shop.musicserver.cz

Simply Red rozžhavili halu do ruda

Vydáno: 08.12.2005 11:10 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Česká republika si může po úterku škrtnout další jméno ze seznamu velkých hvězd, které tady ještě nekoncertovaly. Mick Hucknall přivezl své Simply Red ve více jak dvacetičlenné sestavě a T-Mobile Arénu rozžhavil do ruda. Povedlo se mu to lépe než fanouškům Sparty.

Simply Red Live Wien
© facebook interpreta
Simply Red nejspíše není potřeba nijak zvlášť představovat, každý, kdo se o hudbu alespoň trochu zajímá, ví, o koho se jedná a jaké hity má tato skupina na svědomí. Mick Hucknall a spol. jsou v posledních měsících velice aktivní. Vyšlo jim ne nijak povedené CD "Simplified" a velice luxusní DVD "Cuba!", jehož recenzi očekávejte na musicserveru v následujících týdnech. Oba tyto tituly je samozřejmě nutné propagovat, a možná i proto se Simply Red vydali na turné, v rámci něhož si přijeli poprvé zahrát i do České republiky.

Petr Bende se svou kapelou si může do kolonky "hráli jsme před..." (jeho slovy "hráli jsme s...") napsat další jméno, tentokrát asi nejzářivější. Přesně v osm hodin nastoupil na pódium a písničkou až příliš připomínající "Let Me Entertain You" Robbieho Williamse otevřel svoje zhruba půlhodinové vystoupení, během něhož odehrál šest písniček včetně současného hitu "Anděl perutí mách". Jeho vystoupení mělo celkem slušný ohlas (tedy na předskokana), ale bylo zcela zřejmé, že lidé jsou tu kvůli jinému druhu muziky a že je český poprock příliš nezajímá. Ze sedadel je nezvedlo ani bubenické intermezzo hlavního aktéra v písničce "Vstávej", které mohlo leckterým připomenout nedávný koncert Phila Collinse, aniž bych bubenické umění obou jmenovaných nějak srovnával. Petr Bende, který nyní může prohlašovat, že hrál se Simply Red, se po vodní sprše získané z vlastních zdrojů odebral do zákulisí a začalo se čekat na Micka Hucknalla a jeho ansábl.

Simply Red Live Budapest
© facebook interpreta
Něco před devátou nastoupil na část pódia oddělenou plexisklem dvanáctičlenný smyčcový orchestr, složený převážně s velice pohledných slečen, a s úderem deváté se halou rozeznělo intro, po jehož skončení za zvuku piana nakráčelo na scénu zbylých jedenáct muzikantů včetně Micka Hucknalla. Všichni dohromady pak spustili "A Song For You" a já zde snad poprvé viděl někoho na takto velkém koncertě hrát na zobcovou flétnu. Simply Red začínali velice zvolna, dalším hitem nesoucím se na klidné vlně byla "For Your Babies" a vlastně i následující dvojice písniček "Smile" a "Holding Back The Years". Tento pop-jazzový blok vyvrcholil velice povedenou coververzí hitu Boba Dylana "Positively 4th Streets", Hucknallovi se zde povedlo velice precizně přezpívat tuhle klasiku, aniž by ztratila něco z typicky dylanovské nálady a hloubky. V recenzi na album "Simplified" jsem v podstatě výrazněji pochválil pouze jedinou písničku - "Sad Old Red", která ve stejné verzi zazněla i na koncertě a nutno poznamenat, že opět patřila k tomu nejlepšímu, co Simply Red nabídli. Čistý jazz jim prostě sedí nejlépe, i když na druhou stranu je pravda, že i ony nešťastně převlečené verze ostatních písniček vyzněly na živo daleko méně tragicky.

Simply Red Live
© facebook interpreta
Aby těch stylů nebylo málo, v poslední době se Simply Red dali ještě na kubánskou hudbu a reggae, které na koncertě zastupovaly "Perfect Love" a další z mnoha coverů "Night Nurse". Hala, kterou navštívilo odhadem sedm tisíc lidí, postupně více a více ožívala a právě tato hudba latinské Ameriky nalila většině energii do žil. Své udělalo i vynikající nazvučení T-Mobile Arény. Musím napsat, že lépe nazvučenou jsem ji zažil snad pouze v roce 1997 na koncertě Phila Collinse a pak ještě jednou letos na koncertě Marka Knopflera, který se ovšem neobešel bez drobnějších chybek. Na druhou stranu, když si s sebou vezete více jak dvacetičlenný ansábl, už si dáte pozor, aby bylo vše perfektní.

Na kubánské a brazilské rytmy navázaly hity starší hity typu "It's Only Love" nebo "A New Flame", v rámci nichž Mick Hucknall nezapomněl představit i ty nejdůležitější členy kapely, která ale jinak dávala naplno vyniknout hlavně svého leadera a málokdy strhávala pozornost na sebe sóly. Výjimkou byl pouze kytarista Kenji Suzuki a pochopitelně již téměř kmenový člen, multiinstrumentalista Ian Kirkham. Společně s "The Right Thing" se koncert začal blížit do finále a po "Sunrise" se celé osazenstvo odebralo do zákulisí. V tu chvíli se strhla na relativně malý počet diváku velice překvapující bouře.

Simply Red Live
© facebook interpreta
Přídavky odstartovala nová verze "Fairground", která ale bohužel ani na živo u mě nezískala kladné body a jakoby to samotný autor tak nějak vycítil, uprostřed písničky si doslova a do písmene dupnul a skokem přešel do verze původní. Následující "Something Got Me Started" zazněla taktéž v nové verzi, ale té to tolik neuškodilo. Obecenstvo bylo v tuto dobu tak rozpálené, že oceňovalo i zvláštní taneční Hucknallovy kreace a odlesky diamantu v jeho zubu. Závěrečným bonbónkem byla pochopitelně "If You Don't Know Me By Now", kterou si společně se Simply Red střihla jako jeden muž i celá T-Mobile Aréna.

Ačkoliv jsem letos už zažil lepší koncerty (Phil Collins, Pat Metheny), diváci se skvěle bavili a Mick Hucknall dokázal, že i když již viditelně zestárl, stále má koncertně co říct. Osobně jsem ale odcházel z haly lehce neuspokojen. Snad bych i pochopil, že nezazněla tak výborná "So Beautiful", ale co mi opravdu nešlo na rozum, jak mohli Simply Red vynechat takovou pecku, jakou "Money's Too Tight (To Mention)" bezesporu je. Nicméně Mick Hucknall osobně lidem v T-Mobile Aréně slíbil, že se určitě vrátí, a my můžeme jen doufat, že svůj slib dodrží a tyhle drobné nedostatky napraví.

Setlist koncertu (bez záruky):
Intro
A Song For You
For Your Babies
Smile
Holding Back The Years
Positively 4th Streets
Sad Old Red
More
Night Nurse
Perfect Love
It's Only Love
A New Flame
Stars
Thrill Me
Infidelity
The Right Thing
Sunrise

Přídavky
Fairground
Something Got Me Started
If You Don't Know Me By Now

Simply Red, Petr Bende, T-Mobile Aréna, Praha, 6.12.2005

NÁZORY
  • ZIMA!!!! (mpm, 08.12.2005 21:29) Reagovat

    To byla nehorázná chyba pořadatelů!! o 30% nejmíň mi to zkazilo celý koncert!!! T-Mobile Arena je hnusný a teď navíc studený monstrum a doufám, že už tam nikdy nebudu muset vkročit!!!

  • simply the best (marcel, 09.12.2005 12:32) Reagovat

    Ja som si koncertom Simply Red splnil dalsi zo svojich hudobnych snov. Listok na koncert, cesta z Bratislavy, plus hotel ma sice stalo plno penazi, ale bolo to nieco tak uzasne, ze absolutne nelutujem. Kvalitativne by som to porovnal len s koncertom Joa Cockera a Tiny Turner, pripadne Collins. Take srandy ako Robbie Williams, ktory spieva live poriadne falosne a intonacne uplne nepresne by sa mohli ucit. A ten Vas SuperStar Bende, ci ako sa vola, ma prijemne prekvapil. Konecne na Slovensko prichadza z Ciech dobra muzika aj s Langerovou. Uz som myslel, ze tam mate len chudiatko Machalkovu a Chinasky. Drzte sa, cau.

  • krasny koncert (smetol, 15.12.2005 10:36) Reagovat

    Osobne nesuhlasim s recenzentovou kritikou albumu Simplified, mne taketo CD vyhovuje, oblubene pesnicky v novej uprave - idealne na vecery pre svieckach. Koncert vyborny, ale ta zima v hale - HANBA USPORIADATELOM ! By som chcel vediet, co si pomysleli hostia - clenovia skupiny

  • Mick nás s manželkou roztančil (OndraM, 17.12.2005 13:32) Reagovat

    Souhlasím s tou kosou, začátek byl tužší.Ale myslím,že očekávání a pak výkon Simply Red, to bylo něco moc pěkného.Slyšet v T-Mobile aréně smyčcový orchestr a krásné flétny a perkuse..no comment.Taky myslím, že Mick H. se s tou zimou vypořádal s přehledem a humorně.Doufám,že příště se managment SR rozhodne pro Sazka Arénu,protože mít takové podmínky jaké měl Phil Collins,tak by to bylo bez ztráty kytičky.Jinak rencenze je recenze,s autorem taky ve všem nesouhlasím,ale zatím jsem(krom v MF Dnes od pana Vlčka)zádnou jinou nečet ani nenapsal :)) Mějte se fajn a na dalších sqělých koncertech dovi

  • Simply Red byli super! (Dan, 20.12.2005 07:57) Reagovat

    Pro mně byli SR jedním z nejlepších koncertů za poslední dobu.Faktem je, že mi taky chybělo "Money´s too tight ..." a nedokážu si to vysvětlit.Třeba čekali, že ještě budou přidávat, ale jak se vždycky rozsvítí, tak lidi udělají čelem vzad. Nicméně sháním všechna alba, opravdu mně to vzalo.I navzdory té zimě v hale.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Petr Bende novou verzí hitu "Já budu chodit po špičkách" zve na svá dvě koncertní turné (27.09.2023 11:58)
- Nové desky 21/2023 - od Simply Red přes Daniela Landu po Arlo Parks (31.05.2023 21:00)
- Video: "Dezertér" v podání Petra Bende a Báry Štěpánové je sympaticky lidovkový (12.03.2023 10:25)
- Video: V klipu "Tisíce cest" si Petra Bende naklonuje Bára Štěpánová (12.10.2022 11:49)
- Nové desky 12/2022 - od Michaela Bublého přes Placebo po Machine Gun Kellyho (30.03.2022 17:00)
- Petr Bende vyráží na tradiční vánoční turné. Zazpívá s cimbálem i svým tátou (04.11.2021 15:03)
- Video: Petr Bende se v letním klipu zavrtává "Do peřin" (24.06.2021 15:16)
- Video: Simply Red vás v klipu "Earth In A Lonely Space" vezmou na průlet Sluneční soustavou (21.05.2021 13:14)
- Video: Petr Bende hledá v klipu "Do nových roků" světlo na konci tunelu temné doby (26.01.2021 09:34)
- Slavná alba: "Stars" jako výtah Simply Red ke hvězdám (09.01.2021 09:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu