Libové výpečky z pokračování povedené tour

28.11.2005 16:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

To, že Peter Gabriel je ztělesnění puntíčkářství s vysokým uměleckým záměrem, je všeobecně známo. Po veleúspěšném turné "Growing Up" přišlo loňské pokračování "Still Growing Up", ke kterému vzniklo i stejnojmenné DVD nabízející nejenom koncert, ale i hodně zajímavých bonusů.
9/10

Peter Gabriel - Still Growing Up (Live & Unwrapped)

Skladby: The Feeling Begins, Red Rain, Secret World, White Ashes, Games Without Fronties, Burn You Up, Burn You Down, The Tower That Ate People, San Jacinto, Digging In The Dirt, Solsbury Hill, Sledgehammer, Come Talk To Me, Biko, In Your Eyes, No Self Control (from 'This Way Up' tour film), Darkness (live studio performance), No Way Out (live studio performance), Growing Up (live studio performace), Downside Up (from BBC show 'Later... with Jools Holland'), Father, Son (from BBC show 'Later... with Jools Holland')
Celkový čas: asi 206 minut
Vydavatel: Warner Music
"Still Growing Up" bylo pokračování turné, na kterém Peter Gabriel prezentoval svou zatím poslední studiovou desku "Up". V rámci této parády zavítal i do Prahy, kde předvedl nadmíru povedený koncert. "Still Growing Up" představilo tohoto chlapíka převážně na festivalech, mezi které byly včleněny i klasické koncerty. "Still Growing Up (Live & Unwrapped)" (doubleDVD) prezentuje právě tato festivalová vystoupení, kde se Gabriel musel převážně obejít bez oněch fíglů propracované show. K dobru je zde několikero bonusů a hlavně dokumentární část, ve které sám mistr prozradí mnoho zajímavého. Sedm různých večerů bylo sestříháno do jednotného záznamu - ten zastřešil zkušený Hamish Hamilton, se kterým Peter Gabriel spolupracoval již na dévédéčku "Growing Up Live". Natáčelo se třeba v hale, na náměstí nebo v řeckém amfiteátru. U dokumentu "Unwrapped" pomohla zajímavými nápady a režií Anna Gabriel.

První koncertní disk na skoro devadesáti minutách nabízí převážně skladby, které Gabriel nehrál na první části turné, ke kterým přihodil provařené a úspěšné taháky jeho show. Úvodní "The Feeling Begins" je instrumentální skladbou, která navodí spíše poklidnou atmosféru, tu přeruší výtečná dvojice "Red Rain" a "Secret World". Z celého záznamu čiší určitá komornost, bez genialit showmanství, ty byly soustředěny na "Growing Up Live" DVD. Zde čekejte spíše klasický koncert, i když na nějaké libůstky přece jen došlo. Při "Games Without Fronties" se Peter a jeho dcera Melanie prohánějí na dvojkolkách (tento záznam byl již použit na klipovém výběru "Play The Videos" jako návnada na tento nosič) a v závěrečné pasáži "San Jacinto" bylo použito ono zrcátkové prasátko - obě tyto vychytávky představil i v Praze. Navíc tu jsou vybrány skladby "White Ashes", "Burn You Up, Burn You Down", "The Tower That Ate People", "Come Talk To Me" (bez londýnské telefonní budky, stejně tak "Solsbury Hill" bylo bez oné projížďky na kole) a vše je završeno úžasnou "Biko".

"Unwrapped" na disku druhém nabízí části z koncertu, které jsou přerušovány povídáním Petera Gabriela o samotném turné. Dozvíte se i to, jestli se bere za dobrého bosse, nebo ne. Slovo dostane i jeho doprovodná kapela, ale jen krátce. Je zajímavé sledovat, jak je tento dokument natočen. Celý záznam je protkán záběry z první "Live" části, které jsou prostříhány rozličnými grimasami Gabrielova obličeje, které Annu napadly natočit - je to dosti umělecké. Neméně vychytané jsou i bonusy - "In Your Eyes" je nasnímána během "Still Growing Up" tour a její skoro dvanáct minut dlouhá podoba přináší i vokální jam Gabriela a afrického zpěváka Dabyho Toureho. "No Self Control" pochází z koncertního filmu "This Way Up" z roku 1988. Z příprav na samotné turné je vybrána zvuková zkouška v poklidném prostředí studia ke skladbám "Darkness", "No Way Out" a "Growing Up" - doporučuji si povšimnout, jaké zvukové detaily byly nachystány. Poslední dvě položky představují Gabrielův projekt "Ovo", kdy v show "Later... with Jools Holland" byly odprezentovány písně "Downside Up", v které zpívá Elizabeth Frazer (z Cocteau Twins) společně s Paulem Buchamanem, a "Father, Son".

Jak je u Petera Gabriela zvykem, zvuková stránka je opět dokonale propracována. Nabídka je kompletní od klasického Dolby Digital 2.0 přes Dolby Surround 5.1 až po DTSko. Tentokráte bych ale řekl, že u "Growing Up Live" byl zvuk dynamičtější - může to však být pouze můj subjektivní dojem. U skladeb "Downside Up" a "Father, Son" očekávejte jen stereo, protože se jedná o převzaté záznamy z televize BBC. Titulková výbava je u dokumentu i koncertu, kde ji vesměs též uvítáte, protože pokud neumíte francouzsky, tak Gabrielovým proslovům nebudete rozumět, a třeba i anglické titulky přijdou vhod. České nehledejte.

Ačkoliv "Still Growing Up (Live & Unwrapped)" supluje jakýsi dovětek k výtečné show Petera Gabriela, nejedná se o nikterak odfláknutou záležitost. Ba naopak, dvě stě šest minut plnohodnotného zážitku si zaslouží vaši pozornost. Je prostě vidět, že Peter má jasnou vizi, jak by takový komplet měl vypadat, a hodlá to vždy naplnit na sto procent, jinak není spokojen. Takto servírované libové výpečky je příjemné si dopřát nejednou, teď již zbývá jen čekání na novou desku nebo Colinsův slibovaný návrat Genesis v původní sestavě.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY