Abba má největší hit v historii Eurovize

24.10.2005 08:13 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Abba N
© facebook interpreta
Diváci v jedenatřiceti zemích Evropy mohli shlédnout speciální eurovizní show k padesátému výročí této hudební soutěže, vysílané z Dánska. Z padesáti vítězů jednotlivých ročníků bylo vybráno čtrnáct písní (deset fanoušky z celé Evropy, čtyři písně obdržely divokou kartu od organizátorů), mezi kterými diváci hlasovali o tu nejlepší. Dalo se tak trochu očekávat vítězství hitu švédské skupiny Abba "Waterloo", neboť právě účast této čtveřice v soutěži Eurovize roku 1974 nastartovala kariéru jedné z nejznámějších a nejprodávanějších skupin všech dob.

Naděje příznivců na to, že uvidí při této příležitosti Abbu pohromadě, však nebyly naplněny. Na slavnostní akci, na které byly promítnuty originální videonahrávky vybraných skladeb, zahráli britští Brotherhood Of Man, španělští Mocedades nebo Sertab Erener z Turecka. Také irská hvězda Johnny Logan zahrála živě svůj hit "Hold Me Now", který se umístil na třetím místě.

Pořadí na prvních pěti místech včetně roku, kdy se píseň v soutěži Eurovize objevila, vypadá následovně: "Waterloo" (Abba, 1974), "Nel blu, di pinto di blu (Volare)" (Domenico Modugno, 1958), "Hold Me Now" (Johnny Logan, 1987), "My Number One" (Helena Paparizou, 2005) a "Save Your Kisses For Me" (Brotherhood Of Man, 1976).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY