52)
- Video: Sámer Issa začíná v "Sámerovi" nechtěně parodovat sám sebe (06.09.2016 10:33)
- Video: Vítěz druhé řady SuperStar Vlasta Horváth ukazuje v novém videu "Kousek mýho já" (26.08.2015 11:28)
- Audio: Vlasta Horváth - Přihořívá (27.12.2013 15:19)
- Video: Sámer Issa - Syria / سامر عيسى - السورية (23.07.2013 08:05)
- Recenze: Sámerova cesta? Doprava dálnice, doleva polňačka (27.01.2012 07:00)
- Video: Sámer Issa feat. Martina Balogová - Pár kapitol (04.01.2012 18:27)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu