shop.musicserver.cz

Průvodce albem Fort Minor 'The Rising Tied'

Vydáno: 08.11.2005 13:00 v sekci Publicistika - Lukáš Franz | foto: facebook interpreta

Mike Shinoda z Linkin Park na sólové dráze. Jeho projekt se jmenuje Fort Minor a debutová deska by se na trhu měla objevit koncem listopadu. Na albu "The Rising Tied" se objeví rovných devatenáct skladeb a v našem průvodci se o nich můžete něco málo dozvědět už několik týdnů před oficiálním vydáním.

Fort Minor - The Rising Tied
© facebook interpreta
Linkin Park. Tyhle dvě slova zná snad každý, kdo posledních pět let nestrávil v hibernaci. Nu-metalová partička pěti muzikantů si svým mixem rapu, zpěvu a ostrých kytarových riffů podmanila takřka celý svět. Od Ameriky po Japonsko. Od Los Angeles po Tokio. Celkem vydala kapela pouhá dvě řadová alba - "Hybrid Theory" a "Meteora". Dohromady to dělalo asi sedmdesát minut repertoáru pro koncerty. Loni vydali živák "Live In Texas" a "Collision Course" s Jay-Z. Od té doby je ticho po pěšině. Prý se pracuje na nové desce. Uvidíme. Pro mne je prozatím jednoznačně nejlepším počinem těchto Američanů deska "Reanimation" - album remixů skladeb z debutové desky. Plno hostů, plno potencionálních hitů. Než se nám v přehrávačích roztočí třetí studiová deska Linkin Park, připravil si pro nás jeden jejich člen překvapení. Master Of Ceremonies Mike Shinoda si "spíchnul" sólového levobočka. Co jiného než hip hop by to mohlo být. Shinoda rapovat umí, jeho hlasový příspěvek byl na Linkin Park vždycky to nejzajímavější. A říkejte si, co chcete. Jednadvacátého listopadu by se debutová deska Fort Minor "The Rising Tied" měla objevit na pultech obchodů. Já už jsem měl možnost díky Warner Music do jejího obsahu nahlédnout, a tak vám ji přiblížím alespoň textově.

1. Introduction (3:52)

Dneska už je to zvyk - dávat k deskám intro. Shinoda to pojal trochu velkolepěji, než jsme u otvíracích skladeb zvyklý. Místo několika málo desítek vteřin nám nabídl pomalu nejdelší skladbu celé desky. Jemný klavírní motiv, trochu se vkrádají vzpomínky na "In The End". Líná nálada zvedá prst s varováním: "Tohle není happy deska."

2. Remember The Name (3:50)

Nechybí obligátní "Yeah!" a "C'mon" na začátek. Oproti intru o dost razantnější beat, Shinoda nekompromisně líčí, jak je to s úspěchem v jeho branži. "Je to 10% štěstí, 20% schopnosti, 15% síly vůle, 5% potěšení, 50% bolesti a 100% důvod k zapamatování mýho jména." Skladbu si můžete stáhnout z oficiálních stránek Fort Minor tímto odkazem.

3. Right Now (4:14)

Slova jako shazování bomb a zabíjení mluví za všechno. Politická skladba. Apel na lidské pokolení v tom smyslu, že tudy (viz slova v uvozovkách) cesta nevede. Lehce nevýrazná věc. Možná už jsem těmi politickými podtexty unaven.

4. Petrified (3:40)

Jasná věc pro koncerty. Jednoduchý refrén. Vidím moře mávajících rukou, které jsou ještě hecovány neutichajícím "Come On, Come On!". Začíná se skákat, všichni se potí. Shinoda rapuje: "My name is Mike." a fanynky pod pódiem vlh..., pardon, omdlévají. Povedený track. Skladbu si můžete stáhnout z oficiálních stránek Fort Minor tímto odkazem.

5. Feel Like Home (3:53)

Pro mne naprosto nevýrazná věc, na které zaujmou maximálně tak všemi tolik oblíbené scratche. Rozhodně je to ale výborný producentský tah, co se týče vybrání místa na playlistu. Po "Feel Like Home" totiž následuje...

6. Where'd You Go (3:51)

Jednoznačně jedna z nejlepších skladeb na albu. Nemůžu nevzpomenout Eminemovo "Stan", ale tady hostující Holly Brook má hezčí a něžnější hlas. Emoce by se tu daly ždímat. "Where'd You Go rozbrečí mou ženu pokaždé, když ji slyší," říká Shinoda.

7. In Stereo (3:29)

Po předchozí skladbě by byla asi každá špatná, nicméně "In Stereo" je opravdu jedna z těch, jež vám v hlavě prostě neuvíznou. Ani beat, ani rap. No nic, stává se i v lepších rodinách.

8. Back Home (3:44)

Zajímá vás, co si Mike Shinoda vybaví, když před ním řeknete Los Angeles? Není nic jednoduššího než si pustit číslo osm na "The Rising Tied" a pozorně poslouchat. Méně zdatným angličtinářům se doporučuje slovník. Podstata ale neunikne nikomu. Na pozadí poněkud méně harmonický loop.

9. Cigarettes (3:40)

Upozaděný beat. V "Cigarettes" hraje hudba opravdu druhé housle. Skladba tak zní jako nějaký projev/proslov s hudebním podkresem. Vítaná změna. Album se pomalu stává předvídatelným.

10. Believe Me (3:42)

Velmi povedená věc. Hodně do popu, zamíchané latino prvky (perkuse). Jsem přesvědčen, že rádiovým dramaturgům se bude tahle věc líbit. Minimálně na Evropě 2. Tam bývali Linkin Park jako doma. Ostatně jako všude.

11. Get Me Gone (1:56)

Krátké intermezzo, jenž výtečně přechází do dvanácté skladby...

12. High Road (3:16)

Tohle vybočuje z řady. Klavír se teda táhne velkým množstvím skladeb na "The Rising Tied", ale jehom "High Road" obsahuje zajímavý motiv. Oproti náladě celé desky tu dochází k doslova veselému mačkání několika kláves a i refrén je nějak podezřele "ejchuchů". Nemůže se nelíbit.

13. Kenji (3:51)

Když se podíváte na Mikea Shinodu, určitě vám dojde, že nepatří mezi typické občany Spojených států amerických. "Kenji" je politicko-sociálním trackem o japonských obyvatelích, kteří byli během druhé světové války internováni do USA, a tak rázem přišli o všechno, co v zemi vycházejícího slunce budovali. Featuring Shinodova teta a otec, přímí účastníci.

14. Red To Black (3:11)

Naprosto průměrná skladba, na které zaujme maximálně tak loop basové kytary. Celé to moc připomíná Linkin Park. Chybí riff v refrénu a Chester "berou mě na nože" Bennington.

15. The Battle (0:31)

Další intermezzo. Dá vzpomenout na Eminemovu "8 Mile", resp. na atmosféru battles, jednu z nejlepších ingrediencí autobiografického snímku Marshalla Matterse.

16. Slip Out The Back (3:56)

Další z Shinodových výpovědí. Videoklip by mohl vypadat asi tak: Tma. Shinoda sedí na schodech u kostela. Gotická stavba. Padá listí. Nezbytná kapuca přetažená přes hlavu. Světlo svítí jenom z jedné strany, tvář tak není osvětlená celá. Vidět jsou jenom hýbající se rty a nezbytná bradka. Ke konci by mohlo začít pršet.

17. Be Somebody (3:14)

Blížíme se ke konci. Žádné překvapení. Synth-efekty. Shinoda si zase jede to svoje. Nemůžu si pomoct, ale nebýt tam ten beat, ale třeba vybrnkávaná kytara, tak prostě Linkin Park. Má to i ten Chesterovský refrén. Mám na mysli něžnou verzi. No Scream.

18. There They Go (3:17)

Razantní beat, rychle plynoucí lyrics. Tvrdá věc pro tvrdý kluky s kšiltovkama na stranu, potítkama na rukou a tílkem přes tričko. Nike samozřejmě. DC Shoes designed by Mike Shinoda na nohou.

19. The Hard Way (0:43)

Klasické outro. Nic víc, nic míň.

Jakmile se deska objeví na pultech obchodů, můžete se těšit nejen na recenzi, ale deska "The Rising Tied" bude podrobena také makrorecenzi. Fort Minor pohledem deseti redaktorů našeho serveru.

NÁZORY
  • Jo ! (LoRd, 13.11.2005 13:59) Reagovat

    už aby to bylo doma
    mimochodem dík za krátkou instruktáž

  • ... (beemaja, 19.11.2005 22:46) Reagovat

    jejich písničky miluju....Linkin Park jsou nejlepší a Mike Shinoda se svým rapem...mno prostě ted se dám na Fort Minor:))))

  • nej (chisel, 20.11.2005 18:26) Reagovat

    absolustně nejlepší hiphopový cédéčko, který sem kdy slyšela. miluju Linkin park, miluju Fort minor

  • ??? (zuzannah21, 20.11.2005 18:34) Reagovat

    Zdravim ... na album se tesim, ale PAN kritik byl "malicko" sarkastickej, nemam pravdu ??? Otravenej slavou tolik oblibenych LP ... no jo, kazdymu se to libit nemuze

  • odlisne album (ville.girl, 21.11.2005 16:47) Reagovat

    Nechapu, jak tohle album bylo tolik srovnavano s Eminemem, jeste pridejte 5OCenta a prijdu vas ukamenovat, vzdyt tohle je uplne jiny hip-hop... ale na underground tady asi lidi nejsou zvykli... musi to byt slavny na celym svete, aby se to libilo i tady... kazdopadne FM je naprosto suprova vec a tesim se na new CD LP, protoze sam PhiPhi rekl, ze je to snad to nej co kdy napsali... BTW, LP je nej kapela na svete a viditelne to autor tohohle clanku nejak nemuze unest =)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu (19.11.2023 13:59)
- Video: Mike Shinoda opět sólo. Singl "Already Over" v sobě nese prvky pop-punku a power popu, ale i DNA Linkin Park (10.10.2023 15:36)
- České žebříčky mají stále stejné vítěze. V albech si po pražském koncertu polepšili Måneskin (24.05.2023 08:11)
- Miley Cyrus i po čtvrtroce vládne rádiím, na záda jí dýchají Linkin Park (05.05.2023 17:00)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)
- Nové desky 14/2023 - od Ellie Goulding přes Mudhoney po Powerwolf (12.04.2023 08:00)
- Video: Mike Shinoda řve "In My Head" pro šestý "Vřískot" (23.03.2023 12:10)
- Video: Linkin Park s archivní novinkou "Lost" fanouškům splnili sen (16.02.2023 11:16)
- Linkin Park oznámili vydání dosud nezveřejněného songu "Lost" (07.02.2023 14:07)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu