Tři veteráni, část druhá

19.11.2005 14:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Recenze dvojitého CD Cream "Royal Albert Hall, London May 2-3-5-6 2005" už nedávno na musicserveru prosvištěla, teď je na řadě stejnojmenné a také dvojité DVD. Jak se to kdysi zpívalo v jednom TV pořadu pro děti: Pojďte s námi za pohádkou, projdeme se pamětí, naše staré kamarády nehodíme do smetí!
8/10

Cream - Royal Albert Hall, London May 2-3-5-6 2005

Skladby: I'm So Glad, Spoonful, Outside Woman Blues, Pressed Rat & Warthog, Sleepy Time Time, N.S.U., Badge, Politician, Sweet Wine, Rollin' & Tumblin', Stormy Monday, Deserted Cities Of The Heart, Born Under A Bad Sign, We're Going Wrong, Crossroads, Sitting On Top Of The World, White Room, Toad, Sunshine Of Your Love
Celkový čas: asi 167 minut
Vydavatel: Warner Music
Jak už naznačoval poslední odstavec recenze dvojalba Cream "Royal Albert Hall, London May 2-3-5-6 2005", máte-li možnost výběru, zvolte raději stejnojmenné dvojité DVD. To nabízí oproti CD samozřejmě kromě obrazové dimenze navrch také prostorový zvuk, další skladby a rozhovor s protagonisty. Kvůli těmto věcem se DVD preferuje před prostým audio záznamem logicky, ale přičtěme jinou důležitou okolnost, a sice, že toto DVD je vyvedeno ve velmi vysoké kvalitě a má výbornou nostalgickou atmosféru, kvůli které po něm sáhnou staří pamětníci i mladí zájemci o legendy rocku.

Místo konání londýnských koncertů jistě nebylo zvoleno náhodně. Royal Albert Hall jednak byla před sedmatřiceti lety svědkem rozlučkového vystoupení Cream (genius loci), jednak je to také velmi vážený a důstojný koncertní prostor, jenž i z pouhé televizní obrazovky vypadá impozantně a vznešeně. A také fotogenicky. Nabízí se rychlá reminiscence na "Concert For George", kde byl Eric Clapton hlavním hybatelem nádherné pocty Georgu Harrisonovi - tehdy se na témže pódiu potkal s řadou brilantních muzikantů a na pódiu nezřídka stálo třeba i pět kytaristů. Teď, jen s Bakerem a Brucem, hráli jen ve třech, jakoby obnaženě - i tak jim to stačilo na vyprodukování energického soundu.

Jak se dozvíme v rozhovorech se třemi aktéry, Cream se odhodlávali k reunionu skutečně dlouhá léta a ten pravý čas nastal až letos. Ovšem to byl jen první nezbytný krok, na řadu přišly praktické problémy: co hrát a pozor, jak se zbavit nervozity! Protože byly hudba a zejména koncerty Cream postaveny i na improvizacích, musela si trojka domluvit mimo jiné záchytné body, kdy a jak se má Clapton vracet ze svých kytarových sól (a že jich tady je...) zpět do písně. Pověstná muzikantská chemie, jak se ukázalo, pořád funguje, divácká poptávka byla obrovská a my, co jsme nebyli mezi šťastlivci v květnovém Londýně, si to vše můžeme řádně zkontrolovat a vychutnat aspoň na DVD.

Protože je záznam pojat jako sestřih nejlepších verzí skladeb ze čtyř večerů, nabízí bonusová část disků alternativní a neméně dobré verze některých z nich. Je zábavné sledovat, jak se i takoví staří mistři mohou seknout při nástupu do zpěvu při "Sunshine Of Your Love". DTS zvuk je výborný a velmi povedená je kamera a střih záznamu, vskutku moc příjemné pokoukání odpovídající charakteru předváděné hudby.

"Royal Albert Hall, London May 2-3-5-6 2005" opravdu nemá s moderními trendy a současnými technologiemi nic společného. I když se píše rok 2005, je toto DVD velkým staromilským představením tří pánů důchodového věku, v jejichž hlubokých vráskách a očích jsou vidět obrovské životní zkušenosti, pánů, co hrají možná archaickou, ale stále životaschopnou hudbu. Milovníci starého dobrého Claptona, dlouhých instrumentálních pasáží a syrového blues nemusejí nic řešit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY