shop.musicserver.cz

Naše uši do vašich hlav – Dan Hájek

Vydáno: 05.06.2000 05:00 v sekci Publicistika - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Minulé pondělí se poprvé objevil náš seriál, ve kterém se budete setkávat s Top Teny alb, která v poslední době nejvíce poslouchali naši redaktoři. Dnes je na řadě Dan Hájek.

Sestavit Top Ten z toho, co jsem za poslední dobu nejvíce poslouchal a co mě nejvíce dostalo, byl docela problém. Poslouchám totiž kde co, ale povedlo se. Nabízím můj Top Ten, pokud vás aspoň trošku něco osloví, neváhejte a zkuste si to někde (ve vašem oblíbeném obchodu s CD) vyposlechnout. Přeji úspěšný lov.

Banco de Gaia - obal desky
© www.banco.co.uk
1. Banco De Gaia – Big Men Cry

Za tímto projektem se skrývá jeden človíček jménem Toby Marks. Album "Big Men Cry" není zrovna nejnovější (1997), ale do mého archivu se dostalo jako poslední. Zatím poslední album Banco De Gaia vyšlo minulý rok a dostalo název "The Magical Sounds of…", také velmi povedené. Přesto se však album s "velkým plačícím mužem" na obalu stalo mým nejoblíbenějším. Banco De Gaia se pohybují se svou tvorbou ve vodách ethno dance, tj. spojení tanečních rytmů (dub, house) s různými prvky world music, v tomto případě jsou oblíbené asijské motivy. Jedno z alb Banco De Gaia je věnované tibetské kultuře ("Last Train To Lhasa", 1994), sám Toby Marks se angažuje v Hnutí za osvobození Tibetu od ČÍny. Zpět k albu "Big Men Cry" - není to typické taneční album Banco De Gaia, je na něm více experimentů a je převážně pomalé. Skladby jsou propracované a mají své zvláštní kouzlo. Na albu jsou k slyšení příjemné hymnické opusy (např. "Drunk As A Monk") nebo rozsáhlé zvukové plochy (např. "Starstation Earth"). Při poslechu téhle desky se skvěle odreagovává a poznávají místa na této planetě, která až tak často nenavštěvujete. Nádherný hudební sen.

Enigma - obal desky
© facebook interpreta
2. Enigma – The Screen Behind The Mirror

Zatím poslední album projektu manžela zpěvačky Sandry, Michaela Cretu, mě uchvátilo natolik, že si jej pouštím stále ve velké frekvenci. Rozdílnost nálad alba (od sněni po depresi), příjemné skladby s vokálem Ruth-Ann (projekt Olive), singlíky "Gravity Of Love" a "Push The Limits". Po všech minulých deskách s obrazem určité kultury, je toto velmi povedená změna. Do kontextu alba dobře zapadají samply z díla moderní vážné hudby Carla Orffa "Carmina Burana". Při každém poslechu se přesvědčuji o tom, že se doopravdy za těmi zrcadly něco musí dít a občas jen tak koukám do zrcadla a sleduji, jestli na mě něco nevyskočí. Třeba já...

Sven Vath - obal desky
© Virgin / EMI
3. Sven Väth - Contact

Tento člověk je zvláštní, jeho vystoupení na party´s jsou divoké jízdy, oproti tomu jeho aktuální album "Contact" je uhlazené a veselé. Baví mě, jaké na něm použil zvuky, celé je to pěkně pestrobarevné. Sven Väth se pustil do hrátek se starými mašinkami a vyloudil z nich zvuky, které se na první poslech zdají známé, ale zároveň překvapují něčím neznámým. Rytmus je chytlavý, jen se roztancovat. V pomalých pasážích alba je čas na oddech a bádání nad těmi zvuky. Moc zábavné a poučné, takto se dělá dobrá dance muzika.

4. Pet Shop Boys – cokoliv
Tak to je jedna z mých stálic, které mohu poslouchat kdykoliv. Jejich velmi povedený a propracovaný popík je příjemně doplňován vokálem Neila Tennanta. Hudební laborování je pod taktovkou Chrise Lowea a vždy máte záruku melodiky a chytlavých melodií. Neilovy texty nejsou odrhovačky, ale jsou duchaplné, plné života a lidských příběhů v něm. Mezi mé nejoblíbenější alba patří "Behaviour" (1990, velmi propracované album s nádhernou pomalou a chmurnou "Being Boring") a poslední deska "Nightlife", na kterém hostují takové osobnosti jako jsou David Morales či Rollo z Faithless. Hudba Pet Shop Boys je pohodová a nadčasová. Není nudná a je poskládána podle velmi inteligentního receptu.

5. Mike Oldfield – cokoliv
Moje druhá stálice. Muzika Mika Oldfielda je pro mě příjemnou relaxací. Obdivuji jeho rockové rašení, jeho pojetí hry na kytaru. U alba "Ommadawn" (1975) se mi líbí keltské motivy. "Amarok" je pro změnu 60-ti minutový experiment se zvuky a ruchy ve velmi dynamickém sledu momentek alba. Poslední tri desky "Tubular Bells III", "Guitars" a "The Millenium Bell" ukazují jaký je Oldfield univerzální skladatel hudby, od klasiky přes rock k taneční hudbě. Jako nejpovedenější album považuji "The Songs Of The Distant Earth" natočená na motivy stejnojmenného románu A. C. Clarka.

6. Kraftwerk – The Mix
Při poslechu nové desky Svena Väthe mi to nedalo a ve svém archivu jsem oprášil skvělé remixové album Kraftwerk. Jejich elektronický rock (pop) je nápaditý, nedivím se, že právě oni složili hymnu pro EXPO 2000. Dodnes mě dostává "Radioactivity", která se v jednom z mnoha remixů ze singlu dostala na techno výběr (!). Kraftwerk jsou inspirující elektronika.

7. Joe Satriani – Engines Of Creation
Další kytarový mág v mém Top Tenu. Nová deska mi vyrazila dech. Nebojácně se pustil do elektroniky a natočil album plné duchapřítomné taneční muziky, kterou chvílemi až pekelně okořenil svojí hrou na kytaru. Velmi povedený kousek, jen jsem zvědav, s čím přijde příště.

8. O.S.T. – Man On The Moon
Filmy Miloše Formana miluji pro jejich preciznost a nadhled, s jakým je tento pán natáčí. Ať už to byl "Amadeus", "Lid versus Larry Flynt", tak i poslední "Muž na Měsíci". Soundtrack k tomuto filmu je zajímavou koláží různých hudebních nápadů, příjemná je i účast R.E.M. na tomto albu.

9. George Michael – The Songs Of The Last Century
Poslední deska George Michaela je skvělá, i když plná převzatých skladeb, ale jakým způsobem se tohoto materiálu zhostil, mě omámilo. Jeho verze skladeb "Roxanne" nebo "Miss Sarajevo" jsou úplné lahůdky alba.

10. A-HA – Minor Earth Major Sky
Tak toto album je velká pohoda. Velmi vyrovnaná a příjemná deska pro každou náladu a příležitost.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Dancing Star" Pet Shop Boys je poctou všem talentovaným a odvážným (07.04.2024 15:15)
- Video: Kytaroví velmistři Joe Satriani a Steve Vai spojili síly v bizarním klipu "The Sea Of Emotion, Pt.1" (05.04.2024 12:19)
- Pet Shop Boys se v novém singlu vrhnou do víru tance (22.03.2024 12:41)
- Video: Pet Shop Boys se v klipu "Loneliness" ohlížejí za mladistvou nerozvážností (01.02.2024 15:30)
- Pet Shop Boys se vracejí s novým albem "Nonetheless" (31.01.2024 11:04)
- Pet Shop Boys se v červenci vrátí do Prahy se svými největšími hity (05.12.2023 10:02)
- Sleaford Mods nahráli pro charitu coververzi hitu Pet Shop Boys (29.11.2023 16:46)
- Pet Shop Boys po třiceti letech znovu zpřístupní své nesehnatelné taneční album "Relentless" (04.10.2023 16:08)
- Nové desky 24/2023 - od Queens Of The Stone Age přes J.A.R. po Toma Grennana (21.06.2023 19:30)
- Bojíte se umělé inteligence v hudbě? Neil Tennant z Pet Shop Boys a Peter Gabriel ne (17.05.2023 13:38)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Taylor Swift Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu