shop.musicserver.cz

Největší přání jsou splněna

Vydáno: 04.11.2005 05:00 v sekci Recenze - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Metalová skupina Nightwish vydává výběr toho nejlepšího ze své dosavadní tvorby, můžete se těšit na důkladný průřez jejich kariérou. Jak již název napovídá, mohla by být splněna vaše největší přání, co se týče vyběru a uspořádání skladeb. Zavzpomínejte na jejich zatím nejúspěšnější album "Once" a na Tarjin hlas, díky němuž někdy až mrazí v zádech. Taková je deska "Highest Hopes".

8/10

Nightwish - Highest Hopes / The Best Of Nightwish

Celkový čas: 78:12

Skladby: Wish I Had An Angel, Stargazer, The Kinslayer, Ever Dream, Elvenpath, Bless The Child, Nemo, Sleeping Sun (2005 Version), Dead To The World, Over The Hills And Far Away, Deep Silent Complete, Sacrament Of Wilderness, Walking In The Air, Wishmaster, Dead Boy's Poem, High Hopes

Vydavatel: Universal

Metalmistři Nightwish si pro nás připravili výtah ze své dosavadní tvorby od své první desky "Angels Fall First" přes "Wishmaster" až po geniální "Once". Skupina od roku 1996, kdy byla založena, prošla mnoha změnami. Snad nejmarkantnější a pro posluchače nejpodstatnější je střídání stylů zpěvu - co vše dokáže vokalistka Tarja se svým hlasem provést. Od operních manýrů k bičujícímu hrdelnímu projevu, až to drásá uši, ne-li i srdce, a pak opět jemným hláskem navodí tu správnou atmosféru. Projděme si jejich výběrové album, poslechněme si ty největší hity, které skupina vytvořila a které většina lidí zná díky jejich hratelnosti v rádiích. Nesmíme ani opomenout novinkový cover, skladbu "High Hopes" od Pink Floyd. Nikoho asi už nepřekvapí že Nightwish zařazují do svého repertoáru celkem pravidelně kousek od Garyho Moora "Over The Hills And Far Away".

Desku otevírá "Wish I Had An Angel" z alba "Once". Klasický hit rockových rádií, není na něm nic složitého, ale svůj účel - nažhavit posluchače - jistě splňuje. Následuje energická "Stargazer" se speedovým rytmem a chytlavými riffy. Pochází z alba "Oceanborn", kde Tarja trpí zálibou v operním stylu zpěvu. Stejně nadupaná je i "The Kinslayer". Těžkooděné kytary opět válí smrtící melodii a to vše doplňuje zpěvaččin sborový vokál. Ale pak, pak přijde zlom... Líbezná skladbička "Ever Dream" s klavírem v úvodu je jako pohlazení na dušičce. Tarja slezla z operních výšin a klasičtějším zpěvem se smyčcovým doprovodem vás natěší na hymnus "Elvenpath". Bicí si to valí, kytary je dohánějí, basa žbluňká a vokalistka dává pěkně zabrat svým hlasivkovým svalům, když se mocně opírá do výšek.

Dalším esem v rukávu je pecka "Bless The Child", výborně propracovaná skladba. Vše je dotáhlé do konce, nechybí dramatičnost. A co je ještě důležitější, kompilační CD neztrácí oheň a žár, zatím je to mistrovsky udělaný výběr. Jednu krásu střídá krása druhá a přichází na řadu "Nemo" z megaúspěšného alba "Once". Jednu dobu jsem nemohla přijít této skladbě na chuť, ale co jsem měla možnost zhlédnout klip, si mě malý mořeplavec získal. "Nemo" určitě ale nepatří k uměleckým vrcholům tvorby Nightwish. Myslím, že následující "Sleeping Sun" je charismatičtější a působivější. Čím to je? Snad podmanivou melodií, pomalým mazlivým rytmem, zpěvaččiným hlasem, který vás nutí popustit uzdu představivosti...? Určitě vším uvedeným. V kombinaci toho všeho vzniklo dvě stě dvacet dva příchutí světla.

Výpalem "Dead To The World" Nightwish stále jen dokazují, co jsou zač, a podtrhují křehkost dalších skladeb, kam patří předělávka od Garyho Moora "Over The Hills And Far Away". Jako z křišťálu je "Walking In The Air", skladba, která je Tarji šitá přímo na míru. Plynule přejde do "Dead Boy's Poem" a nejednomu posluchači se sevře srdíčko nad působivostí textu. A následuje poslední kousek. No, na konec má prý přijít to nejlepší, ale tady je konec tak leda velkým dupnutím vedle. Dělat cover od Floydů, jak si to Nightwish zkusili, se přinejmenším nepovedlo. Zpěvák to prostě nezvládl, nechápu, jak se do toho mohl pustit. Hlasový fond by ušel, ale co se týče intonace... to je hrůza!

Podívejme se na bonusové DVD, které nese záznam ze živáku v podobě tří skladeb, kterými jsou "She's My Sin", "Dead To The World", "The Kinslayer". Vizuálně to za moc nestojí a Nightwish něchtěně prozrazují, že nepatří ke koncertním kapelám a že je jim spíš líp ve studiu za mixážním pultem. Je pravda, že pro zpěvačku asi není nejlehčí vybrat si z pěti vokálních linek tu nejdůležitější, když všechny tvoří dohromady onen harmonický a dokonalý celek. Ale taky nesmíme zapomenout na to, že ostatní členové kapely hrají ne vždy na koncertech zcela střízliví (viz Masters Of Rock 2005).

Suma sumárum je to mistrně udělaný výběr... až na těch pár přestřelků. Doufejme jen, že se Nightwish, v dnešní době jedna z nejlepších, nejúspěšnějších a nejposlouchanějších metalových kapel, nevydá na zcestí. Vymotali se z bludného kruhu, slezli z výšin a dělají hudbu pro širší veřejnost. Některým se může zdát, že zkomerčnili, ale spíš našli kompromis mezi tím, jak dělali hudbu dřív, a tím, jak tu hudbu dělat dnes tak, aby se i dobře prodávala.

CDk recenzi poskytlo vydavatelství Universal.

Album: Nightwish - Highest Hopes / The Best Of Nightwish
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 78:12
Skladby: Wish I Had An Angel, Stargazer, The Kinslayer, Ever Dream, Elvenpath, Bless The Child, Nemo, Sleeping Sun (2005 Version), Dead To The World, Over The Hills And Far Away, Deep Silent Complete, Sacrament Of Wilderness, Walking In The Air, Wishmaster, Dead Boy's Poem, High Hopes

NÁZORY
  • ? (dexy, 05.11.2005 14:42) Reagovat

    hm že se nevydají na zcestí..vždyt Tarju už vyhodili..a vůbec celá ta recenze je napsaná tak nějak školácky..

  • re: ? (Autorka článku PH, 05.11.2005 14:57) Reagovat

    tak za prvé bych ráda dodala, že v době, kdy jsem recenzi psala, Tarja ve skupině působila a nic tomu, aby byla vyhozena, nenapovídalo; chvilku totiž trvá, než recenze projde korekturou a podobně. Za druhé, uvedl jste, že recenze je podle Vás psána školácky. Byla bych ráda, abyste to upřesnil. Ale zase na druhou stranu - člověk se nemůže zavděčit všem, že...

    S pozdravem, PH

  • Byl to šok, který fanoušci nemohli očekávat (Grom, 05.11.2005 15:20) Reagovat

    Osobně si troufám tvrdit, že to byl pro všechny fanoušky Nightwish šok, který se prostě nedal předvídat. Byl jsem na jejich koncertě na Masters of Rock 2005 a nezaznamenal jsem žádné problémy (zřejmě dokázali své pocity dovedně skrýt a odvést na pódiu profesionální výkon).

    Z vlastních zkušeností (angažoval jsem se sice v jiném oboru, než hudební recenze, ale postup je shodný) vím, jak dlouho trvá, než recenze projde redakčním systémem, takže autorka nemohla tušit, k jakém zásadnímu zvratu v Nightwish dojde a v době, kdy psala recenzi, Nightwish vesele koncertovali.

    Dovolim si oponovat "dexymu" - recenze je čtivá, čtenář se dozví, co od alba může očekávat a rozhodně bych ji neoznačil za školáckou. Ale každý má právo na svůj názor ;)

    Zdraví GROM

  • Nevim, co je na článku školáckého. (Ina, 08.11.2005 19:27) Reagovat

    Podle mého je recenze napsaná dost dobře. Horží je už vývoj v Nightwish - to mě teda vůbec netěší :((

  • Nightwish (nightwish5, 18.12.2005 11:06) Reagovat

    Já souhlasím, že na tomto článku nic školáckého není. Také pro mě to byl obrovský šok, protože Nightwish miluju, zbožňuju a nechtěla jsem, aby se rozpadli. Je to strašná škoda a myslím, že jestli budou opravdu pokračovat s tou druhou zpěvačkou, úplně upadnou. Tarja je prostě nenahraditelná!!!!!!!!!!!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Nightwish Reunited. Marko Hietala a Tarja Turunen se znovu spojili v hardrockové písni "Left On Mars" (15.03.2024 20:08)
- Nové desky 45/2023 - od Chrise Browna přes Bena Cristovao po Chrise Stapletona (15.11.2023 20:45)
- Recenze: Floor Jansen si od Nightwish odskočila k popové sólovce "Paragon" (29.04.2023 08:00)
- Floor Jansen z Nightwish porazila rakovinu (22.11.2022 09:48)
- Nejvíc nej: Porno, zadnice i očkování: 10 + 1 nejčtenější článek roku 2021 (31.12.2021 08:00)
- Nové desky 31/2021 - od Willa Younga přes Wohnout po Nase (10.08.2021 17:00)
- Z Nightwish odchází baskytarista Marko Hietala (12.01.2021 11:26)
- Recenze: Nightwish na "Human. :II: Nature." ukazují autorskou nevyrovnanost (16.04.2020 11:00)
- Nové desky 14/2020 - od Nightwish přes The Strokes po Joea Satrianiho (14.04.2020 08:00)
- Video: Nightwish se v klipu "Noise" převtělili do toho nejhoršího z naší společnosti (11.02.2020 09:24)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu