shop.musicserver.cz

Když do pekla, tak jedině s The Darkness

Vydáno: 28.11.2005 05:00 v sekci Recenze - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Je to konečně tady. Britští The Darkness vydali druhou velkou desku "One Way Ticket To Hell... And Back". Jsou na cestě do zapomnění, odkud není návratu? Podle všeho nikoli, novinka je nejen lepší než debut "Permission To Land", ale skrývá v sobě nejeden potenciální hit. Zkrátka skvělé album.

8/10

The Darkness - One Way Ticket To Hell... And Back

Celkový čas: 35:10

Skladby: One Way Ticket, Knockers, Is It Just Me?, Dinner Lady Arms, Seemed Like A Good Idea At The Time, Hazel Eyes, Bald, Girlfriend, English Country Garden, Blind Man

Autor je redaktorem Týdne.

Vydavatel: Warner Music

Mánie kolem téhle kapely nepominula ani dva roky po vydaní debutu "Permission To Land". Aby taky jo, když se desky prodalo na tři a půl milionu kopií, což je na ujetou bandu retrorockerů zatraceně solidní výsledek. A tak přicházely z Ostrovů poslední půlrok zprávy, jak Justin Hawkins řekl tady to a tam ono, jak kapelu opustil basák Francis Poullain, jak si kluci myslí, že jsou nejlepší a že Coldplay stojí za zlámanou grešli. Co si budeme povídat, když vedle sebe postavíte "One Way Ticket To Hell... And Back" (průvodce po desce najdete zde) a "X&Y", nemůžu si pomoct, umanutí prdlouši z toho vycházejí líp než zadumaní melancholici. Ano, jsem duší rocker, hraje to jistě roli, ale faktem je, že The Darkness se neberou vážně, z jejich muziky čiší radost, sranda, uvolnění a nápady. Jo jo, je to tak, jízdenka je po čertech dobré album.

Jsou lidé, kterým vadí, když má deska méně než čtyřicet minut. Já se mezi ně počítám, ale jen někdy. Ne v případě The Darkness. Tady to dokonce albu svědčí, že trvá nějakých pětatřicet minut. Jejich extatická muzika vás za tu dobu akorát rozparádí, ale nezačne nudit, neomrzí se. Kdyby trvala minut padesát, už by jí to hrozilo. Anebo by se stalo, že v zápalu egonadšení by The Darkness placku zaplnili spoustou hudby, jenže té by chyběla tu melodie, tu nosný riff. Nic z toho se nestalo, "One Way Ticket To Hell... And Back" je skvěle vyvážená, byť krátká nahrávka.

Album otevírá píseň "One Way Ticket", která je prý o drogách. No, proč ne? Fakt je, že jako první singl se dala vybrat buď třetí "Is It Just Me?", nebo sedmá "Bald", ale na tom už teď nesejde. Obě zmíněné (ještě s parádně hymnickou "Dinner Lady Arms") jsou nejen nejlepší kousky z novinky, ale určitě to nejlepší, co od kapely můžete slyšet obecně. Jsou to pecky s výraznou melodií, nadupaným kytarovým podkladem a proklatě ulítlým vokálem. Justin Hawkins na "One Way Ticket..." dělá ještě větší psí kusy, než co si dovoloval na debutu. Když nedávno prohlásil, že kapelu hodně inspirovali Queen, vůbec neplácal do větru; v kouscích jako "English Country Garden" nebo "Hazel Eyes" je vliv (nápodoba?) party kolem Freddieho Mercuryho démonicky nápadná.

To, co je na The Darkness úžasné, je lehkost, se kterou svou muziku servírují. Je mi celkem jedno, jestli to dělají jenom pro prachy, nebo si tím skutečně naplňují své umělecké ambice. Mně stačí, že od prvních vteřin tibetského intra, které desku otevírá, nevyjdu až do poslední sekundy desáté skladby "Blind Man" z nadšeného údivu. Není to vzhlížení k bohům, k někomu, kdo přišel s novou dimenzí, ale upřímný obdiv čtveřici šašků, kteří evidentně baví sebe, své okolí a miliony lidí k tomu. Navíc to jsou famózní hitmakeři a showmani. Co dělají, dělají dobře. Je to retro? Je to revival hardrocku? Je to svérázná odpověď záplavě unifikovaného garážového rocku? Už to proboha neřešte a pojďte si zaskákat, Hawkins vás vtáhne jedna dvě.

NÁZORY
  • Dobré album (Satanda, 29.11.2005 08:30) Reagovat

    ... ale kvůli některým písním se musí freddie obracet v hrobě ;)

  • Queen2 (Izzy, 29.11.2005 11:13) Reagovat

    English Country Garden je jasná vykrádačka Queen z pol.70 let a není jediná, ale jinak celkem dobrý album, ale řekl bych že první album je tvrdší a lepší. Tady co chvíli slyšim buď Mercuryho nebo kytaru Maye.

  • Skvělé album (Tom, 29.11.2005 12:31) Reagovat

    Předešlé album je podle mého názoru o stupínek lepší ,ale jinak super

  • otras (miso, 29.11.2005 14:02) Reagovat

    dalej ako po prvy odstavec ani nemusim citat.
    bubenik? nie basak?

  • . (Nerevanin, 06.03.2010 15:27) Reagovat

    ani jedno z alb The Darkness nemám, ale po poslechu některých jejich písní o tom začínám vážně uvažovat. jejich písně mají takový nádech, jako bych je už někde slyšela, ale přitom jsou nové. Škoda že se rozpadli, pokud se dají zase dohromady, doufám, že i Justinem. Jeho vokály jsou úžasné. One Way Ticket nebo Dinner Lady Arms, úžasné písně, co se týká tohoto alba.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)
- Naživo: Queenie se svojí show rozbili vinařství ve Valticích (20.08.2023 18:21)
- "Bohemian Rhapsody" se mohla jmenovat "Mongolian Rhapsody". Odhalují to Mercuryho poznámky mířící do aukce (04.06.2023 11:11)
- Naživo: Queenie v pražské O2 areně věrohodně napodobili Queen (19.05.2023 18:00)
- Queen zvažují, že s Adamem Lambertem vydají nový materiál (11.04.2023 14:34)
- Kožené šortky, které měl Freddie Mercury na koncertě v Birminghamu, putují do aukce (05.04.2023 16:46)
- The Darkness oslaví dvacet let své albové prvotiny na speciálním turné (26.03.2023 08:42)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- Queen Relived by Queenie rozezní pražskou O2 arenu v květnu hned dva večery po sobě. Kapela přidává druhé vystoupení, které nahradí zrušený koncert Ozzyho Osbourna (20.02.2023 17:19)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu