shop.musicserver.cz

Megakoncert megalomana v megastátu

Vydáno: 01.11.2005 18:30 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Jean Michel Jarre není až tolik proslulý svou hudbou, jako spíš svými monstrkoncerty, které navštěvují až miliony lidí. Jeden z nich se odehrál i minulý rok v Číně a vy se na něj můžete alespoň zprostředkovaně s malým zpožděním dostat na kompletu "Jarre In China", jenž je složen ze dvou DVD a jednoho CD.

9/10

Jean Michel Jarre - Jarre In China

Celkový čas: asi 188 minut

Skladby: Forbidden City, Aero, Oxygene 2, Oxygene 4, Geometry Of Love, Small Band In The Rain, Equinoxe 4, Journey Of Beijing, Chronology 6, Zoolookologie, Aerozone, Aerology, Chronology 3, Vivaldi "Winter", Fishing Junks At Sunset, Rendez-Vous 4, Souvenir Of China, Rendez-Vous 2, Arrival, Aerology Remix, La Foule, Tian'Anmen, Oxygene 13

Vydavatel: Warner Music

Člověk nemusí Jeana Michela Jarreho vůbec znát, aby po zhlédnutí dvojDVD "Jarre In China" pochopil, že ten chlap je megaloman. V podstatě od počátku své kariéry se při živých koncertech snaží překonat vlastní rekordy v počtu diváků, kteří se naživo počítají v milionech a přes televizní vysílání v miliardách. Za dobu, co tvoří svou elektronickou hudbu, se z hudebníka vyvinul spíše v technika a organizátora. Ten první hledá nové technické metody, jak by jeho hudba mohla znít ještě lépe, ten druhý zase miluje davy lidí. Obojí dokazuje DVD "Jarre In China". Koncert se odehrál 10. října minulého roku v rámci francouzského roku v Číně, byl živě přenášen čtyřmi kanály čínské televize a kromě živého publika jej prý vidělo přes miliardu diváků. A "Jarre In China" tuto událost beze zbytku pokrývá.

Samotné zorganizování koncertu dalo hodně práce, neméně jí však bylo odvedeno i na dévédéčku. To se jako vůbec první hudební DVD může pochlubit certifikátem THX pro nejvyšší možnou zvukovou a obrazovou kvalitu. Tady se holt projevil Jarre-technik, pro fanoušky je to však jen plus. Samotný koncert, jehož vetší část probíhala v pekingském Zakázaném městě, druhá pak na náměstí Nebeského klidu (Tian'Anmen), byl přímo naživo mixován do pětikanálového zvuku, tudíž tento mix samozřejmě najdete i na DVD. A věřte tomu, že DTS vás přibije do sedačky a své zadní bedny se už nikdy neodvážíte označit za efektové. Zvuk je největším tahákem dévédéčka, lákavé je však i místo konání a jeho nasnímání. Obrovské pódium, velké nafukovací geometrické útvary, sloužící jako promítací plochy, dvě stě šedesát muzikantů včetně dvou orchestrů a sboru tvoří tolik objektů k natáčení, že kamery mohou stále zabírat něco jiného. Většinu času však samozřejmě směřují na Jarreho a pódium jako celek. Jediná škoda je, že obraz i přes svou širokoúhlost je až příliš televizní, což výsledný dojem poněkud kazí. Horší je to ještě v kombinaci s kamerou zabírající Jarreho ruce na klávesách, která má téměř filmový obraz a ve výsledném střihu pak působí dost rušivě. To je ale jen jediná chybička na jinak excelentním záznamu.

Samotný koncert se skládá ze známých hitů, nových skladeb složených pro tento speciální koncert i převzatých nahrávek. Pódiové efekty, obrovitost celé akce a výtečná zvuková kvalita naštěstí dávají zapomenout, že hudebně Jarre už v současnosti nemá tolik co říci. Dojde i na známý světelný syntezátor ve vskutku úžasné verzi "Chronology 3" s orchestrem a operní zpěvačkou, překvapí Vivaldiho "Zima", která je odehrána na rockovou kytaru, vyvrcholením první části koncertu je pak rozmáchlá "Rendez-Vous 2", v níž si Jarre opět zahrál na zelené lasery. Po této skladbě sedne do sajtkáry a nechá se odvézt na náměstí Nebeského klidu, kde se odehrává druhá část koncertu. Spojením čínské a francouzské kultury měla být "La Foule" od Edith Piaf (zpívaná čínsky), bohužel domácí zpěvačka Cheng Lin naživo nezpívala zrovna nejlíp, a tak tato kooperace vyzněla velmi rozpačitě. Úplný závěr pak patří další legendární melodii v podobě "Oxygene 13". Celý koncert je ozvláštněn využitím mnoha tradičních čínských nástrojů, které Jarreho hudbě dodávají nový rozměr.

O technickém vybavení disku jste si mohli přečíst výše, pojďme k bonusům. Na druhém disku najdete padesátiminutový dokument o přípravě celého koncertu, jenž je vskutku důkladný a ukazuje, kolik těžkostí museli organizátoři překonat. Zkoušet třeba mohli jen od půl deváté do desíti večer. Velmi pěkný je moment, kdy Jarre jde přes ulici do druhého hotelu, kde je ubytován francouzský prezident, aby mu ten z očí do očí řekl, že se koncertu bohužel nemůže zúčastnit, protože kdyby ano, Číňané by přijali tak rozsáhlá bezpečnostní opatření, že by zabrali půlku hlediště. Kromě jiných titulků má dokument i anglické, tudíž není problém všemu porozumět. Další krátký dokument přináší skladbu Cui Jiana, jenž měl původně také vystoupit na koncertě, ale nakonec mu to nebylo dovoleno, a Jarreho zamyšlení nad Čínou obecně. Oba koncerty obsahují také stopy s komentářem Jarreho v angličtině a francouzštině, bohužel bez titulků. Posledním bonusem je CD, které nabízí zkrácenou verzi koncertu v audiopodobě.

Jarreho komplet dvojDVD a CD je skutečně povedeným kouskem, který dá vašemu (drahému) domácímu kinu opodstatnění. Vytknout se mu dá snad jen televizní obraz, ale na druhé straně - dost hudebních dévédéček je na tom podstatně hůř.

NÁZORY
  • televizní obraz ? (Jarrefan, 10.01.2006 13:06) Reagovat

    Já to DVDéčko mám, nevím co má autor na mysli, ale jen pro informaci, obrazový záznam je ze 24 High Definition kamer a byl pořizován společností Alfacam, která provozuje vysílání kanálů HD1 - HD5 v Evropě. Do Číny bylo převezeno 5 HD přenosových vozů ( jeden speciálně pro audio ) a výsledný obraz je tedy v kino kvalitě. Doporučuji podívat se na koncert mimo TV obrazovku. Když jsem si ho promítal s uhlopříčkou 3,7m, tak na mě opravdu televizně nepůsobil, naopak!

  • fandovia zo Slovenska (Stefan Dudas Svit, 11.12.2006 19:53) Reagovat

    vlastnime vsetky CD aj DVD J.M.Jarreho,dnesná mládež tuto hudbu vobec nechápe v dobe vrieskancov, ktoré dosly do Europy z USA. Kto chce pochopit J.M.Jarreho musí počúvat hudbu Vangelisa,Oldfilda a Enigmu.Vediet hladiet iným pohladom na svet,citit svet dusou.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Jean Michel Jarre s albem "Oxymore" vystupuje z vlastního stínu (12.01.2023 09:00)
- Nové desky 42/2022 - od Taylor Swift přes Arctic Monkeys po a-ha (26.10.2022 08:00)
- Audio: "Brutalism Take 2" od dvojice Jarre/Gore čerpá z eskapismu techna (13.09.2022 14:54)
- Video: "Brutalism" Jeana Michela Jarreho je spojením techna a musique concrete (28.08.2022 09:06)
- Recenze: Novoroční virtuální realita Jeana Michela Jarreho vás pohltí (28.11.2021 09:00)
- Nové desky 36/2021 - od Kacey Musgraves přes Manic Street Preachers po Metalliku (14.09.2021 08:00)
- Nové desky 14/2021 - od Taylor Swift přes Jeana-Michela Jarreho po Rhiannon Giddens (13.04.2021 08:00)
- Jean Michel Jarre v dubnu odhalí svět Amazonie (07.03.2021 13:44)
- Nové desky 46/2018 - od Michaela Bublého přes Mumford & Sons po Zaz (19.11.2018 09:00)
- Nové desky 37/2018 - od Diany Krall s Tonym Bennettem přes Olympic po Davida Guettu (18.09.2018 13:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Sia Queen AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu