shop.musicserver.cz

Mistři slz a diamantů zapálili metalové pochodně

Vydáno: 05.12.2005 09:01 v sekci Naživo - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Hammerfall, Stratovarius a mnoho dalších hvězd křišťálového metalu se předvedlo 3. prosince ve zlínské hale Novesta. Přes mlhavý začátek k vypsaným propiskám až k bušícím kladivům; takový a až nezdravě hlasitě nazvučený byl první ročník Zimních Masters Of Rock 2005, o kterém se více dozvíte právě zde.

Interitus 2
© www.interitus.com
A stalo se... Dne 3. prosince roku 2005 nadešel den s velkým D, na který se těšilo celé hejno metalistů a všech těch, kteří holdují těžkotonážním popěvkům. Velký zimní metalový svátek začal o jedné hodině odpolední. Jako první se měli předvést Daimonion. Byli zde uvedeni jako nová, začínající kapela a měli pro sebe asi půlhodinu čistého času. Ve 13:45 je na pódium přišli vystřídat Interitus. Celkem jsem na ně byla zvědavá, protože jsem měla už jednou možnost se na ně jít podívat; to když předskakovali Helloween. Jenže sobota pro ně byla svým způsobem významným dnem, protože už nebyli v pozici předkapely a měli víc času. Své skladby zahráli opravdu dobře a hlavní bylo to, že si samotné hraní náležitě užívali. Všude bylo plno energie, ta z kapely sršela na všechny strany. Na to, že bylo odpoledne, dokázali fanoušky dostat do parádního reje, který skončil asi o půl třetí. Má očekávání nad míru splnili a pokud na sobě budou dřít, mají šanci to dotáhnout daleko (a možná i se zpěvem v českém jazyce). Měla bych ale výhrady k nazvučení flétny - jako někdo, kdo "pár pátků" na flétnu hrál, vím, jak je těžké tento nástroj nazvučit, ale dá se. Moc se mi také nezdálo aranžmá jedné skladby, kde si konkurovala zobcovečka s husličkama. Ale aby kritika nebyla jen o kritizováním, musím zpěvačku a flétnistku Báru Sudovou pochválit za výborné frulato. A pokud to frulato nebylo, tak parádně zachrčel mikrofon.

Wohnout
© www.wohnout.cz
Asi o tři čtvrtě na tři si to na pódium přihopkali ohlí Wohnouti. Podle plánů měli odlehčit heavy atmosféru v hale. No, tak bylo jim jasné, že publikum, které tam budou mít, bude zvyklé na jiné grády, než co předvedou oni. Ale když už nic jiného, člověk se aspoň slušně pobaví při jejich vystoupení. Za to další, ta... no... ta nepsavá propiska, nebo jak to... Jo, už vím, Vypsaná fiXa. Nejeden metalista na ně vyjeveně hleděl, nejeden nadával a nejeden šel "na jedno". Ale přesto se našli tací, kteří hopsali na zinscenované trampolíně. Shrnuto a podtrženo nepsavou propiskou: "Co ti tam dělali???" Další hrůza přišla v následujících několika minutách a to v podání Tagada Jones. Byli jako tvrdší Limp Bizkit říznutí dnes moderními Linkin Park. Nebo spíš byli jako očekávání sladké chuti po koupi drahého francouzského vína. Jenže po těžkém souboji s vývrtkou se vyvalí nakyslý odér. No pojďme raděj ven na čerstvý a studený vzduch a ušetřeme se tak monotónně nudného zpěvu. Po hodinové procházce kouzelně promrzlým Zlínem jsme se vrátili plni nadějí do haly. A kdo že to tam měl hrát...?

Toužimský Arakain
© www.arakain.cz
Jeden z hlavních hřebů večera je tady, hvězda Arakain. Vystoupení se jim povedlo, hráli starší věci, ale ukázali i tvář svého aktuálního alba "Warning". Do Arakainů byla vkládána velká očekávání. Aby taky ne, vždyť jsou v podstatě už jedinou pořádnou českou metalovou kapelou, téměř legendou. A můžu říct, že mě nadchli jako zatím žádná z českých rockových skupin. Jejich repertoár? Sami pánové si přiznali, že už nejsou nejmladšího data výroby; to když Honza zapěl "Mládí v hajzlu". Unikátním dílem byl "Strom života", ke kterému skupina udělala výborný videoklip. Ze starších věcích vzpomenuli na "Apage Satanas" z roku 1998, taky moc vydařená skladba. Dovoluji si říct, že Honza Toužimský do kapely výborně zapadl a sedí mu to. Za Aleše Brichty se skupina musela přizpůsobit požadavkům tehdejší společnosti a také samotnému Brichtovi. Pak přišel na řadu Peťa Kolář, jenže tato spolupráce netrvala moc dlouho a konečně přišel do skupiny kudrnatý ďáblík, Honza. S ním v čele kapela ožila.

Korpiklaani 2
© www.korpiklaani.com
Švédsko-finská exhibice začíná. Jako první na scénu naběhnou Korpiklaani. A že je na co se dívat... Zpěvák opírající se o mikrofon se sobími parohy, nádherný kytarista s kloboukem a řezavými riffy, pohodářský pantáta za baskytarou, bubeník a v neposlední řadě pan šmidlista a harmonikář. Že se vám ta sestava nějak nezdá? Ale ano, tito pánové předvedli úžasnou smršť folklóru propojeného s metalem. Podmanivými melodiemi připravili publikum na další skupiny, ale zatím nepředbíhejme. Korpiklaani jeli jako po másle, lidé v kotli hrozili a atmosféra se rázem změnila. Skupina si nelibuje ve složitosti, například skladba oslavující chmelový nápoj sklidila obrovský úspěch.

Hammerfall 1
© www.hammerfall.com
Přišel první hřeb večera, grupa jménem Hammerfall. Za úvodních tónů intra se na hlavy diváku začal snášet sníh a odkryla se fascinující scéna s ledovými skálami. A už na pódium nabíhají členové skupiny a rozjíždí velkolepou show s písní "Secrets". Podlaha v hale se rozduněla pod doskoky fandů. Celé vystoupení Hammerfall bylo jednou velkou jízdou. Jak nasadili, tak skončili. Žádné přestávky, žádné zvolnění, prostě jízda. Skupina je tím známá; na desce je úžasná balada, ale naživo si ji nikdo neposlechne. Možná se tím členové brání tomu, aby nespadli tam, kam padá většina, ale tento strach je naprosto zbytečný. Fanoušky potěšili skladbou "A Legend Reborn", kterou zrovna moc často nehrají. Dále ze starších alb jmenujme kousky jako "Riders Of The Storm", "Heeding The Call" nebo nestárnoucí klasiku "Let The Hammer Fall". Fanoušci si vydupali a vypískali tři přídavky; "Templars Of Steel", novinku "Hammer Of Justice" a našláplý song "Hearts On Fire". Pak scénu zahalily závěsy a na řadu měl přijít druhý vrchol večera.

Stratovarius 1
© www.stratovarius.com
Z mrtvých vstali a předvedli okázalý návrat... Dostali se z nesnází a potěšili fandy novým albem. Stratovarius jsou zpět. Fanfáry hrajte a lide tleskej, protože bez těchto Finů by metalová scéna těžce strádala. Rozjeli se v hyksóském voze a lovili se stejnou grácií, jaká je v "Hunting High And Low". Pak přesedlali na světelný paprsek na západě a rychlostí světla odletěli k omračujícím riffům při "Speed Of Light". Ale v cestě jim stojí král všech hříchů a necudností. Strach a odvahu zároveň najdeme v "Kiss Of Judas". Následující skladba "SOS" jako by předznamenala další píseň "Maniac Dance" z nového alba, v níž Tolkki volá o pomoc při ztrátě křídel své fantazie. Majestátnou půlnoční symfonií odstartovala druhá polovina jejich koncertu, ještě mohutnější a výraznější. Z novinky ještě zazněla píseň "United", doprovázená videoprojekcí na dvou plátnech. Přenesme se přes tikot hodinek k líbezné věcičce "Forever", kterou zpěvák obratně rozpůlil, aby si popovídal s publikem. Pak zpívali naprosto všichni, tak kouzelné to bylo. Na křídlech mohutného orla jsme přiletěli do samého nitra země, k černému diamantu. Mohutný závan ohně sežehl obavy a všichni přítomní si byli jisti, že na podiu stojí opravdoví titáni, jejichž dlouhověkost nebude znát mezí... Snad.

Na závěr bych jen ráda dodala něco k technickým nedostatkům týkajících se show. A sice bych si ráda vzala na paškál pana zvukaře... Chlape jeden, ty snad nejsi normální. Tak to ohulit, nevyvážit a tím naprosto znehodnotit celý koncert. Ba co víc, riskuješ i soud, protože jsi mohl leckterým lidem přivodit zdravotní problémy. To se dělá? Padej se přiučit od zkušenějších a vrať se s popelem na hlavě, nebo se radši nevracej vůbec. Fuj, do kamen s tebou.

Zimní Masters Of Rock 2005, hala Novesta, Zlín, 3.12. 2005

NÁZORY
  • Zvukař by zasloužil skutečně pověsit ... (Grom, 05.12.2005 10:24) Reagovat

    Jsem rád, že autorka zmínila onoho "úžasného" zvukaře. V uších mi šumí ještě teď, 2 dny po koncertu. Asi si pan "zvukař" řekl, že čím známější kapela, tím ji více osolíme. Ale takhle ohulení nebyli ani Manowar na letním Masters (oproti zvuku u Stratovarius a Hammerfall byli "Kings of Metal" úplní břídilové). No, ale i přesto tento "drobný" nedostatek to byl zážitek, na který se nezapomíná. Vidět po dvou letech Stratovarius opět na scéně (nový basák mě mile překvapil - sólo sice dle mě nápadně připomínalo Joeyho DeMaia a jeho proslulý "Let čmeláka", ale musím před novým basákem smeknout. Jen kdyby se pořád tak blbě neculil :) ). Hammerfall předvedli svoji standardní našláplou show, která nemohla nikoho nechat klidným. Tuhle kapelu jsem již viděl potřetí a kromě působivého intra, kdy začlo v Novestě sněžit, mě ničím nepřekvapili, ale rozhodně ani nezklamali. Prostě Hammerfall :) Celkově se první ročník zimního Masters vydařil, ke kladně hodnoceným kapelám ještě musím přidat úžasné Korpiklaani. Mít trochu lepší podiovou show, tak zadupou do země jak Subway to Sally, tak dokonce i In Extremo. Ještě Interitus byli celkem fajn, zbytek na metalovém fesťáku neměl co dělat, ať se na mě pořadatelé nezlobí, ale co tam dělala Fixa, Wohnout a ti "frantíci", to nechápu. Takže příště jiného zvukaře a lepší odpolední kapely a bude to super. Mějte se. Metal forever.

  • Fotky (Maple, 05.12.2005 14:17) Reagovat

    Fotky z WMOR najdete na www.MusicPhoto.cz

  • French wine (sasoon, 05.12.2005 14:42) Reagovat

    No to víte, když čekáte od francouzského vína sladkou chuť, nesmíte se divit, že se vám pak zdá kyselé.... Patrně bude lepší zůstat u piva. Jak pro vás, tak pro víno.
    Muhehe

  • Arakain? (Kostěj Nesmrtelný, 05.12.2005 17:04) Reagovat

    Cože? Jediná pořádná česká metalová kapela? Panebože!
    Ador Dorath, Dying Passion, SSOGE, Forgotten Silence, Interitus (ehmmm...), Memoria, Endless...
    To jenom tak z hlavy...Kdo proboha psal ten report?

  • Re: Arakain? (Autorka, 05.12.2005 17:22) Reagovat

    V reportu to bylo myšleno tak, že jsou na úrovni kapel zahraničních. A to bude trvat ještě hooodně dlouhou dobu, než se tam dostanou jiné kapely.. Autorka reportu

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tip na dárek pod stromeček: Kniha Arakain - History 40 (14.12.2023 17:35)
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Milovníci hudby a sportu, pozor! Souboj kapel v nohejbalu Festonda Cup startuje už ve středu (23.07.2023 09:03)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)
- Video: Vypsaná fiXa vydáním živáku "Štěstí Jimi Dixona" slaví dvacet let alba "Bestiálně šťastní" (28.06.2023 13:23)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Fotogalerie: Silný druhý den Rock For People přes skla objektivů (10.06.2023 12:19)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu